Рішення
від 04.10.2006 по справі 50/110-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

50/110-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" жовтня 2006 р.                                                            Справа № 50/110-06

вх. № 8092/2-50

Суддя господарського суду Усатий В.О. 

при секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

за участю представників сторін:

позивача - Нестерова М.Б., дов. № 26 від 02.06.2006 р.,

1-ого відповідача - Фатій Н.І., дов. № 12 від 3.11.2003 р.

2-ого відповідача - Алфьоров І.В.., дов. № 1389/08-11 від 01.08.2006р.

  

розглянувши справу за позовом СП "Фрегат" ТОВ, м. Харків  

до  1) КП "Харківське міське бюро технічної інвентаризації" м. Х-в   2) Харківська міська рада, м.Харків

 

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд визнати право власності на самовільно збудований гараж (літ"Б-1"), який розташований за адресою: м.Харків, пр.Косіора, 99 (далі - Об"єкт) та зобов"язати  КП  "Харківське міське бюро технічної інвентаризації"   зареєструвати право власності позивача на цей гараж.

В судовому засіданні 14.08.2006 р.  КП  "Харківське міське бюро технічної інвентаризації"    надало відзив на позовну заяву в якому зазначено, що позивачем не представлені  документи, передбачені "Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно", тому він не має правових підстав для  здійснення державної реєстрації права власності спірного приміщення та просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог, а також просить суд залучити до участі у справі виконавчий комітет Харківської міської ради в якості 2-ого відповідача.

В судовому засіданні 14.08.2006 р.  представник Харківської міської ради надав клопотання про залучення її до участі у даній  справі  в якості третьої особи на стороні  відповідача на тій підставі, що  в зазначеній позовній заяві мова йдеться про визнання права власності на самочинно побудовані будівлі, які знаходяться на земельній ділянці, що належить на праві власності територіальній громаді м.Харкова в особі Харківської міської ради та відповідно до ст.116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності  та право користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх компетенції, визначених Земельним кодекосм України, тому рішення суду по данній справі може суттєво вплинути на законні права та інтереси Харківської міської ради.

Розглянувши надане клопотання, заслухавши представників сторін та Харківської міської ради суд, відповідно до ст.27 ГПК України,  задовольнив клопотання Харківської міської ради та залучив  її до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору,  на  стороні відповідача.

В судовому засідання  14.08.2006 р. сторони надали клопотання про продовження строку розгляду справи, за межами строку передбаченого ст. 69 Господарського  процесуального кодексу України, для можливості надання сторонами додаткових документів, які необхідні для вирішення  спору, яке було задоволено судом.

23.08.2006 р.  через канцелярію суду позивач надав  клопотання  (вх. № 15530 від 23.08.2006 р.), в якому просив суд замінити первісного відповідача - КП "Харківське МБТІ" належним відповіачем - Харківською міською радою,  у зв"язку з чим просив змінити процесуальне становище Харківської міської ради, виключивши її з числа третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та залучити її до участі у справі в якості відповідача.

23.08.2006 р.  позивач через канцелярію суду  надав заяву (вх. № 15538 від 23.08.2006 р.), в якій   просить суд в частині позовних вимог щодо зобов"язання відповідача КП "Харківське БТІ" зареєструвати право власності позивача на  спірні об"єкти нерухомості позов залишити без розгляду.

Також,  23.08.2006 р. через канцелярію суду позивач  надав  уточнення позовних вимог (вх. № 15537 від 23.08.2006 р.), в яких просить суд  визнати  право власності позивача на виробничий будинок (гараж) літери "Б-1" загальною площею 42,8 кв.м.,  який  розташований  за адресою: м.Харків, проспект Косіора, буд.99.

В судовому засіданні 11.09.2006 р., суд, заслухавши представників сторін та третьої особи, відповідно ст. 24 ГПК України,   змінив   процесуальне становище Харківської міської ради,   виключивши її з числа третіх осіб,  які  не  заявляють  самостійних  вимог  на  предмет спору на стороні відповідача   та  залучив її до участі у справі  в якості другого відповідача.

В судове засідання 11.09.2006 р. позивач надав клопотання про прийняття замість уточнень  до позовних вимог від 23.08.2006 р.  нових уточнень позовних вимог  (вх. № 26907 від 11.09.2006 р.), в яких просить суд  визнати право власності  позивача на виробничий будинок (гараж) літери "Б-1" загальною площею 32,7 кв.м., який розташований за адресою: м.Харків, проспект Косіора, буд.99., які були прийняті судом відповідно до ст.22 ГПК України.

В судове засідання 04.10.2006 р. 2-й відповідач надав відзив на позовну заяву,. в якому зазначено, що відповідно до ст.ст.125,126 Земельного кодексу України, документами, що підтверджують право власності чи постійного користування земельною ділянкою  є державні акти на право власності чи користування земельною ділянкою, договори оренди земельних ділянок, зареєстровані у встановленому порядку та на цей час  між позивачем та Харківською міською радою не виникло правовідносин щодо оренди земельних ділянок для будівництва об"єктів.

Розглянувши надані суду докази, вислухавши пояснення сторін, суд встановив наступне.

Згідно матеріалів справи, позивач є власником  нежитлової будівлі літ "А-4" (далі - Будівля) загальною площею 4918 кв.м, яка розташована  за адресою: м.Харкув, вул.Косіора, № 99, що підтверджується свідоцтвом на право власності від 24.05.2000 р. № 937 та  реєстраційним посвідченням від 16.08.2000 р., виданим КП "Харківське міське бюро технічної інвентаризації" (далі - КП "МБТІ"), згідно з яким зроблений запис в реєстровій книзі за № 821.

Позивачем  на прилеглій  до  будинку побуту земельній ділянці самовільно збудовано гараж та  10.03.2003 р. Харківським міським бюро технічної інвентаризації  на нього виготовлений технічний паспорт.

Згідно ст. 375 ЦК України,  право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також  за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

В червні 2006 р. ТОВ „Харківреконструкція”  складений технічний висновок про можливість збереження самовільно збудованого гаражу по пр.Косіора, 99  м.Харкові, згідно  якого всі основні будівельні конструкції гаражу знаходяться у задовільному стані, відповідають вимогам  міцності та   може експлуатуватися далі згідно призначення.

Згідно ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до  п.2 ст.377 ЦК України,  якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної  ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Згідно ч.1 ст.376 ЦК України,  житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належного затвердження проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

У відповідності   до ч. 3 ст.  376   ЦК  України право власності   на    самочинно   збудоване   нерухоме   майно   може   бути   за рішенням суду   визнане   за    особою,   яка   здійснила   самочинне    будівництво   на земельній   ділянці,   що   не   була   їй    відведена    для цієї мети,  за  умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Згідно ч.1 ст.120 Земельного кодексу України, при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку або її частину може переходити на підставі цивільно-правових угод, а право користування - на підставі договору оренди.

Відповідно рішення Харківської міської ради ХLVI сесії ІV скликання № 61/06 від 06.03.2006 р.  позивачу надано в оренду строком  до 2056 року земельну ділянку площею 0,3760 га по пр.Косіора, 99 для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі (виробнича будівля, гараж).

Таким чином,  прийняття Харківською міською радою зазначеного рішення свідчить про   надання згоди у встановленому законом порядку про передачу в оренду позивачу земельної ділянки, на якій розташований самовільно збудований гараж.

          Відповідно   до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися  та   розпоряджатися   своєю    власністю.   Право   приватної власності набувається  в порядку визначеному законом. Право власності є непорушним.

Статтею 4 Закону України “Про власність” передбачено, що власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої, не забороненої законом, діяльності, зокрема, передавати його безоплатно або за плату у володіння і користування іншим особам. Всім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Держава безпосередньо не втручається в господарську діяльність суб'єктів права власності.

          Згідно із статтею 48 зазначеного Закону передбачено, що Україна законодавчо забезпечує громадянам, організаціям та іншим власникам рівні умови захисту права власності. Власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків. Захист права власності здійснюється судом, господарським судом або третейським судом.

          Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи, що 1-й відповідач є  органом, який   веде облік та реєстрацію права власності на об"єкти нерухомості та не видає правовстановлюючих документів, суд  не знаходить правових підстав для задоволення позовних вимог до 1-ого відповідача в частині визнання права власності на спірний гараж.

В той же час,  суд  вважає обгрунтованими та доведеними позовні  вимоги  щодо визнання права власності  на спірний Об”єкт  до   2-ого відповідача  та визнає право власності на гараж (літ"Б-1"), загальною площею 32,7 кв.м.,  який розташований за адресою: м.Харків, пр.Косіора, 99.

Враховуючи, що  позивачем не представлено суду без поважних причин  доказів щодо вартості зазначеного гаража та  сплати державного мита у вставноленому   законом   розмірі,   які  були витребувані  ухвалою суду від  14.08.2006 р.,  то суд залишає позов  до 1-ого відповідача в  частині зобов"язання зареєструвати право власності на цей гараж  без розгляду на підставі п.5 ст.81 ГПК України.

Відповідно ч.2 ст.49 ГПК України,  державне мито та витрати  на інформаційно-технічне забезпечення залишаються за позивачем.

На підставі викладеного та керуючись  ст.ст.331, ч.ч.2,3 ст.376, п.2 ст.377, ст.392 ЦК України, ст.41 Конституції України, ст. 48 ЗУ „Про власність”,  ст.ст. 1, 4, 12, 33, 43,44,47-49, п.4 ст.80,  ст.ст. 82-85 ГПУ України,-

ВИРІШИВ:

В позовних вимогах до 1-ого відповідача в частині визнання права власності на виробничий будинок (гараж) літери "Б-1" загальною площею 32,7 кв.м., який розташований за адресою: м.Харків, проспект Косіора, буд.99,   відмовити.

Позов  до 1-ого відповідача в  частині зобов"язання зареєструвати право власності на виробничий будинок (гараж) літери "Б-1" загальною площею 32,7 кв.м., який розташований за адресою: м.Харків, проспект Косіора, буд.99 залишити  без розгляду.

Позов до 2-ого відповідача задовольнити  повністю.

Визнати право власності  Спільного підприємства „Фрегат” Товариства з обмеженою відповідальністю (м.Харків,  вул..Корчагінців, буд.36, код ЗКПО 30656850) на виробничий будинок (гараж) літери "Б-1" загальною площею 32,7 кв.м., який розташований за адресою: м.Харків, проспект Косіора, буд.99.

Суддя                                                                                            Усатий В.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу190242
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/110-06

Ухвала від 25.10.2006

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Рішення від 04.10.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні