Постанова
від 27.10.2011 по справі 15/90/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел.66-03-00, 66-11-31, http://vn.arbitr.gov.ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2011 р. Справа № 15/90/2011/5003

за заявою : Іллінецької м іжрайонної державної податк ової інспекції, м. Іллінці Він ницької області

до: Приватно-орендного п ідприємства "Агропромислова корпорація Якубівка", с. Якубі вка Іллінецького району Вінн ицької області

про визнання банкрутом

Головуючий суддя Лабунська Т.І.

Cекретар судовог о засідання Гренишена О.В.

За участю предста вників :

Іллінецька МДПІ - ОСОБА_1., довіреність № 3146/5-10 ві д 04.04.2011 р.

В С Т А Н О В И В :

18 жовтня 2011 року господа рським судом Вінницької обла сті порушено провадження у с праві № 15/90/2011/5003 про банкрутство Приватного-орендного підпри ємства "Агропромислова корпо рація Якубівка", с. Якубівка Іл лінецького району Вінницько ї області за заявою Іллінець кої міжрайонної державної по даткової інспекції, м. Іллінц і Вінницької області в поряд ку ст. 52 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом".

Ухвалою від 18 жовтня 2011 року п ро порушення справи про банк рутство введено мораторій на задоволення вимог кредиторі в боржника, розгляд справи пр изначено на 27 жовтня 2011 року.

В поданій до суду заяві пові домлено, що ПОП "Агропромисло ва корпорація Якубівка", с. Яку бівка Іллінецького району Ві нницької області зареєстров ане Іллінецькою районною дер жавною адміністрацією 02 люто го 2001 року № 02736662100040036, внесене до Єд иного державного реєстру під приємств і організацій, є пла тником податків, передбачени х Законом України "Про систем у оподаткування".

Станом на 19 вересня 2011 року по датковий борг ПОП "Агропроми слова корпорація Якубівка", с . Якубівка Іллінецького райо ну Вінницької області станов ить 38792,37 грн.

Постановами Вінницького о кружного адміністративного суду у справах № 2-а-884/10/0270, № 2-а-883/10/0270 , № 2-а-1351/09/0270 задоволено позова Іл лінецької МДПІ про стягнення заборгованості по: орендній платі за землю в сумі 27272,67 грн., ф інансовому сільскогосподар ському податку в сумі 7368,50 грн., ф іксованому сільскогосподар ському податку в сумі 9172,64 грн. я кі було частково погашено на суму 5108,88 грн.

Виконавчі листи неоднораз ово направлявся для примусов ого виконання до відділу ДВС Іллінецького РУЮ. Постанова ми про повернення виконавчог о документа стягувачеві від 30.06.2011 року виконавчі документи повернуто без виконання в зв "язку з тим, що під час перевір ки, майна, на яке можна звернут и стягнення державним викона вцем, не виявлено, боржник три валий час не веде господарсь кої діяльності.

В зв'язку з неспроможністю с платити борг в сумі 38792,37 грн. та неподанням ПОП "Агропромисл ова корпорація Якубівка", с. Як убівка Іллінецького району В інницької області до органів податкової служби будь-якої податкової звітності з 20 трав ня 2010 року, ініціюючим кредито ром подано заяву до господар ського суду Вінницької облас ті про визнання боржника бан крутом.

27 жовтня 2011 року в судове засі дання прибув представник іні ціюючого кредитора.

Представник боржника в су дове засідання не з' явився.

При цьому суд зазначає, що в ідповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Украї ни ухвала про порушення пров адження у справі сторонам на дсилається за повідомленою н ими господарському суду пошт овою адресою. У разі ненаданн я сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала пр о відкриття провадження у сп раві надсилається за адресою місцезнаходження (місця про живання) сторін, що зазначено в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відс утності сторін за такою адре сою, вважається, що ухвала про порушення провадження у спр аві вручена їм належним чино м.

Так, на адреси ініціюючого к редитора та боржника, повідо млені в заяві про порушення п ровадження у справі про банк рутство, направлені копії ух вали від 18 жовтня 2011 року про по рушення провадження у справі про банкрутство ПОП "Агропро мислова корпорація Якубівка ", с. Якубівка Іллінецького рай ону Вінницької області.

При цьому суд зазначає, що д о канцелярії суду не поверну лась копія ухвали, направлен а на адресу боржника.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня боржника належним чином п ро час і місце розгляду судов ої справи і забезпечення йог о явки в судове засідання для реалізації права на судовий захист своїх прав та інтерес ів.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши законода вчі акти, заслухавши предста вника ініціюючого кредитора , суд приходить до висновку пр о банкрутство боржника на пі дставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господар ського процесуального кодек су України господарські суди розглядають справи про банк рутство у порядку провадженн я, передбаченому Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, з урахуванням особлив остей, встановлених Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно із п. 2 ст. 12 Господарсь кого процесуального кодексу України справи про банкрутс тво підвідомчі господарськи м судам.

На підставі положень п. 3 ст. 2 09 Господарського кодексу Укр аїни та ст. 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" суб'єктом банк рутства може бути лише суб'єк т підприємницької діяльност і.

Стаття 1 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" зазначає, що кре дитором може бути юридична а бо фізична особа, яка має у вст ановленому порядку підтверд жені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до борж ника, щодо виплати заборгова ності із заробітної плати пр ацівникам боржника, а також о ргани державної податкової с лужби та інші державні орган и, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я та інші види загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування, податків і з борів (обов'язкових платежів ).

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" передбачає спе ціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною пр оцедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами пров адження у справах про банкру тство встановив у ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" осо бливості застосування проце дур банкрутства щодо відсутн ього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідує ться в порядку, визначеному с т. 52 Закону про банкрутство є б удь-який підприємець, який ві дповідно до законодавства Ук раїни є суб'єктом банкрутств а.

У відповідності до ст. 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням, або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податково ї служби згідно із законодав ством податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

За змістом даної норми вста новлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості , передбачені цією статтею є д ві категорії боржників: гром адянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кр едитором незалежно від розмі ру його вимог до боржника та с троку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває проце суального права та може здій снити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б одн ієї з умов: громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням; ненадання боржником протягом року до органів дер жавної податкової служби згі дно із законодавством податк ових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що сві дчать про відсутність підпри ємницької діяльності боржни ка.

Аналогічна позиція щодо пі дстав порушення провадження у справі за ст. 52 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" викладена в Постанові Пленуму Верховн ого Суду України № 15 від 18 грудн я 2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство" (п. 104) .

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" справа про банкрутство по рушується господарським суд ом лише у разі підтвердження кредитором своєї вимоги до боржника документами, що св ідчать про їх безспірність .

За приписами Закону про бан крутство для порушення справ и про банкрутство як за загал ьною, так і за спрощеною проце дурою (зокрема, процедурою ба нкрутства відсутнього боржн ика) грошові вимоги ініціююч ого кредитора повинні мати б езспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" б езспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржник ом, інші вимоги кредиторів, пі дтверджені виконавчими доку ментами чи розрахунковими до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника.

В Постанові Пленуму Верхов ного Суду України № 15 від 18 груд ня 2009 року зазначено, що безспі рність вимог кредитора (кред иторів) за грошовими зобов'яз аннями та щодо виплати забор гованості із заробітної плат и підтверджується виконавчи ми документами, виключний пе релік яких передбачено Закон ом України "Про виконавче про вадження".

Частина 2 ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" п ередбачає перелік виконавчи х документів, які підлягають виконанню державною виконав чою службою.

Заборгованість боржника - ПОП "Агропромислова корпора ція Якубівка", с. Якубівка Іллі нецького району Вінницької о бласті перед ініціюючим кред итором - Іллінецькою МДПІ в су мі 38460,68 грн. вважається узгодже ною та безспірною. Дана сума б ула узгоджена в судовому пор ядку.

Так, Вінницьким окружним ад міністративним судом прийня то постанови у справах № 2-а-884/10/0 270, № 2-а-883/10/0270, № 2-а-1351/09/0270 за позовом Іл лінецькою МДПІ до ПОП "Агропр омислова корпорація Якубівк а", с. Якубівка Іллінецького ра йону Вінницької області про стягнення заборгованості. На підставі даних постанов 15 кві тня 2010 року, 27 квітня 2009 р., 25 серпня 2010 року видано виконавчі лист и № 2-а-883/10/0270, № 2-а-1351/09/0270, 2-а-884/10/0270, які пос тановами Відділу ДВС Іллінец ького РУЮ 30 червня 2011 року пове рнені стягувачеві, оскільки відсутне майно, на яке може бу ти звернено стягнення та бор жник тривалий час не веде гос подарську діяльність.

Вимоги ініціюючого кредит ора в сумі 331,69 грн., які станом на день винесення постанови не є безспірними, тобто не підтв ердженні виконавчими докуме нтами, будуть розглянуті суд ом в наступних судових засід аннях.

Із довідки Іллінецької МДП І № 6962/328 від 27 вересня 2011 року вбач ається, що ПОП "Агропромислов а корпорація Якубівка", с. Якуб івка Іллінецького району Він ницької області не подає зві тність до Іллінецької МДПІ з 20 травня 2010 року.

Відповідно до ст. 32-43 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і, що розглядається господар ським судом, є будь-які фактич ні дані, на підставі яких госп одарський суд встановлює ная вність чи відсутність обста вин, на яких ґрунтуються вимо ги.

За положеннями ст. 43 Господ арського процесуального код ексу України господарський суд оцінює докази за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до матеріалів с прави боржник заборгованіст ь по податкам не сплачує, звіт ність до податкового органу не подає більше року. Вказані ознаки вказують на припинен ня боржником підприємницько ї діяльності, що є підставою д ля визнання боржника банкрут ом відповідно до положень ст . 52 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом".

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" гос подарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відс утнього боржника виносить по станову про визнання відсутн ього боржника банкрутом, від криває ліквідаційну процеду ру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за зго дою останнього.

Судом встановлено, що ініці юючим кредитором не надано з годи на призначення його лік відатором у справі та не запр опоновано кандидатури арбіт ражного керуючого для призна чення ліквідатором у справі.

20 жовтня 2011 року до суду надій шла заява арбітражного керую чого Бойка О.В. на участь у спр аві про банкрутство ПОП "Агро промислова корпорація Якубі вка", с. Якубівка Іллінецького району Вінницької області, я ка судом задоволена.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" лік відатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього борж ника, які в місячний строк з дн я одержання повідомлення мож уть направити ліквідатору т а до суду заяви з вимогами д о банкрута.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 1, 3-1, 22-25, 52 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”, ч. 3 ст. 209 ГК Ук раїни, ст. 4-1, 4-5, ст.ст. 32-43, 115 ГПК Укр аїни суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати безспірні гро шові вимоги Іллінецької між районної державної податков ої інспекції, м. Іллінці Вінни цької області в сумі 38460,68 грн.

Визнати боржника - Приватно -орендне підприємство "Агроп ромислова корпорація Якубів ка" (с. Якубівка Іллінецького р айону Вінницької області, ву л. Шкільна, 15А, ідентифікаційн ий код 03733453) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру.

Призначити ліквідатором П риватно-орендного підприємс тва "Агропромислова корпорац ія Якубівка" (с. Якубівка Іллін ецького району Вінницької об ласті, вул. Шкільна, 15А, ідентиф ікаційний код 03733453) арбітражно го керуючого Бойка Олега Вас ильовича (ліцензія НОМЕР_1 від 21 травня 2010 року, АДРЕСА_1 , НОМЕР_2.

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процед ури:

- Забезпечити виконання дій та заходів, передбачених Зак оном України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м".

- Письмово повідомити усіх кредиторів про введенн я ліквідаційної процедури, п рийняти від органів Держав ної виконавчої служби викона вчі документи.

Постанову направит и згідно переліку.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. 7 прим.:

1 - до справи

2 - Іллінецька МДПІ Вінницьк ої області

3 - Приватно-орендне підприє мство "Агропромислова корпор ація Якубівка" - с. Якубівка Іл лінецького району Вінницько ї області, вул. Шкільна, 15А

4 - Державний реєстратор Ілл інецької РДА Вінницької обла сті

5 - Відділ ДВС Іллінецького Р УЮ

6 - Сектор з питань банкрутс тва у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Бой ко О.В. - АДРЕСА_1

Дата ухвалення рішення27.10.2011
Оприлюднено03.11.2011
Номер документу18820473
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/90/2011/5003

Ухвала від 29.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 09.07.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 22.01.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 25.04.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні