Постанова
від 13.10.2011 по справі 2а-10470/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2011 р. № 2а-10470/11/1370

Львівський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючої cудді - Потабе нко В.А.

за участю секретаря судови х засідань - Гойни Є.А.,

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в м. Ль вові адміністративну справу за позовом Державної податк ової інспекції (надалі - ДПІ) в Личаківському районі м. Льво ва до товариства з обмеженою відповідальністю "Метроном" про стягнення коштів, -

в с т а н о в и в :

ДПІ в Личаківському рай оні м. Львова звернулася до Ль вівського окружного адмініс тративного суду з позовом до ТзОВ "Метроном", в якому пр осить стягнути до бюджету ко шти в розмірі 170,00 грн., що виник з єдиного податку суб'єкта мал ого підприємництва.

Свої вимоги позивач обґрун товує тим, що відповідач, кори стуючись правом на застосува ння спрощеної системи оподат кування, обліку та звітності , зобов' язаний щомісяця спл ачувати єдиний податок не пі зніше 20 числа наступного міся ця. Даний борг виник в зв'язку з несплатою податкового зобо в' язання згідно податковог о повідомлення-рішення № 0005851510/0 від 13.07.2010 року, яким до відповід ача застосовано штрафні (фін ансові) санкції в розмірі 170,00 г рн. Оскільки самостійно ТзО В "Метроном" заборгованість не сплатило, податкове повід омлення-рішення не оскаржило в адміністративному, сума 170,00 грн. підлягає примусовому ст ягненню.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явилася. Подала до суду клопотання пр о розгляд справи за її відсут ності. Позовні вимоги підтри мала у повному обсязі.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, не забезпечив явку свого повноважного пре дставника.

Суд вважає за доцільне зазн ачити, що кореспонденція, яка скеровувалася на адресу від повідача судом, повернулась з повідомленням Укрпошти про відсутність адресата.

Згідно ст. 33 КАС України, у ра зі ненадання особами, які бер уть участь у справі, інформац ії щодо їх поштової адреси су довий виклик або судове пові домлення надсилаються:

юридичним особам та фізичн им особам - підприємцям - за ад ресою місцезнаходження (місц я проживання), що зазначена в Є диному державному реєстрі юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців;

фізичним особам, які не мают ь статусу підприємців, - за адр есою їх місця проживання чи м ісця перебування, зареєстров аною у встановленому законом порядку.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за так ою адресою вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

З долученої до матеріалів с прави довідки з ЄДР вбачаєть ся, що відповідач ТзОВ "Ме троном" ідентифікаційний код 13819693, і надалі зареєстрований з а адресою, зазначеною в позов і - 79008, м. Львів, вул. Личаківськ а, 8.

Відтак, відповідач належни м чином повідомлений про від криття провадження у справі за позовом ДПІ в Личаківсько му районі м. Львова.

З урахуванням наведено, спр аву можна розглядати на підс таві доказів, наявних у ній, зг ідно ст. 71 КАС України.

З'ясувавши дійсні обставин и справи, дослідивши надані д окази, суд прийшов до висновк у, що позов підлягає до задово лення з наступних підстав.

В судовому засіданні встан овлено, що ТзОВ "Метроном" , ідентифікаційний код 13819693, зар еєстроване як юридична особа 28.02.1992 року, що підтверджено ная вним в матеріалах справи вит ягом з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців від 13.10.20 11 року.

Довідкою ДПІ в Личаківсько му районі м. Львова від 12.09.2011 рок у № 20408 засвідчено взяття ТзО В "Метроном" на облік платни ка податків 20.03.1992 року за № 1102.

На підставі акта № 353/15-1 від 18.06.20 10 року про результати невиїзн ої документальної перевірки своєчасності подання податк ової звітності ДПІ в Личаків ському районі прийнято подат кове повідомлення-рішення № 0005851510/0 від 13.07.2010 року, яким до відпо відача застосовано штрафні ( фінансові) санкції за платеж ем єдиний податок в розмірі 170 ,00 грн.

В матеріалах справи наявні докази розміщення на дошці п одаткових оголошень вказано го повідомлення-рішення з пр ичини неможливості вручення його відповідачу.

ДПІ в Личаківському районі м. Львова направила ТзОВ "Метроном" першу та другу пода ткові вимоги від 29.07.2010 року № 1/537 п ро сплату 170,00 грн. суми податко вого боргу та, відповідно, від 07.09.2010 року № 2/656 на суму 170,00 грн. Дані вимоги не були вручені відпо відачу з причини відсутності останнього за адресою, вказа ною в реєстраційних документ ах.

Докази розміщення податко вих вимог на дошці податкови х оголошень (акти) відповідно до п.п. 6.1 п. 6.2.4 ст. 6 Закону України "Про порядок погашення зобов ' язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 ро ку № 2181-ІІІ (надалі - Закон № 2181-III ), наявні в матеріалах справи.

Однак, у встановлені строки в повному обсязі суми штрафн их (фінансових) санкцій по єди ному податку сплачені не бул и.

Згідно норм Закону України «Про систему оподаткування» від 25 червня 1991 року №1251-ХІІ, плат ники податків зобов' язані с плачувати належні суми подат ків і зборів (обов' язкових п латежів) у встановлені закон ом терміни.

Відповідно до п. 3 Указу През идента України від 03.07.1998 року "П ро спрощену систему оподатку вання, обліку та звітності су б'єктів малого підприємництв а", суб'єкт підприємницької ді яльності - юридична особа, яки й перейшов на спрощену систе му оподаткування, обліку та з вітності, самостійно обирає одну ставку єдиного податку, передбачену законом.

Відповідно до п. 4 п. 3 Указу, су б'єкти підприємницької діяль ності - юридичні особи сплачу ють єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок ві дділень Державного казначей ства України. Згідно абз. 2 п. 5 У казу, суб'єкти малого підприє мництва несуть відповідальн ість за правильність обчисле ння, своєчасність подання ро зрахунків та сплати сум єдин ого податку згідно із законо давством України.

Відповідно до п. 1.3 ст.1 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" № 2181-ІІІ від 21.12.2000 року, з наступним и змінами та доповненнями (на далі - Закон № 2181-ІІІ), податков ий борг - податкове зобов' я зання (з урахуванням штрафни х санкцій за їх наявності), сам остійно узгоджене платником податків або узгоджене в адм іністративному чи судовому п орядку, але не сплачене у вста новлений строк, а також пеня, н арахована на суму такого под аткового зобов' язання.

Відповідно до п.п 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 За кону № 2181-ІІІ, податкове зобов' язання платника податків, на раховане контролюючим орган ом відповідно до цього закон у, вважається узгодженим у де нь отримання платником подат ків податкового повідомленн я, за винятком випадків, у разі коли платник податків вважа є, що контролюючий орган неві рно визначив суму податковог о зобов' язання або прийняв будь-яке інше рішення, що не с уперечить законодавству з пи тань оподаткування або виход ить за межі його компетенції встановленої законом, такий платник податків має право з вернутися до контролюючого о ргану із скаргою про перегля д цього рішення. Остаточне рі шення вищого (центрального) к онтролюючого органу за заяво ю платника податків не підля гає подальшому адміністрати вному оскарженню, але може бу ти оскаржене в судовому поря дку.

Згідно п. п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 2181-ІІІ, у разі коли відповідно до закону контролюючий орган самостійно визначає податко ве зобов'язання платника под атків за причинами, не пов'яза ними із порушенням податково го законодавства, платник по датків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визнач ені у законі з відповідного п одатку, а за їх відсутності - п ротягом тридцяти календарни х днів від дня отримання пода ткового повідомлення про так е нарахування.

Згідно з підпунктом 5.4 статт і 5 Закону № 2181, узгоджена сума п одаткового зобов' язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією стат тею, визнається сумою податк ового боргу платника податкі в.

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вваж ати узгоджену суму податково го зобов' язання, не сплачен у платником податків у строк и, визначені статтею 5 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами»

Відповідно до преамбули За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами», цей Закон є спеціальни м законом з питань оподаткув ання, який встановлює порядо к погашення зобов' язань юри дичних або фізичних осіб пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами з податків і зборів (обов' язкових плат ежів), включаючи збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування та внески на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування, нарахува ння і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються д о платників податків контрол юючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішн ьоекономічної діяльності та визначає процедуру оскаржен ня дій органів стягнення.

Відповідно до п. 1.12 ст. 1 Закону № 2181, контролюючий орган - дер жавний орган, який у межах сво єї компетенції, визначеної з аконодавством, здійснює конт роль за своєчасністю, достов ірністю і повнотою нарахуван ня податків і зборів (обов' я зкових платежів) та погашенн ям податкових зобов' язань ч и податкового боргу. Податко ві органи є контролюючим орг аном стосовно податків і збо рів (обов' язкових платежів) , які справляються до бюджеті в та державних цільових фонд ів.

Контролюючі органи мають п раво здійснювати перевірки с воєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплат и лише стосовно тих податків і зборів (обов' язкових плат ежів), які віднесені до їх комп етенції цим пунктом.

Органами, уповноваженими з дійснювати заходи з погашенн я податкового боргу є виключ но податкові органи, а також д ержавні виконавці у межах їх компетенції.

Відповідно до п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 За кону № 2181-ІІІ, активи платника п одатків (кошти, матеріальні т а нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізи чній особі за правом власнос ті або повного господарськог о відання) можуть бути примус ово стягнені в рахунок погаш ення його податкового боргу виключно за рішенням суду. В і нших випадках платники подат ків самостійно визначають че рговість та форми задоволенн я претензій кредиторів за ра хунок активів, вільних від за ставних зобов' язань забезп ечення боргу.

Усупереч наведеним нормам чинного законодавства, плат ник податків ТзОВ "Метрон ом" не вжив жодних заходів для погашення податкового зобов ' язання.

Згідно довідки ДПІ в Личакі вському районі м. Львова, забо ргованість відповідача пере д бюджетом складає 170,00 грн.

Станом на момент розгляду с прави вказана сума податкови х зобов'язань є узгодженою та у встановлені законом строк и до бюджету не сплаченою, тоб то визнається сумою податков ого боргу (узгоджена сума под аткового зобов' язання, не с плачена платником податків у термін), а, відтак, підлягає ст ягненню в примусовому порядк у.

Враховуючи все вищеперера ховане, суд вважає позовні ви моги обґрунтованими та таким и, що підлягають до задоволен ня.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь, відповідно до п. 4 ст. 94 КАС Укр аїни.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 33-35, 69-71, 94, 128, 1 58, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

позов задовольни ти повністю.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю "Ме троном", ідентифікаційний ко д 13819693, що зареєстрований за адр есою: 79008, м. Львів, вул. Личаківсь ка, 8, до бюджету податковий бо рг в сумі 170 (сто сімдесят) гриве нь 00 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адмініс тративний суд. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Повний текст постанови виг отовлений 18.10.2011 року.

Суддя Потабенко В.А.

З оригіналом згідно

Суддя Потабенко В.А.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.10.2011
Оприлюднено09.11.2011
Номер документу18848894
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10470/11/1370

Постанова від 13.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 23.09.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні