Постанова
від 19.10.2011 по справі 13/5025/1080/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" жовтня 2011 р. Справа № 13/5025/1080/11

Вищий господарський с уд України у складі колегії с уддів:

Полякова Б.М., - головуючо го (доповідач у справі),

Коваленка В.М.,

Хандуріна М.І.,

розглянувши

касаційну скаргу ПАТ "ВТБ Банк" в ос обі відділення "Хмельницька регіональна дирекція" ПАТ "ВТ Б Банк", м. Хмельницький

на постанову від 16.06.2011 р. господарського су ду Хмельницької області

та постанову від 29.08.2011 р. Рівненського апел яційного господарського су ду

у справі № 13/5025/1080/11 господарського суду Хмельницької області

про банкрутство ТОВ "Декко-Україна", м. Хмельн ицький

ліквідатор Дейнека М.І., м. Хмельницьк ий

в судовому засіданні в зяв участь представник:

скаржника ОСОБА_5, довір. ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарсь кого суду Хмельницької облас ті від 14.06.2011 р. порушено провадж ення у справі № 13/5025/1080/11 про банкрутство ТОВ "Декко-Ук раїна" у порядку статті 51 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" ( далі - Закон про банкрутс тво ).

Постановою господарського суду Хмельницької області в ід 16.06.2011 р. (суддя Матущак О.І.) виз нано боржника банкрутом, від крито ліквідаційну процедур у, призначено ліквідатора, зо бов'язано його вчинити певні дії та інше.

Постановою Рівненського а пеляційного господарського суду від 29.08.2011 р. (судді: Демидюк О.О. - головуючий, Сініцина Л.М., Олексюк Г.Є.) вказану постанову залишено без змін .

Не погоджуючись із прийнят ими судовими рішеннями, ПАТ "В ТБ Банк" в особі відділенн я "Хмельницька регіональна д ирекція" ПАТ "ВТБ Банк" (далі - скаржник) зверн увся до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою, в який просить їх скас увати, провадження у справі п рипинити.

Касаційна скарга мотивова на порушенням судами поперед ніх інстанцій норм матеріаль ного права, зокрема, ст.ст. 105, 110, 11 1 Цивільного кодексу України ( далі - ЦК України ) , ст. 60 Господарського кодексу України, ст. 51 Закону про банкр утство. Скаржник зазначає, що боржником було порушено пор ядок добровільної ліквідаці ї, передбачений нормами циві льного законодавства.

Заслухавши пояснення учас ника судового засідання, обг оворивши доводи касаційної с карги, перевіривши наявні ма теріали справи, проаналізува вши застосування судами попе редніх інстанцій норм матері ального та процесуального пр ава, колегія суддів дійшла ви сновку що касаційна скарга п ідлягає задоволенню, виходяч и з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 51 Закону про ба нкрутство, якщо вартості май на боржника - юридичної особи , щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог креди торів, така юридична особа лі квідується в порядку, передб аченому цим Законом.

Відповідне правило передб ачено ч. 3 ст. 110 ЦК України, яка мі стить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Вивчивши обставини, які під тверджують неможливість бор жника розрахуватися зі всіма кредиторами, та розглянувши надані боржником документи, суд першої інстанції, з яким п огодився і суд апеляційної і нстанції, прийшов до висновк у про наявність підстав для в изнання його банкрутом за ст . 51 Закону про банкрутство.

Втім, до таких висновків суд и дійшли без урахування наст упного.

Спрощена процедура банкру тства, яка передбачена ст. 51 За кону про банкрутство (банкру тство боржника, що ліквідуєт ься власником), випливає з про цедури добровільної ліквіда ції юридичної особи, тобто лі квідації юридичної особи за рішенням її учасників (власн иків) або органу, уповноважен ого на це установчими докуме нтами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення і з заявою про порушення прова дження у справі про банкрутс тво боржника в порядку ст. 51 За кону про банкрутство є дотри мання вимог цивільного та го сподарського законодавства щодо добровільної ліквідаці ї юридичної особи.

Згідно із ч. 3 ст. 60 Господарсь кого кодексу України ліквіда ційна комісія або інший орга н, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вмі щує в друкованих органах від повідно до закону повідомлен ня про його ліквідацію та про порядок і строки заяви к редиторами претензій, а явних (відомих) кредито рів повідомляє персонально у письмовій формі у встановле ні цим Кодексом чи спеціальн им законом строки.

Відповідно до ч. 4 ст. 105 ЦК Укр аїни комісія з припинення юр идичної особи поміщає в друк ованих засобах масової інфор мації, в яких публікуються ві домості про державну реєстра цію юридичної особи, що припи няється, повідомлення про пр ипинення юридичної особи та про порядок і строк заяв лення кредиторами вимог до н еї, який не може становити мен ше двох місяців з дня пу блікації такого повідомленн я.

Втім з матеріалів справи не вбачається, яким чином форму вався пасив боржника (загаль на сума всіх вимог кредиторі в до боржника) у процедурі доб ровільної ліквідації.

Так, до заяви про порушення справи про банкрутство боржн иком додано копію публікації оголошення про припинення ю ридичної особи від 03.06.2011 р. (а.с. 10 1-102, том 1), в тексті якого не вказ ано строк та порядок заявлен ня вимог кредиторами, як цьог о вимагають ст. 105 Цивільного к одексу України та ст. 60 Господ арського кодексу України.

При цьому до суду із заявою про порушення справи про бан крутство голова ліквідаційн ої комісії ТОВ "Деко-України" з вернувся 07.06.2011 р., тобто боржник ом не було дотримано двоміся чного строку, встановленого ст. 105 ЦК України.

До заяви про порушення спра ви про банкрутство за ст. 51 Зак ону про банкрутство не додан і докази повідомлення боржни ком явних кредиторів (у розум інні ст. 60 Господарського коде ксу України), зокрема контрол юючі органи та заставних кре диторів про його ліквідацію та про порядок і строки заявл ення кредиторами претензій.

Зазначене свідчить про те, щ о пасив боржника не міг бути п овністю сформований, тому не можна вважати про його чітки й розмір.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 111 ЦК України ліквідац ійна комісія після закінченн я строку для пред'явлення вим ог кредиторами складає промі жний ліквідаційний баланс, я кий містить відомості про ск лад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік п ред'явлених кредиторами вимо г, а також про результати їх ро згляду.

Однак, у порушення зазначен их вимог чинного законодавст ва до заяви про порушення про вадження у справі про банкру тство взагалі не доданий про міжний ліквідаційний баланс .

Таким чином, у даному випад ку ліквідаційною комісією бо ржника був порушений порядо к добровільної ліквідації.

До заяви про порушенн я провадження у справі про ба нкрутство за правилами ст. 51 З акону про банкрутство не дод ані документи, які повинні бу ти подані на момент зверненн я із такою заявою та які не мож уть бути витребувані судом п ісля порушення справи про ба нкрутство.

Колегія суддів зазначає, що на відміну від загальної про цедури банкрутства правомір ність порушення справи про б анкрутство за спрощеною проц едурою в порядку ст. 51 Закону п ро банкрутство перевіряєтьс я господарським судом у засі данні суду, в якому виноситьс я постанова про визнання бор жника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, як а підлягає оскарженню.

Враховуючи вищезазначене в сукупності, колегія суддів дійшла висновку, що судом пер шої інстанції без достатніх правових підстав порушено сп раву про банкрутство боржник а за спрощеною процедурою, пе редбаченою ст. 51 Закону про ба нкрутство, та, відповідно, виз нано боржника банкрутом.

Суд апеляційної інстанції на допущені порушення уваги не звернув та їх не виправив.

Статтею 1119 ГПК України, яка в изначає повноваження касаці йної інстанції, передбачено право суду касаційної інстан ції скасувати рішення першої інстанції та припинити пров адження у справі.

За таких обставин оскаржув ані судові рішення підлягают ь скасуванню, як такі, що не ві дповідають приписам чинного законодавства, а провадженн я у справі - припиненню, як бе зпідставно порушене.

Колегія суддів також звер тає увагу, що у зв'язку з припи ненням провадження у даній с праві про банкрутство місцев ому господарському суду необ хідно вирішити питання про в несення до Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців в ідповідного запису про поста новлення судового рішення що до припинення провадження у справі про банкрутство юриди чної особи - ТОВ "Декко-Україна" згідно Закону України “Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в”.

На підставі наведеного та к еруючись ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”, ст. ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст. 60 Господарського кодексу У країни, ст. ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Господ арського процесуального код ексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційн у скаргу ПАТ "ВТБ Банк" в ос обі відділення "Хмельницька регіональна дирекція" ПАТ "ВТ Б Банк" задовольнити.

2. Постанову госпо дарського суду Хмельницької області від 16.06.2011 р. та постанов у Рівненського апеляційного господарського суду від 29.08.2011 р . у справі № 13/5025/1080/11 скас увати.

3. Припинити прова дження у справі № 13/5025/1080/11 про банкрутство ТОВ "Декко -Україна".

Головуючий Б.М. Поляков

Судді В.М. Коваленко

М.І. Хандурін

Дата ухвалення рішення19.10.2011
Оприлюднено28.10.2011
Номер документу18762282
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/5025/1080/11

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Постанова від 19.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Ухвала від 07.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 29.08.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 10.08.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Постанова від 16.06.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні