Рішення
від 04.10.2011 по справі 18/138пн/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ , 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.10.11 Справа № 18/138пн/2011

Суддя Корнієнко В.В., розг лянувши матеріали справи за позовом приватного підприємця ОСОБА_1 , м. Пер вомайськ Луганської області

до Ритуальної слу жби - спеціалізованого кому нального підприємства Перво майської міської ради , м. П ервомайськ Луганської облас ті

про визнання прав а надавати послуги та припин ення нав' язування послуг

за участю представн иків:

від позивача: О СОБА_2 - адвокат, договір ві д 17.08.2011, свідоцтво від 19.06.1999;

ОСОБА_1 - підприємець, паспорт, дові дка з ЄДР;

від відповідача: ОСО БА_3 за дов. від 05.09.2011.

Суть спору: позив ачем заявлено вимоги:

- про визнання за ним п рава самостійно надавати зам овнику послуги з копання мог или (викопування могили ручн им або механізованим способо м, опускання труни з тілом пом ерлого в могилу, закопування могили, формування намогиль ного насипу та одноразове пр ибирання території біля моги ли);

- про спонукання відпо відача припинити нав' язува ння позивачу послуг з копанн я могил шляхом оформлення ра хунків-фактур.

Відповідач проти позову за перечує ( письмові запереч ення від 06.09.2011 та пояснення від 27.09.2011 ) посилаючись на його не обґрунтованість.

Розглянувши матеріа ли справи, вислухавши предст авників сторін, суд

В С Т А Н О В И В:

Згідно договору про надання ритуальних послуг в ід 10.07.2010, укладеному між сторона ми за позовом, відповідач зоб ов' язався при зверненні осо би, що зобов' язалася похова ти померлого, забезпечити ук ладення договорів-замовлень , урахувавши при цьому побажа ння замовника щодо виконавця послуг (п. 3.1.1. договору).

Відповідач також зоб ов' язався у випадку, коли за мовник звернувся до Ритуальн ої служби і вибрав виконавце м послуг позивача, забезпечи ти своєчасне оформлення дого вору-замовлення та в термін д о 2-х годин передати замовленн я виконавцю послуг по телефо ну (п. 3.1.7. договору).

Позивач в свою чергу з обов' язався у кожному випад ку надання послуг з похованн я померлого звертатися письм ово з замовником до Ритуальн ої служби (відповідача) з заяв кою на оформлення дозволу на поховання і виділення місця на кладовищі (п. 3.2.5. договору), а також надавати ритуальні по слуги якісно та вчасно (п. 3.2.4.).

Договором встановле но, що позивач має право надав ати ритуальні послуги, перед бачені необхідним мінімальн им переліком окремих видів р итуальних послуг (п. 2.2.1. догово ру).

Позивач у позовній заяві вказав, що відповідач н езаконно обмежує обсяг ритуа льних послуг, які надаються п озивачем, зокрема, обмежує мо жливість надання послуг з ви копування могили та захороне ння.

Позивач зазначив, що стосовно надання цих послуг (викопування могили та захор онення) він повинен звертати ся до відповідача, оформлюва ти у нього рахунок-фактуру на надання ним цих послуг позив ачу в інтересах замовника, з я ким позивачем укладено догов ір-замовлення.

На підставі вказаних доводів позивачем заявлено вимоги:

- про визнання за ним п рава самостійно надавати зам овнику послуги з копання мог или (викопування могили ручн им або механізованим способо м, опускання труни з тілом пом ерлого в могилу, закопування могили, формування намогиль ного насипу та одноразове пр ибирання території біля моги ли);

- про спонукання відпо відача припинити нав' язува ння позивачу послуг з копанн я могил шляхом оформлення ра хунків-фактур.

Відповідач проти позову за перечує ( письмові запереч ення від 06.09.2011 та пояснення від 27.09.2011 ) посилаючись на те, що р ішеннями Первомайської місь кої ради від 25.05.2011 № 9/14 та від 17.08.2011 № 12/17 встановлено, що тимчасово у м. Первомайську доставка тіл померлих та копання могили з дійснює тільки відповідач.

Щодо нав' язування п озивачу послуг з копання мог ил шляхом оформлення рахункі в-фактур відповідач зазначив , що він не нав' язує позивачу такі послуги.

Дослідивши матеріал и справи, вислухавши предста вників сторін, суд дійшов вис новку, що позов підлягає част ковому задоволенню за таких підстав:

Договором про надання риту альних послуг від 10.07.2010, укладен ому між сторонами за позовом , встановлено, що позивач має п раво надавати ритуальні посл уги, передбачені Необхідн им мінімальним переліком окр емих видів ритуальних послуг (п. 2.2.1. договору).

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 8 Закон у України «Про поховання та п охоронну справу»спеціально уповноважений центральний о рган виконавчої влади у сфер і житлово-комунальної політи ки України в межах своєї комп етенції затверджує необхідн ий мінімальний перелік вимог щодо порядку організації по ховання і ритуального обслуг овування населення, в тому чи слі необхідний мінімальн ий перелік окремих видів рит уальних послуг .

Наказом Держжитлокомунго спу України від 19.11.2003 № 193, зареєс трованим в Міністерстві юсти ції України 08.09.2004 за № 1111/9710 затвер джено Необхідний мінімал ьний перелік окремих видів р итуальних послуг до яких віднесено послуги з копа ння могили (викопування м огили ручним або механізован им способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, за копування могили, формування намогильного насипу та одно разове прибирання території біля могили).

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про поховання та по хоронну справу»надання риту альних послуг відповідно до необхідного мінімального пе реліку окремих видів ритуаль них послуг, передбаченого пу нктом 2 частини другої статті 8 цього Закону, здійснюється р итуальними службами або з а договором суб'єктами господарювання інших форм в ласності .

Таким чином, позивач в силу закону має право самостійно, на підставі дог овору надавати замовникам по слуги з копання могили (викоп ування могили ручним або мех анізованим способом, опускан ня труни з тілом померлого в м огилу, закопування могили, фо рмування намогильного насип у та одноразове прибирання т ериторії біля могили).

Разом з цим, рішенням Первомайської міської ради від 17.08.2011 № 12/17 «Про впорядкуванн я діяльності з поховання пом ерлих на території міста Пер вомайська»( на яке посилає ться відповідач заперечуючи проти позову ) встановлено , що тимчасово (до затвердженн я Порядку здійснення похован ня померлих у м. Первомайську ) у м. Первомайську доставка ті л померлих та копання мог или здійснює тільки «Ритуальна служба - спец іалізоване комунальне підпр иємство»Первомайської місь кої ради ( тобто відповідач по справі ).

Вказаним рішенням об межуються права суб' єктів г осподарювання - не комуналь них підприємств, на надання п ослуг з копання могили, які (пр ава) прямо встановлені Закон ом України «Про поховання та похоронну справу».

Тобто зазначене ріше ння, у вказаній частині не від повідає законодавству Украї ни.

Згідно ч. 1 ст. 4 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції Укра їни, цього Кодексу, інших зако нодавчих актів України, міжн ародних договорів, згода на о бов'язковість яких надана Ве рховною Радою України.

Господарський суд не з астосовує акти держ авних та інших органів , як що ці акти не відповідают ь законодавству Укр аїни (ч. 2 ст. 4 ГПК України).

Таким чином, господар ський суд не застосовує ріше ння Первомайської міської ра ди від 17.08.2011 № 12/17 «Про впорядкува ння діяльності з поховання п омерлих на території міста П ервомайська», в частині обме ження прав суб' єктів господ арювання - не комунальних пі дприємств, на надання послуг з копання могили.

За таких обставин, по зовні вимоги про визнання за позивачем права самостійно надавати замовнику послуги з копання могили (викопування могили ручним або механізов аним способом, опускання тру ни з тілом померлого в могилу , закопування могили, формува ння намогильного насипу та о дноразове прибирання терито рії біля могили), підлягаю ть задоволенню .

У задоволенні вимог п ро спонукання відповідача пр ипинити нав' язування послу г з копання могил шляхом офор млення рахунків-фактур, с лід відмовити в зв' язку з не доведенням позивачем фа кту такого нав' язування.

Подані позивачем рах унки-факту не підтверджують факту нав' язування відпові дачем послуг з копання могил . При цьому відповідач запере чує цей факт.

Відповідно до ст. ст. 44 , 49 ГПК України витрати позива ча на державне мито в сумі 42,50 г рн. ( пропорційно кількості задоволених позовних вимог; заявлено дві немайнові вимо ги; задоволено одну ) та на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу в су мі 118 грн. ( пропорційно кільк ості задоволених позовних ви мог; заявлено дві немайнові в имоги; задоволено одну ) по кладаються на відповідача.

На підставі викладеного, к еруючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК Укра їни, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Визнати за приватним підприємцем ОСО БА_1 ( АДРЕСА_1, ідентифік аційний номер НОМЕР_1 ) п раво самостійно надавати замовнику послуги з копання могили (викопування могили р учним або механізованим спос обом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопува ння могили, формування намог ильного насипу та одноразове прибирання території біля м огили).

3. Стягнути з Ритуальної служби - спеціал ізованого комунального підп риємства Первомайської місь кої ради , м. Первомайськ Лу ганської області, вул. Суворо ва, 4, ідентифікаційний код 33623476, на користь приватно го підприємця ОСОБА_1 , А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_1, витрати на державне мито в сумі 42,50 грн. , витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу в су мі 118 грн. ; наказ видати .

4. В решті позову відмо вити .

04 жовтня 2011 р. було оголош ено лише вступну та резолюти вну частину рішення. Повне рі шення складено 10 жовтня 2011 р . і може бути оскаржене про тягом 10 днів з цієї дати.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя В.В. Корн ієнко

Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено25.10.2011
Номер документу18721586
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/138пн/2011

Рішення від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні