Ухвала
від 03.11.2011 по справі 21/17-2011-2240
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

про повернення позовної за яви

"03" листопада 2011 р. № 21/17-2011-2240

Суддя ЗЕЛЕНОВ Г.М., ро зглянувши матеріали від 02.11.2011р . за № 6911/2011, за заявою голови лікв ідаційної комісії Приватног о підприємства (надалі - ПП) „С ТРАТЕГІЯ 2010” (65012, м. Одеса, вул. Ве лика Арнаутська, буд.1, кв. 23. Код ЄДРПОУ 37549496) про визнання банк рутом за спрощеною процедуро ю банкрутства, здійснюючи пр овадження з особливостями, п ередбаченими статтею 51 Закон у (№2343-ХІІ)

ВСТАНОВИВ: 02.11.2011 р. голова ліквідаційної комісії ПП „СТРАТЕГІЯ 2010” дію чий на підставі рішення засн овника від 08.08.2011р., згідно якого прийнято рішення про ліквід ацію юридичної особи та приз начення ліквідаційної коміс ії, звернувся до господарськ ого суду із заявою про поруше ння провадження у справі про банкрутство ПП „СТРАТЕГІЯ 2010 ” відповідно до ст. 51 Закону (№23 43-ХІІ), оскільки останній несп роможний виконати свої грошо ві зобов' язання перед креди тором у сумі 310 000 грн. 00 коп. після настання встановленого стро ку їх сплати, у зв' язку з відс утністю грошових коштів та і нших майнових активів для за доволення вимог кредитора.

Заява голови ліквідаційн ої комісії про порушення про вадження справи про банкрут ство ПП „СТРАТЕГІЯ 2010” у поряд ку ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) підляга є поверненню з наступних під став:

Відповідно до п.1 ст.5 Закону (№2343-ХІІ) та ст.4-1 ГПК України про вадження у справах про банкр утство регулюється цим Закон ом, Господарським процесуаль ним кодексом України, іншими законодавчими актами Україн и.

Статтею 9 Закону (№2343-ХІІ), пере дбачено, що суддя повертає за яву про порушення провадженн я у справі про банкрутство з п ідстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуаль ного кодексу України, з ураху ванням вимог цього Закону.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу Укра їни встановлено, що підставо ю для повернення заяви і дода них до неї документів без роз гляду, є не подання доказів на яких ґрунтується заява, не по дання доказів сплати судовог о збору у встановлених поряд ку та розмірі.

Згідно з преамбуло ю Закону (№ 2343-ХІІ) цей Закон вст ановлює умови та порядок від новлення платоспроможності суб' єкта підприємницької д іяльності - боржника або виз нання його банкрутом та заст осування ліквідаційної проц едури, повного або частковог о задоволення вимог кредитор ів.

Статтею 51 Закону (№ 2343-ХІІ) пе редбачено, що якщо вартості м айна боржника - юридичної ос оби, щодо якого прийнято ріше ння про ліквідацію, недостат ньо для задоволення вимог кр едиторів, така юридична особ а ліквідується в порядку, пер едбаченому цим Законом. У раз і виявлених зазначених обста вин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов' язані зверн утися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юриди чної особи.

Відповідно до вимог ч.4 ст.105 Ц К України комісія з припинен ня юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації , в яких публікуют ься відомості про державну р еєстрацію юридичної особи, щ о припиняється, повідомлення про припинення юридичної ос оби та про порядок і строк зая влення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може станови ти менше двох місяців з дня пу блікації повідомлення про пр ипинення юридичної особи.

Відповідно до вимог ч.1 ст.110 Ц К України юридична особа лік відується за рішенням її уча сників або органу юридичної особи, уповноваженого на це у становчими документами, в то му числі, у зв'язку із закінчен ням строку, на який було створ ено юридичну особу, досягнен ня мети, для якої її створено, а також в інших випадках, пере дбачених установчими докуме нтами.

Згідно з вимогами ч.3 ст.110 ЦК У країни, якщо вартість майна ю ридичної особи є недостатньо ю для задоволення вимог кред иторів, юридична особа лікві дується в порядку, встановле ному законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Відповідно до вимог ч. 1 ст.111 Ц К України ліквідаційна коміс ія після закінчення строку д ля пред'явлення вимог кредит орами складає проміжний лікв ідаційний баланс, який місти ть відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідує ться, перелік пред'явлених кр едиторами вимог, а також про р езультати їх розгляду. Промі жний ліквідаційний баланс за тверджується учасниками юри дичної особи або органом, яки й прийняв рішення про ліквід ацію юридичної особи.

За змістом частини 5 статті 60 Господарського кодексу Укр аїни, яка регулює загальний п орядок ліквідації суб'єкта г осподарювання, вбачається, щ о ліквідаційна комісія оціню є наявне майно суб'єкта госпо дарювання, який ліквідується , і розраховується з кредитор ами, складає ліквідаційний б аланс та подає його власнику або органу, який призначив лі квідаційну комісію. Достовір ність та повнота ліквідаційн ого балансу повинні бути пер евірені у встановленому зако нодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазн ачені вимоги закону, необхід ними передумовами для зверне ння із заявою про порушення п ровадження у справі про банк рутство боржника у порядку с татті 51 Закону (№ 2343-ХІІ) є: прийн яття рішення власником майна (або органом, уповноваженим у правляти майном) боржника пр о звернення боржника до госп одарського суду із заявою; пр оведення аналізу активів бор жника у вигляді проведення і нвентаризації наявного майн а (у тому числі заставленого м айна), його належної оцінки та оцінки грошових коштів на ра хунках боржника; аналіз паси вів боржника шляхом публікац ії оголошення згідно з вимог ами статті 105 ЦК України з мето ю виявлення кредиторів та вс тановлення повного обсягу кр едиторської заборгованості ; проведення аналізу активів та пасивів боржника є підста вою складення проміжного лік відаційного балансу, який до дається до заяви боржника ві дповідно до п. 3 ст. 7 Закону (№ 2343- ХІІ); повідомлення державног о реєстратора та органу держ авної податкової служби про ліквідацію підприємства. Крі м того, звернення до суду з так ою заявою можливо лише після закінчення строку, передбач еного статтею 105 ЦК України.

Дотримання визначених вим ог та сукупність вказаних ді й із доданням доказів їх пров едення є підставою для зверн ення ліквідатора (ліквідацій ної комісії) із заявою про пор ушення справи про банкрутств о в порядку ст. 51 Закону (№ 2343-ХІІ ).

Відповідної правов ої позиції дотримується Верх овний Суд України, зокрема в п останові від 10.06.2008 р. у справі № 15 /682-б.

Відповідно до заяви голов а ліквідаційної комісії ПП „ СТРАТЕГІЯ 2010” та доданих мате ріалів вбачається, що заснов ником боржника 08.08.2011р., прийнято рішення про ліквідацію юрид ичної особи, призначення лік відаційної комісії та призна чено голову ліквідаційної ко місії ОСОБА_1

Голова ліквідаційної комі сії боржника 31.10.2011 р. звернувся до господарського суду із за явою про банкрутство за прав илами статті 51 Закону (№ 2343-ХІІ) т а обґрунтовує заборгованіст ь перед ТОВ „БУДКОМПЛЕКС ХХІ ” у сумі 310 000 грн. 00 коп., яка виник ла на підставі Договору від 14. 03.2011р. №12/11 про надання транспорт но-експедиційних послуг з пе ревезення вантажів автомобі льним транспортом. Вказану з аборгованість перед ТОВ борж ник визнає у повному обсязі.

Разом з цим, господарський с уд зазначає, що на першому арк уші Договору від 14.03.2011р. №12/11 про надання транспортно-експеди ційних послуг з перевезення вантажів автомобільним тран спортом зазначені сторони до говору ТОВ „БУДКОМПЛЕКС ХХІ” - виконавець та ТОВ „ЮГ-БІЗН ЕС-ЛОГІСТИК” - замовник, в п.4 „Відповідальність сторін” в казано законодавство Російс ької Федерації та в п. 5 „Виріш ення спорів” зазначено Арбіт ражний суд м. Москви та Законо давство РФ.

Таким чином, вказаний догов ір є підроблений та сфальсиф ікований .

У заяві голови ліквідаційн ої комісії про визнання ПП „С ТРАТЕГІЯ 2010” банкрутом відсут ні відомості та до матеріалі в заяви не додано доказів щод о належної публікації оголош ення в офіційних друкованих органах згідно з вимогами ст атті 105 ЦК України з метою вияв лення кредиторів та встановл ення повного обсягу кредитор ської заборгованості. Також головою ліквідаційної коміс ії боржника не проведено ана лізу активів боржника у вигл яді проведення інвентаризац ії наявного майна (у тому числ і заставленого майна), його на лежної оцінки та оцінки грош ових коштів на рахунках борж ника; не подано проміжного лі квідаційного балансу, який м істить відомості про склад м айна юридичної особи, що лікв ідується, перелік пред'явлен их кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Г оловою ліквідаційної комісі ї боржника не повідомлено де ржавного реєстратора та орга ну державної податкової служ би про ліквідацію підприємст ва.

Крім того заявником не нада но доказів сплати державного мита у встановленому порядк у та розмірі, а також відсутні докази сплати витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Відповідно до п. п. 4, 10 ст. 63 Го сподарського процесуальног о кодексу України суддя пове ртає позовну заяву і додані д о неї документи без розгляду , якщо не подано доказів сплат и державного мита у встановл ених порядку та розмірі, та не подано доказів сплати витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

Таким чином, Заявником н е надано доказів проведення відповідних дій, як передумо ви для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із за явою про порушення справи пр о банкрутство відповідно до ст.ст. 105,110,111 ЦК України, ст. 60 ГК Ук раїни та ст. 51 Закону (№ 2343-ХІІ), не надано доказів сплати держа вного мита у встановленому п орядку та розмірі і доказів с плати витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу, а тому заява гол ови ліквідаційної комісії ПП „СТРАТЕГІЯ 2010” підлягає пове рненню без розгляду на підст аві ст. 9 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом" та п. п. 3,4,10 ст. 63 ГПК Ук раїни.

Разом з цим господарський суд звертає увагу на те, що ві дповідно до системи діловодс тва господарського суду ПП „ СТРАТЕГІЯ 2010” з 25.10.2011р. по 02.11.2011р. до господарського суду подано одночасно десять заяв про по рушення провадження справи п ро банкрутство ПП „СТРАТЕГІЯ 2010” без усунення допущених не доліків після їх повернення, в порушення вимог Господарс ького кодексу України, Цивіл ьного кодексу України, Закон у (№ 2343-ХІІ) у зв' язку з чим, госп одарський суд зазначає, що пр овадження у справі про банкр утство завжди передбачає ная вність в діяннях (діях/бездія льності) посадових осіб борж ника та/або кредиторів склад у злочину.

Крім того підпис голови лік відаційної комісії гр. ОСОБ А_1 на заяві візуально не іде нтичний з підписом в установ чих документах ПП „СТРАТЕГІЯ 2010”, що виникає сумнів в підпис ані заяви від імені директор а гр. ОСОБА_1

Більш того, деякі полож ення Кримінального кодексу У країни безпосередньо передб ачають кримінальну відповід альність за фіктивне банкрут ство, доведення до банкрутст ва, незаконні дії у разі банкр утства, приховування стійкої фінансової неспроможності т ощо, кримінальна відповідаль ність за вчинення яких встан овлена приписами ст.ст. 218,219 (фік тивне банкрутство, доведення до банкрутства) Кримінально го кодексу України.

Таким чином, суд зазначає, що, голова ліквідаційної ком ісії ПП „СТРАТЕГІЯ 2010” гр. ОС ОБА_1 в порушення приписів ч астини третьої статті 22 ГПК Ук раїни зловживає процесуальн ими правами подаючи до госпо дарського суду заяви про пор ушення провадження у справі про банкрутство ПП „СТРАТЕГІ Я 2010” без усунення допущених н едоліків, в порушення вимог д іючого законодавства, вимог Господарського кодексу Укра їни, Цивільного кодексу Укра їни, Закону (№ 2343-ХІІ), а в діях го лови ліквідаційної комісії П П „СТРАТЕГІЯ 2010” гр. ОСОБА_1 та посадових осіб ТОВ „БУДКО МПЛЕКС ХХІ” вбачається ознак и злочинів, кримінальна відп овідальність за вчинення яки х встановлена приписами ст.с т. 218,219 (фіктивне банкрутство, до ведення до банкрутства) Крим інального кодексу України, а тому господарський суд вваж ає за необхідне направити по відомлення та матеріали до о рганів прокуратури відповід но до ст. 90 ГПК України для прий няття рішення у порядку стат ті 97 Кримінально-процесуальн ого кодексу України.

Керуючись п. п. 3,4, ст. 63, 90 Госпо дарського процесуального ко дексу України та ст. ст. 9, 52 Зако ну України "Про відновлення н еплатоспроможності боржник а або визнання його банкруто м", суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву голови ліквідац ійної комісії Приватного під приємства „СТРАТЕГІЯ 2010” (65012, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська , буд.1, кв. 23. Код ЄДРПОУ 37549496) про ви знання банкрутом у порядку с т. 51 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом” - повернути без розгл яду.

2. Направити органам прокура тури повідомлення в порядку ст.90 ГПК України.

3. Заяву та додані матеріали про порушення справи про бан крутство ПП „СТРАТЕГІЯ 2010” на 18 аркушах надіслати до прокур атури Одеської області.

Суддя < /підпис/ > Зеленов Г.М.

Дата ухвалення рішення03.11.2011
Оприлюднено16.11.2011
Номер документу19111148
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/17-2011-2240

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні