Рішення
від 22.09.2011 по справі 12/131-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/131-11     

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                   тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" вересня 2011 р.                                                                  Справа № 12/131-11     

Господарський суд Київської області

у складі:

головуючого:                    судді Дьоміної С.Ю.

секретар:                    Кулакова С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом                    прокурора Білоцерківського району Київської області в інтересах держави

                         в особі Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області

до             товариства з обмеженою відповідальністю «Спілка рибаків»

за участю третьої особи,

яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору:

                         Трушківської сільської ради Білоцерківського району Київської області

про               відшкодування шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття

                         земельної ділянки у розмірі 5 530,00 грн.

за участю представників сторін:

від прокуратури:    не з'явився;

від позивача:           не з'явився;

від відповідача:      не з'явився;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору:

                                  не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

21 липня 2011 року до господарського суду Київської області надійшла позовна заява прокурора Білоцерківського району Київської області (далі –прокурор) в інтересах держави в особі Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області (далі –позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю «Спілка рибаків»(далі –відповідач), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, –Трушківської сільської ради Білоцерківського району Київської області (далі –третя особа), про відшкодування шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки у розмірі 5 530,00 грн.

В обґрунтування заявлених вимог, прокурор послався на результати обстеження державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель управління Держкомзему у Білоцерківському районі Київської області земельної ділянки лісогосподарського призначення, загальною площею 0,1287 га, розташованої в адміністративних межах Трушківської сільської ради Білоцерківського району за межами с. Трушки, що перебуває у державній власності (далі –земельна ділянка). Проведеним обстеженням встановлено, що відповідач самовільно використовує земельну ділянку, чим порушує норми земельного законодавства.

Вважаючи, що інтереси держави в особі Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області порушені, прокурор звернувся до суду, просив стягнути з відповідача шкоду, завдану самовільним зайняттям земельної ділянки, у розмірі 5 530,00 грн.

Провадження у справі порушено ухвалою господарського суду Київської області від 22.07.2011 року, справу призначено до розгляду 11.08.2011 року.

11 серпня 2011 року представники сторін у судове засідання не з'явились, витребуваних ухвалою суду документів не надали, про причини неявки суд не повідомили.

Розгляд справи, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, було відкладено на 20.09.2011 року.

20 вересня 2011 року представники сторін у судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення їм поштових відправлень, долученими до матеріалів справи, про причини неявки суд не повідомили.

Розгляд справи, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, було відкладено на 22.09.2011 року.

23 серпня 2011 року представник відповідача направив на адресу суду відзив на позовну заяву, просив суд у задоволенні позову відмовити.

22 вересня 2011 року представники сторін у судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення їм поштових відправлень, долученими до матеріалів справи, про причини неявки суд не повідомили.

Враховуючи те, що відповідач був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи та наявності всіх необхідних документів у матеріалах справи, суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами та дійшов висновку:

07 травня 2010 року державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель управління Держкомзему у Білоцерківському районі Київської області (далі –державний інспектор) було проведено обстеження земельної ділянки, загальною площею 0,1287 га, розташованої в адміністративних межах Трушківської сільської ради Білоцерківського району Київської області за межами с. Трушки.

Обстеженням було встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Спілка рибаків»(далі –відповідач), не маючи правових підстав, використовувало земельну ділянку, загальною площею 0,1287 га, що складається з: земельної ділянки, площею 0,0384 га, земельної ділянки, площею 0,09 га та земельної ділянки, площею 0,0003 га (далі –земельна ділянка), для складування, обробки деревини та розміщення металевої конструкції (битовки), спорудженої з метою організації роботи працівників.

Вказана земельна ділянка відноситься до земель лісогосподарського призначення, розташована в адміністративних межах Трушківської сільської ради Білоцерківського району Київської області за межами с. Трушки та перебуває у державній власності.

За результатами проведеного обстеження було складено:

-          акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства №А0021/3/03 від 07.05.2010 року;

-          протокол про адміністративне правопорушення №000021 від 07.05.2010 року, з якого вбачається, що дії відповідача порушують норми ст. 125 Земельного кодексу України;

-          постанову про накладення адміністративного стягнення №9/03 від 14.05.2010 року, на директора товариства з обмеженою відповідальністю «Спілка рибаків»Кубенка М.М., визнаного винним у вчиненні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

-          внесено припис №А0021/3/03 від 07.05.2010 року, яким відповідача зобов'язано до 03.06.2010 року усунути зазначене правопорушення.

Крім цього, відповідачу було надіслано розрахунок, з якого вбачається, що відповідачем, внаслідок самовільного зайняття ним земельної ділянки, заподіяно шкоду в розмірі 5 530,00 грн.;

05 липня 2010 року державним інспектором був складений акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства №А0067/3/03, з якого вбачається, що відповідач вимоги припису №А0021/3/03 від 07.05.2010 року не виконав, порушення не усунув.

Вважаючи, що інтереси держави в особі Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області (далі –позивач) порушені, прокурор Білоцерківського району Київської області (далі –прокурор) звернувся до суду, просив стягнути з відповідача шкоду, завдану внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки у розмірі 5 530,00 грн.

23 серпня 2011 року на адресу суду представник відповідача направив відзив на позовну заяву, у якому зазначав, що земельна ділянка використовувалась відповідачем на підставі договорів оренди, укладених з позивачем, тому відповідач користувався земельною ділянкою на законних підставах, у задоволенні позову просив відмовити.

Долучив до відзиву копії договору оренди земельної ділянки від 30.08.2004 року та договору оренди водних об'єктів та земель водного фонду Білоцерківського району Київської області від 25.05.2006 року.

Разом з тим, документів, що підтверджують право відповідача на користування земельною ділянкою, загальною площею 0,1287 га, розташованою в адміністративних межах Трушківської сільської ради Білоцерківського району Київської області, представник відповідача суду не надав, постанову про накладення адміністративного стягнення №9/03 від 14.05.2010 року не оскаржував.

З актів №А0021/3/03 від 07.05.2010 року та №А0067/3/03 від 05.07.2010 року, складених державним інспектором за результатами перевірки вбачається, що документи, які підтверджують право відповідача на користування земельною ділянкою, відсутні. Пояснення щодо причин ненадання документів відсутні.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Ч. ч. 1-5 ст. 126 Земельного кодексу України визначений перелік документів, що посвідчують право на земельну ділянку. Так, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті. Право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується: а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; б) свідоцтвом про право на спадщину. Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою. Форми державних актів на право власності на земельну ділянку, право постійного користування земельною ділянкою затверджуються Кабінетом Міністрів України. Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Документів, що підтверджують право на використання земельної ділянки, загальною площею 0,1287 га, представник відповідача суду не надав.

П. б) ч. 1 ст. 211 Земельного кодексу України встановлено, що громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства, зокрема, за самовільне зайняття земельних ділянок.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про охорону земель», одним з основних принципів державної політики у сфері охорони земель є відшкодування збитків, заподіяних порушенням законодавства України про охорону земель.

Згідно з ч. 2 ст. 56 Закону України «Про охорону земель», застосування заходів дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування шкоди, заподіяної земельним ресурсам.

Ч. 3 цієї статті закріплено, що шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства України про охорону земель, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

Згідно з розрахунком, виконаним державним інспектором та долученим до матеріалів справи, сума збитків розрахована за формулою Шс = Пс * Нп * Кф * Кі, в якій збитки за самовільне зайняття земельної ділянки розраховані з використанням методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, і складають 5 530,00 грн.

Відповідач жодних документів, що підтверджують відшкодування шкоди, завданої самовільним зайняттям земельної ділянки, суду не надав.

Так, суд дійшов висновку, що вимога позивача про відшкодування шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки у розмірі 5 530,00 грн. є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, державне мито, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати державного мита.

Ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що при задоволенні позову, господарські витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 125, ч. ч. 1-5 ст. 126, п. б) ч. 1 ст. 211 Земельного кодексу України, ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», ст. 3, ч. ч. 2, 3 ст. 56 Закону України «Про охорону земель», ч. ч. 3, 5 ст. 49, ст. ст. 82-85, ст. 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов прокурора Білоцерківського району Київської області в інтересах держави в особі Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Спілка рибаків», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Трушківської сільської ради Білоцерківського району Київської області, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки у розмірі 5 530,00 грн. задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Спілка рибаків»(Київська обл., Білоцерківський р-н, с. Трушки, вул. Л. Українки, 27А, код 32987199) на користь Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області (Київська обл., м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, 2, код 23570409) збитки, завдані самовільним зайняттям земельної ділянки, у розмірі 5 530,00 грн. (п'ять тисяч п'ятсот тридцять грн. 00 коп.).

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Спілка рибаків»(Київська обл., Білоцерківський р-н, с. Трушки, вул. Л. Українки, 27А, код 32987199) в дохід Державного бюджету України 102,00 грн. (сто дві грн. 00 коп.) витрат на сплату державного мита; 236,00 грн. (двісті тридцять шість грн. 00 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення та підписання і може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя                                                                                                                          С.Ю. Дьоміна

Рішення оформлено відповідно до вимог ст. 84 Господарського процесуального кодексу України і підписано 27.09.2011 року.

Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19022218
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/131-11

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 22.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні