Рішення
від 18.10.2011 по справі 41/131пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18.10.11 р. Сп рава № 41/131пн

Господарський суд Донець кої області у складі судді Гончарова С.А.

при секретарі судового зас ідання Прилуцьких М.І.

розглянув у відкритому суд овому засіданні господарськ у справу

за позовом: Товариства з об меженою відповідальністю „М осреалторг”, м. Докучаєвськ

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства „Пі вденелектромережбуд”, м. Дон ецьк

про визнання права власнос ті на будівлю трансформаторн ої (літ. 1Ш-1) з прилеглою територ ією у вигляді асфальтобетонн ого покриття площею 0,5398 га, що з находиться за адресою: м. Доне цьк, вул. Прокоф' єва, 9

Представники:

від позивача: не з' явились

від відповідача: ОСОБА_1 - довіреність від 01.06.2011 року

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Товариство з обмеж еною відповідальністю „Моср еалторг”, звернувся до госпо дарського суду Донецької обл асті з позовом до Відкритого акціонерного товариства „Пі вденелектромережбуд” про ви знання права власності на бу дівлю трансформаторної (літ. 1Ш-1) з прилеглою територією у в игляді асфальтобетонного по криття площею 0,5398 га, що знаход иться за адресою: м. Донецьк, в ул. Прокоф' єва, 9.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що 27.04.2011 року на Товарній Бір жі „Центральна Українська бі ржа” проводився аукціон з ре алізації активів ВАТ „Півден електромережбуд”, та за резу льтатами торгів переможцем по Лоту № 1 (будівлю трансформа торної (літ. 1Ш-1) з прилеглою тер иторією у вигляді асфальтобе тонного покриття площею 0,5398 га , що знаходиться за адресою: м. Донецьк, вул. Прокоф' єва, 9) ст ав відповідач. Позивачем заз начено, що ним належним чином виконано обов' язок щодо оп лати вартості цього майна, пр оте, відповідач не визнає йог о право власності та відмовл яється надавати правовстано влюючі документи щодо земель ної ділянки, на якій розташов ано спірне майно, посилаючис ь на те, що позивачем не набуто у встановленому законом пор ядку право власності на спір не майно, оскільки біржова оп ерація не була зареєстрована на Товарній біржі „Централь на Українська біржа” у відпо відності до приписів ст. 15 Зак ону України „Про товарну бір жу”. Позивач вважає помилков ими такі твердження відповід ача, оскільки проведення аук ціону з продажу спірного май на здійснювалось у ліквідаці йній процедурі, та, відповідн о, повинно регулюватись Зако ном України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” та розділом IV Закону України „Про приватизацію невеликих державних підприємств”.

Відповідач, згідно з відзив ом на позовну заяву, проти зад оволення позовних вимог запе речив, посилаючись на те, що, в супереч вимогам ст. 15 Закону У країни „Про товарну біржу”, д о теперішнього часу не здійс нено реєстрацію угоди з відч уження спірного майна, та, з ог ляду на таке, наведену угоду м ожна вважати неукладеною, а п раво власності на спірне май но таким, що до позивача ще не перейшло.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставників сторін, суд ВСТА НОВИВ:

27.04.2011р. Товарною біржею «Цент ральна Українська біржа» про ведено аукціон з реалізації активів Відкритого акціонер ного товариства „Південелек тромережбуд”. Організатором цього аукціону була філія ГХ У Агентство з питань банкрут ства в Донецькій області.

Наведений аукціон було про ведено щодо майна: Лоту № 1 - буд івлі трансформаторної (літ. 1Ш -1) з прилеглою територією у ви гляді асфальтобетонного пок риття площею 0,5398 га, що знаходи ться за адресою: м. Донецьк, ву л. Прокоф'єва, 9.

Результати проведення аук ціону зафіксовані в Протокол і № 1 проведення аукціону з реа лізації активів ВАТ „Південе лектромережбуд” від 27.04.2011 року .

Так, згідно наведеного прот околу, за результатами торгі в переможцем по Лоту №1 - будів лі трансформаторної (літ. 1Ш-1) з прилеглою територією у вигл яді асфальтобетонного покри ття площею 0,5398 га, що знаходить ся за адресою: м. Донецьк, вул. П рокоф'єва, 9, стало Товариство з обмеженою відповідальніст ю „Мосреалторг”.

В протоколі № 1 проведення а укціону з реалізації активів ВАТ „Південелектромережбуд ” від 27.04.2011 року визначено, що су ма, яку повинен внести перемо жець аукціону за винятком га рантійного внеску, складає 4860 9,00 грн.

Позивачем було в повному об сязі виконано обов' язок щод о оплати вартості придбаного майна, що підтверджується кв итанціями ВАТ «Південелектр омережбуд» до прибуткового к асового ордеру №13 від 27.04.2011р., №14 в ід 28.04.2011р., №15 від 29.04.2011р., №16 от 04.05.2011р., № 17 від 05.05.2011р.

Сплата гарантійного внеск у за участь в аукціоні 27.04.2011 рок у по лоту №1 підтверджується п латіжним дорученням №41 від 11.04. 2011р., проведеного банком.

Листом від 29.08.2011р. позивач зве рнувся до відповідача з клоп отанням передати усі правовс тановлюючі документи, які є в наявності щодо земельної ді лянки, на якій розташована бу дівля трансформаторної, для переоформлення її у відповід ності з чинним законодавство м на нового власника нерухом ого майна.

Листом від 07.09.2011 року відпові дачем було повідомлено позив ача про те, що біржова операці я реалізації активів ВАТ «Пі вденелектромережбуд» не бул а зареєстрована на ТБ «Центр альна Українська Біржа», з ог ляду на таку угоду можна вваж ати неукладеною та ТОВ «Моср еалторг» не стало належним в ласником майна, а саме будівл і трансформаторної (літ. 1Ш-1) з п рилеглою територією у виді а сфальтобетонного покриття п лощею 0,5398 га, що знаходиться за адресою: м. Донецьк, вул. Проко ф'єва, 9.

Як зазначалось, позивач зве рнувся до суду з вимогою про в изнання за ним права власнос ті на будівлю трансформаторн ої (літ. 1Ш-1) з прилеглою територ ією у вигляді асфальтобетонн ого покриття площею 0,5398 га, що з находиться за адресою: м. Доне цьк, вул. Прокоф' єва, 9.

Відповідно до ст.16 Цивільно го кодексу України способами захисту цивільних прав та ін тересів може бути визнання п рава.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом , проведення 27.04.2011р. аукціону з р еалізації активів ВАТ „Півде нелектромережбуд”, зокрема, спірного майна, переможцем я кого, відповідно до протокол у №1, став Позивач, було здійсн ено у ліквідаційній процедур і банкрута.

Суд спростовує твердження відповідача про те, що угода п ро відчуження спірного майна на користь позивача, є неукла деною з огляду на відсутніст ь її реєстрації у відповідно сті до вимог ст. 15 Закону Украї ни „Про товарну біржу”, з огля ду на наступне.

Реалізація майна підприєм ства-банкрута в ліквідаційні й процедурі не є різновидом б іржової торгівлі, адже врегу льовані спеціальним по відно шенню до Закону України „Про товарну біржу” законодавств ом, яке встановлює необхідні сть реалізації такого майна шляхом проведення аукціону. З огляду на вказане, відсутні сть передбаченої ст. 15 Закону України „Про товарну біржу” необхідності реєстрації бір жової операції на біржі жодн им чином не свідчить про неук ладеність біржової угоди, ад же в цій частині вимоги Закон у України „Про товарну біржу ” до такого виду аукціону не п ідлягають застосуванню.

У даному випадку, правовідн осини щодо відчуження спірно го майна та набуття позиваче м права власності на нього по винні регулюватись Законом У країни „Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до ст.ст. 23, 30 Закон у України „Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом”, після проведення інвентариз ації та оцінки майна банкрут а ліквідатор розпочинає прод аж майна банкрута на відкрит их торгах, якщо комітетом кре диторів не встановлено інший порядок продажу майна банкр ута, порядок проведення конк урсу (аукціону) визначається згідно із Законом України „П ро приватизацію невеликих де ржавних підприємств (малу пр иватизацію)”.

Судом встановлено, що прове дення 27.04.2011 року аукціону з реал ізації активів ВАТ „Південел ектромережбуд” було здійсне но у відповідності з приписа ми розділу IV Закону України „П ро приватизацію невеликих де ржавних підприємств (малу пр иватизацію)”, наявності пору шень в процедурі проведення аукціону з матеріалів справи не вбачається.

Протокол №1 проведення аукц іону з реалізації активів ВА Т „Південелектромережбуд” в ід 27.04.2011р. було підписано началь ником відділу експертиз та п родажу філії ГХУ Агенції з пи тань банкрутства в Донецькій області, ліцитатором, ліквід атором ВАТ „Південелектроме режбуд”, секретарем комісії, затверджено директором філі ї ГХУ Агенції з питань банкру тства в Донецькій області та директором ТБ „Центральна У країнська Біржа”. Наведений протокол містить у собі відо мості та відповідні підписи щодо відсутності претензій щ одо відсутності претензій до порядку проведення аукціону з боку інших учасників торгі в.

Положеннями ст. 328 Цивільног о кодексу України визначено, що право власності набуваєт ься на підставах, що не заборо нені законом. Право власност і вважається набутим правомі рно, якщо інше прямо не виплив ає із закону або незаконніст ь набуття права власності не встановлена судом.

Враховуючи викладене, суд р обить висновок про те, що Това риством з обмеженою відповід альністю „Мосреалторг”, яког о визнано переможцем за резу льтатами проведення 27.04.2011 року аукціону з реалізації актив ів ВАТ „Південелектромережб уд”, набуто право власності н а майно, щодо якого наведений аукціон було проведено - буді влі трансформаторної (літ. 1Ш-1 ) з прилеглою територією у виг ляді асфальтобетонного покр иття площею 0,5398 га, що знаходит ься за адресою: м. Донецьк, вул . Прокоф'єва, 9.

З матеріалів справи не вбач ається неправомірність набу ття позивачем права власност і на спірне майно.

За приписами ст. 392 Цивільног о кодексу України, власник ма йна може пред'явити позов про визнання його права власнос ті, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особ ою, а також у разі втрати ним д окумента, який засвідчує йог о право власності.

Згідно до п.2 ст.3 Цивільного Кодексу України загальними засадами цивільного законод авства є неприпустимість поз бавлення права власності, кр ім випадків, встановлених Ко нституцією України та законо м.

Згідно ст.41 Конституції Укр аїни, кожен має право вільно володіти, користуватися і ро зпоряджатися своєю власніст ю. Право приватної власності набувається в порядку, визна ченому законом. В даному випа дку, набуття права власності на самочинно збудоване та са мочинно реконструйоване май но можливе лише в судовому по рядку за умови додержання ни зки умов.

Відповідно до ст.316 Цивільно го кодексу України, правом вл асності особи є право особи н а певну річ, яке вона здійснює відповідно до закону за своє ю волею, незалежно від волі ін ших осіб. Статтею 319 ЦК України , встановлюється, що власник в олодіє, користується та розп оряджається своїм майном на власний розсуд, та має право в чиняти до свого майна будь-як і дії, що не суперечать закону . Статтею 320 Цивільного кодекс у України передбачено право власника використовувати св оє майно для підприємницької діяльності. Наразі, ст.321 Цивіл ьного кодексу України гарант ує, що особа може бути позбавл ена права власності або обме жена в його здійсненні лише в випадках, прямо передбачени х законом.

На підставі вищевикладено го, позовні вимоги Відкритог о акціонерного товариства „П івденелектромережбуд” про в изнання за ним права власнос ті на будівлю трансформаторн ої (літ. 1Ш-1) з прилеглою територ ією у вигляді асфальтобетонн ого покриття площею 0,5398 га, що з находиться за адресою: м. Доне цьк, вул. Прокоф' єва, 9, є обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

На підставі викладеного, ке руючись ст.41 Конституції Укр аїни, ст.ст. 3, 16, 316, 317, 319, 320, 321, 328, 392 Цивіл ьного кодексу України, ст.ст. 1, 2, 22, 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарського про цесуального кодексу України суд, -

ВИРІШИВ

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Мосреалторг” до Відкритог о акціонерного товариства „П івденелектромережбуд” про в изнання права власності на б удівлю трансформаторної (літ . 1Ш-1) з прилеглою територією у в игляді асфальтобетонного по криття площею 0,5398 га, що знаход иться за адресою: м. Донецьк, в ул. Прокоф' єва, 9 - задовольн ити.

Визнати за Товариством з об меженою відповідальністю „М осреалторг” (85740, м. Докучаєвськ , вул. Чапаєва, 4а, ЄДРПОУ 35979091) пра во власності на будівлю тран сформаторної (літ. 1Ш-1) з прилег лою територією у вигляді асф альтобетонного покриття пло щею 0,5398 га, що знаходиться за ад ресою: м. Донецьк, вул. Прокоф' єва, 9.

Суддя Гончаров С.А.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено09.11.2011

Судовий реєстр по справі —41/131пн

Рішення від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 05.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Рішення від 02.09.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 31.07.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні