Постанова
від 20.10.2011 по справі 2117/3-2344/11
НОВОКАХОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2117/3-2344/11 .

П О С Т А Н О В А

І м е н е м У к р а ї н и

20 жовтня 2011 року

Новокаховський міський су д Херсонської області в скла ді:

головуючої судді - Б ойко М.Є.,

при секретарі - Ярош енко І.В.,

за участю прокурора - С»єдіна Д.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Нова Ка ховка Херсонської області

матеріали справи про вчине ння адміністративного коруп ційного правопорушення, пере дбаченого п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону Укр аїни «Про засади запобігання і протидії корупції», що наді йшли з прокуратури м. Нова Ках овка Херсонської області від носно:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у родженця м. Нова Каховка Хе рсонської області, українц я, громадянина України, не одр уженого, військовозобов»яза ного, освіта вища, працююч ого державним реєстратором в ідділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних о сіб виконавчого комітету Нов окаховської міської ради Хер сонської області, проживаючо го за адресою: АДРЕСА_1,

за ч. 2 ст. 172-4 КУпАП, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності із п. 1.5 Статуту, затвердженого про токолом загальних зборів зас новників від 09.12.2005 року № 10, ОСО БА_1 є засновником Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Торгове підприємство «Г ран», яке зареєстровано за ід ентифікаційним кодом ЄДРПОУ 21283389 та у ДПІ в м. Нова Каховка Хе рсонської області як платник єдиного податку за юридично ю та фактичною адресою: м. Нова Каховка, вул. Горького, 38.

Згідно із п.7.1 цього Ст атуту вищим органом ТОВ «ТП « Гран» є збори його засновник ів або їхніх представників з нотаріально завіреними дору ченнями.

26.10.2010 року ОСОБА_1 був призначений на посаду держа вного реєстратора відділу де ржавної реєстрації юридични х осіб та фізичних осіб викон авчого комітету Новокаховсь кої міської ради із присвоєн ням йому 11 рангу посадової осо би місцевого самоврядування 5 категорії.

13.10.2011 року до Новокаховс ького міського суду Херсонсь кої області надійшли матеріа ли відносно ОСОБА_1 про ск оєння ним адміністративног о правопорушення, передбачен ого ст. 172-4 ч. 2 КУпАП.

Відповідно до проток олу №1, складеного 11 жовтня 2011 р оку прокурором м. Нова Каховк а про вчинення адміністратив ного корупційного правопору шення ОСОБА_1, який є посад овою особою місцевого самовр ядування, перебуваючи на пос аді державного реєстратора в ідділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних о сіб виконавчого комітету Нов окаховської міської ради, то бто , згідно статті 4 Закону Ук раїни «Про засади запобіганн я і протидії корупції», будуч и суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушенн я як посадова особа органів м ісцевого самоврядування, від несена до 5 категорії 11 рангу, в супереч вимогам п. 2 ч. 1 ст. 7 Зако ну України «Про засади запоб ігання і протидії корупції» від 07.04.2011 року, який набрав чинн ості з 01 липня 2011 року, порушив о бмеження, встановлені щодо в ходження до складу органу уп равління чи наглядової ради підприємства або організаці ї, що має на меті одержання при бутку (крім випадків, коли осо ба здійснює функції з управл іння акціями (частками, паями ), що належать державі, та пред ставляє інтереси держави в р аді товариства (спостережній раді), ревізійній комісії гос подарського товариства), тоб то скоїв адміністративне кор упційне правопорушення, відп овідальність за яке передбач ена ч. 2 ст. 172-4 Кодексу України пр о адміністративні правопору шення - порушення особою вста новлених законом обмежень що до входження до складу орган у управління підприємства, щ о має на меті одержання прибу тку.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину в скоєнн і адміністративного корупці йного правопорушення за ч. 2 ст . 172-4 КУпАП повністю не визнав. П ідтвердивши, що він дійсно є з асновником та входить до орг ану управління - загальних зб орів ТОВ «ТП «Грант», зазначи в, що останній раз такі збори в товаристві відбулись в квіт ні 2011 року, а, оскільки після на брання чинності Законом «Про засади запобігання і протид ії корупції», тобто з липня 2011 р оку, такі збори не проводилис ь, тобто участі він в них не бр ав, вважає, що ніяких порушень цього Закону не допустив.

Прокурор вважає, що пр отокол про вчинення ОСОБА_1 адміністративного корупц ійного правопорушення, перед баченого ст. 172-4 ч. 2 КУпАП, є зако нним і обґрунтованим, що підт верджується дослідженими су дом матеріалами адміністрат ивної справи.

Заслухавши осіб, які б рали участь в розгляді справ и, свідка ОСОБА_2, дослідив ши матеріали справи, суд прий шов до наступного.

З 01.07.2011 року набув чинності За кон України «Про засади запо бігання і протидії корупції» , яким у п.п. в) п.1 ч.І ст.4 суб'єктам и відповідальності за корупц ійні правопорушення зазначе ні державні службовці і поса дові особи місцевого самовря дування. Пунктом 2 ч.І ст.7 цим о собам заборонено входити до складу органу управління чи наглядової ради підприємств а або організації, що має на ме ті одержання прибутку (крім в ипадків, коли особи здійснюю ть функції з управління акці ями (частками, паями), що належ ать державі чи територіально ї громаді, та представляють і нтереси держави чи територіа льної громади в раді товарис тва (спостережній раді), ревіз ійній комісії господарськог о товариства), якщо інше не пер едбачено Конституцією або за конами України.

Відповідно до ч.2 ст. 172 -4 Кодек су України про адміністратив ні правопорушення, порушенн я особою обмежень, встановле них п.2 ч. І ст.7 Закону «Про заса ди запобігання і протидії ко рупції», тягне за собою накла дення штрафу від ста до двохс от неоподаткованих мінімумі в доходів громадян з конфіск ацією отриманого доходу від такої діяльності.

Вчинення ОСОБА_1 адміні стративного корупційного пр авопорушення підтверджуєть ся:

- витягом з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - згідно з яким ОСОБА_1 є зас новником ТОВ «Торгове підпри ємство «Гран», яке зареєстро вано за ідентифікаційним код ом ЄДРПОУ 211283389 за юридичною та ф актичною адресою: Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. Г орького, 38.

- статутом ТОВ «Торго ве підприємство «Гран», заре єстрованого 13.12.2005 року в реєстр і за № 2-1667, 2-1668, відповідно до п.2.1 як ого основними видами діяльно сті цього Підприємства є зді йснення виробничої, торгово- посередницької діяльності, о рганізація суспільного харч ування і надання платних поб утових послуг і одержання на цій основі прибутку. Відпові дно до п.1.5 цього Статуту ОСО БА_1 є засновником Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Торгове підприємство «Г ран» м. Нова Каховка та згідно із п.7.1 Статуту вищим органом управління ТОВ «ТП «Гран» є з бори його засновників або їх ніх представників з нотаріал ьно завіреними дорученнями.

- поясненнями в судово му засіданні свідка ОСОБА_2 про те, що він з 30.04.2011 року є дир ектором ТОВ «ТП «Грант» і йом у достовірно відомо, що ОСО БА_1 входить до складу засно вників останнього та його ор гану управління - загальних зборів.

- попередженням від 03.09. 2010 року, відповідно якого ОС ОБА_1 під підпис був поперед жений про спеціальні обмежен ня, пов»язані із прийняттям н а службу органи місцевого са моврядування та проходження м служби.

- особовою карткою, вла сноруч заповненою ОСОБА_1 при прийнятті в органи місце вого самоврядування, в якій в ін зазначив, що не є членом скл аду керівних органів підприє мств.

Таким чином ОСОБА_1 , будучи посадовою особою міс цевого самоврядування, займа ючи посаду державного реєстр атора відділу державної реєс трації юридичних осіб та фіз ичних осіб виконавчого коміт ету Новокаховської міської р ади, в період часу з 01.07.2011 року по 06.10.2011 року, своїми діями, які вия вились в порушенні встановле них законом обмежень щодо вх одження до складу органу упр авління підприємства, що м ає на меті одержання прибут ку скоїв правопорушення, пер едбачене ч. 2 ст. 172-4 КУпАП .

При цьому суд не приймає до уваги пояснення ОСОБА_1 п ро те, що він не допустив поруш ень законів України, оскільк и з липня 2011 року не брав участ і у загальних зборах ТОВ «ТП « Грант» з огляду на те, що ознак ою складу вчиненого ним прав опорушення є сам факт входже ння до складу органу управлі ння підприємства, що має на ме ті одержання прибутку, а не пр иймання участі в загальних з борах. До того ж, судом встанов лено, що з 30.04.2011 року і до дня розг ляду справи судом загальні з бори засновників ТОВ «ТП «Гр ант» взагалі не проводились.

Наявність умисної форми ви ни ОСОБА_1, яка є обов' язк овою ознакою складу правопор ушення, передбаченого ст. 172-4 КУ пАП, суд вважає доведеною, оск ільки з його власних пояснен ь в судовому засіданні випли ває, що він, будучи достовірно обізнаним щодо відповідних обмежень, встановлених Закон ом України « Про засади запоб ігання і протидії корупції», не вчинив будь-яких дій напра влених на вихід зі складу орг ану управління підприємства , а мав намір і в подальшому у н ьому залишатись, оскільки ро зраховував в подальшому отри мати дохід від його діяльнос ті .

З урахуванням обстав ин вчиненого правопорушення та даних про особу правопору шника, суд вважає за необхід не накласти на ОСОБА_1 штр аф в межах санкції ст. 172-4 ч. 2 КУп АП України, але конфіскацію о триманого доходу від такої д іяльності при цьому не засто совувати з огляду на відсутн ість в матеріалах справи жод ного доказу на підтвердження того, що він такий дохід дійсн о одержував .

На підставі Закону Ук раїни «Про засади запобіганн я і протидії корупції», ст. 172-4 ч . 2 КУпАП, керуючись ст.ст. 221, 283 КУ пАП, суд -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати ви нним у вчиненні адміністрати вного корупційного правопор ушення, передбаченого ч. 2 ст. 172 -4 КУпАП та накласти на нього ш траф в розмірі 1 700 гривень (р/р 31 118149700012, ОКПО 24103977, МФО 852010, ККД 21081300 Одер жувач: держ.бюдж. м.Нова Кахо вка Банк: ГУДКУ у Херсонськ ій області).

На постанову може бут и подана апеляція до апеляці йного суду Херсонської облас ті протягом 10-ти днів з дня її п роголошення через Новокахов ський міський суд.

СУДДЯ М.Є. БОЙКО

Дата ухвалення рішення20.10.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу18965932
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —2117/3-2344/11

Постанова від 20.10.2011

Адмінправопорушення

Новокаховський міський суд Херсонської області

Бойко М. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні