Постанова
від 01.11.2011 по справі 2а-0870/7998/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2011 року Справа № 2а-0870/7998/11

10 год. 15 хв.

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді Каракуш і С.М.

при секретарі Лазько Д.В.

за участю представника поз ивача Чупріній О.Ю.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу

за позовом: Управління Пенс ійного фонду України в Орджо нікідзевському районі м. Зап оріжжя

до: Приватного підприємств а «Запорізький завод свердел -ДСС»

про: відшкодування витрат

ВСТАНОВИВ:

Управління пенсійного фон ду України в Орджонікідзевсь кому районі м. Запоріжжя (далі - позивач або УПФУ в Орджоні кідзевському районі м. Запор іжжя) звернулося до Запорізь кого окружного адміністрати вного суду з позовною заявою Приватного підприємства «За порізький завод свердел» (да лі - відповідач або ПП «Запо різький завод свердел») про с тягнення сум виплачених пенс ій за віком на пільгових умов ах згідно п. «а» ст. 13 Закону Укр аїни «Про пенсійне забезпече ння» за Списком №1 у сумі 7 162 грн . 66 коп.

У позові зазначено, що праці вникам Приватного підприємс тва «Запорізький завод сверд ел» призначена та виплачуєть ся пенсія на пільгових умова х відповідно до п. «а» ст.13 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення» за Списком № 1. Пенс ія була призначена та виплач ується на підставі матеріалі в пенсійної справи, серед яки х довідки, що підтверджують о собливі умови праці, що дають право на нарахування пільго вої пенсії пенсіонерам ОСО БА_2, ОСОБА_3. Згідно розра хунку боргу, борг зі сплати фа ктичних витрат на виплату і д оставку пенсій, призначений на пільгових умовах вищезазн аченим громадянам за період з червня по серпень 2011 року ста новить 7 162 грн. 66 коп. Крім того У ПФУ в Орджонікідзевському ра йоні м. Запоріжжя зазначає, що відповідачем порушуються ви моги ст.ст. 1, 2 Закону України «П ро збір на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання», ст. 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення» та п.2 Прикінцевих положень Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», згідно з якими у сі підприємства, незалежно в ід форми власності та господ арювання, галузевої належнос ті та виду діяльності повинн і відшкодовувати витрати пен сійного фонду на виплату і до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах. Просить с тягнути з відповідача 7 162 грн. 6 6 коп. на виплату і доставку пі льгових пенсій за період з че рвня по серпень 2011 року.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги з підстав, викл адених у позовній заяві, прос ила суд задовольнити їх у пов ному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання повторно н е з' явився, про дату, час та м ісце судового розгляду справ и повідомлений належним чино м. Про причини неявку суд не по відомив, заперечень проти ад міністративного позову або б удь - яких заяв до суду не над іслав.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, з' ясував ши обставини справи та перев іривши їх доказами, суд прихо дить до висновку, що позов під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Судом встановлено, що Прива тне підприємство «Запорізьк ий завод свердел - ДСС» зареєс тровано як юридичну особу 29.03.20 01 за №11031070004004395 Виконавчим комітет ом Запорізької міської ради, що підтверджується копією д овідки Головного управління статистики у Запорізькій об ласті від 30.08.2011 №15-09/3433.

ПП «Запорізький завод свер дел - ДСС» є платником збору на обов' язкове пенсійне страх ування відповідно до Закону України «Про збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування», а також платником с трахових внесків відповідно до Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування», та заре єстроване в УПФУ у Орджонікі дзевському районі м. Запоріж жя.

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» ві д 26.06.1997 р. № 400 (надалі Закон № 400) виз начено, що платниками збору н а обов' язкове державне пенс ійне страхування є суб' єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, їх об' єднання, бюджетні, гр омадські та інші установи та організації, об' єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб' єкти підприємницької діяльн ості, які використовують пра цю найманих працівників.

Матеріалами справи встано влено, що нижчевказаним гром адянам на підставі матеріалі в пенсійних справ, серед яких розрахунки стажу, довідки, що уточнюють особливий характе р праці та дають право на приз начення пенсії на пільгових умовах призначена і виплачує ться пенсія відповідно до п. « а» ст.13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення» за Спис ком № 1:

ОСОБА_2, на підставі проток олу №100100 від 12.05.2005 була призначен а і виплачується пенсія на пі льгових умовах за Списком №1 з 11.04.2005. ОСОБА_2 працював у ПП « Запорізький завод свердел - Д СС» термістом на ваннах з роз плавленою сіллю, що підтверд жується довідкою про підтвер дження наявного трудового ст ажу. Частка сплати даного під приємства становить 65,33%. Борг з а період з червня по серпень 20 11 року - 2 935 грн. 35 коп.

ОСОБА_3, на підставі проток олу №557655 від 02.06.2009 була призначен а і виплачується пенсія на пі льгових умовах за Списком №1 з 09.05.2009. ОСОБА_3 працював у ПП « Запорізький завод свердел - Д СС» майстром дільниці термоо броблення, що підтверджуєтьс я довідкою про підтвердження наявного трудового стажу. Ча стка сплати даного підприємс тва становить 79,11%. Борг за пері од з червня по серпень 2011 року - 4 227 грн. 31 коп.

Ст. 13 Закону України «Про пен сійне забезпечення» визначе ні категорії працівників, як і мають право на пенсію за вік ом на пільгових умовах.

Пунктом “а” ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» передбачено, що на пільго вих умовах мають право на пен сію за віком, незалежно від мі сця останньої роботи: праців ники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці, - за списком N 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджуваним Каб інетом Міністрів України, і з а результатами атестації роб очих місць:

чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не м енше 20 років, з них не менше 10 ро ків на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 45 ро ків і при стажі роботи не менш е 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених робот ах.

Працівникам, які мають не ме нше половини стажу роботи з о собливо шкідливими і особлив о важкими умовами праці, пенс ії на пільгових умовах призн ачаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цьог о Закону, на 1 рік за кожний пов ний рік такої роботи чоловік ам і на 1 рік 4 місяці - жінкам;

Відповідно до абз. 4 п. 1 ч. 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання», підприємства і орган ізації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пе нсійного фонду плату, що покр иває фактичні витрати на вип лату і доставку пенсій особа м, які були зайняті повний роб очий день на підземних робот ах, на роботах з особливо шкід ливими і особливо важкими ум овами праці за Списком № 1 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених К абінетом Міністрів України, крім тих що були безпосередн ьо зайняті повний робочий де нь на підземних роботах (вклю чаючи особовий склад гірничо рятувальних частин) з видобу тку вугілля, сланцю, руди та ін . корисних копалин, на будівни цтві шахт та рудників за спис ком робіт і професій, затверд женим Кабінетом Міністрів Ук раїни, починаючи з дня набран ня чинності цим Законом, у роз мірі 20% з наступним збільшення м її щороку на 10 % до 100 відсотков ого розміру відшкодування фа ктичних витрат на виплату і д оставку пільгових пенсій до набуття права на пенсію за ві ком відповідно до цього Зако ну.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягне ння працівником пенсійного в іку, призначених за Списком № 1, мають здійснюватись відпов ідно до ч. 2 Прикінцевих положе нь Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» та п. «а» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення».

Згідно з п. 6 Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женої постановою правління П енсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1, зареєстрованої в Мініс терстві юстиції України 16 січ ня 2004 року за N 64/8663, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійно го фонду на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положе нь Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування». Розмір су м до відшкодування на поточн ий рік визначається відділам и доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в пові домленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положе нь Закону України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування", які надсила ються підприємствам до 20 січн я поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенс ій. Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Відповідно до п. 7.5 ст. 7 Інстру кції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и, затвердженої постановою п равління Пенсійного фонду Ук раїни, несвоєчасно перерахов ані суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій в важаються боргом.

Матеріалами справи також в становлено, що УПФУ в Орджоні кідзевськоиу районі м. Запор іжжя на адресу ПП Запорізьки й завод свердел - ДСС» надси лалися Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій (відповідно до форми , затвердженої Додатком 7 до п. 6.4 Інструкції про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду ). Розрахунки відповідачем не оскаржені. Розмір виплачени х пенсій з коштів Пенсійного фонду України також підтвер джується Довідками УПФУ щодо кожного пенсіонера.

Аналіз зазначених вище вим ог законодавства, наявні мат еріали справи свідчать про т е, що відповідачем в порушенн я вимог Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», не відшкодовано у повному об сязі суму фактичних витрат н а виплату та доставку пенсії , нарахованої і виплаченої ор ганами Пенсійного фонду Укра їни за період з червня по серп ень 2011 року зазначеним пенсіо нерам і тому заборгованість, яка виникла у ПП «Запорізьки й завод свердел - ДСС» перед Управлінням Пенсійного Фонд у України в Орджонікідзевськ ому районі м. Запоріжжя у розм ірі 7 162 грн. 66 коп. за період з чер вня по серпень 2011 року внаслід ок виплати пільгової пенсії пенсіонерам: ОСОБА_2 та О СОБА_3 підлягає стягненню з відповідача, який відповідн о до статуту є правонаступни ком всіх прав та обов' язків ПП «Запорізький завод сверд ел - ДСС».

Таким чином, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги э обгрнутованими та підляга ють задоволенню в повному об сязі.

Згідно п.4 ст.94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст.ст. 2, 4, 7 - 12, 14, 86, 94, 122, 158 - 163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства «Запорізький завод свердел-ДСС» (69032, м. Запоріжжя, в ул. Виборзька, 8, код ЄДРПОУ 31425986) н а користь Управління Пенсійн ого фонду України в Орджонік ідзевському районі м. Запорі жжя (69057, м. Запоріжжя, вул. Гагарі на, 2Б, ЄДРПОУ 20508396, р/р 25601301001080, МФО 313957, б анк: Запорізьке обласне упра вління ВАТ «Державний ощадни й банк України») заборговані сть по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій, призначених відп овідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за період чер вень-серпень 2011 року включно у сумі 7162 (сім тисяч сто шістдеся т дві) грн. 66 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України, або прийняття пос танови у письмовому провадже нні - з дня отримання копії пос танови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя С.М. Каракуша

Постанову в повному обся зі виготовлено 04 листопада 2011 р оку.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18950224
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/7998/11

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Постанова від 01.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 03.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні