Рішення
від 17.11.2011 по справі 5010/1850/2011-20/86
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАН О-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 листопада 2011 р. Справа № 5010/1850/2011-20/86

Господарський суд Івано-Фр анківської області у складі:

Судді Кобецької С.М.

При секретарі Доцяк О.М.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом: Кому нального підприємства "Колом ияводоканал",

вул.Шевчен ка,3, с.Шепарівці, Коломийський район,

Івано-Фран ківська область, 78249;

до відповідача: Дочірнь ого підприємства "Дослідно-е кспериментальний завод",

Відкритог о акціонерного товариства "К оломийський завод

сільськог осподарських машин",

вул.Моцарт а,102, м.Коломия, Івано-Франківсь ка область,78200;

вул.С.Стрі льців,121, м.Коломия, Івано-Франк івська область,78200.

про: стягнення 4 363,91грн.- за боргованості, 1 126,07грн.- пені.

За участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_1.- юр ист, (довіреність №10 від 13.01.11р.);

Від відповідача: не з'яви лись.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Комунальн е підприємство "Коломияводок анал" звернулось до господар ського суду Івано - Франківсь кої області з позовом, в яком у просить суд, стягнути ДП "Дос лідно-експериментальний зав од", заборгованість в сумі 15 777,24г рн., з яких: 4 363,91грн.- основний бор г, 11 413,33грн.- пеня.

Представник позивача в с удовому засіданні 03.11.11р., викор истовуючи своє право надане йому ст. 22 Господарського про цесуального кодексу України , подав суду заяву № 9201/2011-с вх, про зменшення позовних ви мог, в частині стягнення пені , просить суд, стягнути з відпо відача 4 363,91грн.- основного борг у, 1 126,07грн.- пені.

Враховуючи правила ст.2 2 Господарського процесуальн ого кодексу України, згідно я ких позивач, до прийняття ріш ення по справі, має право збі льшити або зменшити розмір п озовних вимог, суд розглянув спір відповідно до зменшени х позовних вимог, враховуючи , що ця дія не суперечить норма м чинного законодавства та н е порушує чиї- небудь права т а охоронювані законом інтер еси.

В судовому засіданні пре дставник позивача підтримав позовні вимоги вказуючи при цьому на:

- укладення між сторонами Д оговору на відпуск води з ком унального водопроводу і прий няття стоків в комунальну ка налізацію №559 від 01.10.02р., згідно у мов якого, водоканал/позивач надав абоненту/відповідачу послуги водопостачання та во довідведення, обумовлені Дог овором, що підтверджують рах унки за воду та водовідведен ня;

- неналежне виконання відпо відачем умов Договору, зокре ма п.2.2.2., який встановлює поряд ок розрахунків між сторонами , внаслідок чого, утворилась з аборгованість 4 363,91грн.;

- звернення до відповідача з вимогою №18 від 29.07.11р., про погаш ення заборгованості;

- п. 2.2.2 Договору, на підставі я кого відповідачу нараховано 1 126,07грн.- пені.

Представник відповіда ча в судові засідання жодног о разу не з"явився, про причини неявки суду не повідомив, хоч а ухвали з суду з відомостями про дату, час та місце розгляд у справи направлялись йому р екомендованою кореспонденц ією. Будь-яких заперечень в сп ростування заявлених позовн их вимог, відповідач суду не п одав.

За таких обставин, згідн о ст.75 Господарського процесу ального кодексу України та с т.6 Конвенції про захист прав л юдини і основоположних свобо д, враховуючи той факт, що у с уду є всі необхідні матеріал и (докази) для вирішення спору по суті, спір належить виріши ти у відсутності представник а відповідача за матеріалами справи, запобігаючи, одночас но, безпідставному затягуван ню розгляду спору та сприяюч и своєчасному поновленню пор ушеного права.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши представник а позивача, всебічно та повно з' ясувавши обставини, на як их ґрунтуються позовні вимог и, об' єктивно оцінивши в сук упності всі докази, які мають значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, вр аховуючи вимоги чинного зако нодавства, суд встановив нас тупне.

Між Комунальним підпри ємством "Коломияводоканал" (в одоканал/позивач) та ДП "Досл ідно-експериментальний заво д" (абонент/відповідач) уклад ено Договір на відпуск води з комунального водопроводу і прийняття стоків в комунальн у каналізацію №559 від 01.10.02р.

Згідно п.1.1. Договору, водок анал зобов"язується надавати абоненту послуги водопостач ання та водовідведення, а або нент зобов"язується своєчасн о здійснювати оплату за нада ні послуги на умовах цього До говору.

Водоканал зобов"язуєть ся щомісячно в присутності п редставника абонента знімат и покази водомірів, встановл ених на водопровідних вводах абонента і до 10 числа поточно го місяця подавати рахунок з а водоспоживання та водовідв едення в даному місяці по дію чих тарифах (п.2.1.2. Договору).

Відповідно до п. 2.2.2. Дог овору, абонент зобов"язуєтьс я до 20 числа поточного місяця перерахувати на рахунок водо каналу плановий платіж в роз мірі 50% від вартості води та ст оків по цінах діючих в поточн ому місяці з проведенням ост аточного розрахунку до 25 числ а розрахункового місяця. Або нент сплачує водоканалу плат у в десятиденний термін післ я одержання рахунку.

На виконання умов договір них відносин, водоканал/пози вач надав абоненту/відповіда чу послуги, з водопостачання та водовідведення, обумовле ні Договором, що підтверджую ть рахунки за воду та водовід ведення (а.с.34-41).

Однак, в порушення умо в Договору, зокрема п.2.2.2, відпо відач не розрахувався за над ані позивачем послуги за вод опостачання та водовідведен ня, від одержання рахунків ві дмовився, про що повноважним и представниками КП "Коломия водоканал" складено акти (42-66), і як наслідок виникла заборго ваність, що складає 4 363,91грн.

29.07.11р. позивач звертався до відповідача з вимогою №18, про погашення заборгованості. О днак дана вимога залишилась без належного реагування з б оку відповідача.

Наявність заборгованост і за надані позивачем послуг и з водопостачання та водові дведення в сумі 4 363,91грн. визна чено самим відповідачем у пі дписаному сторонами акті зві рки взаємних розрахунків від 22.10.2011р. (а.с. 82).

Позивачем доведено перед судом факт наявності у відпо відача боргу за водопостачан ня та водовідведення в сумі 4 363,91грн.

Станом на 17.11.2011р., в матеріалах справи відсутні відомості, я кі підтвердили б сплату вище зазначеної заборгованості.

Договір на відпуск вод и з комунального водопроводу і прийняття стоків в комунал ьну каналізацію №559 від 01.10.02р., у кладений між сторонами в меж ах чинного законодавства Укр аїни - є правомірним, оскільки його недійсність прямо не в становлена законом та він не визнаний судом недійсним (ст .204 Цивільного кодексу України ).

Відповідно до ч.1 ст. 901 ЦК України, за договором про над ання послуг одна сторона (вик онавець) зобов'язується за за вданням другої сторони (зам овника) надати послугу, яка споживається в процесі вчи нення певної дії або здійсн ення певної діяльності, а зам овник зобов'язується оплати ти виконавцеві зазначену пос лугу, якщо інше не встановлен о договором.

Якщо договором пере дбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язани й оплатити надану йому послу гу в розмірі, у строки та в пор ядку, що встановлені договор ом (ч.1 ст.903 ЦК України).

У відповідності до частин и 1 статті 509 Цивільного кодекс у України, зобов' язанням є п равовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов' яза на вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роб оту, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися ві д певної дії, а кредитор має пр аво вимагати від боржника ви конання його обов' язку.

Зобов"язання має виконуват ись належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв діл ового обороту або інших вимо г, що звичайно ставляться (ч.1 с т.526 Цивільного кодексу Україн и).

Як вказує частина 1статті 527 Ц ивільного кодексу України, б оржник зобов"язаний виконати свій обов"язок, а кредитор - пр ийняти виконання особисто, я кщо інше не встановлено дого вором або законом, не виплива є із суті зобов"язання чи звич аїв ділового обороту.

Нормою ч.1 ст.530 Цивільного ко дексу України, встановлено, я кщо у зобов'язанні встановле ний строк (термін) його викона ння, то воно підлягає виконан ню у цей строк (термін).

Більше того, як вказує ст.629 Ц ивільного кодексу України до говір є обов"язковим для вико нання сторонами.

Враховуючи той факт, що відп овідач неналежно виконав сво ї зобов"язання, які випливают ь з Договору та закону, отже, в имога позивача про стягнення з відповідача 4 363,91гр н. - заборгованості за послуги з водопостачання та водовід ведення, підлягає до задовол ення в повному обсязі.

Відповідно до статті 599 Циві льного кодексу України зобов "язання припиняється належни м чином проведеним виконання м.

З огляду на ст. 230 Госпо дарського кодексу України шт рафними санкціями визнаютьс я господарські санкції у виг ляді грошової суми (неустойк а, штраф, пеня), яку учасник гос подарських відносин зобов'яз аний сплатити у разі порушен ня ним правил здійснення гос подарської діяльності, невик онання або неналежного викон ання господарського зобов'яз ання.

Статтею 549 Цивільного коде ксу України передбачено, що н еустойкою (штрафом, пенею) є гр ошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кр едиторові у разі порушення б оржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєч асно виконаного грошового зо бов'язання за кожен день прос трочення виконання.

Згідно п.2.2.2. Договору в разі несвоєчасної оплати на даних послуг абонент сплачує пеню в розмірі 0,5% вартості оде ржаних послуг за кожен прост рочений день, але не більше по двійної облікової ставки НБУ . Розрахунки суб"єктів підпри ємницької діяльності провод яться на основі Закону Украї ни "Про відповідальність суб "єктів підприємницької діяль ності за несвоєчасне внесенн я плати за спожиті комунальн і послуги та утримання прибу динкових територій". За несво єчасні розрахунки за спожиті комунальні послуги підприєм ці сплачують пеню в розмірі1% з а кожен день прострочення, як що інший розмір пені не встан овлено угодою сторін, але не б ільше 100% загальної суми боргу .

Таким чином, зважаючи на п риписи п.2.2.2. Договору та вище з азначених норм права, позива чем правомірно нараховано ві дповідачу 1 126,07грн. (розрахунок а.с. 83-84).

Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов'язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу.

З огляду на вимоги ст. 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і зап еречень. Докази подаються ст оронами та іншими учасниками судового процесу. Позивачем доведено обставини, на які в ін посилався, як на підставу с воїх вимог. Відповідач в судо ві засідання не з"явився, позо вні вимоги не спростував.

Отже, вимога позивача про стягнення з відповідача 4 363,91грн.- заборгованості, 1 126,07грн.- пені, обґрунтована, до кументально підтверджена, а відтак правомірна та така, що підлягає задоволенню в повн ому обсязі.

Враховуючи приписи ст .49 Господарського процесуаль ного кодексу України, судові

витрати покласти на відпо відача.

Керуючись ст. 124 Конституц ії України, ст.ст. 204, 509, 526, 527, 530, 549, 599, 629 , 901,903 Цивільного кодексу Украї ни, ст. 230 Господарського кодек су України, ЗУ "Про відповідал ьність суб"єктів підприємниц ької діяльності за несвоєчас не внесення плати за спожиті комунальні послуги та утрим ання прибудинкових територі й" ст.ст. 33, 34, 49, 75, 82 - 85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд

ВИРІШИВ:

позов Комунальног о підприємства "Коломияводок анал", вул.Шевченка,3, с.Шепарі вці, Коломийський район, Іван о-Франківська область, 78249, до в ідповідача Дочірнього підпр иємства "Дослідно-експеримен тальний завод", Відкритого ак ціонерного товариства "Колом ийський завод сільськогоспо дарських машин", вул.Моцарта,10 2, м.Коломия, Івано-Франківська область,78200, вул.С.Стрільців,121, м .Коломия, Івано-Франківська о бласть,78200, про стягнення 4 363,91грн .- заборгованості, 1 126,07грн. - пені - задовольнити.

Стягнути з Дочірньо го підприємства "Дослідно-ек спериментальний завод", Відк ритого акціонерного товарис тва "Коломийський завод сіль ськогосподарських машин", ву л.С.Стрільців,121, м.Коломия, Іван о-Франківська область,78200 (іден тифікаційний код 25066649) на кор исть Комунального підпри ємства "Коломияводоканал", в ул.Шевченка,3, с.Шепарівці, Кол омийський район, Івано-Франк івська область, 78249 (ідентифіка ційний код 32148690) - 4 363,91грн. (чо тири тисячі триста шістдесят три грн. 91коп.) - заборгованості , 1 126,07грн. (одну тисячу с то двадцять шість грн. 07коп.) - п ені, 102,00грн. (сто дві грн. 00к оп.) - державного мита, 236,00грн. (двісті тридцять шість грн . 00коп.) - витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Видати наказ.

Рішення господарського с уду набирає законної сили після закінчення строку под ання апеляційної скарги, якщ о апеляційну скаргу не було п одано. У разі подання апеляці йної скарги рішення, якщо йог о не скасовано, набирає закон ної сили після розгляду спра ви апеляційним господарськи м судом.

Суддя С.Коб ецька

Повне рішення складено 18.11.2011р.

Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19234381
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 4 363,91грн.- за боргованості, 1 126,07грн.- пені

Судовий реєстр по справі —5010/1850/2011-20/86

Рішення від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні