Рішення
від 18.10.2011 по справі 12/178-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" жовтня 2011 р. С права № 12/178-11

Господарський суд Киї вської області

у складі:

головуючого: судді Дьоміної С.Ю.

секретар: Кулак ова С.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за позовом В еликодимерської селищної ра ди Броварського району Київс ької області

до товариства з обмеженою відповідальністю

«ЛАБОРАТОРІ Я ІННОВАЦІЙНОГО БІЗНЕСУ»

про розірванн я договору купівлі-продажу (в икупу) земельної ділянки, ска сування

державної ре єстрації державного акту та повернення земельної ділянк и

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - представник (довіреність від 17.10.2011 року);

від відповідача: не з' явився,

ВСТАНОВИВ:

08 вересня 2011 року до госп одарського суду Київської об ласті надійшла позовна заява Великодимерської селищної р ади Броварського району Київ ської області (далі - позива ч) до товариства з обмеженою в ідповідальністю «ЛАБОРАТОР ІЯ ІННОВАЦІЙНОГО БІЗНЕСУ»(да лі - відповідач) про розірва ння договору купівлі-продажу (викупу) земельної ділянки, ви знання недійсним державного акту та повернення земельно ї ділянки.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач послався на по рушення відповідачем умов до говору купівлі продажу (вику пу) земельної ділянки від 22.01.2009 року (далі - договір), згідно з якими позивач зобов' язував ся передати у власність відп овідача земельну ділянку, за гальною площею 9,2 га, кадастро вий номер 3221281201:01:117:0002, розташовану за адресою: Київська обл., Бро варський р-н, Великодимерськ а селищна рада, автодорога Ки їв-Чернігів-Нові Яриловичі (н а Гомель), 52-й км (далі - земельн а ділянка), а відповідач зобов ' язувався вказану земельну ділянку прийняти та сплатит и позивачу грошові кошти за н еї.

Відповідач сплатив вартіс ть земельної ділянки частков о.

Вважаючи, що його права пору шені, позивач звернувся до су ду, просив розірвати договір купівлі-продажу (викупу) земе льної ділянки від 22.01.2009 року, ви знати державний акт ЯЗ№342249, вид аний управлінням Державного комітету України із земельн их ресурсів у Броварському р айоні 17.03.2009 року, недійсним та п овернути земельну ділянку у власність Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області.

Провадження у справі поруш ено ухвалою господарського с уду Київської області від 08.09.20 11 року, справу призначено до р озгляду 04.10.2011 року.

04 жовтня 2011 року представник позивача у судовому засідан ні позовні вимоги підтримав, вважав їх обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, витребуваних ухвалою суд у документів не надав, про при чини неявки суд не повідомив .

Розгляд справи, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процес уального кодексу України, бу ло відкладено на 18.10.2011 року.

21 вересня 2011 року на адресу су ду надійшла довідка з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців, відповідно до якої м ісцезнаходженням відповіда ча є: м. Київ, вул. Туполєва, 17, що свідчить про те, що відповіда ч був належним чином повідом лений про час та місце розгля ду справи.

18 жовтня 2011 року представник позивача у судовому засідан ні уточнила позовні вимоги, п росила скасувати державну ре єстрацію державного акту ЯЗ№ 342249, виданого управлінням Держ авного комітету України із з емельних ресурсів у Броварсь кому районі 17.03.2009 року.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час та місце розгляду с прави був повідомлений належ ним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи те, що відповіда ч був належним чином повідом лений про час і місце розгляд у справи, відзиву на позовну з аяву не подано, керуючись ст. 7 5 Господарського процесуальн ого кодексу України, суд розг лянув справу за наявними в ні й матеріалами та дійшов висн овку:

22 січня 2009 року між Великодим ерською селищною радою Брова рського району Київської обл асті (далі - позивач) та товар иством з обмеженою відповіда льністю «ЛАБОРАТОРІЯ ІННОВА ЦІЙНОГО БІЗНЕСУ» (далі - від повідач) був укладений догов ір купівлі-продажу (викупу) зе мельної ділянки (далі - дого вір), згідно з умовами якого по зивач зобов' язувався перед ати у власність відповідача земельну ділянку, загальною площею 9,2 га, кадастровий номе р 3221281201:01:117:0002, розташовану за адрес ою: Київська обл., Броварський р-н, Великодимерська селищна рада, автодорога Київ-Черніг ів-Нові Яриловичі (на Гомель), 52-й км (далі - земельна ділянк а), а відповідач зобов' язува вся вказану земельну ділянку прийняти та сплатити позива чу грошові кошти за неї.

Відповідач перерахував на користь позивача частину ва ртості земельної ділянки у р озмірі 67 900, 00 грн., що підтверджу ється банківськими випискам и по рахунку позивача, долуче ними до матеріалів справи.

Вважаючи, що його права пору шені, позивач звернувся до су ду, просив розірвати договір купівлі-продажу (викупу) земе льної ділянки від 22.01.2009 року, ви знати державний акт ЯЗ№342249, вид аний управлінням Державного комітету України із земельн их ресурсів у Броварському р айоні 17.03.2009 року, недійсним та п овернути земельну ділянку у власність Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області.

18 жовтня 2011 року представник позивача у судовому засідан ні уточнила позовні вимоги, п росила скасувати державну ре єстрацію державного акту ЯЗ№ 342249, виданого управлінням Держ авного комітету України із з емельних ресурсів у Броварсь кому районі 17.03.2009 року.

Згідно з ч. 1 ст. 150 Господарськ ого кодексу України, суб'єкта м господарювання може переда ватися у власність земля із з акритими водоймами, ділянкам и лісів, загальнопоширеними корисними копалинами, що зна ходяться в ній, у тому числі гр омадянам для ведення фермерс ького господарства, а також с ільськогосподарським підпр иємствам - для господарської діяльності.

Порядок надання землі у вла сність визначається виключн о законом з урахуванням необ хідності визначення гаранті й ефективного використання з емлі суб'єктами господарюван ня, запобігання її безгоспод арному використанню та псува нню (ч. 2 ст. 150 Господарського ко дексу України).

Згідно з ч. 2 ст. 373 Цивільного к одексу України, право власно сті на землю гарантується Ко нституцією України. Право вл асності на землю (земельну ді лянку) набувається і здійсню ється відповідно до закону.

Згідно з ч. 1 ст. 655 Цивільного к одексу України, за договором купівлі-продажу одна сторон а (продавець) передає або зобо в'язується передати майно (то вар) у власність другій сторо ні (покупцеві), а покупець прий має або зобов'язується прийн яти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Порушенням зобов'язання є й ого невиконання або виконанн я з порушенням умов, визначен их змістом зобов'язання (нена лежне виконання) (ст. 610 Цивільн ого кодексу України).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 611 Циві льного кодексу України, у раз і порушення зобов'язання нас тають правові наслідки, вста новлені договором або законо м, зокрема, припинення зобов'я зання внаслідок односторонн ьої відмови від зобов'язання , якщо це встановлено договор ом або законом, або розірванн я договору.

Ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу У країни встановлено, що догов ір може бути змінено або розі рвано за рішенням суду на вим огу однієї із сторін у разі іс тотного порушення договору д ругою стороною та в інших вип адках, встановлених договоро м або законом.

Істотним є таке порушення с тороною договору, коли внасл ідок завданої цим шкоди друг а сторона значною мірою позб авляється того, на що вона роз раховувала при укладенні дог овору.

Відповідач документів, що п ідтверджують оплату боргу пе ред позивачем, суду не надав. Т ак, суд дійшов висновку про те , що позивач значною мірою поз бавляється того, на що він роз раховував при укладенні дого вору, тому вимога позивача пр о розірвання договору купівл і-продажу (викупу) земельної д ілянки від 22.01.2009 року, є обґрунт ованою та такою, що підлягає з адоволенню.

Крім цього, позивач просив с уд скасувати державну реєстр ацію державного акту ЯЗ№342249, ви даного управлінням Державно го комітету України із земел ьних ресурсів у Броварському районі від 17.03.2009 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 128 Земель ного кодексу України, продаж громадянам і юридичним особ ам земельних ділянок державн ої (крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації) та комунальної власності для п отреб, визначених цим Кодекс ом, провадиться місцевими де ржавними адміністраціями, Ра дою міністрів Автономної Рес публіки Крим або органами мі сцевого самоврядування в меж ах їх повноважень. Продаж гро мадянам і юридичним особам з емельних ділянок, на яких роз ташовані об'єкти, які підляга ють приватизації, здійснюєть ся державними органами прива тизації у порядку, що затверд жує Кабінет Міністрів Україн и.

Ч. 6 цієї статті встановлено , що рішення Ради міністрів Ав тономної Республіки Крим, мі сцевої державної адміністра ції, сільської, селищної, місь кої ради про продаж земельно ї ділянки є підставою для укл адання договору купівлі-прод ажу земельної ділянки. Уклад ання договорів купівлі-прода жу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підл ягають приватизації, здійсню ється відповідно до порядку, визначеного частиною першою цієї статті.

Так, Великодимерською сели щною радою Броварського райо ну Київської області було пр ийнято рішення «Про викуп зе мельної ділянки в смт. Велика Димерка»№413ХХІ-V від 20.01.2009 року, з гідно з яким відповідачу бул о надано дозвіл на викуп земе льної ділянки.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 Земель ного кодексу України, громад яни та юридичні особи Україн и, а також територіальні гром ади та держава мають право на бувати у власність земельні ділянки на підставі міни, рен ти, дарування, успадкування т а інших цивільно-правових уг од.

Ч. 2 цієї статті встановлено , що укладення таких угод здій снюється відповідно до Цивіл ьного кодексу України з урах уванням вимог цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 638 Цивільного к одексу України, договір є укл аденим, якщо сторони в належн ій формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істо тними умовами договору є умо ви про предмет договору, умов и, що визначені законом як іст отні або є необхідними для до говорів даного виду, а також у сі ті умови, щодо яких за заяво ю хоча б однієї із сторін має б ути досягнуто згоди.

Відповідно до ч. 2 ст. 180 Господ арського кодексу України, го сподарський договір вважаєт ься укладеним, якщо між сторо нами у передбачених законом порядку та формі досягнуто з годи щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визна ні такими за законом чи необх ідні для договорів даного ви ду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін пови нна бути досягнута згода.

Ч. 3 цієї статті встановлено , що при укладенні господарсь кого договору сторони зобов' язані у будь-якому разі погод ити предмет, ціну та строк дії договору.

Ціна земельної ділянки виз начається за експертною грош овою оцінкою, що проводиться організаціями, які мають від повідну ліцензію на виконанн я цього виду робіт, на замовле ння органів державної влади, Ради міністрів Автономної Р еспубліки Крим або органів м ісцевого самоврядування. Фін ансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюєт ься за рахунок внесеного пок упцем авансу, що не може бути б ільшим ніж 20 відсотків вартос ті земельної ділянки, визнач еної за нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки. С ума авансового внеску зарахо вується до ціни продажу земе льної ділянки. У разі відмови покупця від укладення догов ору купівлі-продажу земельно ї ділянки сума авансового вн еску не повертається (ч. 8 ст. 128 З емельного кодексу України).

П. 2.1 договору передбачено, що ціна продажу земельної діля нки становить 2 829 920,00 грн. без ПД В. Авансовий внесок за викуп з емельної ділянки в сумі 310 731,79 г рн. сплачений згідно платіжн ого доручення №20 від 15.01.2009 року з араховується в рахунок сплат и за цим договором згідно ст. 1 28 Земельного кодексу України . Залишок ціни продажу земель ної ділянки в сумі 2 519 188,21 грн. ві дповідач перераховує на раху нок позивача, починаючи з січ ня 2009 року в строк до 01 липня 2009 ро ку такими траншами: до 22 лютог о 2009 року - 14 000,00 грн.; до 22 березня 2009 року - 200 000,00 року; до 22 квітня 20 09 року - 475 268,22 грн.; до 22 травня 2009 р оку - 609 973,33 грн.; до 22 червня 2009 рок у - 609 973,33 грн.; до 01 липня 2009 року - 609 973,33 грн.

Відповідно до ч. 9 ст. 128 Земель ного кодексу України, розрах унки за придбання земельної ділянки можуть здійснюватис я з розстроченням платежу за згодою сторін, але не більше н іж на п'ять років. Порядок здій снення розрахунків з розстро ченням платежу визначається Кабінетом Міністрів України .

Згідно з ч. 7 ст. 128 Земельного к одексу України, договір купі влі-продажу земельної ділянк и підлягає нотаріальному пос відченню. Документ про оплат у або про сплату першого плат ежу (у разі продажу земельної ділянки з розстроченням пла тежу) є підставою для видачі д ержавного акта на право влас ності на земельну ділянку та її державної реєстрації.

Згідно зі ст. 125 Земельного ко дексу України, право власнос ті на земельну ділянку, а тако ж право постійного користува ння та право оренди земельно ї ділянки виникають з момент у державної реєстрації цих п рав.

Право власності на земельн у ділянку посвідчується держ авним актом, крім випадків, ви значених частиною другою ціє ї статті (ч. 1 ст. 126 Земельного ко дексу України).

Так, позивачу стало відомо, що відповідачем був отримани й державний акт ЯЗ№342249, виданий управлінням Державного комі тету України із земельних ре сурсів у Броварському районі 17.03.2009 року (далі - державний ак т).

Разом з тим, оскільки догові р, який був підставою для вида чі державного акту, підлягає розірванню судом, то державн а реєстрація державного акту підлягає скасуванню.

Так, вимога позивача про ска сування державної реєстраці ї державного акту ЯЗ№342249, видан ого управлінням Державного к омітету України із земельних ресурсів у Броварському рай оні 17.03.2009 року, є обґрунтованою та такою, що підлягає задовол енню.

Крім розірвання договору к упівлі-продажу (викупу) земел ьної ділянки від 22.01.2009 року та с касування державної реєстра ції державного акту ЯЗ№342249, вид аного управлінням Державног о комітету України із земель них ресурсів у Броварському районі 17.03.2009 року, позивач проси в суд повернути земельну діл янку у власність Великодимер ської селищної ради Броварсь кого району Київської област і.

Відповідно до ч. 2 ст. 695 Цивіль ного кодексу України, якщо по купець не здійснив у встанов лений договором строк чергов ого платежу за проданий з роз строченням платежу і передан ий йому товар, продавець має п раво відмовитися від договор у і вимагати повернення прод аного товару.

Згідно з п. 2.1. договору, підтв ердженням повного розрахунк у за земельну ділянку між сто ронами буде виписка з рахунк у позивача про отримання кош тів за договором.

Однак, з банківських виписо к по рахунку позивача не вбач ається, що відповідачем було проведено повний розрахунок з позивачем відповідно до ум ов договору.

Так, суд дійшов висновку про те, що вимога позивача про пов ернення земельної ділянки у власність Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області є о бґрунтованою та такою, що під лягає задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 Господ арського процесуального код ексу України, при задоволенн і позову, господарські витра ти покладаються на відповіда ча.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 124 Конституції У країни, ч. ч. 1, 2 ст. 150, ч. ч. 2, 3 ст. 180 Гос подарського кодексу України , ч. ч. 1, 2 ст. 131, ст. 125, ч. 1 ст. 126, ч. ч. 1, 6, 7, 8, 9 ст. 128 Земельного кодексу Укра їни, ч. 1 ст. 655, ст. 610, п. 1 ч. 1 ст. 611, ч. 2 ст. 651, ч. 2 ст. 695, ч. 2 ст. 373, ч. 1 ст. 638 Цивільн ого кодексу України, ч. 5 ст. 49, ст . ст. 82-85, ст. 116 Господарського про цесуального кодексу України , суд

ВИРІШИВ:

Позов Великодимерськ ої селищної ради Броварськог о району Київської області д о товариства з обмеженою від повідальністю «ЛАБОРАТОРІЯ ІННОВАЦІЙНОГО БІЗНЕСУ»про р озірвання договору купівлі-п родажу (викупу) земельної діл янки, скасування державної р еєстрації державного акту та повернення земельної ділянк и задовольнити повністю.

Розірвати договір купів лі-продажу (викупу) земельної ділянки від 22.01.2009 року, укладен ий між Великодимерською сели щною радою Броварського райо ну Київської області та това риством з обмеженою відповід альністю «ЛАБОРАТОРІЯ ІННОВ АЦІЙНОГО БІЗНЕСУ».

Скасувати державну реє страцію державного акту ЯЗ№342249, виданого управлі нням Державного комітету Укр аїни із земельних ресурсів у Броварському районі 17.03.2009 року .

Зобов' язати товариств о з обмеженою відповідальніс тю «ЛАБОРАТОРІЯ ІННОВАЦІЙНО ГО БІЗНЕСУ»(м. Київ, вул. Тупол ева, 17, код 34761687) повернути Велико димерській селищній раді Бро варського району Київської о бласті (Київська обл., Броварс ький р-н, смт. Велика Димерка, в ул. Бобрицька, 1, код 04363834) земельн у ділянку, загальною площею 9,2 га, кадастровий номер 3221281201:01:117:0002, розташовану за адресою: Київ ська обл., Броварський р-н, Вел икодимерська селищна рада, а втодорога Київ-Чернігів-Нові Яриловичі (на Гомель), 52-й км.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «ЛАБОРАТОРІЯ ІННОВАЦІЙНОГО БІЗНЕСУ»(м. Київ, вул. Туполев а, 17, код 34761687) в дохід Державного бюджету 85,00 грн. (вісімдес ят п' ять грн. 00 коп.) витрат на сплату державного мита; 236,00 грн. (двісті тридцять шість грн. 00 коп.) витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

Наказ видати після набранн я судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його нале жного оформлення та підписан ня і може бути оскаржено в апе ляційному порядку.

Суддя С.Ю. Дьом іна

Рішення оформлено ві дповідно до вимог ст. 84 Господ арського процесуального код ексу України і підписано 24.10.2011 р оку.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19022423
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/178-11

Ухвала від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 06.10.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Рішення від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Дьоміна С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні