Ухвала
від 04.10.2011 по справі 23/5009/4993/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадженн я у справі

04.10.11 справа № 23/5009/4993/11

Суддя Шевченко Т.М.

За заявою боржника - То вариства з обмеженою відпові дальністю «Торгівельний буд инок «Лінкольн»(69057, м. Запоріжж я, вул. Перемоги, 129-А, адреса для листування: 69050, м. Запоріжжя, а/с 7703, ідент. код юридичної особи 31806363)

про визнання банкрутом

Суддя Шевченко Т.М.

Представники сторі н:

Від боржника - ОСОБА_1, дов. б/н від 05.09.201 р. ;

від ДПІ у Орджонікідзевсь кому районі м. Запоріжжя: ОСОБА_2, дов. № 27953/10-014 від 05.11.2010 р.

Ухвалою господарського с уду Запорізької області суду від 23.08.2011 р. прийнято до розгляд у заяву боржника - Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Торгівельний будинок «Лі нкольн»(далі - ТОВ «ТБ «Лінк ольн») про порушення справи п ро банкрутство в порядку ст. 51 Закону України «Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом», порушено провадження у справі про банкрутство, слу хання справи призначено на 07.0 9.2011 р. Розгляд справи відкладав ся до 04.10.2011 р.

Розгляд справи здійснював ся без застосування технічни х засобів фіксування судовог о процесу.

В судових засіданнях предс тавник боржника підтримував доводи заяви про порушення с прави про банкрутство, проси в визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну пр оцедуру.

Вислухавши пояснення пред ставника боржника, дослідивш и подані боржником документи , господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі пр о банкрутство боржника (ТОВ « ТБ «Лінкольн») було порушено за заявою самого боржника в п орядку ст. 51 Закону України «П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом»(далі - Закон про банкрутство). Боржник в за яві посилається на прийняття загальними зборами учасникі в від 18.07.2011 р. рішення про зверне ння до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до вимог статті 51 Закону про банкрутство, якщ о вартості майна боржника - юр идичної особи, щодо якого при йнято рішення про ліквідацію , недостатньо для задоволенн я вимог кредиторів, така юрид ична особа ліквідується в по рядку, передбаченому цим Зак оном. У разі виявлення зазнач ених обставин ліквідатор (лі квідаційна комісія) зобов'яз ані звернутися в господарськ ий суд із заявою про порушенн я справи про банкрутство так ої юридичної особи.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 7 З акону про банкрутство заява боржника повинна містити крі м відомостей, передбачених ч астиною першою цієї статті, т акі відомості: суму вимог кре диторів за грошовими зобов'я заннями у розмірі, який не осп орюється боржником; розмір з аборгованості із єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня, по податках і зборах (обов' язкових платежах); суму невик ористаних та своєчасно не по вернутих коштів Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності; ро змір заборгованості по відшк одуванню шкоди, заподіяної ж иттю та здоров'ю, по виплаті за робітної плати та вихідної д опомоги працівникам боржник а, виплаті авторської винаго роди; відомості про наявніст ь у боржника майна, у тому числ і грошових сум і дебіторсько ї заборгованості; найменуван ня банків, що здійснюють розр ахунково-касове і кредитне о бслуговування боржника.

До заяви боржника додаютьс я: рішення власника майна (орг ану, уповноваженого управлят и майном) боржника про зверне ння боржника до господарсько го суду з заявою, крім випадкі в, передбачених частиною п'ят ою цієї статті; бухгалтерськ ий баланс на останню звітну д ату, підписаний керівником і бухгалтером підприємства-бо ржника; перелік і повний опис заставленого майна із зазна ченням його місцезнаходженн я та вартості на момент виник нення права застави; інші д окументи, які підтверджують неплатоспроможність боржни ка.

Втім, зверненню до суду із т акою заявою передує певна пр оцедура, яку боржник повинен здійснити відповідно до чин ного законодавства.

Відповідно до вимог частин 1, 4 статті 105 Цивільного кодекс у України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийн яв рішення про припинення юр идичної особи, зобов'язані не гайно письмово повідомити пр о це орган, що здійснює держав ну реєстрацію, який вносить д о єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі пр ипинення. Комісія з припинен ня юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуют ься відомості про державну р еєстрацію юридичної особи, щ о припиняється, повідомлення про припинення юридичної ос оби та про порядок і строк зая влення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може станови ти менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Комісія вживає усіх можли вих заходів щодо виявлення к редиторів, а також письмово п овідомляє їх про припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»для внесення до Єдиного державн ого реєстру запису про рішен ня щодо припинення юридичної особи заявник повинен подат и (надіслати рекомендованим листом) державному реєстрато ру, зокрема, документ, що підтв ерджує внесення плати за пуб лікацію повідомлення про при йняття засновниками (учасник ами) або уповноваженим ними о рганом рішення щодо припинен ня юридичної особи у спеціал ізованому друкованому засоб і масової інформації.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців»спец іалізований друкований засі б масової інформації - вида ння спеціально уповноважено го органу з питань державної реєстрації, в якому відповід но до цього Закону публікуют ься відомості з Єдиного держ авного реєстру.

Згідно з частиною 1 статті 110 Цивільного кодексу України ю ридична особа ліквідується з а рішенням її учасників або о ргану юридичної особи, уповн оваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв 'язку із закінченням строку, н а який було створено юридичн у особу, досягнення мети, для я кої її створено, а також в інши х випадках, передбачених уст ановчими документами.

Частиною 3 статті 110 Цивільно го кодексу України встановле но, що якщо вартість майна юри дичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредит орів, юридична особа ліквіду ється в порядку, встановлено му законом про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом.

Відповідно до вимог частин и 1 статті 111 Цивільного кодекс у України ліквідаційна коміс ія після закінчення строку д ля пред'явлення вимог кредит орами складає проміжний лікв ідаційний баланс, який місти ть відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідує ться, перелік пред'явлених кр едиторами вимог, а також про р езультати їх розгляду. Промі жний ліквідаційний баланс за тверджується учасниками юри дичної особи або органом, яки й прийняв рішення про ліквід ацію юридичної особи.

Згідно з вимогами частини 5 статті 60 Господарського коде ксу України, яка регулює зага льний порядок ліквідації суб 'єкта господарювання, ліквід аційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарюван ня, який ліквідується і розра ховується з кредиторами, скл адає ліквідаційний баланс та подає його власнику або орга ну, який призначив ліквідаці йну комісію. Достовірність т а повнота ліквідаційного бал ансу повинні бути перевірені у встановленому законодавст вом порядку.

Крім того, відповідно до п. 11. 1.1 Наказу Державної податково ї адміністрації України від 22.10.10 № 979 Про затвердження Поряд ку обліку платників податків і зборів та визнання такими, щ о втратили чинність, наказів Державної податкової адміні страції України, юридичній о собі, крім військових частин , у разі прийняття рішення про припинення засновниками (уч асниками) юридичної особи, уп овноваженими органами чи суд ом, голові комісії з припинен ня (ліквідатору, ліквідаційн ій комісії тощо) чи особі, відп овідальній за погашення грош ових зобов'язань або податко вого боргу платника податків у разі ліквідації платника п одатків, слід: у 3-денний строк від дати внесення до Єдиного державного реєстру відомост ей про те, що юридична особа пе ребуває у процесі припинення , подати в орган державної под аткової служби, в якому платн ик податків перебуває на обл іку, такі документи: зокрема, з аяву про припинення платника податків за ф. N 8-ОПП.

Згідно із п. 11.2 та 11.3 Порядку у з в'язку з припиненням платник а податків органи державної податкової служби розпочина ють та проводять процедури, п ередбачені цим розділом, зок рема, проведення документаль ної позапланової перевірки.

Виходячи з викладеного, суд вважає, що на платника податк ів покладено обов'язок повід омити податкові органи про п рипинення платника податків , шляхом подання заяви за форм ою № 8-ОПП, а податкові органи н аділені правом проводити поз апланові перевірки платника податків.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхідн ими передумовами для звернен ня із заявою про порушення пр овадження у справі про банкр утство боржника у порядку ст атті 51 Закону України «Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом»є: оцінка вартості наявного майна боржника, пуб лікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обс ягу кредиторської заборгова ності, повідомлення органу д ержавної податкової служби п ро ліквідацію підприємства т а складання проміжного лікві даційного балансу за наслідк ом проведених ліквідаційною комісією дій в ліквідаційні й процедурі, затвердження пр оміжного ліквідаційного бал ансу компетентним органом юр идичної особи боржника. Отже , звернення до суду з такою зая вою можливо лише після закін чення строку, передбаченого статтею 105 ЦК України та дотри мання процедури формування п роміжного ліквідаційного ба лансу та його затвердження.

Як вбачається з наданих док ументів, 19.05.2011 р. загальними збо рами учасників ТОВ «ТБ «Лінк ольн»прийнято рішення про лі квідацію товариства; 18.07.2011 р. - рішення про звернення до гос подарського суду з заявою пр о порушення справи про банкр утство.

Як свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців внесено запис до Єд иного державного реєстру про рішення засновників (учасни ків) юридичної особи або упов новаженого ними органу щодо припинення юридичної особи. Дата реєстрації рішення - 18.07 .2011 р.

Справа про банкрутство за з аявою боржника порушена судо м 23.08.2011 р.

Платіжним дорученням № 1794 ві д 14.07.2011 р. боржник здійснив опла ту за публікацію оголошення.

В судове засідання 07.09.2011 р. пре дставником боржника надано з аяву про припинення платника податків за формою № 8-ОПП, з як ої вбачається, що заява до под аткового органу боржником по дана 05.09.2011 р.

За змістом заяви про поруше ння справи про банкрутство т а поданих документів встанов лено, що заявником при зверне нні до господарського суду н е зазначено про здійснення п овідомлення про припинення ю ридичної особи боржника у ві снику державного реєстратор а та не надано доказів здійсн ення такої публікації згідно зі статтею 105 Цивільного коде ксу України. Оплата за публік ацію оголошення не є належни м доказом здійснення публіка ції оголошення у спеціалізов аному друкованому засобі мас ової інформації.

Також судом встановлено, що рішення загальних зборів уч асників ТОВ «ТБ «Лінкольн»пр о ліквідацію товариства мало місце 19.05.2011 р. Втім, за результат ами роботи ліквідаційної ком ісії проміжний ліквідаційни й баланс не складений. Надані боржником фінансові звіти с уб' єкта малого підприємств а, складені станом на 30.06.2011 р. та н а 05.08.2011 р., є документами бухгалт ерського обліку, а не проміжн им ліквідаційним балансом в розумінні ст. 111 ЦК України, зат вердженим компетентним орга ном товариства-боржника. Ці з віти не свідчать про належно сформовані пасив та актив бо ржника, оскільки не містять в ідомостей про склад майна юр идичної особи, що ліквідуєть ся, перелік пред'явлених кред иторами вимог, а також про рез ультати їх розгляду. Відсутн і докази оцінки активів борж ника, здійснені в установлен ому чинним законодавством по рядку.

У зв' язку з встановленими обставинами суд дійшов висн овку про те, що боржником не до ведено належними доказами, щ о вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого п рийнято рішення про ліквідац ію, недостатньо для задоволе ння вимог кредиторів, а самі в имоги кредиторів не сформова но з дотриманням процедури с амоліквідації, визначеної ст аттею 105 Цивільного кодексу Ук раїни.

Також суд дійшов висновку п ро те, що боржником не дотрима но вимог частини 1 статті 111 Цив ільного кодексу України, яка передбачає складення ліквід аційною комісією після закін чення строку для пред'явленн я вимог кредиторами проміжно го ліквідаційного балансу, я кий повинен містити відомост і про склад майна юридичної о соби, що ліквідується, перелі к пред'явлених кредиторами в имог, а також про результати ї х розгляду.

Крім того, боржник подав зая ву про припинення платника п одатків вже після порушення справи про банкрутство. Одна к, така заява повинна бути под ана юридичною особою, що лікв ідується, протягом трьох дні в від дати внесення до Єдиног о державного реєстру відомос тей про те, що юридична особа п еребуває у процесі припиненн я.

Згідно зі статтею 43 ГПК Укра їни господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, керуючи сь законом.

Відповідно до норм Господа рського процесуального коде ксу України та положень Зако ну України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом »порушення господарськими с удами провадження у справі п ро банкрутство та подальший її рух можливе за наявності п евного предмету спору, в іншо му випадку, при відсутності п редмету спору провадження у справі підлягає припиненню. Предметом спору у справах пр о банкрутство є неплатоспром ожність боржника, підтвердже на відповідними документами .

Оцінивши у сукупності наве дені вище обставини справи, с уд дійшов висновку про відсу тність підстав для здійсненн я провадження у справі та виз нання боржника банкрутом, ос кільки заявником передчасно подано заяву про порушення с прави про банкрутство без до тримання визначених законод авством процедур, що передую ть такому зверненню, а тому пр овадження у справі підлягає припиненню на підставі п. 11 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 1, 5 Закону Україн и «Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом», ст.ст. 41, 45, п. 11 ч. 1 ст. 80, ст. 86 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, господарський суд Запорі зької області

УХВАЛИВ:

Припинити провадження у справі про банкрутство Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Торгівельний буди нок «Лінкольн»(69057, м. Запоріжжя , вул. Перемоги, 129-А, ідент. код юр идичної особи 31806363).

Завірені примірники ухвал и надіслати: боржнику, Орджон ікідзевському ВДВС Запорізь кого МУЮ; державному реєстра тору виконавчого комітету За порізької міської ради; Голо вному управлінню статистики у Запорізькій області, Відді лу з питань банкрутства у Зап орізькій області.

Суддя Т.М. Шев ченко

Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено27.10.2011
Номер документу18758737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/5009/4993/11

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні