Постанова
від 21.10.2011 по справі 2а/0570/15434/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2011 р. справа № 2а/0570/15434/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1-35

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Соколов ої О.А.

при секретарі Федоро вої А.О.

за участю

представника позивача Каморнікова Д.Ю.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції у Калінінському районі м. Дон ецька до малого спільного пі дприємства «Глобус» про прип инення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспек ція у Калінінському районі м . Донецька звернулась до суду з позовом до малого спільног о підприємства «Глобус» про припинення юридичної особи, мотивуючи свої вимоги тим, що зазначена юридична особа за реєстрована як суб' єкт підп риємницької діяльності і пер ебуває на обліку в податкові й інспекції як платник подат ків. Відповідачем не подавал ась звітність щодо обчисленн я і сплати податків і інших об ов' язкових платежів з ІV ква рталу 2009 р., заборгованості пер ед бюджетом не має. Позивач п росить припинити юридичну ос обу малого спільного підприє мства «Глобус».

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги, надав поясненн я аналогічні викладеним в по зові, просить суд задовольни ти позовні вимоги в повному о бсязі.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про день, час і місце судового розгляду по відомлявся належним чином. З аяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справ и за його відсутності відпов ідач суду не надавав.

Представник позивача не за перечував проти розгляду спр ави за відсутності відповіда ча.

Оскільки належним чином по відомлений відповідач в судо ве засідання не з' явився і н е повідомив про причини неяв ки, суд вважає за можливе розг лянути справу за його відсут ності на підставі наявних у с праві доказів.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши в судовому засіданні ная вні докази, суд встановив нас тупне:

Мале спільне підприємство «Глобус» є юридичною особою , зареєстровано розпорядженн ям Виконавчого комітету Калі нінської районної Ради № 510 ві д 16.12.1991 року. Діє на підставі ста туту (а.с.8-11).

На податковому обліку в Дер жавній податковій інспекції у Калінінському районі м. Дон ецька відповідач перебуває з 16.12.1991 року за №06300793 (а.с.6).

Згідно довідки з Державног о комітету статистики Україн и Головного управління стати стики у Донецькій області пі дприємство знаходиться за ад ресою: 83052, м. Донецьк, Калінінсь кий район, бул.Шевченко, ринок (а.с.35).

Згідно ст. 58 Конституції Укр аїни закони та інші норматив но-правові акти не мають звор отної дії в часі, крім випадкі в, коли вони пом'якшують або ск асовують відповідальність о соби.

Відповідно до норм Законів , які діяли на момент виникнен ня спірних правовідносин, а с аме:

Згідно з ч. 8 ст. 19 Господарськ ого Кодексу України, усі суб' єкти господарювання зобов' язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерсь кий облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати , відповідно до вимог закону, ф інансову звітність та статис тичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, ін ші дані, визначені законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про систему оподат кування» передбачено обов' язок платників податків і зб орів (обов' язкових платежів ) вести бухгалтерський облік , складати звітність про фіна нсово-господарську діяльніс ть і забезпечувати її зберіг ання у терміни, встановлені з аконами; подавати до державн их податкових органів та інш их державних органів відпові дно до законів декларації, бу хгалтерську звітність та інш і документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів); сплачувати н алежні суми податків і зборі в (обов' язкових платежів) у в становлені законами терміни , допускати посадових осіб де ржавних податкових органів д о обстеження приміщень, що ви користовуються для одержанн я доходів чи пов' язані з утр иманням об' єктів оподаткув ання, а також для перевірок з п итань обчислення і сплати по датків і зборів (обов' язков их платежів).

Підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 ст. 4 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» передбачене подання су б' єктами господарювання по даткових декларацій за базов ий податковий (звітний) періо д.

Згідно ст.20 Податкового код ексу України органи державно ї податкової служби мають пр аво у випадках, встановлених законом, звертатись до суду щ одо припинення юридичної осо би та підприємницької діяльн ості фізичної особи-підприєм ця.

З аналізу зазначених полож ень випливає, що органи держа вної податкової служби мають право на звернення до суду з п озовом про припинення юридич ної особи, взятих ними на пода тковий облік.

Як передбачено ч.2 ст. 38 Закон у України «Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців», п ідставами для постановляння судового рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов'язано з банкрутством юрид ичної особи, в тому числі, є не подання протягом року органа м державної податкової служб и податкових декларацій, док ументів фінансової звітност і відповідно до закону.

З акту перевірки з питань не подання податкових декларац ій та документів фінансової звітності вбачається, що мал е спільне підприємство «Глоб ус» з ІV кварталу 2009 року по теп ерішній час, тобто більше рок у, не подається до Державної п одаткової інспекції у Каліні нському районі м. Донецька зв ітність зі сплати податків; п одаткові декларації, докумен ти бухгалтерської звітності , які є обов' язковими формам и звітності відповідно до ви мог законодавства (а.с.4).

Як вбачається з матеріалів справи мале спільне підприє мство «Глобус» відкритих бан ківських рахунків та заборго ваність з платежів до бюджет у не має (а.с.5).

За наведених обставин та пр иймаючи до уваги те, що факт не подання відповідачем звітно сті більше року до органів де ржавної податкової служби пі дтверджується матеріалами с прави, при цьому заборговані сть перед бюджетом та розрах ункові рахунки відсутні, суд приходить до висновку, що поз овні вимоги позивача обґрунт овані та підлягають задоволе нню.

Згідно ч.1 ст. 38 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців», суд, який п остановив рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов'язане з банкрутством юрид ичної особи, у день набрання т аким рішенням законної сили направляє його копію державн ому реєстратору за місцезнах одженням юридичної особи для внесення до Єдиного державн ого реєстру запису про судов е рішення. Дата надходження в ідповідного судового рішенн я вноситься державним реєстр атором до журналу обліку реє страційних дій.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 2, 8-11, 17, 69-71, 94, 158- 163, 185-186, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Де ржавної податкової інспекці ї у Калінінському районі м. До нецька до малого спільного п ідприємства «Глобус» про при пинення юридичної особи - з адовольнити.

Припинити юридичну особу м алого спільного підприємств а «Глобус» (код ЄДРПОУ 21965345; 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, Каліні нський ринок).

Копію постанови у день набр ання нею законної сили напра вити державному реєстратору за місцезнаходженням фізичн ої особи для внесення до Єдин ого державного реєстру запис у про судове рішення.

Постанова прийнята в нарад чій кімнаті та проголошений її повний текст у судовому за сіданні 21 жовтня 2011 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня її проголо шення апеляційної скарги. Ко пія апеляційної скарги одноч асно надсилається особою, як а її подає, до суду апеляційно ї інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У випадку подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після закінчення апе ляційного розгляду справи.

Суддя Соколова О. А.

Дата ухвалення рішення21.10.2011
Оприлюднено04.11.2011
Номер документу18845596
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/15434/2011

Постанова від 21.10.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Соколова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні