Рішення
від 24.10.2011 по справі 17/5009/5174/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.10.11 Справа № 17/5009/5174/11

Суддя Корсун В.Л.

за позовною заявою: ко нцерну “Міські теплові мереж і” в особі Філії Концерну “Мі ські теплові мережі” Жовтнев ого району,

юридична адреса: 69091, м. За поріжжя, бул. Гвардійський, 137

фактична адреса: 69002, м. За поріжжя, вул. Артема, 79а

до відповідача: приватн ого підприємства “Сігма-Плюс ”, 69002, м. Запоріжжя, вул. Грязнова , буд. 3, кв. 75

про стягнення 958,64 грн.

суддя Корсун В.Л .

У засіданні приймали участь представники:

від позивача: ОСОБА_1 ., довіреність від 04.01.11 № 04/27

від відповідача: не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

30.08.11 до господарського су ду Запорізької області зверн увся концерн “Міські теплові мережі” в особі Філії Концер ну “Міські теплові мережі” Ж овтневого району (надалі - кон церн “МТМ”) з позовною заявою до приватного підприємства “Сігма-Плюс” (далі ПП “Сігма-П люс”) про стягнення з відпові дача суми основного боргу в р озмірі 958,64 грн. за договором ві д 01.08.02 № 665 про постачання теплов ої енергії в гарячій воді

Ухвалою від 30.08.11 судом поруше но провадження у справі № 17/5009/517 4/11, судове засідання призначе но на 26.09.11. У сторін витребувані документи, які необхідні для всебічного та об' єктивного розгляду і вирішення справи .

Ухвалою від 26.09.11 розгляд спра ви у зв' язку з неявкою в судо ве засідання уповноважених п редставників сторін судом ві дкладено на 24.10.11.

За заявою представника поз ивача розгляд справи здійсню вався без застосування техн ічних засобів фіксації судов ого процесу.

У засіданні суду 24.10.11, на підс таві ст. ст. 82-1, 85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, судом оголошено вступну та резолютивну частини ріше ння. Позивача повідомлено пр о дату виготовлення рішення у повному обсязі.

Позивач підтримав заяв лені вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позов ній заяві, пояснив наступне. 01 .08.02 між сторонами укладено дог овір № 665 про постачання тепло вої енергії в гарячій воді, за умовами якого позивач зобов ' язався постачати теплову е нергію, а відповідач зобов' язався прийняти та оплатити її вартість за діючими тариф ами в терміни та порядку, вста новленими умовами договору. Так, в період з листопада 2010 рок у по червень 2011 року позивачем поставлено відповідачу тепл ової енергії на суму 958,64 грн. Св ої зобов' язання щодо оплати поставленої теплової енергі ї відповідач не виконав. Отже , станом на час розгляду справ и в суді, заборгованість відп овідача становить 958,64 грн. Врах овуючи викладене, позивач пр осить суд, керуючись ст.ст. 11, 15, 1 6, 96, 509, 526, 530 Цивільного кодексу Укр аїни, ст. ст. 193, 276 Господарського кодексу України, позов задов ольнити.

Відповідач заявлені по зовні вимоги не спростував, с воїм правом на судовий захис т у справі № 17/5009/5174/11 не скористав ся, відзив на позов суду не над ав, представник відповідача в судові засідання за виклик ом жодного разу не з' явився . Про дату, час та місце судово го засідання відповідача пов ідомлено належним чином.

Згідно з ч. 1 ст. 64 ГПК України, суддя, прийнявши позовну зая ву, не пізніше 3 днів з дня її на дходження виносить і надсила є сторонам, прокурору, якщо ві н є заявником, ухвалу про пору шення провадження у справі, в якій вказується про прийнят тя позовної заяви, призначен ня справи до розгляду в засід анні господарського суду, пр о дату, час і місце його провед ення, необхідні дії щодо підг отовки справи до розгляду в з асіданні. Ухвала про порушен ня провадження у справі надс илається зазначеним особам з а повідомленою ними господар ському суду адресою. У разі не надання сторонами інформаці ї щодо їх поштової адреси, ухв ала про відкриття провадженн я у справі надсилається за ад ресою місцезнаходження (місц я проживання) сторін, що зазна чена в Єдиному державному ре єстрі юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за адрес ою, вважається, що ухвала про п орушення провадження у справ і вручена їм належним чином.

Як вбачається із Дов ідки з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців, стано м на 16.09.11, тобто станом на час ро згляду справи в суді, місцезн аходженням приватного підпр иємства “Сігма-Плюс” є: 69002, м. За поріжжя, вул. Грязнова, буд. 3, кв . 75, що співпадає з адресою, зазн аченою у позові.

Таким чином, відповідні пр оцесуальні документи надісл ані судом згідно з поштовими реквізитами учасників проце су. Зазначене свідчить, що суд ом були вжиті всі заходи щодо повідомлення відповідача пр о дату, місце і час розгляду сп рави.

Згідно із ст. 75 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни (ГПК України), справу роз глянуто за наявними матеріал ами, які суд визнав достатнім и для вирішення спору по суті .

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

01.08.02 між концерном “Міськ і теплові мережі” (Енергопос тачальна організація) і прив атним підприємством “Сігма-П люс” (Споживач) укладено дого вір № 665 про постачання теплов ої енергії в гарячій воді, за у мовами якого (п. 1.2. договору) Ен ергопостачальна організаці я взяла на себе зобов' язанн я постачати Споживачеві тепл ову енергію в потрібних йому обсягах, згідно п. 1.3., а Спожива ч зобов' язався оплачувати о держану теплову енергію разо м з втратами теплової енергі ї на теплотрасі, що перебуває на балансі Споживача за вста новленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені цим дог овором.

Пунктом 10.1 договору визначе но, що договір набуває чиннос ті після підписання його обо ма сторонами та діє з 01.08.02 по 31.07.07. Договір вважається пролонго ваним на кожний наступний рі к, окрім досягнення взаємної згоди сторін про його розірв ання (п. 10.1. договору).

Згідно з п. 3.2.2. цього договору , сторони визначили, що Спожив ач теплової енергії зобов' я зується виконувати умови та порядок оплати теплової енер гії в обсягах згідно рахункі в за теплову енергію і в термі ни, які передбачені розділом 6 договору.

Розрахунковим періодом є к алендарний місяць (п. 6.2. догово ру).

Відповідно до п. 6.3. договору, Енергопостачальна організа ція після 7-го числа місяця, на ступного за розрахунковим, н адає Споживачу рахунок за фа ктично спожиту теплову енерг ію, акт надання послуг і подат кову накладну. Споживач зобо в' язаний оформити акт надан ня послуг і до 25 числа місяця, н аступного за розрахунковим, повернути його Енергопостач альній організації.

Пунктом 6.5. встановлено, що Сп оживач зобов' язаний до 20 чис ла поточного місяця перераху вати на розрахунковий рахуно к Енергопостачальної органі зації суму заборгованості за фактично спожиту теплову ен ергію.

Вбачається, що в період з ли стопада 2010 року по червень 2011 ро ку включно позивачем поставл ено відповідачу теплову енер гію на загальну суму 958,64 грн., що підтверджується помісячним и актами приймання-передачі теплової енергії за вказаний період (копії долучені до мат еріалів справи). Вказані акти направлялись концерном “МТМ ” на адресу відповідача, про щ о свідчать відповідні Реєстр и рознесених рахунків і акті в за спірний період, копії яки х містяться в матеріалах спр ави.

На підставі зазначених акт ів приймання-передачі теплов ої енергії концерном “МТМ” в иставлено відповідачу рахун ки на оплату відпущеної тепл ової енергії.

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарськ ого кодексу України (ГК Украї ни), майново-господарськими в изнаються цивільно-правові з обов' язання, що виникають м іж учасниками господарських відносин при здійсненні гос подарської діяльності, в сил у яких зобов' язана сторона повинна вчинити певну господ арську дію на користь другої сторони або утримуватись ві д певної дії, а управнена стор она має право вимагати від зо бов' язаної сторони виконан ня її обов' язку. Майнові зоб ов' язання, які виникають мі ж учасниками господарських в ідносин, регулюються Цивільн им кодексом України (ЦК Украї ни) з урахуванням особливост ей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Циві льного кодексу України, зобо в' язання повинні виконуват ись належним чином відповідн о до вимог закону, умов догово ру. Одностороння відмова від виконання зобов' язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Аналогічний припис містит ь Господарський кодекс Украї ни, п. п. 1, 7 ст. 193 якого встановлен о, що суб' єкти господарюван ня та інші учасники господар ських відносин повинні викон увати господарські зобов' я зання належним чином відпові дно до закону, інших правових актів, договору. Односторонн я відмова від виконання зобо в' язання не допускається кр ім випадків, передбачених за коном.

Як вбачається з матеріалів цієї господарської справи, в ідповідач договірних зобов'я зань не виконав, оплату за отр иману теплову енергію у вста новлений договором строк не здійснив, внаслідок чого, сум а основного боргу за вказани й період на час розгляду спра ви в суді становить 958,64 грн.

Факт наявності заборгован ості у розмірі 958,64 грн. підтвер джується матеріалами справи .

Глава 50 ЦК України передбач ає підстави та умови припине ння зобов'язання. Зобов'язанн я відповідача оплатити надан і послуги не припинено.

На час розгляду спору в суді відповідач оплату наданих п ослуг не довів, будь-яких прет ензій щодо виконання послуг позивачу не пред' явив, тому вимоги позивача про стягнен ня заборгованості в сумі 958,64 гр н., яка виникла за період з лис топада 2010 року по червень 2011 рок у, слід визнати документальн о підтвердженими, нормативно обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, судові витрати у с праві - 102 грн. державного мита т а 236 грн. - витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу - покладаються н а відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 43, 45, 22, 33, 34, 49, 69, 75, 82, 82-1, 84, 85 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з пр иватного підприємства “Сігм а-Плюс” (69002, м. Запоріжжя, вул. Гр язнова, буд. 3, кв. 75, код ЄДРПОУ 30515 591, р/р 26005230201 у КБ “Металург”, МФО 3135 82) на користь концерну “Міські теплові мережі” в особі філі ї Концерну “Міські теплові м ережі” Жовтневого району (юр идична адреса: 69091, м. Запоріжжя , бул. Гвардійський, 137, фактична адреса: 69002, м. Запоріжжя, вул. Ар тема, 79а, код ЄДРПОУ 32121458, р/р 26030301001951 в філії Запорізького обласног о управління відкритого акці онерного товариства “Держав ний ощадний банк України”, МФ О 313957) - 958 (дев' ятсот п' ятдеся т вісім) грн. 64 коп. основного бо ргу, 102 (сто дві) грн. 00 коп. держав ного мита та 236 (двісті тридцят ь шість) грн. 00 коп. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Видати наказ після набра ння рішенням законної сили.

Суддя В.Л. Корсун

Повне рішення складен о 28.10.2011

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення24.10.2011
Оприлюднено16.11.2011
Номер документу19109519
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/5009/5174/11

Рішення від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні