Постанова
від 27.10.2011 по справі 11673/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Харківський окружний адміністративний суд  

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 

 

     "27" жовтня 2011 р.                                                                        № 2а- 11673/11/2070  

Харківський окружний адміністративний суд  у складі:

головуючого - судді - Заічко О.В.

при секретарі судового засідання - Басовій Н.М.

представники сторін - не прибули,

розглянувши у відкритому судовому  засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом

              Куп’янської об’єднаної державної податкової інспекції  у  Харківській області

до           Товариствао з обмеженою відповідальністю СП "Агрополь"

про         стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Куп’янська об’єднана державна податкова інспекція  у  Харківській області, звернулась до Харківського окружного адміністративного суду, з адміністративним позовом до  Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Агрополь", в якому просить суд стягнути з відповідача суму податкової заборгованості у розмірі 2210,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач має заборгованість у розмірі 2210,00грн., яка підтверджується обліковими картками платника податків, довідкою про податкову заборгованість, податковими  повідомленнями - рішеннями. 21.07.2008р. начальником Дворічанського відділення Куп"янської ОДПІ було прийнято рішення № 1 про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення  податкового боргу відповідача.

Здійснені Куп"янською ОДПІ заходи по стягненню податкового боргу платника податків, передбачені діючим законодавством, не призвели до погашення зазначеного податкового богу.

Представник позивача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. Представник позивача надав до суду заяву з проханням розглянути адміністративну справу без їх участі.

Відповідач, який належним чином повідомлений, відповідно до ст. 35 КАС України, шляхом направлення повісток з поштовими повідомленнями за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, про дату, час і місце судового розгляду в судове засідання не прибув, причину неявки суду не повідомив, заяву про розгляд справи за його відсутності та заперечень проти позову не надавав.

Суд вважає можливим розгляд справи за відсутності представників сторін на підставі наявних у ній доказів,  відповідно до ст. 128 КАСУ.  

Дослідивши матеріали справи,  зібрані у справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які підлягають застосуванню до спірних правовідносин, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю СП "Агрополь" зареєстровано як суб"єкт господарської діяльності та перебуває на податковому обліку у Куп"янській ОДПІ Харківської області  з 31.01.2007р.

12.03.2008р. на підставі п.1 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» проведена невиїзна документальна перевірка в приміщені Дворічанського відділення Куп'янської ОДПІ платника податку на прибуток - Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство «Агрополь» з питання неподання податкової звітності з податку на прибуток за 1 квартал 2007р., 1 півріччя 2007р., 9 місяців 2007 р., 11 місяців 2007р., та несвоєчасне подання податкової звітності з податку на прибуток за 2007 рік.

Перевіркою встановлені порушення відповідачем, а саме: п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. Закону України  « Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», п. 16.4 ст. 16 Закону України  «Про оподаткування прибутку підприємств»   в частині неподання та несвоєчасного подання податкової звітності з податку на прибуток.

08.09.2010р. на підставі Закону України «Про державну податкову службу в Україні» начальником Дворічанського відділення Куп"янської ОДПІ проведена невиїзна документальна перевірка в приміщені Дворічанського відділення Куп'янської ОДПІ платника податку на прибуток - Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство «Агрополь» з питання неподання податкової звітності податку на прибуток за 1 півріччя 2010 р.

Перевіркою встановлені порушення відповідачем, а саме: підпункту «б» п.п. 4.1.4. п. 4.1 ст. 4 Закону України  «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», п.16.4 ст.16 Закону України  «Про   оподаткування   прибутку   підприємств» -  не подано  декларацію з податку на прибуток за 1 півріччя 2010р.

За результатами перевірок були складені акти: № 99/15-325335599 від 17.09.2008р. та винесено податкове повідомлення - рішення № 0000011501/0 від 18.03.2008р. сума штрафних (фінансових) санкцій за яким складає - 850,00грн.; № 275/15-32535599 від 14.09.2010р. та винесено податкове повідомлення - рішення № 0000901501/0 від 15.09.2010р. сума штрафних (фінансових) санкцій за яким складає - 170,00грн.

21.07.2008р. начальником Дворічанського відділення Куп"янської ОДПІ Харківської області було прийнято рішення № 1  про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення податкового боргу відповідача.

Згідно витягу про внесення запису до Державного реєстру рухомого майна № 19605954 всі активи відповідача знаходяться у податковій заставі з 10.07.2008р.

Судом встановлено, що здійснені Куп"янською об"єднаною державною податковою інспекцією Харківської області заходи по стягненню податкового боргу відповідача, передбачені діючим законодавством, не призвели до погашення податкового боргу.

Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”               податкові органи подають до судів позови до підприємств, організацій, установ та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетом та державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Відповідно до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р. № 2181-111, чинного на момент порушення (далі — Закон № 2181), який є спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення, податкове зобов'язання -зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Згідно ст. 5 Закону № 2181 податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації, а податкові зобов'язання, які були нараховані контролюючим органом під час проведення перевірки, вважаються узгодженими у день отримання платником податків податкового повідомлення, у разі відсутності оскарження зазначених сум. Також, відповідно до п.п. 6.2.4 п. 6.2. ст. 6 Закону 2181, податкове повідомлення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписки або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Встановлені вищезазначеними Законами терміни сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) відповідачем систематично порушуються.

Згідно з п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу, орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а у разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Таким чином, у Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Агрополь" утворилась податкова заборгованість у розмірі 2210,00 грн., яка не сплачена до теперішнього часу та на думку суду підлягає стягненню, як законна та обґрунтована.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення,  суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.  

Відповідно ч.4 ст. 94 КАС України  у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа  судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 19 Конституції України, ст. ст. 9, 71, 94, 128, 159, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд - 

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Куп’янської об’єднаної державної податкової інспекції  у  Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Агрополь" про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Агрополь" (юридична адреса: Харківська обл., смт. Дворічна, вул. Колгоспна, буд. 28, код ЄДРПОУ: 32535599) на користь держави в особі: Куп"янської об"єднаної державної податкової інспекції у Харківській області (юридична адреса: Харківська обл., м. Куп"янськ, вул. Харківська, буд. 99, код ЄДРПОУ 22706226) суму податкової заборгованості у розмірі  2210  (дві тисячі двісті десять) грн. 00 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено  31 жовтня 2011р.

           

Суддя                                                                                                          Заічко О.В.

                                                                                                              

                                                                                                                         

                                                                                                                

Дата ухвалення рішення27.10.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18851412
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11673/11/2070

Постанова від 27.10.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні