Постанова
від 10.05.2011 по справі 2-а/1970/1078/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/1078/11

"10" травня 2011 р. м. Тернопіль

Тернопільський окр ужний адміністративний суд в складі:

головуючого су дді Мандзія О.П.

при секретарі Подорожній Н.М ., Бойко Н.Б.

за участю:

представника позивача Жукевич Л.Б.

представника третьо ї особи Демакової А.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Тернополі справу за адмі ністративним

позовом Тернопільсько ї об' єднаної державної пода ткової інспекції

до приватного підприєм ства «Наталюкс»

третя особа, яка не заявл яє самостійних вимог на стор оні позивача - відділ держа вних реєстраторів Тернопіль ської міської ради

про припинення юриди чної особи,-

В С Т А Н О В И В :

Тернопільська об' єд нана державна податкова інсп екція (надалі - позивач) звер нулась до суду з позовом до пр иватного підприємства «Ната люкс»(надалі - відповідач), т ретя особа, яка не заявляє сам остійних вимог на стороні по зивача відділ державних реєс траторів Тернопільської міс ької ради про визнання недій сним місцезнаходження юриди чної особи.

В судовому засіданні пред ставник позивача вимоги адмі ністративного позову підтри мав повністю, просив припини ти юридичну особу - приватне підприємство «Наталюкс»на п ідставі п.2 ст. 38 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців»№ 755 від 15.05.2003 р. (н адалі - Закон) у зв' язку з вне сенням державним реєстратор ом Тернопільської міської ра ди до Єдиного державного реє стру запису про відсутність юридичної особи (ПП «Наталюк с») за вказаною адресою (місто Тернопіль, вулиця Танцорова , будинок 14, квартира 2).

Представник третьої особ и, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача по зов підтримала в повному обс язі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся. Про час, місце розгляду спр ави повідомлений належним чи ном за адресою внесеною у Єди ний державний реєстр. Причин неявки суду не повідомив, кло потань про розгляд справи за їх відсутності не надходило . Суд вважає за можливе розгля нути справу без участі відпо відача на підставі наявних д оказів відповідно до ст.128 КАС України.

Заслухавши пояснення представників позивача та т ретьої особи, повно і всебічн о з' ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на під ставі чинного законодавства , перевіривши їх дослідженим и у судовому засіданні доказ ами, суд вважає, що позов підля гає до задоволення з наступн их міркувань.

Судом встановлено, що пр иватне підприємство «Наталю кс»зареєстровано виконавчи м комітетом Дніпропетровськ ої міської ради як юридична о соба, на підставі чого 03.10.2005 рок у вчинено запис до єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців (надалі - ЄДР) про реєст рацію новоутвореної шляхом з аснування юридичної особи (п риватне підприємство «Натал юкс»).

Згідно довідки з ЄДР від 18.03.201 1 №1125/02- 2 (а.с.5-7) державним реєстр атором Дніпропетровської мі ської ради 22.12.2010 внесено запис п ро зміну до відомостей про юр идичну особу та зазначено мі сцезнаходження ПП «Наталюкс »Тернопільська область, міст о Тернопіль, вул. Танцорова 14, к імната 2, внаслідок чого 29.12.2010 де ржавним реєстратором знято з обліку ПП «Наталюкс»та напр авлено реєстраційну справу з а новим місцем реєстрації.

Державна податкова інспек ція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська згідно п овідомлення про зняття з обл іку форма № 11 - ОПП від 04.01.2011 та лис та від 04.01.2011 року про передачу м атеріалів оподаткування, над іслано матеріали оподаткува ння по підприємству ПП «Наталюкс»у зв' язк у зі зміною місцезнаходження та для подальшого контролю з а оподаткуванням.

Згідно акту перевірки місц езнаходження платника подат ків (а.с. 9) від 13.01.2011р. складеного п осадовими особами оперативн о - розшукового відділу пода ткової міліції Тернопільськ ої ОДПІ, встановлено відсутн ість офісу та посадових осіб ПП «Наталюкс»за вказаною ад ресою.

На підставі вказаного акту перевірки, державному реєст ратору Тернопільської міськ ої ради 14.01.2011 Тернопільською ОД ПІ направлено повідомлення ( форма №18 - ОПП від 14.01.2011 за №160) про в ідсутність юридичної особи ( ПП «Наталюкс») за місцем знах одження (м. Тернопіль, вул. Тан цорова 14, кімната 2).

Відповідно до абз. 2 п. 12 ст. 19 За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»у разі надходження державному реєстратору від органу держ авної податкової служби пові домлення встановленого зраз ка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям державний реєстратор зобо в'язаний надіслати рекомендо ваним листом протягом п'яти р обочих днів з дати надходжен ня зазначеного повідомлення юридичній особі повідомленн я щодо необхідності подання державному реєстратору реєс траційної картки.

При цьому відповідно до п. 14 с т. 19 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів»у разі неподання юридично ю особою протягом місяця з да ти надходження їй відповідно го повідомлення реєстраційн ої картки про підтвердження відомостей про юридичну особ у державний реєстратор повин ен внести до Єдиного державн ого реєстру запис про відсут ність підтвердження зазначе них відомостей датою, яка вст ановлена для чергового подан ня реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу.

Якщо державному реєстрато ру повернуто рекомендованог о листа, державний реєстрато р повинен внести до Єдиного д ержавного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Враховуючи повернення рек омендованого листа, державни м реєстратором виконавчого к омітету Тернопільської місь кої ради 02.03.2011 було внесено запи с щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою (Те рнопільська область м. Терно піль, вул. Танцорова 14, кімнат а 2).

Відповідно до п. 63.3 ст.63 Податк ового Кодексу України з мето ю проведення податкового кон тролю платники податків підл ягають реєстрації або взяттю на облік в органах державної податкової служби за місцез находженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів ю ридичних осіб, місцем прожив ання особи (основне місце обл іку), а також за місцем розташу вання (реєстрації) їх підрозд ілів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткуванн я або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через як і провадиться діяльність (не основне місце обліку).

Платник податків зобов'яза ний стати на облік у відповід них органах державної податк ової служби за основним та не основним місцем обліку, пові домляти про всі об'єкти опода ткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, органи держ авної податкової служби за м ісцезнаходженням таких об'єк тів у порядку, встановленому центральним органом державн ої податкової служби.

Згідно з п.1.4. Порядку обліку платників податків, зборів, з атвердженого наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 22.12.2010 року № 979 та за реєстрованого в Міністерств і юстиції України 13.12.2010р. за 1439/18734 з метою проведення податковог о контролю платники податків підлягають реєстрації або в зяттю на облік в органах держ авної податкової служби за м ісцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозд ілів юридичних осіб, місцем п роживання особи (основне міс це обліку), а також за місцем р озташування (реєстрації) їх п ідрозділів, рухомого та неру хомого майна, об' єктів опод аткування або об' єктів, які пов' язані з оподаткуванням або через які провадиться ді яльність (неосновне місце об ліку). Платник податків зобов ' язаний стати на облік у від повідних органах державної п одаткової служби за основним та неосновним місцем обліку , повідомляти про всі об' єкт и оподаткування і об' єкти, п ов' язані з оподаткуванням, органи державної податкової служби за місцезнаходженням таких об' єктів.

Суд вважає за необхідне заз начити, що відповідач всупер еч вимогам п. 63.3 ст.63 Податковог о Кодексу України не звертав ся до органу державної подат кової служби за новим місцез находженням ні з заявою про в зяття на облік (ф. N4-ОПП), а ні за отриманням довідки про взят тя на облік платника податкі в (ф. N4-ОПП).

Пунктом 67.2 статті 67 Податков ого кодексу передбачено, що о ргани державної податкової с лужби відповідно в установл еному законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних ос іб або підприємницької діяль ності фізичних осіб - підприє мців.

Згідно з пп. 20.1.12. п. 20.1. ст. 20 Подат кового кодексу України орган и державної податкової служб и мають право у випадках, вста новлених законом, звертатися до суду щодо припинення юрид ичної особи та підприємницьк ої діяльності фізичної особи - підприємця про визнання нед ійсними установчих (засновни цьких) документів суб'єктів г осподарювання.

Статтею 59 Господарського ко дексу України передбачено, щ о припинення діяльності суб' єкта господарювання здійсню ється шляхом його реорганіза ції (злиття, приєднання, поділ у, перетворення) або ліквідац ії - за рішенням власника (влас ників) чи уповноважених ним о рганів, за рішенням інших осі б - засновників суб'єкта госпо дарювання чи їх правонаступн иків, а у випадках, передбачен их законами, - за рішенням суду .

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців» встановл ено, що підставами для постан овлення судового рішення щод о припинення юридичної особи , що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема є н аявність в Єдиному державном у реєстрі запису про відсутн ість юридичної особи за вказ аним її місцезнаходженням.

Згідно довідки Тернопільс ької ОДПІ від 10.05.2011 року станом на 06.05.2011 року приватне підприєм ство «Наталюкс»заборговано сті із сплати податків, зборі в (обов' язкових платежів) не має.

Оскільки в Єдиному держав ному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в є наявним запис про відсут ність приватного підприємс тва «Наталюкс» за вказаною адресою (Тернопільська облас ть, м. Тернопіль, вул. Танцоров а 14, квартира 2), суд вважає що да на обставина є підставою для постановлення судового ріше ння щодо припинення юридично ї особи, що не пов'язано з банк рутством юридичної особи.

Виходячи з вищенаведеного , суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтов аними відповідають дійсним о бставинам та матеріалам спра ви, ґрунтуються на вимогах чи нного законодавства, а отже п ідлягають до задоволення в п овному обсязі.

Судові витрати по справ і згідно ч.4 ст.94 КАС України з в ідповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 69, 70, 71, 94, 128, 137 , 160-163, Кодексу адміністративно го судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Припинити юридичну особу - приватне підприємство «Ната люкс»(ідент. код 33770989).

Копію постанови напра вити сторонам та відділу дер жавних реєстраторів Тернопі льської міської ради.

Постанова суду може бути ос каржена до Львівського апеля ційного адміністративного с уду через Тернопільський окр ужний адміністративний суд в порядку і строки, передбачен і ст.186 Кодексу адміністративн ого судочинства України.

Постанова суду набирає зак онної сили в порядку, передба ченому ст.254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

/Постанова складена в повному обсязі та підписан а 11 травня 2011р./

Головуючий суддя Мандзій О.П.

копія вірна

Суддя Мандзій О.П.

Дата ухвалення рішення10.05.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18951108
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/1078/11

Постанова від 10.05.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні