Рішення
від 20.10.2011 по справі 5015/4364/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5015/4364/11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

20.10.11                                                                                           Справа№ 5015/4364/11

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Ватра-Світлоприлад”, м.Тернопіль

до відповідача:Приватного підприємства “Босса Нова”, м.Львів

про: стягнення  5000,00 грн.

                                                                                                        Суддя  Кітаєва С.Б.

                                Секретар Король М.Р.

Представники:

від позивача:       не з'явився

від відповідача:   не з'явився

    Суть спору: позов заявлено Товариством з обмеженою відповідальністю “Ватра-Світлоприлад”, м.Тернопіль до  Приватного підприємства “Босса Нова”, м.Львів  про стягнення 5000,00 грн.

     Ухвалою господарського суду Львівської області від 01.08.2011 року порушено провадження у справі та призначено  справу до розгляду  на 21.09.2011 р на 12 год.00 хв.

     21.09.2011 року засідання суду не відбулось у зв'язку із хворобою судді Кітаєвої С.Б. Розгляд справи було відкладено на 20.10.2011 р.

      14.09.2011 року від позивача поступила заява (вх.. №20907/11 від 14.09.2011 р.) про долучення до матеріалів справи витребовуваних ухвалою суду від 01.08.2011 року документів, а саме: заявки на перевезення, CMR, акта про виконані роботи, банківських виписок про оплату, повідомлення про вручення документів, витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців із інформацією про позивача,  витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців із інформацією про відповідача, довідок бухгалтерії. Вказані документи долучено судом до матеріалів справи.

      19.10.2011 р. через канцелярію суду (вх.. №23884/11) від позивача поступило клопотання про розгляд справи без участі повноважного представника позивача.

      Відповідач в судові засідання не з'явився,  відзив та витребовувані документи до суду від відповідача не поступали.

      Витягом Серії АЄ № 841984 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, поданою позивачем, підтверджується включення відповідача до Єдиного державного реєстру, як юридичної особи, ідентифікаційний  код 10004275438, місцезнаходження за адресою:  79005, м. Львів, вул. Шота Руставелі, будинок 18, квартира 3А, тобто місцезнаходженням відповідача є адреса, яка вказана позивачем у позовній заяві і на яку господарським судом Львівської області надсилались відповідачу ухвали по справі № 5015/4364/11.

     Законодавство України, в тому числі Господарський процесуальний кодекс України, не зобов'язує сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно із ст.93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах. В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи –учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої відповідальності покладаються на цю юридичну особу.

       До повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

        Згідно ст.64 Господарського процесуального кодексу України  суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якшо він є заявником, ухвалу про порушення провадження  у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

       Ухвали про порушення провадження  у справі та про відкладення розгляду справи надіслані відповідачу по місцю знаходження за адресою, яка міститься в Єдиному державному реєстрі і відповідає адресі, вказаній позивачем у позовній заяві. З огляду на наведене, суд дійшов висновку, що відповідач належним чином і своєчасно повідомлявся судом про дати судових засідань по справі, час і місце їх проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні.

        Відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

        Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, судом встановлено.     

        За заявкою ПП «Босса Нова»на перевезення вантажу №66 від 09.04.2010 р. перевізник (позивач) виконав міжнародне перевезення за маршрутом м. Львів –м. Москва (Росія), що підтверджується товарно –транспортною накладною  та актом про виконані роботи №101 від 17 червня 2010 р. (копії вказаних документів знаходяться в матеріалах справи).

        Вартість перевезення згідно заявки №66 (п.11) становить 12 500,00 грн. Умови оплати, відповідно до п.12 заявки, наступні: оплата здійснюється на розрахунковий рахунок перевізника у строк до семи днів, після отримання оригіналів документів.

        Накладна CMR, рахунок та акт виконаних робіт отримані відповідачем 18.03.2011 р., підтвердженням чого є повідомлення про вручення поштового відправлення №4600104958119, копія котрого міститься в матеріалах справи.

     08.07.2010 р. відповідач провів частковий розрахунок за надані послуги перевезення в сумі 6500,00 грн. згідно банківської виписки №145, 31.08.2010 р. згідно банківської виписки №184 на рахунок позивача поступило 1000,00 грн.

     На момент звернення з позовними вимогами заборгованість відповідача перед позивачем становила 5000,00 грн.   

     Вивчивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов  підлягає до задоволення. При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

     Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини; створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності; завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі;  інші юридичні факти. (ст.11 ЦК України).

     У відповідності до ст.509 ЦК України  зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона ( боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію ( передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші, тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

     Згідно ст.175 ГК України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

     Згідно ст.525 ЦК України , одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

      Згідно з ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

      Зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.  

       Згідно з ч.1 ст.173 ГК України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт  (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб”єкта

(виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт ( управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов”язаної сторони виконання її обов”язку.  

      Згідно з ч.ч.1,2 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов”язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.  

       Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов”язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

      Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

      Ст. 638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

      Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції у відповідності до п.1 ст. 640 ЦК України.

      Згідно ст.. 909 ЦК України, за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами).

      Матеріалами справи (заявкою на перевезення вантажу №66, товарно –транспортною накладною CMR, Актом №101 про виконані роботи від 17.06.2010 р.) підтверджується наявність у відповідача заборгованості перед позивачем в сумі 5000,00 грн. Вказана сума заборгованості не спростована документальними доказами відповідачем,  підлягає стягненню з відповідача.  За таких обставин вимога позивача про стягнення основного боргу в сумі 5000,00 грн. підлягає задоволенню як обґрунтовано заявлена.  

      Відповідно до ст.4-3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

     Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

      Відповідно до ст.32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у встановленому законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають  значення для правильного  вирішення господарського спору

     Відповідно до ст.ст.33,34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести і підтвердити належними доказами ті обставини, на яких грунтуються її  вимоги чи заперечення на позов.

     Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об”єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не  мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

    Позов підлягає до задоволення в повному обсязі.  Судові витрати покладаються на відповідача  відповідно до ст.49 ГПК України.

     

     На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 11,509,525,526,638,640,909 ЦК України, ст..ст. 173,193 ГК України, ст.ст.1,2,32,33,34,36,43,49,75,82,84,85,116  ГПК України, суд,-   

                                                                 Вирішив:

1.          Позов задоволити повністю.

2.          Стягнути з Приватного підприємства “Босса Нова” (79005, м. Львів, вул. Шота Руставелі, буд. 18, кв. 3а, код ЄДРПОУ 33711195) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Ватра-Світлоприлад” (46000, м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 46, код ЄДРПОУ 32578255) 5000,00 грн. заборгованості, 102,00 грн. держмита, 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.   Наказ видати відповідно до ст.116 ГПК України.

       В судовому засіданні 20.10.11р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Повний текст рішення складено 25.10.11р.

    

Суддя                                                                                             Кітаєва С.Б.        

Дата ухвалення рішення20.10.2011
Оприлюднено31.10.2011

Судовий реєстр по справі —5015/4364/11

Рішення від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 01.08.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні