Рішення
від 04.08.2008 по справі 8480-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

8480-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 320

РІШЕННЯ

Іменем України

04.08.2008Справа №2-12/8480-2008

За позовом - Приватного підприємства «Буревісник» (м.Євпаторія, вул..Фрунзе,13/35).   

До відповідача – Заозерненської селищної ради (м.Євпаторія, смт.Заозерне, вул..Аллея Дружби,50).

Про визнання недійсним рішення та визнання права.  

Суддя Іллічов М.М.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача - Попович І.Я. – представник, довіреність б/н від 15.10.07р.

Від відповідача - не з'явився.

Сутність спору:

Приватне підприємство «Буревісник» звернулось до господарського суду АР Крим з позовом до відповідача – Заозерненської селищної ради про визнання недійсним рішення Заозерненської селищної ради від 27.06.2008р. №5-34/4 «Про протест прокурора м.Євпаторії від 26.06.2008р. №1289 на рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки у довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого центру між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» та визнання права ПП «Буревісник» на самостійне здійснення господарської діяльності (в частині визначення строків розробки проекту забудови, початку та закінчення забудови) на орендує мій земельній ділянці площею 0,9563 га (кадастровий номер 0110945300:01:001:0003), розташованої за адресою: м.Євпаторія, смт.Заозерне, між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ.

Позовні вимоги мотивовані тим, що на підставі рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки у довгострокову оренду ПП «Буревісник» між позивачем та відповідачем 08.11.2004р. був укладений договір оренди земельної ділянки площею 0,9563 га, розташованої за адресою: м.Євпаторія, смт.Заозерне, між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ. Даний договір був зареєстрований в Кримській регіональній філії ДП «Центр земельного кадастру» при Держкомземі України. Проте рішенням Заозерненської селищної ради від 27.06.2008р. №5-34/4 «Про протест прокурора м.Євпаторії від 06.06.2008р. №1289 на рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки у довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого центру між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» протест прокурора був задоволений та рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки у довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого центру між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» було безпідставно скасовано.

Відповідач до судового засідання вже вдруге не з'явився. Про причини нез'явлення  суд не повідомив. Про день та час судового засідання був повідомлений належним чином – рекомендованою кореспонденцією. Відзив на позовну заяву до суду не надіслав.

Суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст..75 ГПК України.

Розгляд справи відкладався в порядку ст..77 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

          22.10.2004р. Заозерненської селищною радою було прийнято рішення за №777 «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ», згідно до якого був затверджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,9563 га та передачі її в оренду ПП «Буревісник» строком на 49 років для будівництва оздоровчого центру.

          08 листопада 2004р. між Заозерненської селищною радою (надалі Орендодавець) та Приватним підприємством «Буревісник» (надалі Орендар) був укладений договір оренди б/н (надалі Договір, а.с.19 – 24).

          Згідно до п.1 Договору Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення з селищних земель, яка є комунальною власністю та зареєстрована за Заозерненської селищною радою за кадастровим №0110945300:01:001:0003, за адресою: Україна, АР Крим, м.Євпаторія, с.Заозерне, між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ (а.с.19).

          Згідно до п.7 Договору договір укладено на 49 років.

Пункт 12 Договору встановлює, що земельна ділянка передається в оренду для будівництва оздоровчого центру. Цільове призначення земельної ділянки встановлено п.13 Договору та визначається як оздоровче призначення (для організації профілактики та лікування).

Згідно до акту прийому – передачі земельної ділянки від 08.11.2004р. Заозерненська селищна рада передала, а ПП «Буревісник» прийняв в оренду земельну ділянку за адресою: Україна, АР Крим, м.Євпаторія, смт.Заозерне, між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» загальною площею 9563 кв.м. (а.с.26).

Договір оренди був зареєстрований у Кримській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» при Держкомземі України, про що у Державному реєстрі земель вчинений запис від 07.12.2004р. за №35 (а.с.24).

26.06.2007р. прокурором м.Євпаторії винесений протест №1289 на рішення Заозерненської селищної ради №777 від 22.10.2004р. «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» з вимогою скасувати вищезазначене рішення.

Протест мотивований посиланням на п. «г» ст.141 Земельного кодексу України – використання земельної ділянки не за цільовим призначенням є підставою для припинення права користування земельною ділянкою; п.4 ч.1 ст.416 Цивільного кодексу України – право користування земельною ділянкою, наданою для забудови, припиняється у разі не використання земельної ділянки для забудови протягом 3-х років; ч.15 ст.24 Закону України «Про планування та забудову територій» - якщо юридична особа не почала будівельні роботи протягом 2-х років з дня отримання дозволу на будівництво об'єкту містобудування, цей дозвіл втрачає силу, а поновлення дозволу здійснюється у тому ж порядку, як і його надання; ПП «Буревісник» не надавав проектно – кошторисну документацію, дозвіл на виконання будівельних робіт інспекцією ДАБК ВРК не видавався, надана в оренду земельна ділянка протягом трьох років не використовується за призначенням, що є порушенням договірних умов.

Рішенням 24 сесії 5-го скликання Заозерненської селищної ради від 28.09.2007р. №5-24/4 протест прокурора м.Євпаторії від 07.09.2007р. на рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» був задоволений, рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» було скасовано (а.с.45).

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі. При цьому суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди, дотримання екологічної безпеки, державних стандартів, норм і правил у сфері забудови населених пунктів, дотримання режиму водозахисних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони.

Згідно ст.ст. 31,32 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження  земельної  ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника  земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження  його до позбавлення волі та відмови осіб,  зазначених  у  статті  7  цього Закону, від виконання  укладеного  договору  оренди  земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір оренди землі припиняється  також  в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за  згодою  сторін.

На  вимогу  однієї  із  сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме п.34 Договору, розірвання договору в односторонньому порядку є невнесення Орендарем орендної плати протягом 3 місяців підряд. При цьому договір вважається розірваним з моменту отримання Орендарем повідомлення Орендодавця про відмову від договору.

Як вже зазначалось раніше п.п. 12,13 Договору встановлюють, що земельна ділянка передається в оренду для будівництва оздоровчого центру; цільове призначення земельної ділянки – оздоровчого призначення (для організації профілактики та лікування).

В матеріалах справи відсутні будь – які докази того, що позивач (Орендар) використовує спірну земельну ділянку не за цільовим призначенням або змінює її цільове призначення, а тому посилання відповідача на п. «г» ст..141 ЗК України як на підставу для скасування рішення №777 «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» необґрунтоване.

Суд доходить висновку, що посилання на п.4 ч.1 ст.416 ЦК України у протесті прокурора та спірному рішенні відповідача, як на підставу для скасування рішення Заозерненської селищної ради №777 «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ» також не є обгрунтованим. При цьому суд виходить з того, що відповідно до п.4 ч.1 ст.416 ЦК України право користування земельною ділянкою для забудови припиняється у разі невикористання  земельної  ділянки  для  забудови протягом трьох років підряд. Однак відповідно до ст..23 Закону України «Про планування та забудову територій» забудова територій передбачає здійснення нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, впорядкування об'єктів містобудування, розширення та технічного переоснащення підприємств (далі - будівництво). Будівництво об'єктів містобудування здійснюється згідно з  законодавством, державними стандартами, нормами та правилами, регіональними і місцевими правилами забудови, містобудівною та проектною документацією.

Відповідно до ч.1 ст.24 Закону України «Про планування та забудову територій» фізичні та юридичні особи, які мають намір здійснити будівництво об'єктів містобудування на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи користування, зобов'язані отримати від виконавчих органів відповідних рад, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, у разі делегування їм таких повноважень відповідними радами, дозвіл на будівництво об'єкта містобудування (далі - дозвіл на будівництво). Дозвіл на будівництво дає право замовникам на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних робіт у порядку, визначеному цим Законом. Дозвіл на  будівництво надається на підставі комплексного висновку щодо відповідності запропонованого будівництва містобудівній документації, державним будівельним нормам, місцевим правилам забудови (далі - комплексний висновок).

          Дозвіл на будівництво об'єкта містобудування не дає права на початок виконання будівельних робіт без одержання відповідного дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції України або її територіальних органів.  

          Згідно до ст..28 Закону України «Про планування та забудову територій» проектна документація на будівництво об'єктів містобудування розробляється згідно з вихідними даними на проектування з дотриманням вимог державних стандартів, норм і правил, регіональних і місцевих правил забудови та затверджується замовником в установленому законом порядку. Порядок розроблення і затвердження проектної документації на будівництво об'єктів містобудування встановлюється спеціально уповноваженим  центральним органом виконавчої влади з питань архітектури та містобудування.

          Стаття 29 Закону України «Про планування та забудову територій» встановлює, що дозвіл на виконання  будівельних робіт - це документ, що засвідчує право забудовника та підрядника на виконання будівельних робіт, підключення об'єкта будівництва до інженерних мереж та споруд, видачу ордерів на проведення земляних робіт. Дозвіл на виконання будівельних робіт надається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю, які ведуть  реєстр наданих дозволів.

          Таким чином позивач не може здійснювати будівельні роботи щодо забудови орендованої земельної ділянки до отримання відповідних документів, необхідних для проведення таких робіт та більш того, під забудовою земельної ділянки слід також розуміти дії з розробки проектної документації.

          Більш того, посилання на п.4 ч.1 ст.416 ЦК України взагалі не можуть застосовуватись до відносин оренди, які виникли між позивачем та відповідачем, оскільки Глава 34 Цивільного кодексу України регулює правовідносини щодо права користування чужою земельною ділянкою для забудови. Так ст..413 ЦК України встановлює, що власник земельної ділянки має право надати її в користування іншій особі для будівництва промислових, побутових, соціально-культурних, житлових та інших споруд і будівель (суперфіцій). Таке право виникає на підставі договору або заповіту.

          В свою чергу, правовідносини між позивачем та відповідачем виникли на підставі договору оренди, та регулюються, зокрема, Законом України «Про оренду землі», Земельним кодексом України та ст..792 ЦК України та до даних правовідносин не можуть бути застосовані норми Глави 34 ЦК України.

          Щодо посилань на ч.15 ст.24 Закону України «Про планування та забудову територій» як на підставу для скасування рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ», згідно до якої у разі, якщо фізична або юридична особа не розпочала будівельні роботи протягом двох років від дня отримання дозволу на будівництво об'єкта містобудування, цей дозвіл втрачає чинність. Поновлення дозволу відбувається в такому  ж порядку, як і його надання, то суд вважає, що дане посилання є невірним. Як випливає з зазначеної норми втрачає чинність лише дозвіл на будівництво, а не саме рішення, прийняте відповідною радою.

          Однак слід зазначити, що суд не приймає до уваги як посилання позивача в обгрунтування своїх позовних вимог на те, що скасовуючи раніше прийняте рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ», Заозерненська селищна рада перевищила свої повноваження, оскільки норми Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» не надають радам такі повноваження, як скасування власних, раніше прийнятих рішень. При цьому суд виходить з наступного.

          Відповідно до ст..21 Закону України «Про прокуратуру» протест на акт, що суперечить закону, приноситься прокурором до органу, який його видав, або до вищестоящого органу. У протесті прокурор ставить питання про скасування акта або приведення його у відповідність з законом, а також поновлення порушеного права. Протест прокурора зупиняє дію опротестованого акту і підлягає обов'язковому розгляду відповідним органом у десятиденний строк після його надходження. Про наслідки розгляду протесту в цей же строк повідомляється прокурору.

          У разі відхилення протесту або ухилення від його розгляду прокурор може звернутися з заявою до суду про визнання акта незаконним. Заяву до суду може бути подано протягом 15 днів з моменту одержання повідомлення про відхилення протесту або закінчення передбаченого законом строку для його розгляду. Подача такої заяви зупиняє дію правового акту.

          Відповідно до ст..8 Закону України «Про прокуратуру» вимоги прокурора, що відповідають діючому законодавству, є обов'язковому для всіх органів, підприємств, посадових осіб і виконують негайно або в передбачені законом або встановлені прокуратурою строки.

          За приписами ч.1 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Рішення  ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос.

          Згідно до ч. 10 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

          Таким чином, рішення ради про скасування попередньо прийнятого в межах наданих повноважень рішення, з дотриманням встановленої для реалізації цих повноважень процедури і при відсутності імперативу заборони скасування власного рішення на задоволення протесту прокурору з мотивів його невідповідності закону, не може вважатись перевищенням повноважень, навіть за умови наявності повноважень інших органів скасувати рішення ради та права на звернення заінтересованої особи про визнання незаконним такого рішення.

          Таким чином, враховуючи вищевикладені обставини, суд при задоволенні даного позову не керувався такою підставою, як перевищення відповідачем своїх повноважень при скасуванні раніше прийнятого ним рішення, а надав правову оцінку доводам, викладеним в протесті прокурора м.Євпаторії та викладеним в спірному рішенні та прийшов до висновку, що ці доводи є необгрунтованими та не є підставами для скасування рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки в довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого комплексу між пляжами пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ».    

З огляду на викладене,  керуючись ст. 82 - 84 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати недійсним рішення Заозерненської селищної ради від 27.06.2008р. №5-34/4 «Про протест прокурора м.Євпаторії від 26.06.2008р. №1289 на рішення Заозерненської селищної ради від 22.10.2004р. №777 «Про надання земельної ділянки у довгострокову оренду ПП «Буревісник» для будівництва оздоровчого центру між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ».

3.          Визнати право приватного підприємства «Буревісник» на самостійне здійснення господарської діяльності (в частині визначення строків розробки проекту забудови, початку та закінчення забудови) на орендованій земельній ділянці площею 0,9563 га (кадастровий номер 0110945300:01:001:0003), розташованої за адресою: м.Євпаторія, смт.Заозерне, між пляжем пансіонату «Планета» та підприємством НЦПіДПіРІ.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Іллічов М.М.

Дата ухвалення рішення04.08.2008
Оприлюднено22.08.2008
Номер документу1917389
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення та визнання права. &nbsp

Судовий реєстр по справі —8480-2008

Рішення від 04.08.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні