Постанова
від 04.11.2011 по справі 2а-0870/8183/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2011 року (09 го д. 45 хв.) Спр ава № 2а-0870/8183/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі

головуючого судді Ша ри І.В.

при секретарі судового зас ідання Пекній Т.В.

за участю представників:

заявника - не з' явився

відповідача - не з' явивс я

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за поданням Державної пода ткової інспекції у Орджонікі дзевському районі м. Запоріжжя

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Компанія « Сиал Групп», м. Запоріжжя

про стягнення коштів за под атковим боргом

ВСТАНОВИВ:

04.10.2011 о 12 год. 10 хв. Державна пода ткова інспекція у Орджонікід зевському районі м. Запоріжж я (далі ДПІ у Орджонікідзевсь кому районі, заявник) звернул ась до Запорізького окружног о адміністративного суду (да лі - суд) із поданням до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Компанія «Сиал Гру пп» (далі - ТОВ «Компанія Сиал Групп», відповіда ч), в якому просить стягнути з відповідача податковий борг по податку на додану вартіст ь у розмірі 954 035,76 грн.

Вимоги подання обґрунтову є Податковим кодексом Україн и від 02.12.2010 № 2755-VI (далі - ПК Україн и) та зазначає, що даний податк овий борг товариства виник н а підставі збільшення подат кового зобов' язання, визнач еного у податковому повідомл енні-рішенні від 19.07.2011 №002281601 на пі дставі акта перевірки від 19.07.20 11 №836/16/35064340 в результаті порушенн я відповідачем п.п.187.1. п.187 ст.187 ПК України.

Представник ДПІ у Орджонік ідзевському районі в судове засідання не з' явився, прот е 04.11.2011 подав до суду заяву, в як ій просив розглянути заяву б ез його участі та зазначив, що на заявлених вимогах наполя гає.

Представник ТОВ «Сиал Груп п» у судове засідання повтор но не з' явився, про причини н еявки суд не повідомив, про ча с, дату та місце судового засі дання повідомлений належним чином.

Згідно з ч. 7 ст. 183-3 КАС України неявка сторін у судове засід ання не перешкоджає розгляду подання.

За таких обставин суд вважа є за можливе розглянути спра ву по суті без участі предста вників сторін.

Розглянувши матеріали под ання, всебічно і повно з' ясу вавши всі фактичні обставини , на яких ґрунтуються вимоги, о б' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і виріше ння спору по суті, судом встан овлені наступні обставини.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Компанія « Сиал Групп» зареєстровано виконавчим комітетом Запор ізької міської ради 10.04.2007, що пі дтверджується свідоцтвом пр о державну реєстрацію юридич ної особи серії А00 №206112.

Податковий борг по податку на додану вартість виник на п ідставі наступного.

Станом на 29.07.2011 у відповідач а існувала переплата у розмі рі - 0,24 грн.

Посадовими особами ДПІ у Ор джонікідзевському районі бу ло проведено перевірку ТОВ « Компанія «Сиал Групп» з питання виявлення арифметич них або методологічних помил ок в податковій декларації з податку на додану вартість з а лютий 2010 року за результатам и якої було складено акт від 19.07.2011 №836/16/35064340.

Перевіркою встановлено, що ТОВ «Компанія «Сиал Групп » в порушення вимог п.п.187.1. п.187 ст.187 ПК України відсутнє пода ткове зобов' язання за лютий 2010 року по податку на додану в артість на загальну суму 763 229,00 грн. по контрагенту - покупц ю. Декларація з податку на дод ану вартість за лютий 2010 року в ідсутня.

На підставі акту перевірки заявником було прийнято под аткове повідомлення-рішення форми «Р» від 19.07.2011 №002281601, яким від повідачу було збільшено суму грошового зобов' язання за платежем: податок на додану в артість в загальному розмірі 954 035,76 грн., в тому числі 763 229,00 грн. з а основним платежем, 190 807,00 - за штрафними (фінансовими) санк ціями (штрафами).

Вказане податкове повідом лення-рішення 19.07.2011 було отрима но директором ТОВ «Компанія «Сиал Групп» ОСОБА_3

Оскільки у встановлені зак онодавством строки відповід ач податкове зобов' язання н е сплатив, заявником прийнят а податкова вимога форми «Ю» від 03.08.2011 №738, яка була направлен а поштою на адресу відповіда ча 05.08.2011, про свідчить реєстр ре комендованих листів з квитан цією відділення поштового з в' язку.

Відповідачем податкове по відомлення-рішення та податк ова вимога не оскаржувались, доказів протилежного відпов ідачем суду надано не було.

Зважаючи на несплату у добр овільному порядку відповіда чем податкової заборгованос ті ДПІ у Орджонікідзевському районі звернулась до суду із поданням про стягнення з від повідача зазначеного податк ового боргу.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши норми за конодавства, суд вважає пода ння таким, що підлягає задово ленню з наступних підстав.

Відповідно до пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 П К України платник податків з обов'язаний сплачувати подат ки та збори в строки та у розмі рах, встановлених цим Кодекс ом та законами з питань митно ї справи.

Відповідно до приписів п.п . 54.3.2. п.54.3. ст..53 ПК України контрол юючий орган зобов'язаний сам остійно визначити суму грошо вих зобов'язань, зменшення (зб ільшення) суми бюджетного ві дшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значе ння об'єкта оподаткування по датком на прибуток або від'єм ного значення суми податку н а додану вартість платника п одатків, передбачених цим Ко дексом або іншим законодавст вом, якщо, зокрема, дані переві рок результатів діяльності п латника податків свідчать пр о заниження або завищення су ми його податкових зобов'яза нь, суми бюджетного відшкоду вання та/або від'ємного значе ння об'єкта оподаткування по датком на прибуток або від'єм ного значення суми податку н а додану вартість платника п одатків, заявлених у податко вих (митних) деклараціях, уточ нюючих розрахунках.

Положеннями підпункту 57.3. с т. 57 ПК України встановлено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим о рганом за підставами, зазнач еними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункт у 54.3 статті 54 цього Кодексу, пла тник податків зобов'язаний с платити нараховану суму грош ового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настают ь за днем отримання податков ого повідомлення-рішення, кр ім випадків, коли протягом та кого строку такий платник по датків розпочинає процедуру оскарження рішення контролю ючого органу.

Відповідно до положень пп. 1 4.1.39 п.14.1 ст.14 ПК України грошове з обов'язання платника податкі в - це сума коштів, яку платни к податків повинен сплатити до відповідного бюджету як п одаткове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, щ о справляється з платника по датків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового закон одавства та іншого законодав ства, контроль за дотримання м якого покладено на контрол юючі органи, а також санкції з а порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

Пунктом 59.1 ст.59 Податкового к одексу України встановлено, що у разі коли платник податк ів не сплачує узгодженої сум и грошового зобов' язання в установлені законодавством строки, орган державної пода ткової служби надсилає (вруч ає) йому податкову вимогу в по рядку, визначеному для надси лання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно пп. 14.1.175. п.14.1 ст.14 ПК Украї ни податковий борг - сума узго дженого грошового зобов'язан ня (з урахуванням штрафних са нкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податк ів у встановлений цим Кодекс ом строк, а також пеня, нарахов ана на суму такого грошового зобов'язання.

Органи державної податков ої служби, відповідно до пп.20.1.1 8 п.20.1 ст.20 ПК України, мають прав о звертатися до суду щодо стя гнення коштів платника подат ків, який має податковий борг , з рахунків у банках, обслугов уючих такого платника, на сум у податкового боргу або його частини.

Відповідно до пп. 95.1 - 95.2 ст. 95 П К України орган державної по даткової служби здійснює за платника податків і на корис ть держави заходи щодо погаш ення податкового боргу таког о платника податків шляхом с тягнення коштів, які перебув ають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом про дажу майна такого платника п одатків, яке перебуває у пода тковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків про вадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня наді слання такому платнику подат кової вимоги.

Відповідно до ст. 183-3 КАС Укра їни, провадження у справах за зверненням органів державно ї податкової служби при здій сненні ними передбачених зак оном повноважень здійснюєть ся на підставі подання таких органів, зокрема, щодо стягне ння коштів за податковим бор гом.

Подання подається до суду п ершої інстанції протягом два дцяти чотирьох годин з момен ту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суд у, за загальними правилами пі дсудності, встановленими цим Кодексом.

Із матеріалів справи вбача ється, що 04.10.2011 встановлено обст авину, що зумовлює звернення до суду, а саме це сплив 60 днів з дня направлення вимоги.

Протягом 24 годин, як передба чено ст.183-3 КАС України, з момен ту виникнення податкового бо ргу, позивач звернувся до суд у.

Згідно пп. 95.3. ст.95 ПК України с тягнення коштів з рахунків п латника податків у банках, об слуговуючих такого платника податків, здійснюється за рі шенням суду, яке направляєть ся до виконання органам держ авної податкової служби, у ро змірі суми податкового боргу або його частини.

Орган державної податково ї служби на підставі рішення суду здійснює стягнення кош тів у рахунок погашення пода ткового боргу за рахунок гот івки, що належить такому плат нику податків. Стягнення гот івкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабін етом Міністрів України (пп. 95.4. ст.95 ПК України).

Згідно ст. 11 КАС України, розг ляд і вирішення справ в адмін істративних судах здійснюєт ься на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденні перед судом їх переко нливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення.

На підставі викладеного су д дійшов висновку, що подання ДПІ у Орджонікідзевському р айоні є доведеним, обґрунтов аним та таким, що підлягає зад оволенню.

Керуючись ст.ст. 2,4,7-12,14,86, 160, 163, 183-3 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної податко вої інспекції у Орджонікідзе вському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Компанія «Сиал Групп» про стягнення коштів за пода тковим боргом - задовольнити .

Стягнути до бюджету Орджон ікідзевського району м. Запо ріжжя (одержувач - Державни й бюджет Орджонікідзевськог о району м. Запоріжжя, розраху нковий рахунок №31118029700007, код плат ежу 14010100, код одержувача 34677145, банк одержувача - ГУДКУ у Запорі зькій області, МФО 813015) податко вий борг по податку на додану вартість в розмірі 954 035,76 грн. (де в' ятсот п' ятдесят чотири т исячі тридцять п' ять гривен ь 76 копійок) з рахунків платни ка податків Товариства з обм еженою відповідальністю «Ко мпанія «Сиал Групп» (код Є ДРПОУ 35064340).

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня отримання постанови, апеляц ійної скарги, з подачею її коп ії відповідно до кількості о сіб, які беруть участь у справ і.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя (підпис) І.В. Шара

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.11.2011
Оприлюднено09.11.2011
Номер документу18998450
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/8183/11

Постанова від 04.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 25.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 07.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 06.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

Ухвала від 04.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Шара Інна Вячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні