Постанова
від 22.08.2011 по справі 2а-6835/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 серпня 2011 року                      № 2а-6835/11/2670

  Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді  Григоровича П.О. при секретарі судового засідання  Очколясу О.В.  розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України

 

до

Товариства з обмеженою відповідальністю "Ваш реєстратор"

 

про

стягнення штрафних санкцій в розмірі 85 000 грн.

 

 

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

  Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ваш реєстратор»про стягнення штрафу в розмірі 85 000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем не сплачено штрафні санкції, застосовані постановою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №121-УЛ від 10.02.2011 у встановлені строки.

Відповідач заперечень проти позову не надав, в судові засідання не з’явився, представника не направив, про час та місце розгляду справи, з урахуванням положень п. 8 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, був повідомлений належним чином, за адресами, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на час розгляду справи - м. Київ, вул. Солом’янська, 16 та м. Київ, вул. Курська, буд.10.

До судового засідання 22.08.2011р. відповідач також не прибув, тому справа, відповідно до ст. 128 КАС України та враховуючи згоду позивача, вирішується в порядку письмового провадження на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши подані стороною документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

  ВСТАНОВИВ:

  Відповідно до ст.5 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Основним завданням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів та їх похідних, здійснення державного регулювання та контролю за випуском та обігом цінних паперів та їх похідних у регіоні, додержання законодавства у цій сфері.

Стаття 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»встановлює, що позивач здійснює захист прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку цінних паперів, застосування санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень.

Згідно п.10 ст.8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», позивач має право, надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку у відношенні ТОВ «Ваш реєстратор»було винесено розпорядження про усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів від 17.11.2010р. №519-УЛ, відповідно до якого товариством порушено вимоги п. 13 гл. 3 Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку –депозитарної діяльності, а саме: діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затверджених рішенням Комісії від 26.05.2006р. №348 (далі - Ліцензійні умови) в частині неподання до 1 квітня 2010 року копії річної фінансової звітності за 2009 рік, що зазначена в пункті 7.5 пункту 7 розділу ІІ Порядку та умов видачі на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006р. №345.

Відповідно до вищезазначеного розпорядження про усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів для усунення вказаних порушень було встановлено термін  до 31.12.2010р. та письмово повідомити про це до 14.01.2011р.

У встановлений термін розпорядження про усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів від 17.11.2010р. №519-УЛ не було виконано.

Вказане порушення є вчиненим повторно протягом року, оскільки по відношенню до ТОВ «Ваш реєстратор»вже виносилось розпорядження від 26.08.2010р. №426-УЛ про усунення порушень законодавства про цінні папери, зокрема, цих вимог Ліцензійних умов, яке не було виконане, у зв’язку з чим, до ТОВ «Ваш реєстратор»було застосовано санкцію.

Пунктом 8 частини 1 статті 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»передбачена відповідальність юридичних осіб за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів –у розмірі від тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року , - у розмірі від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних розмірів доходів громадян.

Постановою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №121-УЛ від 10.02.2011р. за встановлене порушення застосовано до ТОВ «Ваш реєстратор»штрафну санкцію у вигляді  штрафу у розмірі 85 000,00 грн.

Постанова про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів на час розгляду справи не оскаржувалась та не виконана, доказів зворотного не надано.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про державне регулювання цінних паперів в Україні», штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України; суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Так, позивач, як суб’єкт владних повноважень, довів правомірність заявлених позовних вимог, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог позивача в повному обсязі шляхом примусового стягнення штрафних санкцій з ТОВ «Ваш реєстратор»в розмірі 85 000 грн.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 9, 69-71, ч. 8 ст. 128, 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

  ПОСТАНОВИВ:

  1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Ваш реєстратор»(код за ЄДРПОУ 24061972, адреса місцезнаходження: 03110, м. Київ, вул. Курська, буд. 10) до Державного бюджету України штраф у розмірі 85 000,00 грн. (вісімдесят п’ять тисяч грн. 00 коп.) на рахунок, відкритий в управлінні Державного казначейства за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», по коду бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106).

Стягувач: Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (01010, м. Київ, вул. Московська, 8, корп. 30).

  Постанова  може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 КАС України. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

  Суддя                                                                                                П.О. Григорович

Дата ухвалення рішення22.08.2011
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18852440
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6835/11/2670

Постанова від 22.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні