Рішення
від 25.10.2011 по справі 35/17-3582-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" жовтня 2011 р. Справа № 35/17-3582-2011

За позовом Публічного акціонерного товариства "Укр телеком" в особі Одеської філ ії публічного акціонерного т овариства "Укртелеком"

до відповідача Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Агентство елітної та ді лової нерухомості "Сєнатор"

про стягнення 236,66грн.

Суддя Гут С .Ф.

В судовому засіданні при ймали участь:

від позивача: ОСОБА_1., до віреність №243 від 13.06.2011р.;

від відповідача: не з'явився .

СУТЬ СПОРУ: Позива ч, Публічне акціонерне товар иство "Укртелеком" в особі Оде ської філії публічного акціо нерного товариства "Укртелек ом", звернувся до господарськ ого суду Одеської області з п озовною заявою до відповідач а Товариства з обмеженою від повідальністю "Агентство елі тної та ділової нерухомості "Сєнатор" про стягнення забор гованості у розмірі 236,66грн., а с аме: основного боргу у розмір і 228,15грн., пені у розмірі 4,46грн. 3%р ічних у розмірі 4,05грн.

Ухвалою господарського с уду Одеської області від 09.09.11р . порушено провадження у спра ві №35/17-3582-2011.

Відповідач в судові засіда ння не з' являвся, хоча був на лежним чином повідомлений пр о час та місце судових засіда нь, згідно наявних в матеріал ах справи поштових повідомле нь, однак про поважність прич ин відсутності не повідомив, відзив на позов не надав, своє право на захист не використа в, у зв' язку з чим справа розг лядається по наявним в ній ма теріалам у порядку ст.75 ГПК Ук раїни.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, суд в становив.

16.01.08р. між Відкритим акціонер ним товариством "Укртелеком" (Підприємство зв' язку) та То вариством з обмеженою відпов ідальністю "Агентство елітно ї та ділової нерухомості "Сєн атор" (Споживач) укладено типо вий договір №048800006373 про надання послуг електрозв' язку, згі дно умов якого Підприємство зв' язку надає послуги елект розв' язку, перераховані в д одатку 1, і безкоштовні послуг и, перераховані в додатку 2.

Згідно загальних зборів ак ціонерів Відкритого акціоне рного товариства "Укртелеком " №8 від 14.06.2011р., Відкрите акціоне рне товариство "Укртелеком" б уло перейменовано на Публічн е акціонерне товариство "Укр телеком", що підтверджується п.1.2. статуту Публічного акціо нерного товариства "Укртелек ом".

Відповідно до п.2.1.1 договору Підприємство зв' язку зобов ' язане забезпечувати безпе ребійне і якісне надання пос луг телефонного зв' язку.

У відповідності до п. 3.2.8. дого вору, Споживач зобов' язаний своєчасно вносити плату за к ористування телефоном, міжмі ські та міжнародні телефонні розмови, подані в кредит теле грами та інші послуги, надані по телефону.

Пунктом 4.2., 4.3. договору встано влено, що Споживач сплачує по слуги електрозв' язку за спі льною погодженою авансовою с истемою оплати. Споживач пов инен своєчасно оплачувати на дані послуги. Розрахунок або нплати за користування місце вим телефонним зв' язком зді йснюється за ставкою(без поч асової оплати) або за змінною (з почасовою) величиною, якщо о стання передбачена технічни ми можливостями АТС.

Згідно п.4.5. договору розраху нки за фактично отримані в кр едит послуги електрозв' язк у за кожний попередній місяц ь проводиться Споживачем про тягом десяти днів з дня одерж ання рахунка, але не пізніше 20 -го числа місяця, наступного з а розрахунковим.

У разі несплати за надані по слуги електрозв' язку понад установлений термін(з 21 числа місяця, що настає після розра хункового періоду) Споживач сплачує пеню в розмірі одног о відсотка від затриманих пл атежів за кожну добу затримк и, згідно з чинним законодавс твом. (п.5.8.договору).

Позивачем було направлено на адресу Товариства з обмеж еною відповідальністю "Агент ство елітної та ділової неру хомості "Сєнатор" претензію в их.№2671 від 31.01.2011р. з вимогою оплат ити заборгованість за період з 01.08.2010р. по 01.01.11р. у розмірі 144,78грн. т а пеню у розмірі 1,14грн.

Зазначена претензія залиш ена відповідачем без відпові ді та задоволення.

Як вбачається з матеріалів справи (наданого розрахунку заборгованості станом на 01.05.11 р.) відповідач свої зобов' яз ання за договором належним ч ином не виконав, у зв' язку з ч им у нього виникла заборгова ність перед позивачем за пер іод з 01.09.10р. по 01.03.11р. на суму 228,15грн.

Враховуючи невиконання ві дповідачем взятого на себе з а договором обов' язку щодо оплати наданих послуг, позив ач звернувся до суду з позовн ою заявою, згідно якої просит ь суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 236,66г рн., а саме: основний борг у роз мірі 228,15грн., пеню у розмірі 4,46гр н. 3%річних у розмірі 4,05грн.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд дійш ов наступних висновків.

У відповідності до ст.11 Цив ільного кодексу України циві льні права та обов`язки виник ають із дій осіб, що передбаче ні актами цивільного законод авства, а підставою виникнен ня цивільних прав та обов`язк ів є договори та інші правочи ни. Правочин, різновидом яког о є договори - основний вид пра вомірних дій - це волевиявле ння осіб, безпосередньо спря мовані на виникнення, зміну а бо припинення цивільних прав і обов`язків. При цьому, ст.12 Ци вільного кодексу України пер едбачає, що особа здійснює св ої цивільні права вільно на в ласний розсуд.

Відповідно до ч.1 ст.901 Цивіль ного кодексу України за дого вором про надання послуг одн а сторона (виконавець) зобов' язується за завданням другої сторони (замовником) надати п ослугу, яка споживається в пр оцесі вчинення певної дії аб о здійснення певної діяльнос ті, а замовник зобов' язуєть ся оплатити виконавцеві зазн ачену послугу, якщо інше не вс тановлено договором.

Відповідно до ч.1 ст.903 Цивіль ного кодексу України якщо до говором передбачено надання послуг за плату, замовник зоб ов' язаний оплатити надану й ому послугу в розмірі, у строк и та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з п.5 ст.33 Закону Украї ни “Про телекомунікації” від 18.11.2003р. (із змінами та доповненн ями) споживачі телекомунікац ійних послуг зобов'язані вик онувати умови договору про н адання телекомунікаційних п ослуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачу вати отримані ними телекомун ікаційні послуги.

У відповідності зі ст.204 Циві льного кодексу України догов ори укладені між сторонами п о справі, як цивільно-правові правочини є правомірними н а час розгляду справи, оскіль ки їх недійсність прямо не вс тановлено законом, та вони не визнані судом недійсними, то му зобов' язання за цими дог оворами мають виконуватися належним чином.

Відповідно до п.1 ст.509 Цивіль ного кодексу України зобов' язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) з обов' язана вчинити на корис ть другої сторони (кредитора ) певну дію (передати майно, ви конати роботу, надати послуг у, сплатити гроші тощо) або утр иматися від певної дії, а кред итор має право вимагати від б оржника виконання його обов' язку. Зобов' язання - це вид цивільних правовідносин.

Ст. 193 Господарського кодекс у України передбачено, що суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору.

Статтею 525 Цивільного кодек су України передбачено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України, зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Згідно ч.1 ст.530 Цивільного ко дексу України, якщо у зобов'яз анні встановлений строк (тер мін) його виконання, то воно пі длягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч.1 ст.625 Цивільного ко дексу України боржник не зві льняється від відповідально сті за неможливість виконанн я ним грошового зобов' язанн я.

Згідно ч.1 ст.626 Цивільного ко дексу України договором є до мовленість двох або більше с торін, спрямована на встанов лення, зміну або припинення ц ивільних прав та обов' язків .

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и порушенням зобов'язання є й ого невиконання або виконанн я з порушенням умов, визначен их змістом зобов'язання (нена лежне виконання).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не викона в свого обв' язку щодо оплат и за надані послуги, у зв' язк у з чим правомірною є вимога п озивача щодо стягнення з від повідача заборгованості за п еріод з 01.09.10р. по 01.03.11р. у розмірі 2 28,15грн.

Крім того, позивачем заявле но позовні вимоги про стягне ння з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агентство елітної та ділової нерухомо сті "Сєнатор" пені в розмірі 4,46г рн.

Відповідно до ч.1 ст.549, п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов' яза ння настають наслідки, встан овлені договором або законом , зокрема сплата неустойки - грошової суми, яку боржник по винен сплатити кредиторові у рази порушення ним зобов' я зання.

Згідно ч.3 ст.549 Цивільного ко дексу України пенею є неусто йка, що обчислюється у відсот ках від суми несвоєчасно вик онаного грошового зобов' яз ання за кожний день простроч ення виконання.

Відповідно до ч.2 ст.551 Цивіль ного кодексу України якщо пр едметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюєть ся договором або актом цивіл ьного законодавства.

Наданий позивачем розраху нок пені, на думку суду, здійсн ений належним чином, тому суд ом підлягає задоволенню у ро змірі 4,46грн.

Крім того, позивачем заявле но позовні вимоги щодо стягн ення з відповідача трьох про центів річних у сумі 4,05грн.

Згідно ст.625 зазначеного код ексу боржник не звільняється від відповідальності за нем ожливість виконання ним грош ового зобов' язання. Боржник , який прострочив виконання г рошового зобов'язання, на вим огу кредитора зобов'язаний с платити суму боргу з урахува нням встановленого індексу і нфляції за весь час простроч ення, а також три проценти річ них від простроченої суми, як що інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи приписи законо давства, встановлення судом заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю "Агентство елітної та ділово ї нерухомості "Сєнатор" за отр имані послуги, заявлені пози вачем позовні вимоги щодо ст ягнення з відповідача трьох процентів річних в сумі 4,05грн . підлягають судом задоволен ню в повній мірі.

Згідно ст. 32 ГПК України дока зами у справі є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обс тавин, на яких ґрунтуються ви моги і заперечення сторін, а т акож інші обставини, які мают ь значення для правильного в ирішення господарського спо ру.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Господарський суд оцінює д окази за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а всебічному, повному і об' є ктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справ и в їх сукупності, керуючись з аконом (ст. 43 ГПК України).

Враховуючи вищезазначені обставини справи та зазначен і приписи норм матеріального права, та перевіривши правил ьність наданого позивачем ро зрахунку сум заявлених до ст ягнення, позовні вимоги Публ ічного акціонерного товарис тва "Укртелеком" в особі Одесь кої філії публічного акціоне рного товариства "Укртелеком " про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агентство елітної та ділово ї нерухомості "Сєнатор" забор гованості у розмірі 236,66грн., а с аме: основного боргу у розмір і 228,15грн., пені у розмірі 4,46грн. 3%р ічних у розмірі 4,05грн., є обґрун тованими, підтверджені наявн ими у справі матеріалами та п ідлягають задоволенню.

Згідно ст.ст. 44, 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни слід відшкодувати поз ивачу за рахунок відповідача витрати по сплаті держмита н а суму 102грн. та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння розгляду справ у судах на суму 236грн.

Керуючись ст.ст.44, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити .

2. Стягнути з Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Агентство елітної та діл ової нерухомості "Сєнатор" (65111, м.Одеса, вул. Ген.Бочарова, 52,кв .29, р/р 26004310894701 в АК „Південний”, МФ О 328209, код ЄДРПОУ 32716103) на користь П ублічного акціонерного това риства "Укртелеком" в особі Од еської філії публічного акці онерного товариства "Укртеле ком" (65029, м. Одеса, вул. Коблевськ а, 39; р/р26004258 в ООД ВАТ „Райфайзен Банк”Аваль”, МФО 328351, код ЄДРПО У 01186691) основний борг у розмірі 2 28(двісті двадцять вісім)грн.15к оп., пеню у розмірі 4(чотири)грн .46коп., 3%річних у розмірі 4(чотир и)грн.05коп., витрати по сплаті д ержавного мита у сумі 102(сто дв і)грн. та витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу на суму 236(двіс ті тридцять шість)грн.

Рішення господарськог о суду Одеської області наби рає чинності у порядку ст.85 ГП К України.

Наказ видати у порядку ст.1 16 ГПК України.

Суддя Гут С.Ф.

Повний текст рішення ск ладено 31.10.2011р.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.10.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19023567
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/17-3582-2011

Рішення від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні