Постанова
від 19.10.2011 по справі 2а-11115/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 жовтня 2011 р. № 2а-11115/11/1370

09.15 год. Львівський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючої cудді - Потабе нко В.А.

за участю секретаря судово го засідання - Гойни Є.А.,

за участі представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1, згід но довіреності,

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в м. Ль вові подання Державної подат кової інспекції в Залізнично му районі м. Львова про стягне ння заборгованості з товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Бізнес-Партнер",-

в с т а н о в и в :

ДПІ в Залізничному район і м. Львова звернулася до Льві вського окружного адміністр ативного суду з поданням до Т зОВ "Бізнес-Партнер" про стягн ення заборгованості в розмір і 1178,15 грн., що виникла з податку на прибуток. Оскільки платни ком податків не вживаються з аходи щодо погашення заборго ваності, податковий орган зм ушений звернутись до суду.

Представник ДПІ у Залізнич ному районі м. Львова в судово му засіданні позов підтримал а, просила задовольнити.

ТзОВ «Бізнес-Партнер» не за безпечив участі в судовому з асіданні уповноваженого пре дставника, хоча про дату, час т а місце судового розгляду бу в повідомлений належним чино м. В силу ст.ст. 33-35 КАС України.

Відтак, суд вважає за можлив е розглядати справу у відсут ності осіб, що не з' явилися, в ідповідно до вимог ст. 183-3 КАС У країни на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника податкового органу , дослідивши матеріали справ и, з'ясувавши дійсні обставин и по справі, суд приходить до в исновку, що подання підлягає задоволенню з наступних під став.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Бізнес-Партне р", згідно довідки з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців, зареєстроване за адрес ою 79039, м. Львів, вул. Квітки Основ ' яненка, 10/1, перебуває на облі ку в ДПІ в Залізничному район і м. Львова.

На підставі акту № 1671/15-1 від 29.06.2 011 року про результати камерал ьної перевірки своєчасності подання ТзОВ "Бізнес-Партнер " податкової звітності з пода тку на прибуток за І квартал 20 11 року, ДПІ в Залізничному рай оні м. Львова винесено податк ове повідомлення-рішення № 0005891501 від 29.06.2011 року, яким застос овано штрафні (фінансові) сан кції за платежем податок на п рибуток із вироблених в Укра їні товарів (робіт, послуг) на суму 1190,00 грн.

В матеріалах справи наявні докази розміщення на дошці п одаткових оголошень вказано го повідомлення-рішення з пр ичини неможливості вручення його відповідачу.

ДПІ в Залізничному районі м . Львова направила ТзОВ "Бізне с-Партнер" податкову вимогу в ід 19.07.2011 року № 884 про сплату 1178,15 гр н. суми податкового боргу. В ма теріалах справи наявні доказ и направлення вказаної вимог и відповідачу.

Однак, у встановлені строки суми штрафних (фінансових) са нкцій по єдиному податку спл ачені не були.

Згідно п. 1 ст. 16 ПК України, пла тник податків, серед іншого, з обов'язаний: подавати до конт ролюючих органів у порядку, в становленому податковим та м итним законодавством, деклар ації, звітність та інші докум енти, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів ; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встано влених цим Кодексом та закон ами з питань митної справи.

Пунктом 1 ст. 36 ПК України пер едбачено, що податковим обов 'язком визнається обов'язок п латника податку обчислити, з адекларувати та/або сплатити суму податку та збору в поряд ку і строки, визначені цим Код ексом, законами з питань митн ої справи. А також, податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором .

Згідно п. 1 ст. 46 ПК України, под аткова декларація, розрахуно к (далі - податкова декларація ) - документ, що подається плат ником податків (у тому числі в ідокремленим підрозділом у в ипадках, визначених цим Коде ксом) контролюючому органу у строки, встановлені законом , на підставі якого здійснюєт ься нарахування та/або сплат а податкового зобов'язання, ч и документ, що свідчить про су ми доходу, нарахованого (випл аченого) на користь платникі в податків - фізичних осіб, сум и утриманого та/або сплачено го податку.

Згідно п. 2 ст. 49 ПК України, пла тник податків зобов'язаний з а кожний встановлений цим Ко дексом звітний період подава ти податкові декларації щодо кожного окремого податку, пл атником якого він є, відповід но до цього Кодексу незалежн о від того, чи провадив такий п латник податку господарську діяльність у звітному періо ді.

У відповідності до п. 1 ст. 109 Ко дексу, податковими правопору шеннями є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платни ків податків, податкових аге нтів, та/або їх посадових осіб , а також посадових осіб контр олюючих органів, що призвели до невиконання або неналежн ого виконання вимог, установ лених цим Кодексом та іншим з аконодавством, контроль за д отриманням якого покладено н а контролюючі органи.

Відповідно до п. 54.3.3 ст. 53 ПК України, контролюючий орг ан зобов'язаний самостійно в изначити суму грошових зобов 'язань, зменшення (збільшення ) суми бюджетного відшкодува ння та/або зменшення (збільше ння) від'ємного значення об'єк та оподаткування податком на прибуток або від'ємного знач ення суми податку на додану в артість платника податків, п ередбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо з гідно з податковим та іншим з аконодавством особою, відпов ідальною за нарахування сум податкових зобов'язань з окр емого податку або збору, заст осування штрафних (фінансови х) санкцій та пені, у тому числ і за порушення у сфері зовніш ньоекономічної діяльності, є контролюючий орган.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 ПК Укр аїни, у разі визначення грошо вого зобов'язання контролююч им органом за підставами, заз наченими у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пу нкту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язан ий сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протя гом 10 календарних днів, що нас тають за днем отримання пода ткового повідомлення-рішенн я.

Згідно з п. 59.1 ст.59 ПК України у разі, коли платник податків н е сплачує узгодженої суми гр ошового зобов'язання в устан овлені законодавством строк и, орган державної податково ї служби надсилає (вручає) йом у податкову вимогу в порядку , визначеному для надсилання (вручення) податкового повід омлення-рішення.

Згідно п. 1.175 ст. 14 Податкового кодексу України (надалі - ПК України), податковий борг це с ума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкці й за їх наявності), самостійно узгодженого платником подат ків або узгодженого в порядк у оскарження, але не сплачено го у встановлений цим Кодекс ом строк, а також пеня, нарахов ана на суму такого грошового зобов'язання.

Усупереч наведеним нормам чинного законодавства, плат ник податків ТзОВ "Бізнес-Пар тнер" не вжило жодних заходів для погашення податкового з обов' язання.

Відповідно до п. 1.1 ст. 1 Податк ового кодексу України, він ре гулює відносини, що виникают ь у сфері справляння податкі в і зборів, зокрема, визначає в ичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Укр аїні, та порядок їх адміністр ування, платників податків т а зборів, їх права та обов'язки , компетенцію контролюючих о рганів, повноваження і обов'я зки їх посадових осіб під час здійснення податкового конт ролю, а також відповідальніс ть за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п. 41.1 ст. 41 ПК Укр аїни, органи державної подат кової служби є контролюючими органами щодо податків, які с правляються до бюджетів та д ержавних цільових фондів, кр ім зазначених у підпункті 41.1.2 ц ього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за д отриманням якого покладаєть ся на органи державної подат кової служби.

Згідно п. 20.1.28 ст. 20 ПК України, о ргани державної податкової с лужби наділені, зокрема, прав ом застосовувати до платникі в податків фінансові (штрафн і) санкції, стягувати до бюдже тів та державних цільових фо ндів суми грошових зобов'яза нь та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі , встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК Укр аїни, орган державної податк ової служби здійснює за плат ника податків і на користь де ржави заходи щодо погашення податкового боргу такого пла тника податків шляхом стягне ння коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх не достатності - шляхом продажу майна такого платника подат ків, яке перебуває у податков ій заставі.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України пер едбачено, що стягнення кошті в з рахунків платника податк ів у банках, обслуговуючих та кого платника податків, здій снюється за рішенням суду, як е направляється до виконання органам державної податково ї служби, у розмірі суми подат кового боргу або його частин и.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 ПК Укр аїни, джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового бо ргу платника податків є будь -які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу то варів (робіт, послуг), майна, ви пуску цінних паперів, зокрем а корпоративних прав, отрима ні як позика (кредит), та з інши х джерел, з урахуванням особл ивостей, визначених цією ста ттею, а також суми надміру спл ачених платежів до відповідн их бюджетів

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вваж ати узгоджену суму податково го зобов' язання, не сплачен у платником податків у строк и, визначені статтею 57 Податко вого кодексу України.

Згідно наявної в матеріала х справи довідки позивача № 332 97/9/19-023 від 10.10.2011 року, сума податков ого боргу ТзОВ "Бізнес-Партне р" станом на 10.10.2011 року з податку на прибуток становить 1178,15 грн .

На даний час вказана сума по даткового зобов'язання є узг одженою та у встановлені зак оном строки до бюджету не спл аченою, тобто визнається сум ою податкового боргу, а, відта к, підлягає стягненню в приму совому порядку.

Враховуючи все вищенаведе не, а також п. 20.1.18 ст. 20 ПК, згідно я кого органи державної податк ової служби мають право звер татися до суду щодо стягненн я коштів платника податків, я кий має податковий борг, з рах унків у банках, обслуговуючи х такого платника, на суму под аткового боргу або його част ини, суд вважає позовні вимог и обґрунтованими та такими, щ о підлягають до задоволення.

Згідно ст. 183-3 КАС України под атковий орган має право звер нутись до суду з поданням про стягнення коштів за податко вим боргом. Подання подаєтьс я до суду першої інстанції пр отягом двадцяти чотирьох год ин з моменту встановлення об ставин, що зумовлюють зверне ння до суду.

З урахуванням того, що платн ику податків податкову вимог у № 884 від 19.07.2011 року, відповідно д о вимог ст. 59 КАС України, скеро вано 11.08.2011 року, 11.10.2011 року виникли обставини, що зумовлюють зве рнення до суду.

Суд приймає у триденний стр ок, але не пізніше ніж протяго м 96 годин з моменту встановлен ня обставин, що зумовлюють зв ернення заявника до суду, пос танову по суті заявлених вим ог, яка підлягає негайному ви конанню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь, відповідно до п. 4 ст. 94 КАС Укр аїни.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 69-71, 94, 128, 158, 159 , 160, 161, 162, 163, 167, 183-3 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

подання задовольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "Біз нес-Партнер", ідентифікаційн ий код 13802942, що зареєстрований з а адресою: 79039, м. Львів, вул. Квіт ки Основ' яненка, 10/1 до бюджет у податковий борг в сумі 1178 (тис яча сто сімдесят вісім) гриве нь 15 коп.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адмініс тративний суд. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Повний текст постанови виг отовлений 24.10.2011 року.

Суддя Потабенко В.А.

З оригіналом згідно

Суддя Потабенко В.А.

Дата ухвалення рішення19.10.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18849060
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11115/11/1370

Постанова від 19.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 14.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні