Ухвала
від 27.10.2011 по справі 24/48-62
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

24/48-62

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                             У  Х  В  А  Л  А

          

27.10.11 р.                                                                                                       № 24/48-62                                                                                                                                                                 

Суддя господарського суду Донецької області Величко Н.В., розглянувши матеріали:

за позовом: Публічного акціонерного товариства „Горлівськтепломережа” м. Горлівка

до: Відділу примусового виконання рішень Управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Донецькій області м. Донецьк

про: зняття арешту з коштів

В С Т АН О В И В:

До господарського суду надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства „Горлівськтепломережа» м. Горлівка до Відділу примусового виконання рішень Управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Донецькій області м. Донецьк про зняття арешту з коштів.

Розглянувши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, господарський суд вважає, що позовна заява підлягає поверненню заявникові з огляду на наступне.

Розділом ІХ Господарського процесуального кодексу України визначено порядок провадження у справі та підготовки матеріалів до розгляду у першій інстанції.

Статею 62 ГПК встановлено, що суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо, зокрема заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Відповідно до положень статей 1, 12, 18, 21 Господарського процесуального кодексу України Господарським судам підвідомчі: 1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім: спорів про приватизацію державного житлового фонду; спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов; спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін; спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів; інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів; 2) справи про банкрутство; 3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції; 4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів; 5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери; 6) справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів.

Статтею 115 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Норми Закону України “Про виконавче провадження” визначають умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, а також порядок оскарження дій або бездіяльності органів державної виконавчої служби. Вказаний нормативний акт є спеціальним по відношенню до інших нормативних актів при вирішенні питання щодо правомірності дій державного виконавця.

При розгляді справ за скаргами на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та за зверненнями учасників виконавчого провадження господарські суди мають керуватися положеннями розділу XIV Господарського процесуального кодексу України, іншого законодавства, яким врегульовано ці питання.

Скарги розглядаються за правилами ст. 1212 ГПК, якщо вони стосуються примусового виконання документів, перелік яких наведений у ст.3 Закону «Про виконавче провадження», звернення - за правилами, встановленими Законом «Про виконавче провадження», статтями 89, 118 - 122 ГПК, якщо цими й іншими актами законодавства передбачено вирішення судом порушуваних у зверненнях питань.

За приписами статті 121-2 Господарського процесуального кодексу України скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Скарга у виконавчому провадженні подається у письмовій формі та має містити: 1) найменування органу державної виконавчої служби, до якого вона подається; 2) повне найменування (ім'я) стягувача та боржника, їх місце проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (ім'я) представника сторони виконавчого провадження, якщо скарга подається представником; 3) реквізити виконавчого документа (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина); 4) зміст оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності та норму закону, яку порушено; 5) викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги; 6) підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги.

Враховуючи, що Публічне акціонерне товариство „Горлівськтепломережа” м. Горлівка звернулось до господарського суду не зі скаргою на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби, як це передбачено ст.121-1 Господарського процесуального кодексу України, а в порядку саме позовного провадження згідно розділу VIII названого Кодексу, яким встановлено загальні правила подання позовів, то суд робить висновок, що заява не підлягає  розгляду в господарських судах в межах позовного провадження.

З огляду на вищезазначене, суд вважає, позовна заява не підлягає розгляду в господарських судах України, що є підставою для повернення позовної заяви від 06.10.2011р. № 06/11285 позивачу згідно п.1 ч.1. ст.62 ГПК України.

Керуючись п.1ст. 62, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

        Позовну заяву від 06.10.2011р. № 06/11285 та додані до неї документи повернути, як таку, що не підлягає розгляду в господарських судах України.

Додаток (тільки позивачу):

позовна заява та додані до неї документи, ухвала від 27.10.11р. на 1 арк.

Суддя                                                               Величко Н.В.           

< Список >                                                                  < Довідник >     

< Список >                                                                  < Довідник >    

                           

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.10.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19019167
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/48-62

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні