Рішення
від 25.10.2011 по справі 11/3-120
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" жовтня 2011 р.

Справа № 11/3-120

Господарський суд Тернопільської області

у складі < Список >  судді Сидорук А.М.  , судді < заповнити при колегіальному розгляді >           

Розглянув справу

за позовом: Приватного агропромислового підприємства "Золота Нива", с. Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області, 48541

до відповідача 1: Колективно-пайового господарства "Золота нива", с.Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області, 48541

до відповідача 2: Чортківської районної державної адміністрації, вул. Шевченка, 23, м. Чортків, Тернопільської області, 48500

до відповідача 3: Чортківської міської ради,  м. Чортків, Чортківського району, Трнопільської області, вул..Шевченка, 21

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Чортківське районне бюро технічної інвентаризації, вул. Сонячна, 7, м. Чортків, Тернопільської області, 48500    

про визнання права власності на нерухоме майно нежитлового приміщення Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул..Гончара, 5 в м.Чорткові Тернопільської області площею 70,38 кв.м. на суму 59033 грн., що складає 11,983 % від загальної вартості об’єкта та зобов’язання Чортківського районного бюро технічної інвентаризації здійснити державну реєстрацію права власності за Приватним агропромисловим підприємством "Золота Нива"

За участю представників сторін

Позивача:           Батрин П.І. –директор; ОСОБА_2 - адвокат.

Відповідача 1:    не з‘явився.

Відповідача 2:   Коцюк В.М. –завідуючий юридичного сектору.

Відповідача 3:   не з'явився.

Третьої особи:  Катеринюк М.М. –начальник Чортківського  районного бюро технічної інвентаризації

Суть справи: Приватне агропромислове підприємство "Золота Нива", с. Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області  звернулось до господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до Колективно-пайового господарства "Золота нива", с.Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області та  Чортківської районної державної адміністрації, вул. Шевченка, 23, м. Чортків, Тернопільської області, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Чортківського районного бюро технічної інвентаризації, вул. Сонячна, 7, м. Чортків, Тернопільської області, про визнання права власності на нерухоме майно, виділення в натурі частки нерухомого майна і усунення перешкод в користуванні нерухомим майном.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 17.03.2009р. залучено до участі у справі № 11/3-120 в якості відповідача Чортківську міську раду, м. Чортків Чортківського району Тернопільської області.

Позивач по справі Приватне агропромислове підприємство "Золота Нива", с. Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області в клопотанні від 07.04.2009р. відмовляється від притягнення в якості відповідачів КПГ „Золота Нива” та Чортківської райдержадміністрації по справі про визнання права власності на нерухоме майно, виділення в натурі та усунення перешкод в користуванні нерухомим майном.

В уточненнях до позовної заяви від 14.04.2009р., поданої  Приватним агропромисловим підприємством "Золота Нива" до відповідача Чортківської міської ради, третьої особи Чортківського бюро технічної інвентаризації, позивач просить суд визнати право власності на нерухоме майно нежитлового приміщення Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. Гончара,5 в м.Чорткові Тернопільської області площею 70,38 м.кв. на суму 59 033 грн., що складає 11,983% від загальної вартості об’єкта за ПАП „Золота Нива” та зобов’язати Чортківське  міжрайонне бюро технічної інвентаризації здійснити державну реєстрацію права власності за Приватним агропромисловим підприємством "Золота Нива" на вищезазначене майно.

13.10.2011р.  на адресу господарського суду Тернопільської області від Чортківської районної державної адміністрації, Тернопільської області надійшло клопотання № 02-1870/01-15 від 05.10.11р., з якого вбачається, що Чортківська райдержадміністрація та Чортківська міська рада є неналежними відповідачами по справі, КПГ "Золота Нива" ліквідоване як юридична особа, а пайовики колишнього КПГ "Золота Нива" не можуть бути відповідачами у господарському процесі, Чортківська райдержадміністрація вважає, що розгляд даної справи за правилами господарського судочинства у відповідності до вимог п.1 та п.6 ст.80 ГПК України має бути припинено. Спір про право на нерухоме майно, торговий дім по вул..Гончара, 5 у м.Чорткові, що існує між позивачем ПАП "Золота Нива" та пайовиками колишнього КПГ "Золота Нива" за своєю природою є цивільно-правовим, тому підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства у Чортківському районному суді.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін та третьої особи роз’яснено належні їм права та обов’язки, передбаченні ст. ст. 22, 27, 81-1 ГПК України.

На день розгляду справи від відповідача по справі  Чортківської міської ради,  м. Чортків, Чортківського району, Тернопільської області, вул..Шевченка, 21   надійшло клопотання від 24.10.2011р. за № 1728  про розгляд справи без участі представника Чортківської міської ради, з позовними вимогами позивача не погоджується та не визнає в повному обсязі.

Представник позивача в судовому засіданні заявив усне клопотання про відкладення розгляду справи в зв’язку з необхідністю викликати в судове засідання представника Чортківської міської ради для надання відповідних заперечень за пред’явленим позовом.

Приймаючи до уваги, що розгляд справи неодноразово відкладався, Чортківська міська рада як відповідач по справі була належним чином повідомлена про розгляд справи, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення, наявними в матеріалах справи,  та приймаючи до уваги, що в матеріалах справи є клопотання Чортківської міської ради за № 1576 від 27.09.2011р., № 1728 від 24.10.2011р. про розгляд справи без участі представника Чортківської міської ради, господарський суд відхиляє усне клопотання представника Приватного агропромислового підприємства "Золота Нива" про відкладення розгляду справи.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, третьої  особи, судом встановлено наступне:

Відповідно до довідки Головного управління статистики у Тернопільській області від 10.02.2009р. № 31-625, станом на 10 лютого 2009 року з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України вилучено Колективно-пайове господарство "Золота Нива", ідентифікаційний код 3781423, с.Шульганівка Чортківського району Тернопільської області.

В судовому засіданні представники позивача підтримали заяву, подану на адресу господарського суду Тернопільської області 07.04.2009р. про відмову від притягнення в якості відповідачів Колективно-пайового господарства „Золота Нива” та Чортківської райдержадміністрації та підтримали заяву про уточнення до позовної заяви про визнання права власності на нерухоме майно /вх..№ 13927 від 14.04.2009р./.

Враховуючи наведене, господарський суд виключає з числа відповідачів у справі № 11/3-120 Колективно-пайове господарство "Золота нива", с.Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області та Чортківську  районну державну адміністрацію, вул. Шевченка, 23, м. Чортків, Тернопільської області та розглядає позов Приватного агропромислового підприємства "Золота Нива" до Чортківської міської ради, третьої особи Чортківського бюро технічної інвентаризації   про визнання права власності на нерухоме майно нежитлового приміщення Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. Гончара,5 в м.Чорткові Тернопільської області  та зобов’язання Чортківське  міжрайонне бюро технічної інвентаризації здійснити державну реєстрацію права власності.

Як вбачається з матеріалів справи, будівництво Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. Гончара, 5 у м. Чорткові Тернопільської області було розпочате в червні 1996 року КПГ «Золота Нива».

17 травня 1996 року Чортківською райдержадміністрацією було прийнято рішення про виділення КПГ «Золота Нива»земельної ділянки під забудову магазину з вбудованою громадською вбиральнею.

Чортківським архітектурно-планувальним бюро було видано будівельний паспорт № 617 на внесення в натурі червоних ліній і проведення розбивки контурів фундаментів магазину з вбудованою вбиральнею і розпочато будівництво Торгового дому.

Згідно акта державної технічної комісії прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом  об’єкта відбулося 14.11.2001 року, замовником будівництва є ПАП «Золота Нива» в особі його директора Батрина П.І.

Згідно акта передачі від 18.03.2005 року позивачем було передано голові майнових, земельних паїв ОСОБА_3 основні засоби: незавершене будівництво –магазин та нафтопереробний мінізавод.

Висновком експерта судово-бухгалтерської експертизи від 22.01.2003 року № 1 вартість будівництва Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею, проведеного КПГ «Золота Нива», становить 433605,00 грн.

Згідно розподільчого балансу станом на 01.03.2005 року комітету співвласників майнових та земельних паїв КПГ «Золота Нива» передається вартість незавершеного будівництва Торгового дому, вартістю 492638,00 грн. Пайовий фонд станом на 01.04.2001 року включав і вартість Торгового дому, що становила 433605,00 грн.

Відповідно до Висновку експерта № 1750 судової експертизи по справі № 3/399-4709 Тернопільського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз від 22.10.2007р., в результаті дослідження наданих документів документально підтверджуються фінансово-господарські операції ПАП "Золота Нива", с.Шульганівка Чортківського району по виконанню будівельно-монтажних робіт на спорудженні Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул.Гончара, 5 у м.Чорткові у сумі 59033 грн., що складає 11,983% від вартості об’єкта, або 70,38 кв.м. від загальної площі об’єкта.

Як вбачається з позовних вимог Приватного агропромислового підприємства "Золота Нива" відповідно до Уточнення до позовної заяви про визнання права власності на нерухоме майно /вх..№ 13927 від 14.04.2009р./ відповідно до постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 13.05.2008р. позовні вимоги про визнання нечинним частково свідоцтва про право власності, виданого КПГ "Золота Нива", визнання за позивачем права власності на майно та зобов’язання органу БТІ зареєструвати таке право, що знаходиться під пунктами сьомим, восьмим та дев’ятим постанови господарського суду Тернопільської області від 10 січня 2008р. можливі лише за наслідками розгляду в порядку господарського судочинства, тому згідно ст.1 ГПК України ПАП "Золота Нива" звернулося до господарського суду з метою захисту своїх прав та інтересів, посилаючись на те, що згідно закону і тимчасового положення визнання та реєстрація права власності на нерухоме майно належить місцевим органам влади, тобто Чортківській міській раді.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив:

Постановою господарського суду Тернопільської області від 10 січня 2008р. у справі № 3/399-4709 позов задоволено частково. Визнано не чинним  і  скасовано розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації №6 від 11.01.2006 року „Про часткову  зміну  розпорядження  голови райдержадміністрації  від 03 вересня 2001 року № 288 „Про призначення  державної технічної  комісії про прийняття  в експлуатацію  закінченого  будівництва Торгового дому з вбудованою  вбиральнею” з моменту його винесення, як таке що прийняте всупереч чинного законодавства України. Визнано нечинним і скасовано  розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації №8 від 12.01.2006 року „Про скасування  розпорядження  голови райдержадміністрації  від 11 березня 2003 року №99 „Про затвердження  актів  введення  в експлуатацію  закінчених будівництвом  житлових  та господарських будинків  на території Чортківського району  в частині  затвердження  акта  державної  технічної  комісії про прийняття  в експлуатацію  Торгового дому  з вбудованою  громадською вбиральнею  по вул.. Гончара, 5 в місті Чорткові  та оформлення права власності  на нього ПАП „Золота Нива” з моменту його винесення, як таке що прийняте всупереч чинного законодавства України. Визнано нечинним і скасовано  розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації №427 від 27 червня  2006 року „Про затвердження  актів введення  в експлуатацію  закінчених  будівництвом  житлових  та господарських будинків  на території Чортківського району” з моменту його винесення, як таке що прийняте всупереч чинного законодавства України. Визнано нечинним частково  Свідоцтво про право власності   на нерухоме  майно –нежитлове приміщення Торгового дому з вбудованою громадською  вбиральнею  по вул. Гончара  ,5 у м.  Чорткові  Тернопільської області виданого Колективно - пайовому господарству  „Золота Нива „ с. Шульганівка  Чортківського району  Тернопільської області в частині  щодо нерухомого майна –нежитлового приміщення Торгового дому з вбудованою громадською  вбиральнею  по вул. Гончара  ,5 у м.  Чорткові  Тернопільської області площею 70,38 кв.м. від загальної  площі Торгового дому з вбудованою громадською  вбиральнею  по вул. Гончара  ,5 у м.  Чорткові  Тернопільської області , на суму 59033 грн. , що складає  11,983 %  від вартості об’єкта від 07.06.2005 року , видане Чортківською районною державною  адміністрацією. Визнано право власності  за Приватним агропромисловим підприємством  “Золота нива”,  с. Шульганівка  Чортківського району Тернопільської області на нерухоме майно –нежитлове приміщення Торгового дому з вбудованою громадською  вбиральнею  по вул. Гончара  ,5 у м.  Чорткові  Тернопільської області площею  70,38 кв.м. від загальної  площі Торгового дому з вбудованою громадською  вбиральнею  по вул. Гончара  ,5 у м.  Чорткові  Тернопільської області , на суму 59033 грн. , що складає  11,983 %  від вартості об’єкта. Зобов’язано  Чортківське міжрайонне  бюро технічної інвентаризації    в Тернопільській області  здійснити державну   реєстрацію  права власності  за Приватним агропромисловим підприємством “Золота нива”, с. Шульганівка  Чортківського району Тернопільської області  на нерухоме майно –нежитлове приміщення Торгового дому з вбудованою громадською  вбиральнею  по вул. Гончара  ,5 у м.  Чорткові  Тернопільської області площею  70,38 кв.м. від загальної  площі Торгового дому з вбудованою громадською  вбиральнею  по вул. Гончара  ,5 у м.  Чорткові  Тернопільської області , на суму 59033 грн. , що складає  11,983 %  від вартості об’єкта; в решті позову відмовлено; стягнуто з Чортківської  районної державної адміністрації , м. Чортків  вул. Шевченка, 23 Тернопільської області в користь Приватного  агропромислового підприємства “Золота нива”, с. Шульганівка  Чортківського району Тернопільської області  - 85 грн. в повернення витрат по оплаті державного мита, 118 грн. в повернення витрат по оплаті інформаційно -  технічних послуг, 703 грн. 80 коп. в повернення витрат по оплаті  за здійснення судової експертизи.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 13.05.2008р.  апеляційну скаргу Чортківської районної державної адміністрації Тернопільської області задоволено частково, постанову господарського суду Тернопільської області від 10 січня 2008року –змінено та викладено в такій редакції:  Позовні вимоги Приватного агропромислового підприємства „Золота Нива” задовольнити частково, визнати нечинним  і  скасувати розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації № 6 від 11.01.2006 року „Про часткову  зміну  розпорядження  голови райдержадміністрації  від 03.09. 2001 року № 288 „Про призначення  державної технічної  комісії про прийняття  в експлуатацію  закінченого  будівництва Торгового дому з вбудованою  вбиральнею” з моменту його винесення, як таке що прийняте всупереч чинного законодавства України; визнати нечинним і скасувати  розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації № 8 від 12.01.2006 року „Про скасування  розпорядження  голови райдержадміністрації  від 11.03.2003 року № 99 „Про затвердження  актів  введення  в експлуатацію  закінчених будівництвом  житлових  та господарських будинків  на території Чортківського району  в частині  затвердження  акта  державної  технічної  комісії про прийняття  в експлуатацію  Торгового дому  з вбудованою  громадською вбиральнею  по вул.. Гончара, 5 в місті Чорткові  та оформлення права власності  на нього ПАП „Золота Нива” з моменту його винесення, як таке що прийняте всупереч чинного законодавства України; визнати нечинним і скасувати  розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації № 427 від 27.06.  2006 року „Про затвердження  актів введення  в експлуатацію  закінчених  будівництвом  житлових  та господарських будинків  на території Чортківського району” з моменту його винесення, як таке що прийняте всупереч чинного законодавства України; в решті позовних вимог провадження у справі закрити.

Ухвалою Вищого Адміністративного суду України від 11.08.2010р. касаційну скаргу Чортківської районної державної адміністрації Тернопільської області задоволено частково; постанову господарського суду Тернопiльської областi від 10 січня 2008 року у справі № 3/399-4709 та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 13 травня 2008 року скасовано; справу № 3/399-4709 направлено  на новий судовий розгляд в Тернопільський окружний адміністративний суд.

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2010 року  закрито провадження у адміністративній справі  № 2а-2901/10/1970 в частині визнання за ПАП «Золота нива»права власності на 1/8 в ідеальній частці Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. О.Гончара в м. Чорткові та з врахуванням доповнень від 19 грудня 2007 року до позовної заяви –визнати право власності за ПАП «Золота Нива»на 70,38 кв.м. від загальної площі Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. О. Гончара в м. Чорткові Тернопільської області, на суму 59033 грн. що складає 11,983% від вартості об’єкта, враховуючи, що позовні вимоги в цій частині не належать до юрисдикції адміністративних судів.

 Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2010 року  позовну заяву приватного агропромислового підприємства «Золота Нива»до Чортківської районної державної адміністрації Тернопільської області, Колективно - пайового господарства «Золота Нива», Чортківського районного бюро технічної інвентаризації, за участю третьої особи без самостійних вимог - приватного підприємства «Шульганівське»про визнання нечинними та скасування розпоряджень голови Чортківської районної державної адміністрації № 6 від 11.01.2006 року «Про часткову зміну розпоряджень голови райдержадміністрації від 03 вересня 2001 року № 288 «Про призначення державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництва Торгового дому з вбудованою вбиральнею»; № 8 від 12.01.2006 року «Про скасування розпорядження голови райдержадміністрації від 11 березня 2003 року № 99 «Про затвердження актів введення в експлуатацію закінчених будівництвом житлових та господарських будинків на території Чортківського району в частині затвердження акта державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. Гончара, 5 в місті Чорткові та оформлення права власності на нього ПАП «Золота Нива»; № 427 від 27 червня 2006 року «Про затвердження актів введення в експлуатацію закінчених будівництвом житлових та господарських будинків на території Чортківського району»; визнання нечинним і скасування свідоцтво про право власності на нерухоме майно Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. О.Гончара, 5 в м. Чорткові, виданого колективному пайовому господарству «Золота Нива»та згідно доповнень від 19 грудня 2007 року до позовної заяви –про зобов’язання Чортківське МБТІ в Тернопільській області здійснити державну реєстрацію права власності за ПАП «Золота Нива»на 70,38 кв.м. від загальної площі Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. О.Гончара в м. Чорткові Тернопільської області, на суму 59033 грн. що складає 11,983%  від вартості об’єкта - залишено без розгляду в зв’язку з поданим ПАП "Золота Нива" клопотанням про відкликання позовної заяви.

Отже, на день розгляду справи, враховуючи попередні судові акти, які набрали законної сили, є чинним розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації № 8 від 12.01.2006 року «Про скасування розпорядження голови райдержадміністрації від 11 березня 2003 року № 99 «Про затвердження актів введення в експлуатацію закінчених будівництвом житлових та господарських будинків на території Чортківського району в частині затвердження акта державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. Гончара, 5 в місті Чорткові та оформлення права власності на нього ПАП «Золота Нива; є чинним свідоцтво про право власності на нерухоме майно Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. О.Гончара, 5 в м. Чорткові, видане колективному пайовому господарству «Золота Нива», яке на дату розгляду справи ліквідоване як юридична особа.

Як вбачається з довідки № 231 від 07.10.2011р., виданої Чортківським обласним комунальним міжрайонним бюро технічної інвентаризації, на даний час нерухоме майно торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею знаходиться в невизначеному стані. КПГ «Золота Нива», яке вложило в будівництво 433605,42 грн. і претендувало на частку майна, ліквідоване. ПАП «Золота Нива»з поданих документів в інвентарбюро, вклало у будівництво торгового дому 59033 грн. і претендує на 11/98 частин нерухомого майна і ВАТ «Тернопільсортнасіннєовоч»згідно поданих документів в інвентар бюро претендує  на нежитлове приміщення 25 кв.м. На даний час, право власності на нерухоме майно торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул..О.Гончара, 5 в м.Чорткові не зареєстровано.

  Згідно з ч. ч. 1, 2, 4 ст. 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом. Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Згідно приписів статті 4 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних і юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, зокрема, і право власності на нерухоме майно.

У відповідності з ст. 19 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, є: нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, довічного утримання, дарування, міни земельної ділянки або іншого нерухомого майна; договір про приватизацію майна державних підприємств; договір купівлі-продажу нерухомого майна, зареєстрований на біржі в установленому порядку; нотаріально посвідчений договір про поділ, перерозподіл, об'єднання нерухомого майна; свідоцтво про право на спадщину; свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя; свідоцтво про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів; свідоцтво про право власності на будівлю (частину будівлі), споруду; рішення суду про право власності на об'єкт незавершеного будівництва; акти прийому нерухомого майна до експлуатації; договори про іпотеку, оренду строком більше одного року, інші визначені законом документи щодо речових прав на нерухоме майно; рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, що набрали законної сили; інші акти органів державної влади або органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, прийнятих у межах повноважень, визначених законом.

У відповідності до п.6.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно оформлення права власності на об’єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування.

Згідно п.6.2 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно підготовку документів для видачі свідоцтв про право власності можуть за дорученням органів місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації та інших органів відповідно до законодавства проводити бюро технічної інвентаризації.

Згідно ч. 1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За змістом вищезазначеної норми потреба в цьому заході захисту права власності виникає тоді, коли наявність суб’єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або оспорюється ними.

Матеріали справи не містять доказів, а позивачем в обґрунтування своїх позовних вимог не подано доказів письмового звернення до Чортківської  міської ради про визнання права власності за ПАП «Золота Нива» на нерухоме майно нежитлового приміщення Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул. Гончара,5 в м.Чорткові Тернопільської області площею 70,38 м.кв. на суму 59 033 грн. та доказів відмови органу місцевого самоврядування в його оформленні та видачі свідоцтва про право власності.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 11.10.2011р.   позивача Приватне агропромислове підприємство «Золота Нива»було зобов’язано надати господарському суду правовстановлювальні документи, які підтверджують право власності ПАП "Золота Нива" на нерухоме майно нежитлового приміщення Торгового дому з вбудованою громадською вбиральнею по вул..Гончара, 5 в м.Чорткові Тернопільської області площею 70,38 кв.м. на суму 59033 грн., що складає 11,983 % від загальної вартості об’єкта та на земельну ділянку, на якій споруджене нежитлове приміщення Торгового дому;   письмові обґрунтування щодо дій Чортківської міської ради, які свідчать про те, що Чортківською міською радою оспорюється чи не визнається право власності позивача на спірне майно.

Позивачем на виконання вимог суду /щодо надання правовстановлюючих документів/ надано копії документів з матеріалів справи №  3/399-4709 /прийняті по даній справі судові акти описано вище/, письмові обгрунтування щодо дій Чортківської міської ради про оспорення або не визнання права власності ПАП «Золота Нива»позивачем не надано.

Отже, дослідивши усі докази у справі та приймаючи до уваги, що на день розгляду справи є чинним розпорядження голови Чортківської районної державної адміністрації № 8 від 12.01.2006 року „Про скасування  розпорядження  голови райдержадміністрації  від 11 березня 2003 року № 99 „Про затвердження  актів  введення  в експлуатацію  закінчених будівництвом  житлових  та господарських будинків  на території Чортківського району  в частині  затвердження  акта  державної  технічної  комісії про прийняття  в експлуатацію  Торгового дому  з вбудованою  громадською вбиральнею  по вул.. Гончара, 5 в місті Чорткові  та оформлення права власності  на нього ПАП „Золота Нива”, а позовні вимоги згідно заяви про уточнення до позовної заяви від 14.04.2009р., подані Приватним агропромисловим підприємством "Золота Нива" до відповідача Чортківської міської ради, та при розгляді даного спору позивачем не надано доказів невизнання або оспорювання відповідачем Чортківською міською радою права власності позивача на спірне майно, а відтак  господарський суд вважає позовні вимоги Приватного агропромислового підприємства «Золота Нива», с. Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області необґрунтованими та такими, що не підлягають до задоволення.

Відповідно до ст. 33,43 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України при відмові в позові господарські витрати покладаються на позивача.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 22,33,43,49,82,84,85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Виключити з числа відповідачів у справі № 11/3-120 Колективно-пайове господарство "Золота нива", с.Шульганівка, Чортківського району, Тернопільської області та Чортківську  районну державну адміністрацію, вул. Шевченка, 23, м. Чортків, Тернопільської області.

2. В позові відмовити.

3. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторонами може бути подано апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня його прийняття (підписання –01.11.2011р.) через місцевий господарський суд.

 Це поле друкуватися не буде !!! Інформацію НЕ ЗМІНЮВАТИ !!!переведено в чистовик -8525

Суддя                                                                                          А.М. Сидорук

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення25.10.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19162442
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/3-120

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

Рішення від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні