Постанова
від 07.09.2011 по справі 2а-6913/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Кам енєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

07 вересня 2011 року 15:19 № 2а-6913/11/2670

Окружний адміністра тивний суд міста Києва у скла ді: головуючого судді Виноку рова К.С. при секретарі судово го засідання Білецькій О.В., ро зглянув у відкритому судовом у засіданні адміністративну справу

За позовом Това риства з обмеженою відповіда льністю «Райдел»

до Державног о реєстратора Шевченківсько ї районної в м.Києві державно ї

адміністрації Поляков ої Владислави Олександрівни

Третя особа Державна п одаткова інспекція в Шевчен ківському районі м.Києва

про визнання дій протиправними та зобов' язання вчинити дії

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Райдел»(дал і - ТОВ «Райдел», позивач) зве рнулося до суду з позовною за явою до Державного реєстрато ра Шевченківської районної в м.Києві державної адміністр ації Полякової Владислави Олександрівни про визнанн я протиправними дії відповід ача щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців стосовно ТОВ «Райдел »запису 4 від 01.10.2010 р., номер запис у 1 074 106 0004 032161, назва редакційної д ії: «внесення інформації щод о відсутності підтвердження відомостей про юридичну осо бу»; скасування в Єдиному дер жавному реєстрі юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців запис 4 від 01.10.2010 р., номер зап ису 1 074 106 0004 032161, назва редакційної дії: «внесення інформації що до відсутності підтвердженн я відомостей про юридичну ос обу»внесений державний реєс тратором Шевченківської дер жавної районної у м.Києві дер жавної адміністрації Поля ковою Владиславою Олександр івною стосовно ТОВ «Райдел »; зобов'язання відповідач а вилучити з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців, запис 4 від 01.10.2010 р., номер запису 1 074 106 0004 032161, назва редакційної ді ї: «внесення інформації щодо відсутності підтвердження в ідомостей про юридичну особу ».

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 23 .05.2011 р. відкрито провадження у а дміністративній справі № 2а- 69 13/11/2670 та призначено судове засі дання.

Ухвалою суду від 09.06.2011 р. було з алучено до участі у справу в я кості третьої особи, яка не за являє самостійних вимог на п редмет спору на стороні відп овідача - Державну податков у інспекцію в Шевченківськом у районі м.Києва.

Позовні вимоги вмотивован і тим, що запис, внесений відпо відачем до ЄДР не відповідає дійсності, оскільки ТОВ «Рай дел»перебуває за адресою, що внесена до державного реєст ру.

Представник відповідача п роти позову заперечував, спи раючись на те, що оскаржувани й запис внесений у ЄДР на обст авин, які законодавець визна чає як підставу для внесення такого запису.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, всебічно і повно з'ясува вши фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, об'єк тивно оцінивши докази, які ма ють юридичне значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю “Райдел” (код ЄДРПОУ - 36281643) зареєстрова не 02.12.2008р. Шевченківською район ною у місті Києві державною а дміністрацією за № 1 074 102 0000 032161.

Адреса товариства згідно д аних Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців: 01054, м.Ки їв, вул. Павлівська, буд.9.

15.02.2011 р. на адресу ТОВ «Райдел» надійшло рішення від ДПІ у Ше вченківському районі м.Києва № 38/29 про анулювання реєстраці ї платника податку на додану вартість, оформлене листом № 436/38-29 від 26.01.2011 р.

У вказаному Рішенні відпов ідач зазначає, що стосовно ТО В «Райдел»в Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців наявний запи с про відсутність юридичної особи або фізичної особи за ї ї місцезнаходженням або запи с про відсутність підтвердже ння відомостей про юридичну особу, що підтверджується за писом в ЄДР № 1 074 144 0003 032161 від 01.10.2010 ро ку.

На підтвердження вказаної інформації ТОВ «Райдел»стан ом на 18.02.2011 р. отримало довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців, згідно якої станом на 01.10.2010 року Державним реєстратором Шевченківсько ї районної в м.Києві державно ї адміністрації Поляковою Владиславою Олександрівною внесено запис 4 від 01.10.2010 р., ном ер запису 1 074 106 0004 032161, назва редак ційної дії: «внесення інформ ації щодо відсутності підтве рдження відомостей про юриди чну особу».

Згідно із визначенням, наве деним у ст.1 Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців”, Єд иний державний реєстр юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців - це автоматизов ана система збирання, накопи чення, захисту, обліку та нада ння інформації про юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців.

Державний реєстратор вказ аною нормою Закону № 755-IV визнач ається як посадова особа, яка відповідно до цього Закону в ід імені держави здійснює де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців.

Згідно абзацу 8 частини перш ої статті 6 Закону № 755-IV державн ий реєстратор на території в ідповідної адміністративно -територіальної одиниці пров одить державну реєстрацію зм ін до установчих документів юридичних осіб та державну р еєстрацію зміни імені або мі сця проживання фізичних осіб - підприємців.

Згідно з частиною 1 статті 16 З акону України № 755 єдиний держ авний реєстр створюється з м етою забезпечення органів де ржавної влади, а також учасни ків цивільного обороту досто вірною інформацією про юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного держа вного реєстру. Пунктом 6 статт і 16 Закону України “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в” Єдиний державний реєстр є об'єктом права державної в ласності.

З частини 1 статті 17 Закону Ук раїни № 755 вбачається, що відом ості про юридичну особу або ф ізичну особу - підприємця вк лючаються до Єдиного державн ого реєстру шляхом внесення записів на підставі відомост ей з відповідних реєстраційн их карток та відомостей, що на даються юридичними особами д ержавному реєстратору за міс цезнаходженням реєстраційн ої справи згідно із законода вством України.

Згідно частини 1 статті 18 Зак ону України № 755 якщо відомост і, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достов ірними і можуть бути викорис тані в спорі з третьою особою , доки до них не внесено відпов ідних змін.

Частиною 11 статті 19 Закону Ук раїни № 755 встановлено обов'я зок юридичної особи подавати (надсилати) щороку протягом м ісяця, що настає за датою держ авної реєстрації, починаючи з наступного року, державном у реєстратору для підтвердже ння відомостей про юридичну особу реєстраційну картку пр о підтвердження відомостей п ро юридичну особу.

У разі ненадходження в уста новлений частиною одинадцят ою цієї статті строк реєстра ційної картки про підтвердже ння відомостей про юридичну особу державний реєстратор з обов'язаний надіслати рекоме ндованим листом протягом п'я ти робочих днів з дати, встано вленої для подання реєстраці йної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідно сті подання державному реєст ратору зазначеної реєстраці йної картки.

У разі надходження державн ому реєстратору від органу д ержавної податкової служби п овідомлення встановленого з разка про відсутність юридич ної особи за її місцезнаходж енням державний реєстратор з обов'язаний надіслати рекоме ндованим листом протягом п'я ти робочих днів з дати надход ження зазначеного повідомле ння юридичній особі повідомл ення, щодо необхідності пода ння державному реєстратору р еєстраційної картки.

Державний реєстратор зали шає реєстраційну картку про підтвердження відомостей пр о юридичну особу без розгляд у, про що повідомляє заявника у випадках, передбачених час тиною шостою цієї статті, та у порядку, встановленому част иною сьомою цієї статті.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дат и надходження їй відповідног о повідомлення реєстраційно ї картки про підтвердження в ідомостей про юридичну особу державний реєстратор повине н внести до Єдиного державно го реєстру запис про відсутн ість підтвердження зазначен их відомостей датою, яка вста новлена для чергового поданн я реєстраційної картки про п ідтвердження відомостей про юридичну особу (абзац 2 ч.12 - ч . 14 ст.19 Закону України № 755).

Не заперечуючи той факт, що державний реєстратор при вне сенні оскаржуваного запису д о Єдиного державного реєстру діяв в межах наданий йому зак онодавцем повноважень та на підставі норм Закону, що регу лює спірні правовідносини пр едставник позивача просив су д задовольнити позов посилаю чись на те, що відповідно до За кону України № 755 на адресу ТОВ «Райдел»ДПІ у Шевченківсько му районі м.Києва мала направ ити рекомендований лист - пов ідомлення, щодо необхідності подання державному реєстрат ору реєстраційної картки. Пр оте позивач стверджував, що т акого листа не отримував та п ри ознайомленні з матеріалам и реєстраційної справи було виявлено відсутність повідо млення про вручення поштовог о відправлення, яке б підтвер джувало та фіксувало дату вр учення позивачеві листа держ авного реєстратора.

З метою встановлення обста вин справи, судом був надісла ний судовий запит до УДППЗ «У крпошти», щодо того чи здійсн ювалось надсилання та отрима ння кореспонденції (рекоменд ованої чи простої) від Шевчен ківської районної у м.Києві д ержавної адміністрації на ад ресу ТОВ «РАЙДЕЛ» (адреса оде ржувача - 01054, м.Київ, вул. Павлі вська, буд. 9), який відповідно д о Реєстру рекомендованих лис тів (форма № 18-ОПП) відправлени х відділом державної реєстра ції юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців Шевчен ківської РДА № 02/35-2632 був надісла ний 27.08.2010 р., код - 10390706.

Листом від 23.06.2011 р. № 303/15-Ю-1219 засту пник директора УДППЗ «Укрпош та»Князєв Н.П. повідомив, що рекомендований лист № 010301039070 6 від 27.08.2010 р. на адресу ТОВ «Райде л»надійшов до відділення пош тового зв'язку Київ-54 29.08.2010 р. і вручений 30.08.2010 р. уповноваженій особі на одержання пошти Зай цевій та надано копію витягу про отримання кореспонденці ї.

Таким чином, судом встановл ено, що рекомендований лист, щ одо необхідності підтвердже ння відомостей про юридичну особу був направлений на адр есу позивача у строки та поря док, передбачений законодавс твом України та підтверджени й витягом з реєстру рекоменд ованих листів (форма № 18-ОПП) ві дправлення відділом державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних-осіб підприємці в Шевченківської РДА від 27.08.2010 р .

Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАСУ у с правах щодо оскарження рішен ь, дій чи бездіяльності суб'єк тів владних повноважень адмі ністративні суди перевіряют ь, чи прийняті (вчинені) вони: н а підставі, у межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни; з використанням повно важення з метою, з якою це повн оваження надано; обґрунтован о, тобто з урахуванням усіх об ставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупередж ено); добросовісно; розсудлив о; з дотриманням принципу рів ності перед законом, запобіг аючи несправедливій дискрим інації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного б алансу між будь-якими неспри ятливими наслідками для прав , свобод та інтересів особи і ц ілями, на досягнення яких спр ямоване це рішення (дія); з ура хуванням права особи на учас ть у процесі прийняття рішен ня; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно ч. 1 ст. 71 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Згідно з ч. 1 ст. 6 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адмі ністративного суду, якщо вва жає, що рішенням, дією чи безді яльністю суб'єкта владних по вноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Кодекс у адміністративного судочин ства України, розгляд і виріш ення справ в адміністративни х судах здійснюються на заса дах змагальності сторін та с вободи в наданні ними суду св оїх доказів і у доведенні пер ед судом їх переконливості.

Отже, згідно з вищенаведени ми нормами права, позивач має право звернутись до адмініс тративного суду з позовом ли ше у разі, якщо він вважає, що р ішенням, дією чи бездіяльніс тю відповідача (суб'єкта влад них повноважень) порушено йо го права, свободи чи інтереси у сфері публічно-правових ві дносин. При цьому, обставину д ійсного (фактичного) порушен ня відповідачем прав, свобод чи інтересів позивача має до вести належними та допустими ми доказами саме позивач.

Враховуючи те, що Позивачем не надано доказів порушення Відповідачем його прав, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги не підлягають задоволен ню.

Керуючись статтями 69-71, 94, 159-165, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружн ий адміністративний суд міст а Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позовни х вимог відмовити.

Постанова набирає зако нної сили згідно ст. 254 Кодексу адміністративного судочинс тва України та може бути оска ржена до суду апеляційної ін станції за правилами, встано вленими ст. ст. 185 -187 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни.

Суддя К.С. Винокуров

Дата складення та підписання постанови в повн ому обсязі - 16.09.2011.

Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18852496
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6913/11/2670

Ухвала від 23.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні