Постанова
від 03.10.2006 по справі 25/277-06-6592а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25/277-06-6592А

                   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"03" жовтня 2006 р. Справа  № 25/277-06-6592А

За позовом: УПФУ в Роздільнянському районі Одеської області

до відповідачів:  ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»

                              Управління державного казначейства в Одеській області

про стягнення 756,53грн.

 

Суддя: Малярчук І.А.

В  судових засіданнях приймали участь представники сторін:

Від позивача: Михайлова О.В., довіреність № 283/04 від 19.01.06р.

Від відповідача ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»: не з'явився  

Від відповідача Управління державного казначейства в Одеській області: Кривогуз С.Ю.,  за довіреністю

В засіданні  суду 25.09.06 р. приймали участь представники:

Від позивача: Михайлова О.В., довіреність № 283/04 від 19.01.06р.

Від відповідача ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»: не з'явився  

Від відповідача Управління державного казначейства в Одеській області: Кривогуз С.Ю.,  за довіреністю

               

        Суть спору: про стягнення з ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне» на користь  Управління Пенсійного фонду України в Роздільнянському  районі   заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 756,53грн.

Представник позивача на заявлених позовних вимогах наполягає, надав суду обгунтування заявлених позовних вимог від 01.08.06р. № 16360, де навів обґрунтований розрахунок  заявленої до стягнення суми.

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечень щодо позову та витребувані судм документи не надав.       

Ухвалою від 07.08.06 р. суд в порядку ст. 52 КАС України залучив до участі у справі як іншого відповідача Управління державного казначейства в Одеській області.

Відповідач, Управління державного казначейства в Одеській області надав суду відзив на позов від 02.10.06р. в якому зазначає про відсутність бюджетних коштів відповідно до бюджетного призначення на покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за рахунок Державного бюджету України та нездійснення фактичних таких платежів в процесі виконання бюджету.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи сторони, суд встановив наступне:

04.07.1998р. ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»зареєстровано в УПФУ в Роздільнянському районі Одеської області  як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

УПФУ в Роздільнянському районі Одеської області  здійснюється оплата пільгової пенсії колишньому працівнику ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»Міхову І.Д., згідно пункту “б”, ст. 13 Закону України “Про пенсійне  забезпечення” № 1788-ХІІ від 05.11.91р.

В підтвердження призначення наведеній особі пільгової пенсії та проведення її оплати в період з травня по червень 2006р., позивач подав до матеріалів справи: картки особового рахунку ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне», довідки ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»  про стаж роботи, період та місце роботи пенсіонера, розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до п.”б”-„з” ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення” за 2005 р.

ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»були отриманні розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування “ в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”-„з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” № 1788-ХІІ від 05.11.1991 р.  за період з травня по червень 2006р., що підтверджується  доданими до матеріалів справи повідомленнями про вручення, однак оплату заборгованості відповідач не провів.

          Несплата  до теперішнього часу ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне» заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату за доставку пільгових пенсій в сумі 756,53грн. стала підставою для звернення позивача з даною позовною заявою до господарського суду Одеської області.

 Пунктом б) ст. 13 Закону України “Про пенсійне  забезпечення” передбачено, що на пільгових  умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на  інших  роботах із  шкідливими  і  важкими  умовами  праці,  -  за  списком  N   2 виробництв, робіт, професій, посад  і  показників,  затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами  атестації  робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при  стажі  роботи  не менше 25 років, з них не менше 12 років 6  місяців  на  зазначених роботах;   жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам,  які  мають  не  менше  половини  стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці,  пенсії  на  пільгових  умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею  12  цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи  чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи –жінкам.

Відповідно до абз. 1,2,3,4 п.2 Прикінцевих положень Закону України ”Про загальнообов'язкове державне   пенсійне страхування” від 9 липня 2003 року  N 1058-IV пенсійне  забезпечення  застрахованих осіб,  які працювали або   працюють   на  підземних  роботах,  на  роботах  з  особливо шкідливими  і  особливо  важкими  умовами  праці  за  списком  N 1 та  на  інших  роботах  із  шкідливими  і важкими умовами праці за списком  N  2  виробництв,  робіт,  професій,  посад і показників, затверджених  Кабінетом  Міністрів  України, та за результатами атестації робочих місць,  на посадах,  що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за  вислугу років,  які  відповідно  до законодавства,  що діяло раніше,  мали право  на  пенсію  на  пільгових  умовах  або  за  вислугу  років, здійснюється  згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні  та корпоративні фонди:  особам,  зазначеним в абзаці першому цього пункту,  пенсії  призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку  та наявності трудового стажу,  передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри  пенсій  визначаються  відповідно  до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.  При цьому  зберігається  порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

          Порядок покриттям Пенсійним фондом України витрат на виплату і доставку пільгових пенсій визначений Інструкцією про порядок обчислення   і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. N 21-1 ч.1,2 п.6.1. якою передбачено, що  відшкодуванню  підлягають  витрати  Пенсійного фонду на виплату  та  доставку  пенсій,  призначених  на  пільгових  умовах відповідно  до  частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах:   для платників,  зазначених  у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції,  - також 100 відсотків фактичних витрат на  виплату  і доставку пенсій,   призначених   відповідно   до   абзацу  першого частини 2 Прикінцевих положень Закону  застрахованим особам,  які  працювали  або  працюють  на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв,  робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць,  на посадах,  що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.          

Пунктом 6.4. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів  органів  Пенсійного  фонду  України  щорічно  в повідомленнях  про  розрахунок  сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,  призначених відповідно  до  частини  2 Прикінцевих   положень  Закону  України  "Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" ( 1058-15 ) (згідно з  додатками  6 та  7),  які  надсилаються  підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

          Підприємства  щомісяця  до  25-го   числа   вносять   до Пенсійного  фонду  зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку  пенсій,  призначених  на  пільгових умовах.   У разі  зміни  розміру  пенсії  або  настання  обставин,  які впливають  на  суму відшкодування (смерть пенсіонера,  зміна місця проживання та ін.),  органи Пенсійного фонду повідомляють  про  це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин (п.6.8. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування до Пенсійного фонду України).

З врахуванням вищезазначеного аналізу норм законодавства, покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій нарахованих відповідачу Управлінням ПФУ в Роздільнянському районі Одеської області за період з квітня по червень 2006р. в сумі 756,53грн. провадиться у вищенаведеному порядку за рахунок ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне».

  Даний висновок суду ґрунтується ще й на тому, що покриття витрат по виплаті та доставці пільгових пенсій  за рахунок коштів Державного бюджету України  має провадитись з дотриманням  приписів Бюджетного кодексу України та Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік”  від 20 грудня 2005 року N 3235-IV якими регулюються відносини, що виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, а також контролю за виконанням Державного бюджету України, при цьому Закон України „Про Державний бюджет України на 2006 рік”  від 20 грудня 2005 року N 3235-IV не містить  видатків бюджету спрямованих на виплату пенсій  особам, призначеним відповідно до п. б) ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, у зв'язку з чим з врахуванням приписів п.2 ст. 4 Бюджетного кодексу України  від 27.11.03 р., в якому зазначено, що при здійсненні бюджетного процесу в Україні положення нормативно-правових актів застосовуються  лише в частині, в якій вони не суперечать положенням Конституції України, цього кодексу та закону про Державний бюджет України, за відсутності в Державному бюджеті України плану формування та використання фінансових ресурсів для здійснення виплат пенсій, призначених особам в порядку п. б) ст.13  Закону України „Про пенсійне забезпечення”, позивачем правомірно заявлені позовні вимоги щодо стягнення з ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне»на користь Управління ПФУ в Роздільнянському районі понесених витрат в сумі 756,53грн.           

Доречі Управління Державного казначейства України в Одеській області, яке здійснює контроль за відповідністю кошторисів розпорядників бюджетних коштів розпису Державного бюджету України,  в своєму відзиві на позов підтвердило відсутність бюджетних коштів відповідно до бюджетного призначення на покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та здійснення таких платежів в процесі виконання бюджету.

З огляду на вищевикладене, суд вважає правомірними заявлені позивачем позовні вимоги щодо  стягнення з ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне» заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 756,53 грн. за період з квітня по червень 2006р., що є підставою для їх задоволення.

  Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування... Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень (п.п.1, 2 ст.70 КАС України).

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст.72 цього Кодексу (п.1 ст.71 КАС України).

Згідно ст.159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Враховуючи зазначене, суд  вважає обгунтованими заявлені Управлінням ПФУ в Роздільнянському районі  позовні вимоги про стягнення з ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне» 756,53 грн. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, у зв'язку з чим задовольняє їх в повній мірі.

                      Керуючись ст.ст.94, 160-164 КАС України, -

       В И Р І Ш И В :

1. Задовольнити позов повністю.

2. Стягнути з ВАТ «Роздільнянське ремонтно-транспортне» ( 67400, м. Роздільна, вул. Леніна, 101, код ЕДРПОУ 03755325)  на користь Управління ПФУ в Роздільнянському районі (67400, м. Роздільна, вул. Свердлова, 4а, код ЕДРПОУ 24531647)   756 ( сімсот п'ятдесят шість) грн. 53 коп.  заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постанова може бути оскаржена в порядку ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної  сили у порядку ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                 Малярчук І.А.

Дата ухвалення рішення03.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу187638
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/277-06-6592а

Постанова від 03.10.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні