Постанова
від 02.11.2011 по справі 2а/2470/2285/11
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ  ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ

   02 листопада 2011 р.                         м. Чернівці                            Справа № 2а/2470/2285/11

        16:55 год.

          Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Левицький В.К., розглянувши у порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом   державної податкової інспекції у м. Чернівці до приватного підприємства "Теомет" про примусове стягнення податкового боргу,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Чернівці (далі –позивач, ДПІ) звернулася в суд з адміністративним позовом до приватного підприємства «Теомет»(далі - відповідач) про стягнення податкового боргу в сумі 170,00 грн.

Позов мотивовано тим, що станом на 08.09.2011 р. за відповідачем обліковується податковий борг з податку на додану вартість в сумі 170,00 грн., що виник внаслідок несвоєчасного подання декларації відповідачем по вищевказаному податку. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем не сплачена позивач звернувся до суду з вимогою про стягнення вказаної заборгованості.

Відповідач належним чином повідомлений про відкриття скороченого провадження даної справи за адресою внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців, що підтверджується відміткою про вручення рекомендованого поштового відправлення від 19.10.2011 р. У десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі відповідач письмових заперечень не надав.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачем обставини, суд вважає що наявні достатні підстави для прийняття судового рішення і приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити повністю.

Судом встановлено, що приватне підприємство «Теомет»(58025, м. Чернівці, вул. Байкальська, буд. 18, ідентифікаційний код 34439174) зареєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Чернівецької міської ради 12.05.2006 р. та взяте ДПІ у м. Чернівці на податковий облік 14.07.2006 р.             № 1323 (а.с. 9-10).

21.06.2010 р. ДПІ у м. Чернівці проведено невиїзну документальну перевірку відповідача з своєчасності подання податкової звітності, про що складено акт № 1964/15-2/34439174 від                 21.06.2010 р. (а.с. 5).

За результатами перевірки встановлено порушення відповідачем строку подання декларації з податку на додану вартість за березень 2010 р.

На підставі висновків акту перевірки, ДПІ у м. Чернівці 30.06.2010 р. прийнято податкове повідомлення-рішення форми «Р» № 0000120280/0, яким відповідачу визначено податкове зобов’язання за штрафними (фінансовими) санкціями з податку на додану вартість по вітчизняних товарах (роботах, послугах) у розмірі 170,00 грн. Дане рішення отримане відповідачем власноручно 30.06.2010 р., про що свідчить підпис останього в корінці податкового повідомлення-рішення (а.с. 4).

Судовим розглядом також встановлено, що податкові зобов’язання нараховані відповідачу вищенаведеним податковим повідомленням-рішенням, останнім не оскаржувалось ні в адміністративному, ні в судовому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, за приватним підприємством «Теомет»обліковується податковий борг в сумі 170,00 грн., який підтверджується зворотнім боком облікової картки особового рахунку платника в розрізі платежу станом на 28.09.2011 р. (а.с. 16-18).

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування»(в редакції Закону, що діяв на момент виникнення спірних відносин), платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Відповідно преамбули Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»(в редакції Закону, що діяв на момент виникнення спірних відносин, далі - Закон № 2181-III) цей Закон є спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення.

Згідно ст. 3 Закону № 2181-ІІІ активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду. В інших випадках платники податків самостійно визначають черговість та форми задоволення претензій кредиторів за рахунок активів, вільних від заставних зобов'язань забезпечення боргу. Як зазначено у п. 1.7 ст. 1 Закону                № 2181-ІІІ активами платника податків є кошти, матеріальні та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

Відповідно до п. п. 1.2 - 1.4 ст. 1 Закону № 2181-III податкове зобов'язання - це зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України; податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 цього Закону для подання податкової декларації (пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 зазначеного Закону).

Підпунктом 17.1.1 п.17.1 ст. 17 Закону № 2181-III передбачено штрафні санкції за порушення податкового законодавства накладаються на платника податків у розмірах, визначених цією статтею, крім штрафних санкцій за порушення валютного законодавства, що встановлюються окремим законодавством. Штрафні санкції накладаються контролюючими органами, а у випадку, передбаченому пунктом 17.2 цієї статті, самостійно нараховуються та сплачуються платником податків. Платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Як видно з матеріалів справи, за порушення строку подання декларації з податку на додану вартість до відповідача застосовано штраф у розмірі десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян –170,00 грн.

Абзацом 3 п. п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 2181 - ІІІ встановлено, що у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 ст. 4, платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

Відповідно до підпункту 5.2.1. пункту 5.2. ст. 5 Закону № 2181-ІІІ, податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 ст. 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків, визначених підпунктом 5.2.2 цього пункту. У випадку оскарження податкового зобов’язання нарахованого контролюючим органом в адміністративному порядку чи до суду сума такого податкового зобов'язання вважається неузгодженою (п. п. 5.2.2, 5.2.3 п. 5.2 ст. 5 Закону). При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу податкове зобов'язання вважається неузгодженим до розгляду судом справи по суті та прийняття відповідного рішення.

Відповідно до 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону № 2181-ІІІ узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею (тобто протягом 10 календарних днів після подання податкової декларації чи з дня отримання податкового повідомлення-рішення), визнається сумою податкового боргу платника податків.

У разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги (п. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону № 2181-III).

ДПІ у м. Чернівці на адресу відповідача були направлені перша податкова вимога форми «Ю1»              № 1/856 від 14.07.2010 р., яка отримана відповідачем 05.08.2010 р., про що свідчить відмітка про вручення рекомендованого поштового відправлення та друга податкова вимога форми «Ю2»№ 2/1156 від 16.09.2010 р., яка також одержана відповідачем 21.09.2010 р. (а.с. 6).

Крім того, позивачем було винесено рішення про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу № 431 від 21.10.2010 р. (а.с. 7).

Вищевказані податкові вимоги відповідачем не оскаржувались.

Як встановлено судом, на момент розгляду справи, заборгованість в сумі 170,00 грн. відповідачем в добровільному порядку несплачена, що тягне за собою ненадходження коштів до Державного бюджету України та суттєво порушує інтереси держави.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. На час вирішення справи відповідач не надав доказів відсутності або погашення ним узгодженого податкового боргу.

За таких обставин, суд приходить до висновку про порушення відповідачем вимог Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та держаними цільовими фондами»в частині не сплати узгодженого податкового боргу та вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають обставинам справи та наявним матеріалам, у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства та у межах заявлених вимог, в сумі 170,00 грн.

Оскільки, спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), відповідно до             ст. 94 КАС України, стягненню з відповідача не підлягають.

У процесі розгляду справи не виявлено інших фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обставин.

Керуючись ст. 129 Конституції України, ст. ст. 71, 86, 158, 160- 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з приватного підприємства «Теомет» (58025, м. Чернівці, вул. Байкальська, буд. 18, ідентифікаційний код 34439174) податковий борг в сумі 170,00 грн.

3.Постанову звернути до негайного виконання.

Постанова суду набирає законної сили у порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Постанова суду за результатами скороченого провадження може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання її копії апеляційної скарги.

  Суддя                                                                             В.К. Левицький

Дата ухвалення рішення02.11.2011
Оприлюднено09.11.2011
Номер документу18949252
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2470/2285/11

Постанова від 02.11.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 16.09.2011

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні