Постанова
від 21.07.2008 по справі 9/479/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/479/08

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

"21" липня 2008 р. 11:00

Справа №  9/479/08

                                                  

Господарський суд Миколаївської області у складі  судді Філінюк І.Г., при секретарі Цурика І. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні  матеріали адміністративного позову:

Товариства з обмеженою відповідальністю «БаГор-Сервіс», м. Миколаїв, вул. К. Лібкнехта, 12/39

до відповідача: Комунальне підприємство «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації», м. Миколаїв, вул. Шевченко, 40  

За участю представників сторін:

Від позивача: Кузнєцов І.Є., дор від 01.11.06р.   

Від відповідача: Бортік Р. О., дор від 04.01.2008р.    

ТОВ “БаГор-Сервіс»»звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить зобов'язати КП МБТІ зареєструвати в єдиному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м. Миколаїв, вул. Кіровоградська, 70.

Представник відповідача позовні вимоги не визнав посилаючись на їх недоведеність.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, суд –

                                        Встановив:

Рішенням господарський суду Миколаївської області по справі № 9/422/08 від 04.07.2008р. за позивачем визнано право власності на самочинно збудовані нежитлове приміщення  ангару для зберігання сільськогосподарської техніки та автотранспорту, з процентом будівельної готовності 75, загальною площею: 1350 кв. м., розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. Кіровоградська, 70.

Згідно ст. 657 ЦК України договір купівлі - продажу нерухомого майна підлягає державній реєстрації.

Абзац 3 п. 2 ст. 331 ЦК України передбачає, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до п. 1.4 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18 лютого 2002 року за N 157/6445) державна реєстрація прав власності на нерухоме майно —це внесення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв'язку з виникненням, існуванням або припиненням права власності на нерухоме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об'єктів нерухомого майна на підставі правовстановлювальних документів.

Згідно п. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»речові права на нерухоме майно, їх обмеження та правочини щодо нерухомого    майна    підлягають    обов'язковій    державній    реєстрації    в    порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до п. 2.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18 лютого 2002 року за N 157/6445) для реєстрації виникнення, існування, припинення прав власності на нерухоме майно та оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із заявою про реєстрацію прав власності подаються правовстановлювальні документи, їх копії (нотаріально засвідчені), а також інші документи, що визначені цим Положенням.

Додаток 1 до п. 2.1. тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18 лютого 2002 року за N 157/6445) містить перелік правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна. Так, відповідно до п. 10 вище зазначеного переліку такими правовстановлюючими документами є рішення судів, третейських судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, про встановлення факту права власності на об'єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності.

Стаття 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»містить перелік документів для державної реєстрації прав на нерухоме майно. Серед передбаченого Законом переліку документів є рішення суду про право власності на об'єкт незавершеного будівництва.

Відповідач рішенням від 15.07.2008р. відмовив позивачу в реєстрації права власності на об'єкт нерухомості, проте зазначене рішення суд вважає противоправним та підлягаючим скасуванню, з оглядом на наступне:

Так відповідач посилається на п. 2.1 Тимчасового положення, який передбачає для реєстрації виникнення, існування, припинення прав власності на нерухоме майно та оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із заявою про реєстрацію прав власності подаються правовстановлювальні документи (додаток 1), їх копії (нотаріально засвідчені), а також інші документи, що визначені цим Положенням. Позивачем була подана відповідна заява та передбачений Тимчасовим положенням правовстановлюючий документ яким є рішення Господарського суду Миколаївської області у справі № 9/422/08 від 04.07.2008р. про визнання права власності.

Інших документів які б були визначені Тимчасовим положенням у даному випадку немає.

Що стосується приписів ч. 3 ст. 331 ЦК України, на які посилається відповідач та зроблені відповідні висновки про необхідність додатково подавати: 1) державний акт на право власності або постійного користування земельною ділянкою, що посвідчує право власності або постійного користування земельною ділянкою юридичною чи фізичною особою, виданий в установленому порядку або договір оренди земельної ділянки; 2) проектно-кошторисну документацію; 3) дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий в установленому законодавством порядку; ні Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5, а  ні Закон України  «Про  державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»не містить зазначених вимог.

За такими, обставинами, суд вважає адміністративний позов доведеним та підлягаючим задоволенню.

Керуючись ст. 87, 94, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд  –

                                                  

Постановив:

Позов задовольнити.

Зобов'язати  комунальне підприємство «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації»(м. Миколаїв, вул. Шевченка, 4, ідентифікаційний код 03349507) зареєструвати в Єдиному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право власності на самочинно збудовані нежитлове приміщення  ангару для зберігання сільськогосподарської техніки та автотранспорту, з процентом будівельної готовності 75, загальною площею: 1350 кв. м., розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. Кіровоградська, 70, який належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «БаГор-Сервіс», (м. Миколаїв, вул. К. Лібкнехта, 12/39, код ЄДРПОУ 30243618)

Стягнути з державного бюджету України на користь Товариству з обмеженою відповідальністю «БаГор-Сервіс», (м. Миколаїв, вул. К. Лібкнехта, 12/39, код ЄДРПОУ 30243618) –3.40 грн. судового збору.

Постанова може бути оскаржена в порядку ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.       

Суддя I.Г.Фiлiнюк

 

Дата ухвалення рішення21.07.2008
Оприлюднено22.08.2008
Номер документу1917476
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/479/08

Постанова від 21.07.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 17.07.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 17.07.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні