Рішення
від 17.07.2008 по справі 3/111-2253
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/111-2253

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" липня 2008 р.Справа № 3/111-2253

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

Розглянув справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Максима-Т”, (код ЄДРПОУ 32148443)м. Тернопіль, вул. Живова, 32

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ВТФ „Ексінтер” ЛТД, с. В. Гаї, вул. Підлісна, 27, Тернопільського району Тернопільської області

          за участю представників сторін від :   

          позивача : не з'явився

          відповідача: Криль М.П.  –юрист , довіреність №97 від 10.12.2007 р.

          Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю „Максима-Т” до Товариства з обмеженою відповідальністю ВТФ „Ексінтер” ЛТД, в якій позивач просить :

-          стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ВТФ „Ексінтер” ЛТД, в користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Максима-Т” - 12842 грн. 90 коп. боргу за надані послуги  по охороні майна, згідно  договору №Ф-553 від 12 грудня 2004 року  про охорону об'єктів, укладеного між сторонами по справі.

-          судові витрати покласти на відповідача.

Відповідач своїм конституційним правом на захист  скористався. Явку в судове засідання свого представника забезпечив.

Надав суду відзив на позов, в якому проти позову заперечує, посилаючись на те, що ,

12 грудня 2004 року між сторонами   був укладений договір № 553 про охорону об'єктів, однак даний договір так і не вступив в дію, через відсутність наданих послуг з боку Позивача, а тому просить  відмовити в задоволенні позовних вимог позивача.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін  роз'яснено їх права та обов'язки , передбачені ст.ст.20,22,81-1 ГПК України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу , в порядку ст.. 81-1 ГПК України , не здійснюється із-за відсутності відповідного клопотання сторін.

Розглянувши матеріали справи , суд встановив:

12 грудня 2004 року  Товариство з обмеженою відповідальністю „Максима-Т”, м. Тернопіль, вул. Живова, 32 , як Виконавець і Товариство з обмеженою відповідальністю ВТФ „Ексінтер” ЛТД, с. В. Гаї,  вул. Підлісна, 27, Тернопільського району , Тернопільської області як Власник , уклали  між собою договір №553 про охорону  об'єктів  предметом  якого є наступне:

       «Власник»передає, а «Виконавець»приймає під охорону об'єкти, перераховані у дислокації-розрахунку додаток №1.

«Ціна договору визначається сторонами на основі розрахунку-дислокації, що додається до договору. В разі зміни норм витрати охорони, у тому числі при проведенні державою індексації доходів населення, інших заходів, що викликають зміну суми витрат на утримання охорони, ціна договору змінюється на основі наданого «Виконавцем»обґрунтованого розрахунку без переоформлення договору.

      Об'єкти, які передаються під охорону повинні відповідати технічним вимогам за згодою сторін.

      Територія по периметру підприємств, виробничих цехів, складів, баз, будівельних майданчиків і підступи до них, а також вітрини магазинів, ательє, павільйонів та інші приміщення, що охороняються з настанням темряви повинні освітлюватись так щоб вони були доступні спостереженню.                             

       Освітлення    території    об'єкта,    що    охороняється,    не    здійснюється    у    випадках,    визначених відповідальними рішеннями місцевих органів влади, а також за вказівкою штабу цивільної оборони. Складування будь-яких матеріалів на об'єкті, що охороняється , може здійснюватись на ближче 1 метра від вітрин, некапітальних стін.

      Стіни і покрівля, стеля, горищні і слухові вікна, люки і двері приміщень, в яких зберігаються товарно-матеріальні цінності, повинні бути в полагодженому стані та забезпечувати неможливість несанкціонованого проникнення на об'єкт(в приміщення) без їх пошкодження.

       На вікнах першого поверху, а також наступних приміщень: всіх об"єктів , встановлюються металеві грати або віконниці із замками. Тип ґрат і віконниць узгоджується "Власником" з місцевими органами Державного пожежного нагляду.

      Об'єкт у відповідності з вимогами діючих нормативних актів може бути обладнаний технічними засобами  охорони і безпеки; придбання та установка яких здійснюється за рахунок коштів "Власника".

       Охорона матеріальних цінностей, які знаходяться на території. що охороняється, але поза межами приміщень здійснюється згідно з окремою домовленістю.

      Охорона об'єкта здійснюється у дні і години, вказані у дислокації (перелік об'єктів охорони), що додається  до   договору. Система   охорони   об'єкта  та  дислокація   постів   визначається   «Виконавцем»  і узгоджується з «Власником». Пропускний та внутрішньо - об'єктовий режим    на об'єкті встановлюється „Власником", здійснюється " Виконавцем ".

      Вказівки «Виконавця»по виконанню встановленого режиму охорони є обов'язковим для «Власника».

Обладнання об'єкта технічними засобами охорони і безпеки здійснюється за рахунок коштів «Власника».

     Щоденне приймання об'єктів під охорону і здавання його:

     - керівництво "Власника" та " Виконавця " спільно організовують проведення занять та інструктажів з відповідальними особами по вивченню порядку приймання і здавання об"єктів та окремих приміщень з-під охорони, веденню відповідної документації.

     - здавання об'єктів під охорону і приймання з-під охорони здійснюється особами, які   уповноважені "Власником".

     Особи, відповідальні   за здавання об'єкта під охорону , визначаються "Власником", як правило, з числа співробітників, які мешкають у районі дислокації об'єкта, що охороняється. Список цих працівників надсилається " Виконавцю ".

      Особи, уповноважені "Власником", несуть відповідальність за дотримання порядку приймання (здавання) об'єктів під охорону, відповідність стану технічної укріпленості об'єкта існуючим вимогам.

     Прийманню (здаванню) під охорону підлягають тільки об'єкти, включені до дислокації   об'єктів, що охороняються.

     Оцінивши представлену позивачем дислокацію –розрахунок додаток до договору  №553 від 12.12.2004 року судом виявлено, що  сторони  обумовили назву об'єкта ТОВ ВТФ „Ексінтер” с. В.Гаї  вул. Підлісна,27, години охорони  в робочі  і вихідні дні з 9 год. 00 хв.  до 9 год.  00 хв. Всього годин  охорони 730 год. , кількість особового складу становить 4 одиниці, вартість охорони  однієї години становить 4 грн. ,загальна суму охорони становить 2920 грн.

    За  договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за  завданням  другої  сторони  (замовника)  надати послугу,  яка  споживається  в  процесі  вчинення  певної  дії або здійснення певної діяльності,  а замовник зобов'язується  оплатити

виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

        Положення   цієї  глави  можуть  застосовуватися  до  всіх договорів  про  надання  послуг,  якщо  це  не   суперечить   суті зобов'язання. (ст.901 ЦК України)

     Виконавець повинен надати послугу особисто.

        У випадках,  встановлених договором,  виконавець має право покласти виконання договору про  надання  послуг  на  іншу  особу, залишаючись  відповідальним  в  повному обсязі перед замовником за порушення договору.(ст.902 ЦК України)

       Якщо  договором  передбачено  надання  послуг  за   плату, замовник  зобов'язаний  оплатити надану йому послугу в розмірі,  у строки та в порядку, що встановлені договором.

       У разі неможливості виконати договір про  надання  послуг, що  виникла  не з вини виконавця,  замовник зобов'язаний виплатити виконавцеві розумну  плату.  Якщо  неможливість  виконати  договір виникла  з вини замовника,  він зобов'язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі,  якщо інше не  встановлено  договором  або

законом.( ст. 903 ЦК України)

       Строк   договору  про  надання  послуг  встановлюється  за домовленістю сторін,  якщо інше не встановлено законом або  іншими нормативно-правовими актами. (ст.905 ЦК України)

       Збитки,  завдані  замовнику  невиконанням  або  неналежним виконанням  договору  про  надання  послуг  за  плату,  підлягають відшкодуванню виконавцем,  у разі наявності його вини,  у  повному обсязі,  якщо  інше  не  встановлено договором.  Виконавець,  який

порушив договір про надання послуг за  плату  при  здійсненні  ним підприємницької  діяльності,  відповідає за це порушення,  якщо не доведе,  що  належне  виконання  виявилося  неможливим   внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.

       Збитки,  завдані  невиконанням  або  неналежним виконанням договору про безоплатне надання послуг,  підлягають  відшкодуванню виконавцем  у  розмірі,  що  не  перевищує  двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  якщо  інший  розмір  відповідальності

виконавця не встановлений договором.(ст.906 ЦК України)

      Із представлених документальних доказів  не вбачається, які конкретно  об'єкти охоронялися позивачем, позивачем не представлено  письмових доказів  приймання - передачі  об'єктів під охорону і здачі  з-під охорони об'єктів  відповідачу , і тим самим  документально не доведено фактичне надання послуг по охороні об'єктів відповідача.

 Оцінивши представлені документальні докази  , господарський суд Тернопільської області  прийшов до переконання,  що позивач документально  не довів суду,  що ним було надано  відповідачу послуги по охороні об'єктів  відповідача на суму 12 842 грн. 90 коп. , і що він має право на стягнення вказаних коштів з відповідача.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію(передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості (ст. 509 ЦК України).

Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор.

У зобов'язанні на стороні боржника або кредитора можуть бути одна або одночасно кілька осіб.

Якщо кожна із сторін у зобов'язанні має одночасно і права і обов'язки, вона вважається боржником у тому, що вона зобов'язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї. (ст. 510 ЦК України).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України)

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.(ст.526 ЦК України).

При таких обставинах,  позовні вимоги позивача щодо стягнення 12842 грн. 90 коп. боргу,  документально не обґрунтовані і задоволенню  не підлягають.

Керуючись ст.ст. 43, 49, 82-85 ГПК України, ст.ст. 509, 510, 526, 530, 532, 901, 902, 903, 906 Цивільного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

          1. В позові по даній справі  відмовити.

          2.  На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення «21»липня 2008 року, через місцевий господарський суд Тернопільської області .

          3. Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          І.М. Турецький

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.07.2008
Оприлюднено21.08.2008
Номер документу1914332
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/111-2253

Рішення від 17.07.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні