Рішення
від 11.10.2011 по справі 30/17-3013-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" жовтня 2011 р. Справа № 30/17-3013-2011

За позовом: Комунальне підприємство „Теплопос тачання міста Одеси”

До відповідача: Комунал ьне міське ремонтно-будівель не підприємство „Одесре мбуд”

Про стягнення

Суддя РОГА Н.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА _1 - згідно довіреності № 01/11-1 357 від 11.11.2010р.

Від відповідача: не з' явився

СУТЬ СПОРУ: По зивач - Комунальне підприємс тво (далі - КП) «Теплопостачанн я міста Одеси», звернувся до г осподарського суду Одеської області з позовом до Комунал ьного міського ремонтно-буді вельного підприємства (далі- КМРБП) „Одесрембуд” про с тягнення з відповідача забор гованості за спожиту теплов у енергію у сумі 9 688 грн. 18 коп.

Представник позивача п озовну заяву підтримує, напо лягає на її задоволенні.

Відповідач про місце та час судових засідань був повідо млений належним чином, але в с удові засідання представник відповідача не з' являвся, п ро поважність причин нез' яв лення суд не повідомив, відзи в на позовну заяву від відпов ідача до суду не надходив.

За таких обставин, справа ро зглядається за наявними в ні й матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, суд встановив:

Відповідно рішення Одеськ ої міської ради № 101-V від 27.06.2006 р. « Про реорганізацію комунальн ого підприємства «Одестепло комуненерго»та комунальног о підприємства «Одесатеплое нерго»реорганізовано комун альне підприємство «Одестеп локомуненерго»та комунальн е підприємство «Одесатеплое нерго»шляхом злиття та створ ено на їх базі Комунальне під приємство «Теплопостачання міста Одеси».

Згідно Статуту КП «Теплопо стачання міста Одеси», затве рдженого рішенням Одеської м іської ради від 05.04.2007 р. № 1163-V, осно вною метою діяльності КП «Те плопостачання міста Одеси»є здійснення виробничо-техніч ної діяльності, спрямованої на надійне та безперебійне з абезпечення споживачів тепл овою та електричною енергією , одержання прибутку для здій снення діяльності Підприємс тва та задоволення на його ос нові соціально-економічних і нтересів трудового колектив у Підприємства.

01 листопада 2006р. між КП «Тепло постачання міста Одеси»(Тепл опостачальна організація) та Ремонтно-будівельним управл інням № 5 комунального підпри ємства «Одесрембуд»(Спожива ч) був укладений Договір № 2296 на постачання теплової енергії , згідно якого Теплопостачал ьна організація бере на себе зобов' язання постачати Спо живачу теплову енергію, а Спо живач зобов' язується оплач увати фактично одержану тепл ову енергію за встановленими тарифами в терміни, передбач ені цим договором. Теплова ен ергія постачається Споживач у на опалення приміщень ремо нтно-будівельного управлінн я № 5 по вул. Єврейська, 6, в обсяг ах згідно Додатку 1 до цього до говору.

Відповідно до п. 3.2.2. Договору Споживач зобов' язується ви конувати умови та порядок оп лати споживчої теплової енер гії в обсягах і в терміни, що п ередбачені цим договором.

Згідно п. 5.1. Договору облік с поживання теплової енергії н а опалення визначається: роз рахунковим способом.

Згідно п. 5.3 Договору кількіс ть спожитої теплової енергії визначається: на опалення ро зрахунковим способом, згідно теплового навантаження буді влі з урахуванням середньомі сячної фактичної температур и теплоносія від теплових дж ерел, Теплопостачальної орга нізації та кількості діб роб оти теплоспоживального обла днання.

За умовами розділу 6 Договор у розрахунки за теплову енер гію проводяться в грошовій ф ормі на розрахунковий рахуно к Теплопостачальної організ ації відповідно до встановле ного тарифу 179 грн. 12 коп. за 1 Гка л., діючого на момент укладанн я Договору. Розрахунковим пе ріодом є календарний місяць. Споживач за три дні до початк у розрахункового періоду спл ачує Теплопостачальній орга нізації вартість заявленої т а зазначеної в договорі кіль кості теплової енергії, пере дбаченої на розрахунковий пе ріод. Кінцевим терміном розр ахунку за спожиту теплову ен ергію є 20 число місяця наступн ого за розрахунковим.

Позивач по справі вва жає, що відповідач неналежни м чином виконує умови догово ру № 2296 на постачання теплової енергії від 01.11.2006 р.: не своєчасн о здійснює оплату за надані й ому послуги, за період з 01.10.2008р. п о 01.05.2010р. має заборгованість за спожиту теплову енергію у су мі 9 688 грн. 18 коп.

В обґрунтування позову по зивач посилається на ст. 277 Гос подарського кодексу України , яка передбачає, що абоненти к ористуються енергією з додер жанням правил користування е нергією відповідного виду, щ о затверджуються Кабінетом М іністрів України.

Позивач також посилається на п. 40 «Правил користування т епловою енергією», який пере дбачає, що споживач зобов' я заний дотримуватися вимог до говору, а саме вчасно проводи ти розрахунки за споживчу те плову енергію. Крім того, відп овідно до ст.ст. 525,526 Цивільного кодексу України зобов' язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору, одностороння відмова від зобов' язання або одност ороння зміна його умов не доп ускається.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представника позивача, суд дійшов наступн их висновків:

Згідно ст. ст. 15, 16 Цивільного к одексу України кожна особа м ає право на захист свого циві льного права у разі його пору шення, невизнання або оспорю вання, кожна особа має право н а захист свого інтересу, який не суперечить загальним зас адам цивільного законодавст ва, кожна особа має право звер нутися до суду за захистом св ого особистого немайнового а бо майнового права та інтере су. Ця ж норма міститься у ст. 2 0 Господарського кодексу Укр аїни.

Відповідно до ст. 626 Цивільно го кодексу України договором є домовленість двох або біль ше сторін, спрямована на вста новлення, зміну або припинен ня цивільних прав та обов' я зків. Договір є обов' язкови м для виконання сторонами (ст . 629 Цивільного кодексу Україн и).

Відповідно до ч. 1 ст. 714 Цивіль ного кодексу України за дого вором постачання енергетичн ими та іншими ресурсами чере з приєднану мережу одна стор она (постачальник) зобов'язує ться надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) ене ргетичні та інші ресурси, пер едбачені договором, а спожив ач (абонент) зобов'язується оп лачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись п ередбаченого договором режи му її використання, а також за безпечити безпечну експлуат ацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно ч. 1 ст. 277 Господарсько го кодексу України абоненти користуються енергією з доде ржанням правил користування енергією відповідного виду, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Положеннями ч. 6 ст. 19 Закону У країни „Про теплопостачання ” передбачено, що споживач по винен щомісячно сплачувати т еплопостачальній організац ії за фактично отриману тепл ову енергію.

Із змісту ч. 3 ст. 24, ч. 2, ст. 25 Зако ну України „Про теплопостача ння” вбачається, що основним и обов'язками споживача тепл ової енергії є: своєчасне укл адання договору з теплопоста чальною організацією на пост ачання теплової енергії; дод ержання вимог договору та но рмативно-правових актів. Теп лопостачальні, теплотранспо ртні і теплогенеруючі органі зації зобов'язані: забезпечу вати надійне постачання обся гів теплової енергії відпов ідно до умов договору та стан дартів; здійснювати перераху нок за спожиту теплову енерг ію із споживачами з урахуван ням авансового платежу та по казань приладів комерційно го обліку теплової енергії п ротягом місяця після закінче ння опалювального періоду

За умовами ч. 6 ст. 25 Закону Укр аїни „Про теплопостачання” у разі відмови споживача опла чувати споживання теплової е нергії заборгованість стягу ється в судовому порядку.

Пунктом 23 Правил користуван ня тепловою енергією, затвер джених Постановою Кабінету М іністрів України визначено, що розрахунки за спожиту теп лову енергію здійснюються на межі продажу, яка є межою бала нсової належності (відповіда льності), відповідно до догов ору на підставі показань вуз ла обліку згідно з діючими та рифами (цінами), затвердженим и в установленому порядку. У споживачів, що не мають прила дів комерційного обліку, обс яг фактично спожитої теплово ї енергії розраховується від повідно до теплового наванта ження, визначеного у договор і, з урахуванням середньоміс ячної фактичної температури теплоносія в теплових мереж ах теплопостачальної органі зації, середньомісячної темп ератури зовнішнього повітря та кількості годин (діб) робо ти тепловикористального обл аднання в розрахунковому пер іоді. П. 40 Правил користування тепловою енергією передбача є, що споживач зобов' язаний дотримуватися вимог договор у, а саме вчасно проводити роз рахунки за спожиту теплову е нергію.

Як вбачається з матеріалів справи, 01 листопада 2006 р. між КП «Теплопостачання міста Одес и»(Теплопостачальна організ ація) та Ремонтно-будівельни м управлінням № 5 комунальног о підприємства «Одесрембуд» (Споживач) був укладений Дого вір № 2296 на постачання теплово ї енергії, згідно якого Тепло постачальна організація бер е на себе зобов' язання пост ачати Споживачу теплову енер гію, а Споживач зобов' язуєт ься оплачувати фактично одер жану теплову енергію за вста новленими тарифами в терміни , передбачені цим договором. Т еплова енергія постачається Споживачу на опалення примі щень ремонтно-будівельного у правлінням № 5 по вул. Єврейськ а, 6, в обсягах згідно Додатку 1 д о цього договору.

Відповідно до п. 3.2.2. Договору Споживач зобов' язується ви конувати умови та порядок оп лати споживчої теплової енер гії в обсягах і в терміни, що п ередбачені цим договором.

Згідно п. 5.1. Договору облік с поживання теплової енергії н а опалення визначається: роз рахунковим способом.

Згідно п. 5.3 Договору кількіс ть спожитої теплової енергії визначається: на опалення ро зрахунковим способом, згідно теплового навантаження буді влі з урахуванням середньомі сячної фактичної температур и теплоносія від теплових дж ерел, Теплопостачальної орга нізації та кількості діб роб оти теплоспоживального обла днання.

За умовами розділу 6 Договор у розрахунки за теплову енер гію проводяться в грошовій ф ормі на розрахунковий рахуно к Теплопостачальної організ ації відповідно до встановле ного тарифу 179 грн. 12 коп. за 1 Гка л., діючого на момент укладанн я Договору. Розрахунковим пе ріодом є календарний місяць. Споживач за три дні до початк у розрахункового періоду спл ачує Теплопостачальній орга нізації вартість заявленої т а зазначеної в договорі кіль кості теплової енергії, пере дбаченої на розрахунковий пе ріод. Кінцевим терміном розр ахунку за спожиту теплову ен ергію є 20 число місяця наступн ого за розрахунковим.

Згідно ст. 193 Господарсь кого кодексу України, відпов ідно до якої суб' єкти госпо дарювання та інші учасники г осподарських відносин повин ні виконувати господарські з обов' язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимо г щодо виконання зобов' язан ня - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно став ляться. До виконання господа рських договорів застосовую ться відповідні положення Ци вільного кодексу України з у рахуванням особливостей, пер едбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525,526 Цив ільного кодексу України зобо в' язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору, одностороння відмова від зобов' язання аб о одностороння зміна його ум ов не допускається.

За таких обставин, вимога по зивача щодо стягнення з відп овідача заборгованості за сп ожиту теплову енергію у сумі 9 688 грн. 18 коп. підлягає задоволе нню.

Судові витрати по сплаті де ржмита, витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу покласти на ві дповідача згідно зі ст.ст. 44,49 Г ПК України

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Комунального підприємства « Теплопостачання міста Одеси »- задовольнити.

2. Стягнути з Комунальн ого міського ремонтно-будіве льного підприємства „Од есрембуд” (65029, м. Одеса, вул. Дюкі вська, 12, код 31506567) на користь Кому нального підприємства "Тепло постачання міста Одеси" (65110, м. О деса, вул. Балківська, 1-Б, код ЄД РПОУ 34674102, р/р 26004150000764 в ПАТ «ВіЕйБі Б анк»м. Київ, МФО 380537) заборгован ість за спожиту теплову енер гію у сумі 9 688 грн. 18 коп., витрати по сплаті державного мита у с умі 102 грн., витрати на ІТЗ судо вого процесу у сумі 236 грн.

Рішення суду набир ає законної сили після закін чення строку подання апеляці йної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги р ішення, якщо його не скасован о, набирає законної сили післ я розгляду справи апеляційни м господарським судом.

Накази видати після наб рання рішенням законної сили .

Рішення підписане 14 жовтня 2011р.

Суддя Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення11.10.2011
Оприлюднено01.11.2011
Номер документу18782453
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення

Судовий реєстр по справі —30/17-3013-2011

Рішення від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні