Рішення
від 01.11.2011 по справі 5026/1997/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2011 року Справа № 09/5026/ 1997/2011

Господарський суд Черка ської області в складі голов уючого - судді Курченко Н.М., пр и секретарі - Лавріненко С.І., р озглянувши у відкритому судо вому засіданні у м. Черкаси сп раву за позовом ОСОБА_1, м.Ч еркаси до сільськогосподар ського товариства з обмежено ю відповідальністю "Урожай-С К" с. Суботів Чигиринського ра йону, про стягнення 35000,00 грн. ва ртості частини майна, -

ВСТАНОВИВ :

Подано позовну заяву, у якій позивач просить стяг нути з відповідача 36000,00 грн., у т ому числі 35000 грн. в якості варт ості частини майна, пропорці йної частці в статутному фон ді (капіталі), та 1000 грн. частину прибутку за 2009 рік із врахуван ням встановленого індексу ін фляції за весь час простроче ння, а також три проценти річн их від простроченої суми.

Позовні вимоги мотивовані наступним: 02 жовтня 2003 року поз ивач був прийнятий до складу засновників (учасників) СТОВ "Урожай-СК", вніс до статутног о фонду 35000,00 грн.; протягом 2003-2006 ро ків розмір частки позивача у статутному фонді неодноразо во змінювався; 23 лютого 2006 року вона була визначена у розмір і 5% від статутного фонду. 03 вере сня 2009 року позивач подав нота ріально посвідчену заяву про вихід із складу учасників СТ ОВ "Урожай-СК" і заявив вимогу про сплату належної йому час тки в статутному фонді та май ні товариства. Відповідно до ст.148 ЦК України та ст.54 Закону У країни "Про господарські тов ариства" відповідач повинен був у строк до 04 грудня 2010 року с платити позивачу належні йом у частки в майні товариства т а в прибутку товариства за 2009 р ік, що не було ним зроблено.

Відповідач письмовий відз ив на позовну заяву не подав , представника у судове засі дання вдруге не направив, не п овідомивши про причини, хоча був належним чином повідомл ений про дату та час судового засідання.

Неподання відповідачем пи сьмового відзиву на позовну заяву та неявка його предста вника у судове засідання не п ерешкоджають вирішенню спор у по суті.

До початку судового засіда ння позивач подав заяву про з меншення позовних вимог в ча стині стягнення частини приб утку, 3% річних та інфляційних нарахувань, а також просив ро зглянути справу за його відс утності.

Заява позивача про зменшен ня позовних вимог відповідає його праву, встановленому ст .22 ГПК, і прийнята судом до розг ляду. Клопотання позивача пр о розгляд справи за його відс утності задоволено судом.

На підставі ст.75 ГПК України справа розглянута за наявни ми у ній матеріалами.

Згідно ст. 85 ГПК України у суд овому засіданні оголошені вс тупна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, судом вс тановлено наступне.

Сільськогосподарське тов ариство з обмеженою відповід альністю "Урожай-СК" є юридичн ою особою - господарським тов ариством та згідно Спеціальн ого витягу з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців зареєстроване 05 березня 2003 рок у.

02 жовтня 2003 року відбулись зб ори засновників (учасників) С ТОВ "Урожай-СК", на яких розгля дались питання про вихід з то вариства ОСОБА_2 та заява ОСОБА_1 (позивач) про вступ до СТОВ "Урожай-СК" із часткою в статутному фонді 25%.

За результатами зборів бул о постановлено задовольнити заяву ОСОБА_2 про вихід із СТОВ "Урожай-СК", задовольнити заяву ОСОБА_1 про вступ до складу засновників (учасник ів) СТОВ "Урожай-СК" та виділит и йому вільну частку у розмір і 25% від статутного фонду, зобо в'язано ОСОБА_1 сплатити в несок до статутного фонду у в становлений законом строк.

03 жовтня 2003 року відбулись зб ори засновників (учасників) С ТОВ "Урожай-СК", на яких розгля дались питання про вихід з то вариства ОСОБА_3 та розпод іл вільної частки.

За результатами зборів бул о постановлено задовольнити заяву ОСОБА_3 про вихід із СТОВ "Урожай-СК", задовольнити заяву ОСОБА_1 та виділити йому вільну частку у розмірі 25% від статутного фонду СТОВ " Урожай-СК", зобов'язано ОСОБ А_1 сплатити внесок до стату тного фонду у встановлений з аконом строк.

14 жовтня 2003 року відбулись зб ори засновників (учасників) С ТОВ "Урожай-СК", на яких розгля дались питання про вихід з то вариства ОСОБА_4, розподіл вільної частки, зменшення ча стки ОСОБА_1, затвердження змін до установчого договор у товариства та його статуту .

За результатами зборів бул о постановлено задовольнити заяву ОСОБА_5 про вихід із СТОВ "Урожай-СК", задовольнити заяву ОСОБА_6 про виділен ня йому вільної частки у розм ірі 25% від статутного фонду, за тверджено частки у товариств і - ОСОБА_7 - 50%, ОСОБА_1 - 25%, ОСОБА_6 - 25%, підписати змінити до установчого договору та с татуту.

23 лютого 2006 року відбулись зб ори засновників (учасників) С ТОВ "Урожай-СК", на яких розгля дались питання про збільшенн я статутного фонду, прийом до складу учасників товариства ОСОБА_8, розподіл часток в товаристві, затвердження зм ін до установчого договору т овариства та його статуту.

За результатами зборів бул о постановлено збільшити ста тутний фонд СТОВ "Урожай-СК" до 700 000,00 грн., прийнято до складу уч асників товариства ОСОБА_8 , затвердженого частки у тов аристві: ОСОБА_7 - 85% (595000 грн.), ОСОБА_8 - 5% (35000,00 грн.), ОСОБА_1 - 5% (35000,00 грн.), ОСОБА_6 - 5% (35000,00 грн.), т а внести відповідні зміни до статуту.

У період з лютого 2004 року по к вітень 2006 року позивач вніс до статутного фонду СТОВ "Урожа й-СК" грошові кошти в сумі 35000,00 г рн., що підтверджується квита нціями до прибуткових касови х ордерів №10 на суму 1000 грн., №5 на суму 1000 грн., №3 на суму 1000 грн., №38 н а суму 10000 грн., №11 на суму 665 грн., №5 4 на суму 10000 грн., №44 на суму 375 грн . та №42 на суму 10000 грн., призначен ня платежу у яких значиться: "в несення статутного фонду", "п оповнення статутного фонду".

03 вересня 2009 року позивач нап равив загальним зборам засно вників СТОВ "Урожай-СК" нотарі ально посвідчену заяву про в ихід зі складу учасників (зас новників) СТОВ "Урожай-СК" та п росив сплатити належну йому частку в статутному фонді та в майні товариства, а також на діслати перелік майна - нерух омого, рухомого, майнових пра в, товарів на складі, незаверш еного виробництва, баланс за 2008 рік.

Заява позивача залишена ві дповідачем без відповіді та реагування.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає поз овні вимоги підлягаючими зад оволенню, з огляду на наступн е.

Предметом спору у справі є стягнення суми вартості час тини майна, пропорційно част ці у статутному капіталі тов ариства, у зв' язку з виходо м учасника з товариства. Спір являється корпоративним, і відповідно до ст.ст.1, 12, 16 Господ арського процесуального код ексу України (далі - ГПК Україн и) підвідомчий господарсько му суду та підлягає розгляду господарським судом Черкась кої області.

Поняття і види господарськ их товариств, правила їх ство рення, діяльності, а також пра ва і обов'язки їх учасників та засновників, визначаються З аконом України "Про господар ські товариства" від 19 вересня 1991 року №1576-XII.

Відповідно до ст. 10 Закону Ук раїни "Про господарські това риства" та ст. 88 Господарськог о кодексу України (далі - ГК Ук раїни) учасники товариства м ають право вийти в установле ному порядку з товариства.

Відповідач створений у фор мі товариства з обмеженою ві дповідальністю (ТОВ).

Згідно ст. 54 Закону України "П ро господарські товариства" при виході учасника з товари ства з обмеженою відповідаль ністю йому виплачується варт ість частини майна товариств а, пропорційна його частці у с татутному капіталі. Виплата провадиться після затвердже ння звіту за рік, в якому він в ийшов з товариства, і в строк д о 12 місяців з дня виходу. На вим огу учасника та за згодою тов ариства вклад може бути пове рнуто повністю або частково в натуральній формі. Учасник у, який вибув, виплачується на лежна йому частка прибутку, о держаного товариством в дано му році до моменту його виход у. Майно, передане учасником т овариству тільки в користува ння, повертається в натураль ній формі без винагороди.

Статтею 148 Цивільного кодек су України (далі - ЦК України) в становлено, що учасник товар иства з обмеженою відповідал ьністю має право вийти з това риства, повідомивши товарист во про свій вихід не пізніше н іж за три місяці до виходу, якщ о інший строк не встановлени й статутом. Учасник, який вихо дить із товариства з обмежен ою відповідальністю, має пра во одержати вартість частини майна, пропорційну його част ці у статутному капіталі тов ариства.

З вищенаведених доказів у с праві вбачається, що позивач був прийнятий до складу учас ників товариства з обмеженою відповідальністю - відповід ача, вніс до його статутного ф онду грошові кошти в сумі 35000,00 грн. 03 вересня 2009 року позивач с користався своїм правом вихо ду зі складу учасників (засно вників) товариства з обмежен ою відповідальністю, направ ив загальним зборам учасникі в (засновників) відповідача н отаріально посвідчену заяву про вихід зі складу учасникі в, яка вручена відповідачу.

Отже з 03 вересня 2009 року корпо ративні права позивача є при пиненими, у зв'язку з виходом з а його волевиявленням зі скл аду учасників. Відповідно, по зивач отримав право на одерж ання вартості частини майна, пропорційно його частці у ст атутному капіталі товариств а, яка становить 5%.

В порушення зазначених нор м Закону України "Про господа рські товариства" та ЦК Украї ни, відповідач не виплатив по зивачу вартість частини майн а, пропорційну його частці у с татутному капіталі товарист ва.

Враховуючи те, що відповіда ч ухилився від надання підтв ердження дійсної вартості ча стини майна, пропорційної ча стці позивача у статутному к апіталі товариства, позивач визначив її розміром, внесен ої ним суми до статутного фон ду товариства, що є його право м. Внесення позивачем 35000,00 грн. д о статутного фонду (капіталу ) відповідача суд вважає дове деним.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень. Відп овідач не скористався своїм правом подати письмовий відз ив на позовну заяву та не спро стував доводів позивача щодо наявності заборгованості з несплаченої вартості частин и майна, пропорційно частці п озивача у статутному капітал і позивача.

З огляду на викладені норми законодавства та встановлен і фактичні обставини справи, суд вважає доведеним право п озивача на стягнення з відпо відача 35000,00 грн. вартості части ни майна, отже позовні вимоги є обґрунтованими і підлягаю ть задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни з відповідача на користь п озивача підлягають стягненн ю судові витрати, понесені ос таннім при поданні позову, а с аме: 350,00 грн. витрати по сплаті д ержавного мита та 236,00 грн. витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, а всього: 586,00 грн.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути із сільськогоспо дарського товариства з обмеж еною відповідальністю "Урожа й-СК" (Черкаська область, Чигир инський район, с.Суботів, іден тифікаційний код 32330010) на корис ть громадянина ОСОБА_1, ( АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) - 35000,00 грн. варт ості частини майна та 586,00 грн. с удових витрат.

Рішення може бути оскаржен о до Київського апеляційного господарського суду через г осподарський суд Черкаської області протягом 10 днів з дня складення повного рішення.

СУДДЯ Н.М. Курченко

Повне рішення склад ено 03 листопада 2011 року.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19228358
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5026/1997/2011

Ухвала від 19.04.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

Судовий наказ від 13.01.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

Рішення від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні