Ухвала
від 14.11.2011 по справі 5013/1239/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

14.11.2011 Справа № 5013/1239/11

Господарський суд Кіров оградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянувш и клопотання про покладення господарським судом виконан ня обов'язків директора ТОВ "У ранополіс" на розпорядника м айна арбітражного керуючого Кноблох І.В. у справі №5013/1239/1 1 від 14.07.2011 року за заявою

кредитора - фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_2, АДРЕС А_2,

до боржника - товариства з о бмеженою відповідальністю "У ранополіс", 25006, м.Кіровоград, вул. Леніна, 16/7, кв. 5,

про банкрутство, -

ПРЕДСТАВНИКИ:

від кредитора - участі не бр али;

від боржника - участі не бра ли;

В засіданні суду брала учас ть розпорядник майна боржник а арбітражний керуючий Кно блох І.В.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 24.10.2011 року господ арський суд визнав грошові в имоги кредиторів та затверди в реєстр вимог кредиторів бо ржника, зобов'язав розпорядн ика майна боржника скликати перші загальні збори кредито рів, рішення зборів кредитор ів про створення та склад ком ітету кредиторів подати госп одарському суду не пізніше 10.1 1.2011 року. Крім того, вказаною ух валою було зобов'язано розпо рядника майна боржника до 24.11.20 11 року подати суду звіт про св ою діяльність в якості розпо рядника майном боржника, від омості про фінансове станови ще боржника, а також інформац ію про виявлення ознак фікти вного банкрутства боржника ч и доведення до банкрутства. Г осподарським судом також бул о запропоновано комітету кре диторів боржника подати суду клопотання про відкриття пр оцедури санації, або визнанн я боржника банкрутом і відкр иття ліквідаційної процедур и, укладення мирової угоди.

На адресу господарського с уду 24.10.2011 року надійшло клопота ння в.о. директора ТОВ "Уранопо ліс" Молодожонової І.М. ві д 21.10.2011 року про покладення госп одарським судом виконання об ов'язків директора ТОВ "Урано поліс" на розпорядника майна арбітражного керуючого Кн облох І.В. у зв'язку із звільн енням з посади директора під приємства за власним бажання м та відсутністю інших працю ючих на підприємстві. До пода ного клопотання додано відпо відний протокол № 1 зборів за сновників (учасників) ТОВ "Ура нополіс" від 20.10.2011 року.

Ухвалою від 24.10.2011 року подане клопотання призначено до ро згляду в судовому засіданні та зобов'язано сторони подат и докази, необхідні для його р озгляду.

09.11.2011 року розпорядником майн а подано до господарського с уду протокол загальних зборі в кредиторів від 01.11.2011 року, від повідно до якого затверджен о комітет кредиторів боржник а у складі приватного підпри ємця ОСОБА_2; протокол №1 зб орів комітету кредиторів від 01.11.2011 року, відповідно до якого , зокрема, головою комітету кр едиторів обрано приватного п ідприємця ОСОБА_2, вирішен о звернутись до господарсько го суду з клопотанням про пок ладення обов'язків директора ТОВ "Уранополіс" на розпорядн ика майна.

Головою комітету кредитор ів подано до господарського суду відповідне клопотання п ро покладення виконання обов 'язків керівника ТОВ "Уранопо ліс" на розпорядника майна Кноблох І.В.

Розпорядником майна боржн ика арбітражним керуючим К ноблох І.В. подано до господ арського суду заяву про покл адення обов'язків керівника ТОВ "Уранополіс" на розпорядн ика майна.

Розглянувши подане клопот ання та матеріали справи у їх сукупності господарський су д дійшов висновку, що клопота ння не підлягає задоволенню з наступних підстав.

За приписами ч.2 ст.4-1 Господа рського процесуального коде ксу України господарські суд и розглядають справи про бан крутство у порядку проваджен ня, передбаченому цим Кодекс ом, з урахуванням особливост ей, встановлених Законом Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом" (далі - З акон про банкрутство).

Умови та порядок покладенн я виконання обов'язків керів ника боржника на розпорядник а майна визначені статтями 12 т а 13 Закону про банкрутство.

Частина 2 статті 12 Закону про банкрутство передбачає можл ивість відсторонення судом к ерівника боржника від займан ої посади . У свою чергу норма ч. 16 ст. 13 Закону про банкрутств о містить підстави для припи нення повноважень керівника боржника. При цьому, зазначен і статті встановлюють відмін ний порядок ініціювання відп овідних заходів, різні право ві підстави та правові наслі дки їх застосування.

Відповідно до норми ч. 2 ст. 12 З акону про банкрутство у проц едурі розпорядження майном з а клопотанням сторін, учасни ків провадження у справі про банкрутство, або розпорядни ка майна, що містить відомост і про перешкоджання керівник ом боржника діям розпорядник а майна, а також про вчинення к ерівником боржника дій, що по рушують права та законні інт ереси боржника і кредиторів, господарський суд має право відсторонити керівника борж ника від посади та покласти в иконання його обов'язків на р озпорядника майна.

Умовами її застосування є п ротиправна поведінка керівн ика боржника, спрямована на о бмеження реалізації правосу б'єктності як розпорядника м айна, так і самого боржника.

В свою чергу, відповідно до частини 16 статті 13 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" повнова ження керівника боржника або органів управління боржника , покладені на них відповідно до законодавства чи установ чих документів, можуть бути п рипинені у разі, якщо ними не в живаються заходи щодо забезп ечення збереження майна борж ника, створюються перешкоди діям розпорядника майна чи д опускаються інші порушення з аконодавства. В такому разі з а клопотанням комітету креди торів виконання обов'язків к ерівника боржника ухвалою го сподарського суду тимчасово покладається на розпорядник а майна до призначення в поря дку, визначеному законодавст вом та установчими документа ми, нового керівника боржник а. Про припинення повноважен ь керівника або органів упра вління боржника господарськ ий суд виносить ухвалу, яка мо же бути оскаржена у встановл еному порядку.

Таким чином, клопотання має бути подано комітетом креди торів, якій створюється відп овідно до ст.16 Закону. Таке кло потання має бути обґрунтован е та підтверджено належними доказами.

Отже, у разі наявності будь- яких обставин, що свідчать пр о неправомірність дій керівн ика боржника, наслідком яких є порушення прав та законних інтересів боржника і кредит орів, господарський суд за ві дповідною заявою має перевір ити дотримання керівником бо ржника норм чинного законода вства, в т.ч. законодавства про банкрутство, з метою недопущ ення настання незворотних на слідків для учасників справи про банкрутство.

В будь-якому випадку в діях керівника боржника має бути конкретний склад правопоруш ення. При цьому до уваги суду п риймаються лише письмові док ази, що підтверджують вказан і обставини.

В матеріалах даної справи в ідсутні докази вчинення кері вником боржника дій, що поруш ують законодавство.

Клопотання боржника про по кладення виконання обов'язкі в директора ТОВ "Уранополіс" н а розпорядника майна боржник а мотивовано звільненням дир ектора боржника з посади та в ідсутністю інших працюючих н а підприємстві.

Рішення комітету кредитор ів про звернення до господар ського суду з клопотанням пр о покладення обов'язків дире ктора ТОВ "Уранополіс" на розп орядника майна боржника тако ж було прийнято з підстав від сутності інших кандидатур дл я призначення директором бор жника, при тому що підприємст во повинне працювати, подава ти податкову та статистичну звітність.

Таким чином, у господарсько го суду відсутні підстави за доволення поданого клопотан ня про покладення господарсь ким судом виконання обов'язк ів директора ТОВ "Уранополіс " на розпорядника майна арбіт ражного керуючого Кноблох І.В.

Керуючись ст. ст. 4-1, 86 Господар ського процесуального кодек су України, ст.ст. 12, 13 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом", господ арський суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання б оржника про покладення госпо дарським судом виконання обо в'язків директора ТОВ "Ураноп оліс" на розпорядника майна а рбітражного керуючого Кно блох І.В. відмовити.

Примірники цієї ухвали над іслати всім кредиторам, вклю ченим до реєстру вимог креди торів (п. 1 ухвали від 24.10.2011 року), а рбітражному керуючому Кно блох І.В., боржнику.

Суддя Г.Б. Поліщук

14.11.11 14:30

Дата ухвалення рішення14.11.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19162127
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —5013/1239/11

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Постанова від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні