Постанова
від 15.09.2010 по справі 2а-9519/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

15 вересня 2010 року 12:11 № 2а-9519/10/2670

Окружний адміністра тивний суд міста Києва у скла ді:

головуючого судді Виноку рова К.С. при секретарі судово го засідання Горбан А.В.,

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

За позовом Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Подільському районі м. Киє ва

до Комунальн ого підприємства «Підрядне с пеціалізоване ремонтно-буді вельне

управління»

про стягнення заборгованості в розмірі 30 779, 89 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Управління Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні міста Києва (надалі УПФ У країни в Подільському районі м. Києва, позивач) звернулось до суду з позовом про стягнен ня з Комунального підп риємства «Підрядне спеціалі зоване ремонтно-будівельне у правління»(надалі відповіда ч) 30 779,89 грн. заборгованості по с платі страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування.

Оскільки сума страхових вн есків до Пенсійного фонду Ук раїни в розмірі 30 779,89 грн. у стро ки, встановлені п. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженою постановою Правлінн я Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003, відповідачем не спл ачена, заявник просить стягн ути її у судовому порядку.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, хоча був повідом лений про час і місце проведе ння судового засідання належ ним чином, про що свідчать пош тові повідомлення про вручен ня Відповідачу кореспонденц ії, які повернулись на адресу суду і знаходяться в матеріа лах справи.

У зв' язку з нез' явленням представників відповідача т а ненаданням витребуваних до казів, відповідно до ст. 128 КАС У країни справа вирішується на підставі наявних в ній доказ ів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, об' єктивно оцінивши д окази, які мають юридичне зна чення для розгляду справи і в ирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємс тво «Підрядне спеціалізован е ремонтно-будівельне управл іння»є суб' єктом підприємн ицької діяльності, перебуває в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, код 03333892 з 12.11.200 1 р. Підприємство знаходиться на обліку в Управлінні Пенсі йного фонду України в Поділь ському районі міста Києва пі д № 14-6492.

Згідно рішення № 1143 від 12.08.2009р. б уло застосовано фінансові са нкції за період з 20.03.2009р. по 03.07.2009р. за несвоєчасний перерахунок страхових внесків в сумі 2 304,55 г рн., та пеня в розмірі 1 748,69 грн. та відповідно до розрахунків с уми внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, що підлягають спла ті за період з лютого 2010 р. по тр авень 2010 р. було виявлено, що не доїмка відповідача по сплаті внесків становить 26 726,65 грн.

Відповідно до абз. 1 ст. 1 Зако ну України «Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування»платниками збору на обов'язкове державне пенсій не страхування є суб'єкти під приємницької діяльності нез алежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадс ькі та інші установи та орган ізації, об'єднання громадян т а інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підпр иємницької діяльності, які в икористовують працю наймани х працівників.

Абзацом 1 статті 14 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння»від 9 липня 2003 року № 1058-IV (дал і - Закон № 1058-ІV) встановлено, щ о страхувальниками відповід но до цього Закону є роботода вці: підприємства, установи і організації, створені відпо відно до законодавства Украї ни, незалежно від форми власн ості, виду діяльності та госп одарювання, об'єднання грома дян, профспілки, політичні па ртії (у тому числі філії, предс тавництва, відділення та інш і відокремлені підрозділи за значених підприємств, устано в, організацій, об'єднань гром адян, профспілок, політичних партій, які мають окремий бал анс і самостійно ведуть розр ахунки із застрахованими осо бами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юрид ичних та фізичних осіб - суб'єк тів підприємницької діяльно сті, які обрали особливий спо сіб оподаткування (фіксовани й податок, єдиний податок, фік сований сільськогосподарсь кий податок, придбали спеціа льний торговий патент), які ви користовують працю фізичних осіб на умовах трудового дог овору (контракту) або на інших умовах, передбачених законо давством, або за договорами ц ивільно-правового характеру , - для осіб, зазначених у пункт ах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування»передбачен о, що страхувальники - це робот одавці та інші особи, які відп овідно до цього Закону сплач ують страхові внески на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування.

Відповідно до вказаної ста тті страхові внески - це кош ти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування, сплачені згідно із з аконодавством, що діяло рані ше; кошти, сплачені на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування відповідно д о цього Закону.

Згідно з ч. 1 статті 15 Закону « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування»п латниками страхових внескі в до солідарної системи є стр ахувальники, зазначені в ста тті 14 цього Закону, і застрахо вані особи, зазначені в части ні першій статті 12 цього Закон у.

Частинами 3 та 4 цієї статті в становлено, що страхувальник и набувають статусу платникі в страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальном у органі Пенсійного фонду, а о соби, визначені частиною пер шою статті 12 цього Закону, - з дн я набрання чинності договоро м про їх добровільну участь; п латникам страхових внесків у десятиденний термін після ї х реєстрації видається повід омлення про реєстрацію платн ика страхових внесків за фор мою, встановленою правлінням Пенсійного фонду.

Як вбачається з наведених н орм та підтверджується матер іалами справи, відповідач є п латником страхових внесків д о солідарної системи Пенсійн ого фонду України.

Станом на час розгляду спра ви за відповідачем обліковує ться заборгованість по страх ових внесках до Пенсійного ф онду України.

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Інстру кції розміри страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування встановлюються відповідно д о Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування»за ставкою 32 в ідсотки суми фактичних витра т на оплату праці (грошового з абезпечення) працівників, що включають витрати на виплат у основної і додаткової заро бітної плати та інших заохоч увальних та компенсаційних в иплат, у тому числі в натураль ній формі, які визначаються з гідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповід но до Закону України "Про опла ту праці".

Частиною 6 статті 19 Закону «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування»пе редбачено, що страхові внеск и нараховуються незалежно ві д джерел їх фінансування, фор ми, порядку, місця виплати та в икористання, а також незалеж но від того, чи були зазначені суми фактично виплачені піс ля їх нарахування до сплати.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування »страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду.

Відповідно до пп. 5.1.4 Інструк ції нараховані за відповідни й базовий звітний період стр ахові внески сплачуються пла тниками шляхом перерахуванн я безготівкових сум з їх банк івських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів і з дня закінчення цього періо ду незалежно від виплати зар обітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

У відповідності до вищенав едених норм розрахована спір на сума страхових внесків, що не сплачена відповідачем ск ладає 30 779,89 грн.

Наведенні розрахунки відп овідають положенням законод авства, фактичним обставинам справи та відповідачем не сп ростовані.

Наявність у відповідача вк азаної заборгованості підтв ерджується витягом з обліков ої картки платника страхових внесків до Пенсійного фонду України - відповідача.

Абзацом 6 частини 2 статті 17 З акону «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання»встановлено, що страхув альник зобов'язаний нарахову вати, обчислювати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування »якщо страхувальники несвоє часно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, д о них застосовуються фінансо ві санкції, передбачені цим З аконом, а посадові особи, винн і в порушенні законодавства про сплату страхових внесків , несуть дисциплінарну, адмін істративну, цивільно-правову або кримінальну відповідаль ність згідно із законом.

Згідно зі статтею 23 Закону « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування»с пори, що виникають із правові дносин за цим Законом, вирішу ються органами Пенсійного фо нду та в судовому порядку.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 та 3 Зако ну «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня»у разі виявлення своєчасн о не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобо в'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нара хуванням пені в порядку і роз мірах, визначених цією статт ею.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обч ислені територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій. Те риторіальні органи Пенсійно го фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсій ного фонду, надсилають страх увальникам, які мають недоїм ку, вимогу про її сплату.

Заборгованість відповідач а, яка несплачена згідно вимо ги Ю-0916 від 01.06.2010 р. на суму 26 726,65 грн., станом на час розгляду спору складає 30 779,89 грн.

Станом на день розгляду спо ру заборгованість, визначена вказаною вимогою, відповіда чем у повному обсязі не сплач ена, вищевказані вимоги про с плату боргу відповідачем не оскаржена. Доказів зворотног о суду не надано.

Частиною 3 статті 106 Закону «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування» вс тановлено, що у разі якщо стра хувальник, який одержав вимо гу територіального органу Пе нсійного фонду про сплату не доїмки і протягом десяти роб очих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимоз і суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного ф онду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у ра зі якщо страхувальник узгоди в вимогу, але не сплатив узгод жену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після от римання узгодженої вимоги, в ідповідний орган Пенсійного фонду звертається в установ леному законом порядку і под ає вимогу про сплату недоїмк и до відповідного підрозділу державної виконавчої служби . У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має п раво звернутися до суду з поз овом про стягнення недоїмки.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Беручи до уваги те, що суми с трахових внесків до Пенсійно го фонду України у розмірі 30 779 ,89 грн. відповідач у встановле ні законодавством строки не сплатив; наявність у нього вк азаної заборгованості підтв ерджується витягом з обліков ої картки платника страхових внесків до Пенсійного фонду України - відповідача; дока зів погашення відповідачем з азначеної заборгованості ст аном на день розгляду цього с пору не надано, суд приходить до висновку про обґрунтован ість позовних вимог та вважа є їх такими, що підлягають зад оволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повнова жень, пов'язаних із залучення м свідків та проведенням суд ових експертиз, судові витра ти (судовий збір) стягненню з в ідповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163 КАС України, адміністративни й суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального п ідприємства «Підрядне спеці алізоване ремонтно-будівель не управління»(04128, м. Київ, ву л.. Стеценка, буд. 22 кв. 33, ЄДРПОУ 03333892) на користь Управління Пен сійного фонду України в Поді льському районі м. Києва (04070, м. К иїв, вул. Борисоглібська, 14, р/р 256013012610 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київської області, МФО 322669, к од ЄДРПОУ 26087978) 30 779,89 грн. (тридцять тисяч сімсот сімдесят дев' ять гривень 89 копійок) заборго ваності по страховим внескам на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання апеляційної ска рги в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України. Пос танова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в ст роки, встановлені ст.186 Кодекс у адміністративного судочин ства України .

Суддя К.С. Винокуров

Дата складення та підписання постанови в повн ому обсязі - 22.09.2010

Дата ухвалення рішення15.09.2010
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18852701
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9519/10/2670

Ухвала від 29.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 15.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні