Рішення
від 15.05.2008 по справі 28/152/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

28/152/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.05.08                                                                                        Справа №  28/152/08

Суддя   

Позивач: Перший заступник прокурора м.Запоріжжя в інтересах держави, орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах –Державна екологічна інспекція в Запорізькій області, м.Запоріжжя

Відповідач: Приватне підприємство “Екстерн”, м.Запоріжжя

                                                                                                 

                                                                                                             Суддя    О.В. Яцун

Представники:

від позивача: Макаренко В.М. –представник на підставі довіреності №413 від 26.02.2008р.

від відповідача: не з'явився

від прокуратури: Шульга Л.М. –посвідчення №179 від 14.05.2007р.

                             

Заявлені вимоги про стягнення з відповідача 26114грн.00коп. заподіяної шкоди, внаслідок засмічення земельної ділянки загальною площею 161кв.м. в Балці Алюмінієвій праворуч від вул. Перемоги, 6-ї міської лікарні, в районі перехрестя вул. Перемоги/вул.Південноукраїнська на території м.Запоріжжя.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 21.03.2008р. порушено провадження у справі №28/152/08, судове засідання призначено на 08.04.2008р. про що сторони повідомлені належним чином.

В зв'язку з неявкою представників позивача та відповідача розгляд справи було відкладено на 15.05.2008р, про що сторін повідомлено належним чином.

Розгляд справи продовжено 15.05.2008р.

За клопотанням представника позивача та прокурора справа розглядалась без застосування засобів технічного фіксування судового засідання.

Представник позивача наполягає на задоволені позовних вимог з підстав, що зазначені в позові.

Прокурор підтримує позовні вимоги.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судове засідання за викликом не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався. Про час та місце судового засідання відповідача повідомлено належним чином. Згідно до п. 3.6 роз'яснень президії ВГСУ від 18.09.1997 р. № 02-5/289 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України” (з наступними змінами та доповненнями) особи, які беруть участь у справі,  вважаються  повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору. До повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місця знаходження юридичних осіб –учасників судового процесу. Відповідні процесуальні документи надіслані згідно з поштовими реквізитами учасників процесу. Згідно з Довідки Запорізького обласного управління статистики вбачається, що адреса Приватного підприємства “ЕКСТЕРН” –69121, м.Запоріжжя, вул Маршала Чушкова, 34, кв.43. Саме на цю адресу направлялася кореспонденція. Зазначене свідчить, що судом здійснені всі заходи для повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи належним чином.

Згідно ст. 75 ГПК України справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення спору по суті.

За приписами ст. 85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні оголошено вступна та резолютивна частини рішення.

Заслухавши представників позивача, вивчивши матеріали справи, суд встановив,

Згідно з п. 1 Положення про Державну екологічну інспекцію в областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 548 від 19.12.06 (далі - Положення) Державна екологічна інспекція в областях, містах Києві та Севастополі є спеціальним підрозділом Мінприроди, який підзвітний та підконтрольний в частині здійснення державного контролю Державній екологічній інспекції.

Інспекція в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки на відповідній території.

Згідно з п. 9 Інспекція має право вживати в установленому порядку заходів досудового врегулювання спорів та подавати позови про відшкодування втрат і збитків, завданих унаслідок порушення вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Таким чином, Державна екологічна інспекція в Запорізькій області є органом, уповноваженим державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах.

Так, в ході проведеної старшим державним інспектором-начальником відділу екологічного контролю за використанням земель та надр перевірки встановлено, що 06.11.07 службовими особами ПП «Екстерн»було здійснено засмічення земельної ділянки загальною площею 161 кв.м. в Балці Алюмінієвій праворуч від вул. Перемоги, 6-ї міської лікарні, в районі перехрестя вул.Перемоги/вул. Південноукраїнська на території м. Запоріжжя.

Відповідно до ст. 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»суб'єкти права власності на відходи повинні вживати ефективних заходів для зменшення обсягів утворення відходів, а також для їх утилізації, знешкодження або розміщення.

Розміщення відходів дозволяється лише за наявності спеціального дозволу на визначених місцевими радами територіях у межах установлених лімітів з додержанням санітарних і екологічних норм способом, що забезпечує можливість їх подальшого використання як вторинної сировини і безпеку для навколишнього природного середовища та здоров'я людей.

Статтею 13 Закону України «Про відходи»передбачено, що суб'єктами у сфері поводження з відходами є громадяни України, іноземці та особи без громадянства, а також підприємства, установи та організації усіх форм власності, діяльність яких пов'язана із поводженням з відходами.

За результатами перевірки було складено протокол №002149 від 06.11.207р. про адміністративне правопорушення.

На підставі протоколу Державною інспекцією в Запорізькій області було прийнято постанову про накладання адміністративного стягнення №002149 від 06.11.2007р. у розмірі 136грн.

Згідно з поясненнями директора ПП «Екстерн»Соловйова П.І., між ПП «СОІС»та його підприємством 08.06.07 укладено договір № 5 на оренду будівельних машин та механізмів.

Крім того, між вказаними суб'єктами господарювання 25.09.07 укладено договір підряду № 15, відповідно до п. 1.1. якого Підрядник - ПП «Екстерн»- зобов'язується виконати по замовленню замовника з використанням своїх матеріалів реконструкцію нежилого будинку під житловий комплекс з торгово-офісними приміщеннями по пр. Металургів, 8а в м. Запоріжжі.

06.11.07 ПП «Екстерн» виконувалися роботи по зніманню ґрунту при створенні котловану по пр. Металургів, 8а у м. Запоріжжі. Для організації вивозу будівельного сміття та ґрунту директором ПП «Екстерн»Соловйовим П.І. здійснено замовлення у ПП «СОІС»на 4 машини. Місцем майбутнього розташування будівельних відходів та ґрунту директором ПП «Екстерн»було зазначено територію Алюмінієвої балки на перехресті вул. Перемоги/Південноукраїнська у м. Запоріжжі.

Всього 06.11.07 з будівельного об'єкту по пр. Металургів, 8а у м. Запоріжжі було вивезено 8 машин будівельного сміття та грунту.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи»суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов'язані: запобігати утворенню та зменшувати обсяги утворення відходів; визначати склад і властивості відходів, що утворюються, а також за погодженням із спеціально уповноваженими органами виконавчої влади у сфері поводження з відходами ступінь їх небезпечності для навколишнього природного середовища та здоров'я людини; на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються, і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку; здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів, а також забезпечувати за власний рахунок екологічно обґрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації; не допускати зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях чи об'єктах; своєчасно в установленому порядку вносити плату за розміщення відходів; надавати місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, виконувати інші обов'язки, передбачені законодавством, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Всупереч вимогам ст. 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»та ст. 17 Закону України «Про відходи», службовими особами ПП «Екстерн»06.11.07 внаслідок господарської діяльності було допущено засмічення земельної ділянки загальною площею 161 кв.м. в Балці Алюмінієвій праворуч від вул. Перемоги, 6-ї міської лікарні, в районі перехрестя вул. Перемоги/вул. Південноукраїнська на території м. Запоріжжя.

Згідно Акту перевірки Державної екологічної інспекції в Запорізькій області від 06.11.07 дотримання службовими особами ПП «Екстерн»природоохоронного законодавства встановлено факт порушення правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів, що спричинило до засмічення земельної ділянки загальною площею 161 кв.м. в Балці Алюмінієвій праворуч від вул. Перемоги, 6-ї міської лікарні, в районі перехрестя вул. Перемоги/вул. Південноукраїнська на території м. Запоріжжя, та завдало шкоди державі на суму 26114 грн., яка визначена у відповідності до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, затвердженою Наказом Мінприроди України від 04.04.07 № 149 та зареєстрованою в Мінюсті 25.04.07 за № 422/13689.

На підставі Акту перевірки 06.11.2007р. було прийнято постанову про притягнення директора ПП «Екстерн»Соловйова П.І. 06.11.07 до адміністративної відповідальності у відповідності до ст. 82 КУпАП у вигляді штрафу 136 грн., який ним сплачено наступного ж дня.

Згідно з ст. 211 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за псування сільськогосподарських угідь та інших земель, їх забруднення хімічними та радіоактивними речовинами і стічними водами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами.

Статтею 17 п. «л»Закону України «Про відходи»передбачено, що суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу, здоров'ю та майну громадян, підприємствам, установам та організаціям внаслідок порушення встановлених правил поводження з відходами, відповідно до законодавства України.

Розрахунок засмічення земель в Балці Алюмінієвій праворуч від вул. Перемоги та праворуч від розташування 6-ої міської лікарні в районі перехрестя вул.Перемоги/вул Південноукраїнська на території м.Запоріжжя здійснено у відповідності до Методики визначення розмірів шкоди зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства затвердженої Наказом Мінприроди від 04.04.2007р. №149 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.04.2007р. за №422/13689,  відповідно до якого сума шкоди від  складає 26114грн.00коп.

Розрахунок шкоди

На день розгляду справи відповідач не довів оплату завданої шкоди.

Враховуючи вищенаведене, вимоги про стягнення з відповідача шкоди в розмірі 26114грн.00коп., заподіяної внаслідок засмічення земель,  нормативно обґрунтовані, документально підтверджені і підлягають задоволенню.

Судові витрати відносяться на відповідача, оскільки спір виник з його вини.

Керуючись ст.ст.44,49,75,78,82-85 ГПК України, ст.ст37, 55 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, ст. 17 Закону України “Про відходи” суд,

                                                   ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства “Екстерн” (69121, м.Запоріжжя, вул. Маршала Чуйкова, 34, кв.43, код ЄДРПОУ 32215142)  26114(двадцять шість тисяч сто чотирнадцять)грн. 00коп. шкоди до фонду охорони навколишнього природного середовища в місцевий бюджет Орджонікідзевського району м.Запоріжжя, код ЄДРПОУ 34677145, р/р 33116331700007 в ГУ ДКУ в Запорізькій області, МФО 813015, код платежу 24062100.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного підприємства “Екстерн” (69121, м.Запоріжжя, вул. Маршала Чуйкова, 34, кв.43, код ЄДРПОУ 32215142) на користь Державного бюджету Орджонікідзевського району, банк отримувач Головне управління Державного казначейства у Запорізькій області, МФО 813015, код ЄДРПОУ 34677145, р/р 31119095700007, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку –095) 261(двісті шістдесят одну)грн. 14коп. державного мита.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного підприємства “Екстерн” (69121, м.Запоріжжя, вул. Маршала Чуйкова, 34, кв.43, код ЄДРПОУ 32215142) на користь Державного бюджету Орджонікідзевського району, банк отримувач Головне управління Державного казначейства у Запорізькій області, МФО 813015, код ЄДРПОУ 34677145, р/р 31212259700007, код бюджетної класифікації 22050000, символ звітності банку –259) 118(сто вісімнадцять)грн. 00коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

Суддя                                                                                О.В. Яцун

Рішення підписано: 20 травня 2008р.

Рішення господарського може бути оскаржена сторонами в порядку та у строки встановлені нормами  Господарського процесуального кодексу України.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення15.05.2008
Оприлюднено21.08.2008
Номер документу1912636
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/152/08

Рішення від 15.05.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Яцун О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні