Постанова
від 22.09.2006 по справі 11/3754а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/3754а

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                                 

                                                  

                                              ПОСТАНОВА            

                                             ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

                                                           Справа №  11/3754а

"22" вересня 2006 р.,   11 год.  30 хв.                                                        м. Черкаси

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого –судді Довганя К.І., при секретарі –Анастас”євій Л.В., за участю представників сторін:  позивача – Ігнатенко С.М. за довіреністю, відповідача –не з”явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси  справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Черкаси до Приватного підприємства „Джой-плюс” про припинення державної реєстрації та спонукання до вчинення дій,

                                                               ВСТАНОВИВ:

Позивачем  заявлено позов про припинення державної реєстрації юридичної особи відповідача як суб'єкта підприємницької діяльності з підстав неподання останнім звітності про фінансово-господарську діяльність до податкового органу та зобов”язання державного реєстратора здійснити державну реєстрацію припинення юридичної особи відповідача.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав викладених у позовній заяві.

Відповідач був належним чином повідомлений про час і місце проведення судового засідання. Однак в судове засідання свого представника повторно не направив, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позов суду не подавав.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю представника відповідача.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши наявні у справі докази приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

                   Відповідач 31.10.1996р. зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності та 12.03.2004р. перереєстровано виконавчим комітетом Черкаської міської ради. З 13.11.1996. є платником податків.

           Відповідач по справі є платником податків і зборів (обов”язкових платежів). У відповідності до ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування “ від 25.06.1991 року положень Закону України “Про порядок погашення зобов”язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” № 2181 зі змінами та доповненнями, відповідач зобов”язаний подавати  до  державних  податкових   органів   та   інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

           Як вбачається із довідки ДПІ від 10.07.2006р. №576/15-131, відповідач як суб”єкт господарювання звітував останній раз 107.02.2005р. за 2004р..

           Таким чином, відповідач не подавав органам ДПІ встановленої чинним законодавством звітності більше року, що є підставою для припинення юридичної особи відповідача.

           Заперечень проти доводів позивача відповідач суду не надав.

           У відповідності до ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” № 755 від 15.05.2003 року, неподання протягом року до органів ДПІ податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи за позовом органів державної податкової служби ( п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні).

            Неподання відповідачем фінансової звітності до органів ДПІ протягом року як юридичний факт, що вже відбувся,  мав місце і на час дії Закону України “Про підприємництво” і на час введення в дію Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” № 755 від 15.05.2003 року. Порушення по обох цих законах є одним і тим же, і наслідок цього порушення також єдиний –позбавлення права ведення підприємницької діяльності. За таких обставин суд вважає, що наявність факту неподання звітності протягом року на час пред”являння позову дає можливість застосування положень 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” № 755 від 15.05.2003 року і припинення юридичної особи - відповідача.

            Заявлена вимога про припинення юридичної особи відповідає положенням чинного законодавства, підтверджується матеріалами справи щодо факту неподання  відповідачем звітності органам ДПІ більше року, а тому вимога є такою, що підлягає до задоволення.

Позовні вимоги щодо зобов‘язання державного реєстратора здійснити державну реєстрацію припинення юридичної особи відповідача задоволенню не підлягають, оскільки відповідно до ч. 3 ст. 49 ЗУ №755 державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення щодо припинення юридичної особи, провести державну реєстрацію припинення юридичної особи відповідно до чинного законодавства та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було постановлено судове рішення, про внесення такого запису.

           Державний реєстратор позивачем не визначений. Дії, які вчиняє державний реєстратор щодо державної реєстрації припинення  підприємницької діяльності юридичної особи згідно зі ст. 49 ЗУ №755, здійснюються після набрання рішенням суду законної сили. Таким чином, спір щодо вчинення дій державним реєстратором на даний час відсутній.

Відповідно до ст. 94 та Прикінцевих і перехідних положень КАС України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір в сумі 3 грн. 40 коп.

          Керуючись ст. ст. 94, 160,161, 162,163 КАС України, суд –

                                                       ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частково.

Припинити юридичну особу –Приватне підприємство „Джой-плюс”, м. Черкаси, вул. Одеська,8, кв. 43, код 24411529.

Стягнути з Приватного підприємства „Джой-плюс”, м. Черкаси, вул. Одеська,8, кв. 43, код 24411529 в доход бюджету на рахунок №31110095600002, банк – УДК в Черкаській області, МФО –854018, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку –095, отримувач ВДК м. Черкаси через ДПІ у м. Черкаси судовий збір у сумі 3 грн. 40 коп.

В решті позовних вимог відмовити.

Постанову може бути оскаржено до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

Про апеляційне оскарження постанови може бути подана до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області заява про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення постанови і апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

          Суддя                                                                                               К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення22.09.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу187853
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/3754а

Постанова від 22.09.2006

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні