Постанова
від 24.10.2011 по справі 2а-0770/2673/11
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа №  2а-0770/2673/11

Ряд стат. звіту №   8.1.5

Код -  06

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  24 жовтня 2011 року                                                                                        м. Ужгород

         Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

         головуючої судді Большакової О.О.,

         при секретарі судового засідання Кречко Л.В.,

   розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ужгороді адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у місті Ужгороді до Приватного підприємства «Крітет»про стягнення заборгованості,-

встановив:

11 серпня 2011 року Державна податкова інспекція у місті Ужгороді Закарпатської області звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного підприємства «Крітет»про стягнення з рахунків відповідача на користь бюджету  податкового боргу у розмірі 4040 гривень 75 копійок.

Позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі, подав суду до початку судового засідання письмову заяву про розгляд справи за наявними у справі матеріалами за відсутності представника позивача.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явився, належним чином повідомлявся про час та місце слухання справи за юридичною адресою за сім днів до початку розгляду справи. Відповідач заяви про відкладення слухання справи не подав, про причини неявки суду не повідомив. Письмових заперечень щодо задоволення позовних вимог до суду не надійшло.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, дійшов висновку про повне задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Приватне підприємство "Крітет" згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців значиться у даному реєстрі ідентифікаційним кодом –31266861, адресою місцезнаходження якого є: Закарпатська область, місто Ужгород, вулиця Заньковецької, 93/10.

Відповідач узятий на облік до Державної податкової інспекції у місті Ужгороді, як платник податків, і відповідно до ст.9 Закону України 'Про систему оподаткування'' зобов'язане сплачувати належні суми податків, зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Відповідно   до   ст.36   Податкового   Кодексу   України   податковим   обов'язком   визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити  суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом. Податковий обов'язок с безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом. В порушення даної норми, Приватним підприємством "Крітет" до Державної податкової інспекції у місті Ужгороді було подано розрахунок по сплаті податку з власників транспортних засобів:

-          на 2009 рік з сумою сплати 675 гривень щоквартально;

-          на 2010 рік з сумою сплати 675 гривень щоквартально.

Відповідно до вимог статті 2 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та/або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до статті 2 цього Закону є об’єктами оподаткування.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується юридичними особами –щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітнім кварталом.

Самостійно задекларовані суми податкових зобов'язань по податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів відповідачем сплачені в повному обсязі до бюджету не були (за 2009 рік відповідачем було сплачено 1359 гривень 35 копійок, за 2010 рік відповідачем не було сплачено жодного платежу).

Згідно п. 5.1 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (що діяв на час виникнення правовідносин) податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку.

У зв'язку з тим, що за  відповідачем рахується непогашений податковий борг, Державною податковою інспекцією у місті Ужгороді, на підставі пп. 6.2.1 п.6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»(що діяв на той час) направлялися відповідачу податкові вимоги № 1/991 від 04.11.2009 року. Однак, у зв’язку з неможливістю вручення податкової вимоги, працівниками інспекції  було складено акт №2/24 від 11.01.10 року.

Друга податкова вимога №2/20 від 13.01.2010 року також направлялась відповідачу. Однак, у зв’язку з неможливістю вручення податкової вимоги, працівниками інспекції  було складено акт №32/24-0 від 05.03.10 року.

Відповідно до пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»(що діяв в період виникнення правовідносин) узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у визначені Законом строки, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до пп. 54.1. ст. 54 ПКУ платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Підпунктом 56.11. ст. 56 ПКУ зазначено, що не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Статтею 16 Податкового кодексу України передбачено, що одним із обов'язків платника податків є обов'язок сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг -сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до підпункту 20.1.28 пункту 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до пункту 102.4 статті 102 Податкового кодексу України, у разі якщо грошове зобов'язання нараховане контролюючим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або визначення боргу безнадійним.

Відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами», активи платників податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Таким чином, податкові зобов'язання є узгодженими, але не виконаними, що є підставою для стягнення коштів до бюджету.

Тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 19, 94, 104-106, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

постановив:

Позовні вимоги Державної податкової інспекції у місті Ужгороді до Приватного підприємства «Крітет»про стягнення заборгованості  задовольнити повністю.

          Стягнути з рахунків Приватного підприємства «Крітет» (Закарпатська область, місто Ужгород, вул. Заньковецької 93/10, код ЄДРПОУ 31266861, р/р 2600902774001 ЛФВ ПАТ «Банк «Київська Русь»м. Львів, МФО 385543) на користь бюджету податковий борг у розмірі 4040 (чотири тисячі сорок) гривень 75 (сімдесят п’ять) копійок.

Відповідно до статті 186 КАС України апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова відповідно до ч. 1 ст.254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку не було подано.

Головуюча          О.О. Большакова

  Постанова суду в повному обсязі виготовлена та підписана 24 жовтня 2011 року.

 Суддя                                                                                           О.О. Большакова

Вірно:

Суддя                                                                                           О.О. Большакова

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.10.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18947348
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/2673/11

Постанова від 24.10.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

Ухвала від 22.08.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

Ухвала від 12.08.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні