Постанова
від 18.10.2006 по справі ас-38/261-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АС-38/261-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "18" жовтня 2006 р.                Справа № АС-38/261-06

вх. № 11640/6-38

Суддя господарського суду Харківської області Жельне С.Ч.

за участю секретаря судового засідання Сидоренко Н.А.

представників сторін :

позивача - Зима О.О. за дов. № 7832-07/91 від 01.08.06 р.

відповідача - не з"явився

прокурора - Чопко М.П. за пос. № 132 від 28.11.03 р.

по справі за позовом  Прокуратура Жовтневого району., м. Харків в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі, м. Харків  

до  Науково-виробничогї фірми "Допомога"  ВОІ СОІУ, м. Харків  

про стягнення 113,27 грн.  

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Жовтневого району м. Харкова звернувся до суду з позовом в інтересах Держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Харкова про стягнення з відповідача 113 грн.27 коп. недоїмки по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Представники прокуратури та позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Відповідач про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, але відзив на позов та витребувані суду документи не надав, представник в судове засідання не з'явився. Поважні причини неявки не встановлені, ухвалою та повістками про час та місце розгляду справи повідомлявся за офіційним місцем знаходження згідно адреси вказаної в позові. Поштове повідомлення свідчить про отримання ухвали про відкриття провадження у справі та повістки про виклик в судове засідання та позовної заяви з доданими до неї документами, що свідчить про належне повідомлення судом про дату та час слухання справи, але причини неявки суду не відомі, відповідач не скористався своїм правом на захист та іншими правами передбаченими ст. 49, 50  КАС України.

Суд зазначає, що за  таких обставин, враховуючи те, що згідно ст. 35 КАС України відповідач є належно повідомлений про дату, час та місце судового засідання, суд приходить до висновку про необхідність та можливість розгляду справи по суті.

Суд, вислухавши представників прокуратури та позивача, розглянувши матеріали справи, встановив наступне:

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV від 09.07.2003 (зі змінами та доповненнями), (надалі за текстом – Закон), НВФ "Допомога" ВОІ СОІ є платником страхових внесків.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до п. 5.1.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р. та зареєстрованої в Мін'юсті за № 64/8663 від 16.01.2004р., нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Відповідно до ст. 106 Закону, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою ст. 20 Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

У разі узгодження страхувальником вимоги про сплату недоїмки з територіальним органом Пенсійного фонду цей орган зобов'язаний у строк, визначений для розгляду заяви страхувальника про узгодження вимоги, надіслати йому узгоджену вимогу про сплату недоїмки, а страхувальник зобов'язаний сплатити узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

У відповідача існує недоїмка по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 113 грн. 27 коп., що підтверджується наданою позивачем карткою особового рахунку страхувальника та розрахунком суми страхових внесків відповідача на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за січень місяць 2004 р.

Відповідачу відповідно до ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та на підставі картки особового рахунку платника 02.09.2005 р. позивачем було виставлено вимогу про сплату боргу № Ю-25 від 17.03.2004 р. на суму 113 грн. 27 коп.

Вказану вимогу відповідачем не виконано, її відповідачем не оскаржено. На час звернення з позовом та вирішення спору по суті спірну заборгованість відповідачем в добровільному порядку не сплачено.

За таких обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню як підтверджені належними доказами та такі, що ґрунтуються на нормах чинного законодавства.

Відповідно ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями   ст.94, 104-107, 163  Кодексу адміністративного судочинства України , суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Науково-дослідної фірми "Допомога" Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" адреса: 61064, м.Харків, вул.Полтавський шлях, 123, к. 6 ( р/р № 26002351101 в ХФ ВАТ АБ Укргазбанк, МФО 350761) код ЄДРПОУ 30534153 на користь  Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м.Харкова адреса: 61004 , м. Харків,  вул.Примакова 40/42,  ( р/р№ 256033012096 в ХОУ ВАТ «Ощадбанк», МФО 351823)  код ЄДРПОУ 22682980 - 113 грн. 27 коп. недоїмки.

Постанову може бути оскаржено в порядку ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України до Харківського апеляційного господарського суду шляхом подання заяви через суд першої інстанції, на протязі десяти днів з дня виготовлення повного тексту постанови. Апеляційна скарга подається через суд першої інстанції протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Копія апеляційної скарги одночасно направляється до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо такої заяви не було подано.

Постанову підписано судом 18.10.2006 року.

Суддя                                                                                            Жельне С.Ч.

 

Дата ухвалення рішення18.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу190384
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ас-38/261-06

Постанова від 18.10.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні