Постанова
від 19.10.2011 по справі 2а/1570/7002/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

    

Справа № 2а/1570/7002/2011

ПОСТАНОВА  

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2011 року                                                                                           м.Одеса

  

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді                                            Іванова Е.А.

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Миколаєва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Геронт»про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

З позовом до суду звернулась Державна податкова інспекція у Заводському районі м. Миколаєва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Геронт», в якому позивач просив стягнути з відповідача податковий борг у сумі 1583,81 грн.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що 30.01.2011 року ТОВ «Геронт»була подана податкова декларація з плати за землю (земельний податок або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), згідно якої нормативна грошова оцінка земельної ділянки, яка перебуває в оренді ТОВ «Геронт»складає 406,99 грн. на місяць. Згідно податково розрахунку, відповідач не в повному обсязі сплачував орендну плату за земельну ділянку, а тому у нього за період з березня по червень утворилася заборгованість у розмірі 1583,81 грн., яка до теперішнього часу не погашена. 10.03.2011 року ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва було прийнято податкову вимогу про сплату відповідачем боргу, проте відповідач не дивлячись на висування йому податкової вимоги заборгованість з орендної плати не сплатив, в зв’язку з чим позивач звертається до суду та просить задовольнити його позовні вимоги та стягнути суму податкового боргу з відповідача.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, про день, час та місце розгляду справи сповіщений належним чином, про причину неявки суду не повідомив, проте надав на адресу суду заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представник відповідача в судове засідання також не з’явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить конверт, що повернувся на адресу суду з відміткою органу поштового зв’язку, що адресат за зазначеною адресою не значиться.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи наведене, суд дійшов до висновку про можливість розглянути справу в порядку  письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Геронт»зареєстроване виконавчим комітетом Миколаївської міської ради, про що свідчить Довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців (а.с.3-9).

01.04.2004 року ТОВ «Геронт»взяте на податковий облік у ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва за № 48, що підтверджується відповідною довідкою ДПІ від 11.07.2011 року № 343 (а.с.14).

Відповідно до п. 288.2 ст.. 288 ПК України, платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

Пунктом 288.3 ст.. 288 ПК України визначено, що об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду.

Відповідно до п. 285.1 ст. 285 ПК України, базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Згідно п. 286.2 ст. 286 ПК України, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Судом встановлено, що ТОВ «Геронт»має в користуванні земельну ділянку та є платником орендної плати та що керівником ТОВ «Геронт»ОСОБА_1 30.01.2011 року до ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва була подана податкова декларація з плати за землю  (земельний податок  та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), у якій відповідачем самостійно визначений щомісячний розмір орендної плати за землю та який складає 406,99 грн. (а.с.10-12).

Відповідно до п. 287.1 ст. 287 ПК України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Відповідно до п. 287.3 ст. 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Як встановлено судом та вбачається з довідки розрахунків з бюджетом за період з 30.03.2011 року по 30.07.2011 року, ТОВ «Геронт»не в повному обсязі сплачував орендну плату, в результаті чого утворилася заборгованість у розмірі 1579,15 грн. а також за несвоєчасну сплату орендної плати відповідачу була нарахована пеня у розмірі 4,66 грн., а тому загальний розмір заборгованості відповідача складає 1583,81 грн. (а.с.15).

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 ПК України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Судом встановлено, що ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва була виставлена ТОВ «Геронт»податкова вимога від 10.03.2011 року № 140 (а.с.13), яка була надіслана на адресу відповідача, проте до ДПІ у Заводському районі м. Миколаєва повернувся конверт з відміткою органу поштового зв’язку, що адресат вибув (а.с.13 зворот).

Відповідно до п. 58.3 ст. 58 ПК України, у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

З огляду на вищевикладену норму податкова вимога, виставлена ТОВ «Геронт»вважається врученою відповідачу.

Підпунктом 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України визначено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Підпунктом 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 ПК України зазначено, що органи державної податкової служби мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Під час з`ясування обставин справи судом не було встановлено жодної обставини або факту, які б спростовували наявність заборгованості відповідача щодо сплати податкового боргу та звільняли б його від сплати, боргу.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Миколаєва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Геронт»про стягнення заборгованості є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 158 - 163 КАС України суд, -  

ПОСТАНОВИВ :

Позов Державної податкової інспекції у Заводському районі м. Миколаєва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Геронт»задовольнити.

 Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Геронт»(ідентифікаційний код 32884620, місцезнаходження: 65032, м. Одеса, проспект Шевченка 4) до бюджету на р/р №34128999700003, ГУДКУ у Миколаївській області, МФО 826013, ОКПО 2362606 податковий борг у розмірі 1583,81 грн.    

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти  днів після отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя                                                                                                     Е.А.Іванов.

    

       

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.10.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18850491
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/7002/2011

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 19.10.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні