Постанова
від 28.09.2011 по справі 2а-7540/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

28 вересня 2011 року                      № 2а-7540/11/2670

  Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді  Власенкової О.О., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом

Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва

(далі - позивач)

 

до відповідача

Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛТД Унісорб"

(далі - відповідач, ТОВ "ЛТД Унісорб")

 

про

стягнення заборгованості в розмірі 817 809,02 грн.  

 

 

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовною заявою до відповідача, в якій з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог просить стягнути з ТОВ "ЛТД Унісорб" податковий борг з податку по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 474 433,61 грн.

Оскільки спірні правовідносини виникли до набрання чинності Податкового кодексу України, тому при вирішенні цієї справи застосовуються положення Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Позовні вимоги вмотивовані  тим, що у відповідача виникла заборгованість з податку по орендній платі з юридичних осіб через несплату в установлені законом строки самостійно визначеного зобов’язання в податкових деклараціях орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Відповідач  у судове засідання не прибув, направлена за адресою, яка зазначена у позові, поштова кореспонденція повернулася до суду з поміткою "за зазначеною адресою не проживає".

З урахуванням частини 11 статті 35 КАС України, суд дійшов висновку, що  відповідач про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

У відповідності до положень частини 4 статті 128 КАС України суд не відкладав розгляд справи та розглянув справу за відсутності представника відповідача на підставі наявних у ній доказів.

У зв’язку з неприбуттям в судове засідання представника відповідача, належним чином повідомленого про розгляд справи, та відсутністю потреби заслухати свідка чи експерта, суд  на підставі частини 6 статті 128 КАС України розглянув справу у порядку письмового провадження.

Ознайомившись з матеріалами справи, Окружний адміністративний  суд міста Києва

  В С Т А Н О В И В:

ТОВ "ЛТД Унісорб" зареєстроване 14 березня 2001 року, ідентифікаційний код 31352405. Як платник податків та зборів перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Шевченківському районі м. Києва.

Згідно з інформаційною довідкою Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва станом на день подання позову відповідач має податкову заборгованість по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 817 809,02 грн.

Проте, у судовому засіданні 20 вересня 2011 року представник позивача подав суду заяву про зменшення позовних вимог, з якої вбачається, що сума заборгованості, яка підлягає стягненню  становить 474 433,61 грн., так як питання про стягнення іншої частини боргу у розмірі 343 375, 41 грн. вирішене постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 08 грудня 2010 року № 2а-3821/10/2670.

Спірна заборгованість виникла внаслідок несплати відповідачем суми податкового зобов’язання, самостійно визначеного платником податків у податкових деклараціях орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності від 29 січня 2009 року № 3304, від 26 січня 2010 року № 3924, від 28 січня 2011 № 3302.

Відповідно до статті 14 Закону України "Про плату за землю" (який був чинним на час виникнення спірних правовідносин) платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Згідно з частиною 2 статті 14 цього Закону платник податків має право подавати щомісячно нову звітну податкову декларацію, що не звільняє його від обов'язку подання податкової декларації до 1 лютого поточного року, у тому числі і за нововідведені земельні ділянки, що не звільняє від обов'язку подання податкової декларації протягом місяця з дня виникнення права на нововідведену земельну ділянку, протягом 20 календарних днів місяця наступного за звітним.

Статтею 17 названого Закону передбачено, що податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі і за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного податкового) місяця.

Суми податкових зобов'язань із земельного податку з юридичних осіб задекларовані -платником податку у податкових розрахунках земельного податку самостійно, а отже є узгодженими.

Крім того, на підставі підпункту 16.1.1 пункту 16.12 статті 16 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (далі –Закон) відповідачу нарахована пеня у розмірі 1069,55 грн.

Дані податкові зобов’язання не були погашені у визначений строк, тому відповідно до підпункту 5.4.1 пункту 5.4 статті 5 Закону узгоджена сума податкового зобов’язання, не сплачена платником податків у десятиденний термін, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

На виконання вимог Закону податковим органом направлено на адресу відповідача першу податкову вимогу від 10 листопада 2008 року №1/8736 та другу від 02 березня 2009 року №2/2658, які розміщенні на дошці податкових оголошень та вважаються врученими.

02 квітня 2009 року позивачем прийнято рішення № 123 про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу.

Отже, на дату подання позовної заяви податкова заборгованість до Державного бюджету відповідачем не сплачена.

Доказів оскарження податкових вимог в адміністративному та судовому порядку та їх скасування суду не надано.

Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону, активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу  виключно за рішенням суду. Примусове стягнення - це звернення стягнення на активи платника податків (кошти, матеріальні та нематеріальні цінності) в рахунок погашення його податкового боргу (пункт 1.6 статті 1 Закону).

Згідно зі статтею 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори  в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до частини 1 статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Ураховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача–суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно частини 4 статті 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва

  П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛТД Унісорб" на користь Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Києва заборгованість з податку по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 474 433, 61 грн.

  Постанова набирає законної сили у порядку і строки, встановлені статтею 254 КАС України,  та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені статтями 185-187 КАС України.

  Суддя                                                                                                О.О. Власенкова

Дата ухвалення рішення28.09.2011
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18852533
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7540/11/2670

Ухвала від 30.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Ухвала від 05.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 28.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні