Рішення
від 11.10.2011 по справі 13/122/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/122/2011/5003

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

11 жовтня 2011 р.           Справа 13/122/2011/5003

за позовом:Малого приватного підприємства "Торг-Маркет"  (21050, м. Вінниця, вул. Визволення, 2 оф. 202; код ЄДРПОУ 30067860)   

до:Товариства з обмеженою відповідальністю "Жмеринський м'ясокомбінат"  (23100, м. Жмеринка, вул. В.Трудова, 35, Вінницької області; код ЄДРПОУ 13302458)  

про стягнення 85 081,54 грн.

Головуючий суддя     Тісецький С.С.     

Cекретар судового засідання Поцалюк Н.В.

Представники сторін не з"явились.

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою суду від 14.09.2011 р. порушено провадження у справі за позовом  Малого приватного підприємства "Торг-Маркет" до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Жмеринський м'ясокомбінат" про стягнення 85 081,54 грн., що включає 70380,00 грн. - основної суми боргу; 11331,18 грн. - інфляційних нарахувань та 3370,36 грн. - 3 % річних, з призначенням до слухання на 27.09.2011 р., однак в зв'язку з неявкою представника відповідача судове засідання було відкладено на 11.10.2011 р.

Фіксація судового процесу шляхом звукозапису не здійснювалась в зв'язку з неподанням клопотання про застосування засобів технічної фіксації судового процесу,  оскільки відповідно до ч.7 ст.81-1 ГПК України технічна фіксація судового процесу це право, а не обов'язок суду.

На визначену дату  представники сторін не з'явились.

Позивачем попередньо через канцелярію суду телеграмою подано клопотання про слухання справи за відсутності їх представника, позовні вимоги підтримують в повному об'ємі.

Відповідач повторно правом участі свого представника у судовому засіданні не скористався, відзиву на позовну заяву не  надав. Про дату, місце та час слухання справи відповідач повідомлений належним чином, про що свідчить штамп вихідної кореспонденції канцелярії суду від 28.09.2011 р. №9556р, 9557р.

Відсутність представника відповідача в судовому засіданні не перешкоджає розгляду справи по суті.

Крім того, суд звертає увагу на п. 4 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.2006 року за № 01-8/1228 «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році», п. 11 інформаційного листа вищого Господарського суду України від 15.03.2007 року за № 01-8/123 «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році», в яких наголошується, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи і забезпечення явки останнього в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист  своїх прав та інтересів.

З урахуванням наведеного, справа слухається за наявними у ній матеріалами, відповідно до ст. 75 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, надавши юридичну оцінку поданих до справи доказів, суд з'ясував:

14.09.2008 року між сторонами було укладено договір купівлі-продажу  №14/09-2008, згідно умов якого позивач (продавець) зобов'язується продати, а відповідач (покупець)  - оплатити та прийняти м'ясо, м'ясопродукти та субпродукти (товар).

Відповідно до умов договору, кількість та ціна товару, що постачається визначається рахунками, що є невід'ємною частиною договору. Відповідно до умов даного договору загальна кількість  постачання визначається в розмірі 600 тонн.

Постачання товару здійснюється продавцем відповідно до рахунків та видаткових накладних, які являються невід'ємною частиною договору, із зазначенням дати завантаження товару, встановленій за узгодженням сторін (п.6.1) За згодою сторін постачання товару здійснюється автомобільним транспортом на умовах EXW - продавець або FCA - покупець, за згодою сторін (п.6.2). Продавець надає покупцю на кожну партію товару наступні супровідні документи: рахунок-фактура; видаткова накладна; податкова накладна;  ветеринарне свідоцтво; посвідчення про якість (6.3).

На виконання умов зазначеного договору купівлі-продажу позивачем згідно видаткових накладних : №00735 від 25.09.2008 року, №0000000015 від 16.01.2009 року, №00000046 від 28.01.2009 року; №000276 від 23.12.2009 року, на підставі рахунків та довіреностей на отримання товарно-матеріальних цінностей, відпущено відповідачу м'ясо свинини на загальну суму 629640,96 грн., що підтверджується наявними в матеріалах справи рахунками, податковими накладними та дорученнями на отримання товару (а.с.11-27).

Умовами договору сторонами погоджені наступні умови оплати: покупець робить попередню оплату  за товар відповідно до рахунків, шляхом проведення коштів на розрахунковий рахунок продавця, якщо інше не передбачено угодою сторін (3.1); за взаємною домовленістю сторін, покупець здійснює 100 відсоткову  попередню оплату за кожну партію товару  відповідно до рахунків продавця, з можливою зміною умов  оплати за згодою сторін, оформлені у відповідності  з п.9.4 договору (п.3.3).

Відповідач в порушення взятих на себе зобов'язань здійснив лише часткову оплату, а саме в розмірі  559260,96 грн., в зв'язку з чим заборгованість останнього на день розгляду справи складає 70380,00 грн.    

Непроведення відповідачем розрахунків спонукало позивача звернутися з відповідним позовом до суду.

З врахуванням встановлених обставин суд дійшов наступних висновків.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Як зазначено в ст.174 Господарського кодексу України, господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідносини, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Таке ж положення містить і ст.173 Господарського кодексу України, в якій зазначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Дії позивача по передачі товару та дії  відповідача по прийняттю вказаного товару, за визначеною ціною свідчать  про те, що у боржника (відповідача)  виникло зобов'язання  по оплаті  за отриманий товар.

На підставі зібраних у матеріалах справи доказів, суд дійшов висновку про те, що дії сторін в силу загальних засад і змісту цивільного законодавства слід визнати діями, що породжують цивільні права і обов'язки, аналогічні зобов'язанням за договором купівлі-продажу.

В силу ст.655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ст.692 ЦК України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін (ст.631 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.526 Цивільного кодексу України, ст.193 Господарського кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України, ч.7 ст.193 Господарського кодексу України)

Відповідно до ст.527 Цивільного кодексу України боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Кожна зі сторін у зобов'язанні має право вимагати доказів того, що обов'язок виконується належним боржником або виконання приймається належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред'явлення такої вимоги.

Згідно ч.1 ст.625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Враховуючи викладене суд задовольняє вимогу позивача щодо стягнення основного боргу у розмірі 70380,00 грн., як обґрунтовану та правомірну,  з покладанням на відповідача судових витрат на підставі ст.49 ГПК України .

Також позивач просить стягнути з відповідача  11331,18 грн. - інфляційних нарахувань та 3370,36 грн. - 3 % річних, згідно наданого розрахунку.

Відповідно до п.2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже позовні вимоги позивача про стягнення з відповідача  11331,18 грн. - інфляційних нарахувань та 3370,36 грн. - 3 % річних підлягають задоволенню, з покладенням на відповідача відшкодування судових витрат.

Також підлягає задоволенню вимога позивача про стягнення  з відповідача витрат на послуги адвоката, так як відповідно до ст.44 ГПК України, витрати на послуги адвоката відносять до судових витрат та підлягають стягненню відповідно до ст.49 ГПК України.  

 

          Керуючись ст.ст.4-3, 4-5, 25, 28, 30, 32, 33, 35, 43, 44, 82, 83, 84,  115, 116  ГПК України, -    

ВИРІШИВ :

1.Позов задоволити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Жмеринський м'ясокомбінат" (23100, м. Жмеринка, вул. В.Трудова, 35, Вінницької області; код ЄДРПОУ 13302458) на користь Малого приватного підприємства "Торг-Маркет" (21050, м. Вінниця, вул. Визволення, 2 оф. 202; код ЄДРПОУ 30067860) 70380,00 грн. - основної суми боргу; 11331,18 грн. - інфляційних нарахувань та 3370,36 грн. - 3 % річних; 8000 грн. - витрат на послуги адвоката; 850,82 грн. - відшкодування витрат пов'язаних зі сплатою державного мита та 236,00 грн. –відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.Видати наказ після набрання рішенням законної сили.   

Суддя                                             Тісецький С.С.

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  13 жовтня 2011 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу  (21050, м. Вінниця, вул. Визволення, 2 оф. 202)

3 - відповідачу  (23100, м. Жмеринка, вул. В.Трудова, 35, Вінницької області)

Дата ухвалення рішення11.10.2011
Оприлюднено26.10.2011
Номер документу18739862
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 85 081,54 грн. Головуючий

Судовий реєстр по справі —13/122/2011/5003

Рішення від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні