Ухвала
від 14.10.2011 по справі 21/17-2011-2032
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

про повернення позовної за яви

"14" жовтня 2011 р. № 21/17-2011-2032

Суддя ЗЕЛЕНОВ Г.М., р озглянувши матеріали від 13.10.2 011р. за зареєстровані за № 6283/2011, за заявою: Приватног о підприємства (надалі - ПП) ) „ОНІС-МАРІН” (65009, м. Одеса, вул. Ф онтанська дорога, 11, офіс 161. Код ЄДРПОУ 37137331);

до боржника: Товариства з об меженою відповідальністю ( н адалі - ТОВ) „ЕЛЕВАТОР-ВИГОД А” (65026, м. Одеса, площа Грецька, б уд. 1, офіс 7. Код ЄДРПОУ 30747983);

про визнання відсутнього б оржника банкрутом.

ВСТАНОВИВ: 11.10.2011р . ПП „ОНІС-МАРІН” звернулося д о господарського суду із зая вою про визнання відсутнього боржника ТОВ „ЕЛЕВАТОР-ВИГО ДА” банкрутом за спрощеною п роцедурою банкрутства, здійс нюючи провадження з особливо стями, передбаченими статтею 52 Закону України “Про відновл ення неплатоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом” (надалі Закон № 2343-ХІІ), оскільки останній несп роможний виконати свої грошо ві зобов' язання перед креди тором на загальну суму у розм ірі 327 368 грн. 98 коп. після настанн я встановленого строку їх сп лати.

Заява ПП „ОНІС-МАРІН” про порушення провадження справ и про банкрутство ТОВ „ЕЛЕВА ТОР-ВИГОДА” у порядку ст. 52 Зак ону (№2343-ХІІ), яка подана до госп одарського суду на одному ар куші без доданих документів у ксерокопії, підлягає повер ненню з наступних підстав:

Відповідно до п. 1 ст. 5 Зако ну (№2343-ХІІ) та ст.4-1 ГПК України п ровадження у справах про бан крутство регулюється цим Зак оном, Господарським процесуа льним кодексом України, інши ми законодавчими актами Укра їни.

Статтею 9 Закону (№2343-ХІІ), пере дбачено, що суддя повертає за яву про порушення провадженн я у справі про банкрутство з п ідстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуаль ного кодексу України, з ураху ванням вимог цього Закону.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу Укра їни встановлено, що підставо ю для повернення заяви і дода них до неї документів без роз гляду, є не подання доказів на яких ґрунтується заява, не по дання доказів сплати державн ого мита у встановлених поря дку та розмірі та не подання д оказів сплати витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Відповідно до статті 52 Зак ону (№2343-ХІІ) у разі, якщо громад янин - підприємець - боржни к або керівні органи боржник а - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником п ротягом року до органів держ авної податкової служби згід но із законодавством податко вих декларацій, документів б ухгалтерської звітності, а т акож за наявності інших озна к, що свідчать про відсутніст ь підприємницької діяльност і боржника, заява про порушен ня справи про банкрутство ві дсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до бор жника та строку виконання зо бов' язань.

Статтею 93 Цивільного кодек су України передбачено, що мі сцезнаходження юридичної ос оби є адреса органу або особи , які відповідно до установчи х документів юридичної особи чи закону виступають від її і мені.

У заяві про порушення прова дження у справі про банкрутс тво заявник зазначає, що відс утність ТОВ „ЕЛЕВАТОР-ВИГОДА ” підтверджується актом виїз ду на місце знаходження держ авного виконавця від 11.08.2011р.

Заявник не надав довідку з Є диного державного реєстру пі дприємств та організацій Укр аїни з записом про відсутніс ть юридичної особи за її місц езнаходженням.

Відповідно до вимог статті 17 Закону „Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців” (над алі закон 755-ХV), який набув чинн ості з 01.07.2004 року в Єдиному держ авному реєстрі містяться від омості про відсутність юриди чної особи за її місцезнаход женням, про відсутність підт вердження відомостей про юри дичну особу, а також відомост і про зарезервовані найменув ання юридичних осіб.

Вказаний Закон також визна чає порядок внесення до Єдин ого державного реєстру запис ів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям, які здійснюються державн им реєстратором (пункт 7 статт і 19 зазначеного Закону (755-ХV).

Саме зазначений запис держ авного реєстратора є доказом відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням.

Виходячи з вимог ч.2 ст. 34 ГПК У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування .

Відповідна правова позиці я викладена у Пункті 105 постан ови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року „ Про судову практику в справа х про банкрутство”.

Таким чином, Заявником до з аяви про порушення проваджен ня у справі про банкрутство Т ОВ „ЕЛЕВАТОР-ВИГОДА” не нада но доказів, які підтверджуют ь відсутність юридичної особ и за її місцезнаходженням.

Крім того, заявником не нада но господарському суду відом остей податкового органу пр о ненадання боржником протяг ом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових д екларацій, документів бухгал терської звітності, а також з а наявності інших ознак, що св ідчать про відсутність підпр иємницької діяльності ТОВ „Е ЛЕВАТОР-ВИГОДА”.

Заявник обґрунтовує свої б езспірні грошові вимоги до б оржника договором поставки т овару № ПР0202 від 02.02.2011 р., актом зві рки взаємних розрахунків, ал е до заяви не надав. Також підт верджується рішенням госпо дарського суду Миколаївсько ї області від 29.06.2011р. по справі № 5016/1667/2011 (12/65) про стягнення 323 894,08 грн.

Частина 3 ст. 6 Закону (№ 2343-ХІІ) м істить загальні норми, а стат тя 52 Закону (№ 2343-ХІІ) передбачає спеціальні норми, які регулю ють банкрутство за спрощеною процедурою.

За змістом ч.3 ст.6 та ч.ч. 1, 8 ст . 7 Закону (№ 2343-ХІІ) справа про ба нкрутство порушується госпо дарським судом лише у разі пі дтвердження кредитором (кред иторами) своєї (своїх) вимоги ( вимог) до неплатоспроможного боржника документами, що сві дчать про їх безспірність.

Відповідно до Закону (№ 2343-ХІІ) вимоги кредиторів набу вають характеру безспірних, якщо вони підтверджуються до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника, зокрема викона вчими.

Відповідної правової по зиції дотримується Верховни й Суд України, зокрема в своїй постанові від 17.10. 2006р. у справі № 3/157.

Пунктом 27 Постанови Плену му №15 „Про судову практику в с правах про банкрутство” від 18.12.2009року: „зазначено, що за змі стом частини третьої статті 6 та частин першої і восьмої ст атті 7 Закону справа про банкр утство порушується господар ським судом лише в разі підтв ердження кредитором (кредито рами) своєї (своїх) вимоги (вим ог) до неплатоспроможного бо ржника документами, що свідч ать про їх безспірність. Тому судам на підставі частини др угої статті 8 Закону та пункту 3 частини першої статті 63 ГПК У країни слід відмовляти у при йнятті заяв кредитора (креди торів) про порушення справи п ро банкрутство, якщо безспір ність його (їх) вимог не підтве рджено відповідними докумен тами.

Таким чином, Заявником не надано доказів відсутності ю ридичної особи за її місцезн аходженням, доказів безспірн их вимог та доказів неплатос проможності ТОВ „ЕЛЕВАТОР-ВИ ГОДА”, а тому заява ПП „ОНІС-МА РІН” підлягає поверненню без розгляду на підставі ст. 9 Зак ону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” та п. 3 ст. 63 ГПК України.

Крім того, до заяви ПП „ОНІС -МАРІН” не надано доказів зна ходження юридичної особи ПП „ОНІС-МАРІН” у місті Одесі чи Одеській області.

Відповідно до системи діло водства господарського суд П П „ОНІС-МАРІН” з 11.10.2011р. по 13.10.2011 р . до господарського суду пода в десять аналогічних заяв пр о порушення провадження спр ави про банкрутство ТОВ „ЕЛЕ ВАТОР-ВИГОДА” зазначені безп ідставні заяви господарськи м судом були повернені у зв' язку з порушення вимог Цивіл ьного кодексу України, Госпо дарського кодексу України, З акону України “Про відновлен ня неплатоспроможності борж ника або визнання його банкр утом” та діючого законодавст ва, у зв' язку з чим, господарс ький суд зазначає, що провадж ення у справі про банкрутств о завжди передбачає наявніст ь в діяннях (діях/бездіяльнос ті) посадових осіб боржника т а/або кредиторів складу злоч ину.

Більш того, деякі положе ння Кримінального кодексу Ук раїни безпосередньо передба чають кримінальну відповіда льність за фіктивне банкрутс тво, доведення до банкрутств а, незаконні дії у разі банкру тства, приховування стійкої фінансової неспроможності т ощо.

Зазначені обставини вит ікають зі справи про банкрут ство та в подальшому можуть п ідпадати під правове регулюв ання кримінального законода вства в окремому кримінально му провадженні.

Таким чином, суд зазначає , що директор ПП „ОНІС-МАРІН” - ОСОБА_1 зловживає процесу альними правами подаючи до г осподарського суду в порушен ня вимог діючого законодавст ва безпідставні заяви, а тому в подальшому господарський суд буде реагувати на відпов ідні порушення у спосіб, пере дбачений статтею 90 ГПК Україн и, - шляхом направлення повідо млення та матеріалів органам внутрішніх справ чи прокура тури.

Керуючись п.п. 3,4,10 ст. 63 Господ арського процесуального код ексу України та ст. ст. 9, 52 Закон у України “Про відновлення н еплатоспроможності боржник а або визнання його банкруто м”, суддя, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву ПП „ОНІС-МАРІН” ( 65009, м. Одеса, вул. Фонтанська дор ога, 11, офіс 161. Код ЄДРПОУ 37137331) про визнання банкрутом ТОВ „ЕЛЕ ВАТОР-ВИГОДА” (65026, м. Одеса, площ а Грецька, буд. 1, офіс 7. Код ЄДРП ОУ 30747983) у порядку ст. 52 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом” - повер нути без розгляду.

2. Заяву про порушення справ и про банкрутство надіслати Заявнику.

3. Матеріали заяви про поруш ення провадження справи про банкрутство на 02 аркушах.

Суддя < /підпис/ > Зеленов Г.М.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.10.2011
Оприлюднено01.11.2011
Номер документу18782698
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/17-2011-2032

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні