Рішення
від 01.11.2011 по справі 18/221
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 18/221 01.11.11

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Віталі»;

До Голосіївсько ї районної в м. Києві ради;

Про спонукання д о укладення договору.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники

Від позивача: ОСОБА_ 1., представник, довіреність №б/н від 22.07.2011 р.;

Від відповідача: не з' явився.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 09.09.2011 р. поруш ено провадження у справі №18/221, справа призначена слуханням на 22.09.2011 р. Ухвалою Господарськ ого суду м. Києва від 22.09.2011 р. роз гляд справи відкладено на 13.10.20 11 р. Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 13.10.2011 р. розгляд сп рави відкладено на 01.11.2011 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до г осподарського суду позовній заяві просить зобов' язати відповідача виконати розпор ядження від 17 червня 2010 року №77 т а укласти з позивачем Типови й договір, затверджений ріше нням Київської міської ради від 28 вересня 2006 року №34/91, оренди нежитлового приміщення в бу динку №99 по вулиці Саксагансь кого в місті Києві площею 109,0 кв . м. строком на два роки одинад цять місяців з мотивів, вказа них у позовній заяві.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, просив позов за довольнити у повному обсязі.

Відповідач - Голосіївськ а районна в м. Києві рада, у над аному запереченні на позов п озовні вимоги позивача запер ечував, у задоволенні позову просив відмовити, посилаючи сь на те, що у відповідності з пунктами Положення про поряд ок надання майна в оренду, що н алежить до комунальної власн ості територіальної громади Голосіївського району м. Киє ва, втратило чинність рішенн я (розпорядження) Голосіївсь кої районної в м. Києві ради ві д 17.06.2010 р. №77 «Про оренду нежитлов их приміщень комунальної вла сності територіальної грома ди Голосіївського району м. К иєва на конкурсних засадах»т а втратив чинність ордер №78-10, т ому договір оренди не може бу ти укладений.

Розглянувши документи і ма теріали, додані до позовної з аяви, заслухавши пояснення п редставників сторін, всебічн о і повно з' ясувавши всі обс тавини справи, оцінивши дока зи, які мають значення для вир ішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

Розпорядженням Голосі ївської районної в м. Києві ра ди від 17 червня 2010 р. №77 «Про орен ду та тимчасове користування нежитлових приміщень комуна льної власності територіаль ної громади Голосіївського р айону м. Києва на конкурсних з асадах»(далі - розпорядженн я) було прийнято рішення про н адання Товариству з обмежено ю відповідальністю «Віталі» в оренду строком на два роки о динадцять місяців нежитлово го приміщення в будинку №99 по вул. Саксаганського в м. Києві площею 109,0 кв. м.

На підставі вказаного розп орядження позивачу було вида но ордер №78-10 від 11.08.2010 р. на право заняття нежитлового цокольн ого приміщення у будинку №99 по вул. Саксаганського в м. Києві площею 109,0 кв. м. для надання поб утових послуг населенню, тер мін дії якого складає 30 днів, в ідповідно до п. 7.1. Положення пр о порядок надання майна в оре нду, що належить до комунальн ої власності територіальної громади Голосіївського райо ну м. Києва, затвердженого ріш енням 9 сесії V скликання Голос іївської районної у м. Києві р ади від 01.03.2007 р. №9/14 (далі - Положе ння №9/14).

Відповідно до п. 7.4. Положення №9/14, на підставі рішення Ради, ордеру, висновку суб' єкта о ціночної діяльності про варт ість комунального майна, укл адених угод на комунальні по слуги, висновків санітарно-е підеміологічної станції рай ону, Голосіївського РУМНС Ук раїни в м. Києві про можливіст ь використання об' єкту орен ди відповідно до вказаної за явником цілі комунальне підп риємство «Розрахунковий цен тр Голосіїво»готує з урахува нням визначених рішенням Рад и істотних умов проект догов ору оренди комунального майн а за типовою формою, затвердж еною Радою, узгоджує проект д оговору з заявником та надає його на погодження до відділ у комунальних підприємств та оренди виконавчого органу Р ади (РДА).

Відповідно до п. 7.14. Положенн я №9/14 у випадку, якщо протягом п ередбаченого п. 7.1. строку дії (ч инності) ордеру з моменту йог о отримання заявником догові р оренди комунального майна не буде укладений, рішення (ро зпорядження) про надання об' єкта в оренду втрачає чинніс ть.

Матеріали справи свідчать про те, що в тридцятиденний т ермін з дня отримання ордеру , відповідно до зазначеного П оложення №9/14, ніяких документ ів, визначених переліком, що є необхідними для укладення д оговору оренди, позивачем до Комунального підприємства « Розрахунковий центр «Голосі їво»надано не було.

Відповідно до пунктів 7.1. та 7 .14. Положення №9/14 втратило чинн ість рішення (розпорядження) Голосіївської районної в м. К иєві ради від 17.06.2010 р. №77 «Про оре нду нежитлових приміщень ком унальної власності територі альної громади Голосіївсько го району м. Києва на конкурсн их засадах»в частині п. 2.3. та вт ратив чинність ордер №78-10.

Оцінюючи наявні в матері алах справи документи та дос ліджені в засіданні суду док ази, господарський суд вважа є позовні вимоги позивача бе зпідставними, необґрунтован ими та такими, що не підлягают ь задоволенню, виходячи з нав еденого нижче.

Порядок укладання догов орів визначений статтями 179-188 Г осподарського кодексу Украї ни.

Загальний порядок укладан ня господарських договорів в изначений статтею 181 Господар ського кодексу України і скл адається з таких стадій: прое кту договору, протоколу розб іжностей, безпосереднього вр егулювання розбіжностей, суд ового розгляду переддоговір них спорів. При цьому, на кожні й з цих стадій процес укладен ня договору може бути заверш ений, якщо сторони дійшли зго ди з усіх його істотних умов. У разі недосягнення такої зго ди між сторонами процес укла дення договору переходить до наступної стадії.

Частиною 2 статті 181 Господар ського кодексу України перед бачено, що проект договору мо же бути запропонований будь- якою з сторін. У разі якщо прое кт договору викладено як єди ний документ, він надається д ругій стороні у двох примірн иках.

Частина 4 зазначеної статті Господарського кодексу Укра їни встановлює, що за наявнос ті заперечень щодо окремих у мов договору, сторона, яка оде ржала проект договору, склад ає протокол розбіжностей, пр о що робить застереження у до говорі, та у двадцятиденний с трок надсилає другій стороні два примірники протоколу ро збіжностей разом з підписани м договором.

Відповідно до частини 3 ста тті 179 Господарського кодексу України укладення господарс ького договору є обов'язкови м для сторін, якщо він заснова ний на державному замовленні , виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених зак оном, або існує пряма вказівк а закону щодо обов'язковості укладення договору для певн их категорій суб'єктів госпо дарювання чи органів державн ої влади або органів місцево го самоврядування.

Частиною 3 статті 184 Господар ського кодексу України визна чено, що укладення господарс ьких договорів на основі при мірних і типових договорів п овинно здійснюватися з додер жанням умов, передбачених ст аттею 179 цього Кодексу, не інак ше як шляхом викладення дого вору у вигляді єдиного докум ента, оформленого згідно з ви могами статті 181 цього Кодексу та відповідно до правил, вста новлених нормативно-правови ми актами щодо застосування примірного або типового дого вору.

Як визначено статтею 627 Циві льного кодексу України, стор они є вільними в укладенні до говору, виборі контрагента т а визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв діло вого обороту, вимог розумнос ті та справедливості.

Слід зазначити про те, ні пу нкти 7.1. та 7.14. Положення №9/14 про п орядок надання майна в оренд у, що належить до комунальної власності територіальної гр омади Голосіївського району м. Києва, ні інші норми чинног о законодавства України не м істять вказівки на те, що укла дення таких договорів є обов ' язковим.

Суд вправі задовольнити по зов про спонукання укласти д оговір лише в разі, якщо встан овить, що існує правовідноше ння, в силу якого сторони зобо в'язані укласти договір, але о дна із сторін ухилилася від ц ього.

Враховуючи вищезазначені обставини, у господарського суду відсутні правові підст ави для задоволення позову.

Враховуючи викладе не та керуючись статтями 43, 49, 82-8 5 ГПК України, господарський с уд,-

В И Р І Ш И В:

1. У задоволенні позову відмовити повністю.

2. Рішення господарськ ого суду набирає законної си ли після закінчення строку п одання апеляційної скарги, я кщо апеляційну скаргу не бул о подано. У разі подання апеля ційної скарги рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після розгляду сп рави апеляційним господарсь ким судом.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата складання рішення 08.11.20 11 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19220379
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/221

Судовий наказ від 30.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні