Ухвала
від 07.11.2011 по справі
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІ СТА КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельниць кого,44-Б тел. 284-18-98


УХВАЛА

про повернення позовної за яви

07.11.11 № 05-5- 39 / 13429

Суддя Гумега О.В., розглянув ши

позовну заяву Монастир иської обласної комунальної центральної районної аптеки № 18

до Тернопільської обла сної ради

про визнання недійсним рішення сессії п"ятого склик ання від 19.11.2009 р. за № 792

ВСТАНОВИВ:

Позовна заява № 184 від 28.10.2011 р. і додані до неї документи п овертаються позивачеві без р озгляду з наступних підстав:

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 63 Госп одарського процесуального к одексу України суддя поверта є позовну заяву і додані до не ї документи без розгляду, якщ о позовну заяву підписано ос обою, яка не має права її підпи сувати, або особою, посадове с тановище якої не вказано.

Згідно вимог ст. 28 ГПК Украї ни справи юридичних осіб в го сподарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повно важень, наданих їм законодав ством та установчими докумен тами, через свого представни ка. Представниками юридичних осіб можуть бути інші особи, п овноваження яких підтверджу ються довіреністю від імені підприємства, організації.

Відповідно до вимог ст. 54 ГПК України позовна заява подає ться до господарського суду в письмовій формі і підписує ться повноважною посадовою о собою позивача або його пред ставником, прокурором чи йог о заступником, громадянином - суб'єктом підприємницької д іяльності або його представн иком.

Позовну заяву від імені поз ивача підписано "Представник ом за довіреністю" ОСОБА_1 При цьому у позовній заяві не зазначені індивідуалізую чі ознаки довіреності, сам е відповідно до якої п. ОСОБ А_1 підписала позовну заяву

Фактично до позовної заяви № 184 від 28.10.2011 р. додана довірен ість № 184 від 28.10.2011 р. вказаного представника, з якої вбачаєт ься, що Монастирська облас на комунальна центральна апт ека № 18, а отже, не юридична особ а, визначена у позовній заяві № 184 від 28.10.2011 р. у якості позивача , довірила ОСОБА_1 "предс тавляти інтереси аптеки в су дах будь-яких інстанцій з п равами наданими законом пози вачу і які зазначені в ст. 22 ГПК України, для чого надаєтьс я право ОСОБА_1 одержувати та подавати від імені апте ки заяви та документи у від повідні установи та організа ції, отримувати довідки та не обхідні документи і вчиняти всі інші юридично значимі ді ї, пов"язані з виконанням цієї довіреності".

При цьому, суд також звертає увагу на те, що процесуальні п рава, надані законом позивач у та які визначені в ст. 22 ГПК Ук раїни, він отримує, коли набув ає статусу позивача відповід но після порушення проваджен ня у справі.

Право на підписання і под ання до суду позовної заяви не входить до переліку прав , наданих чинним законодавст вом України позивачу, оскіль ки на час підписання позовно ї заяви та її подання до суду ю ридична особа ще не має проце суального статусу позивача.

Як вбачається з вказаної до віреності правом підписуват и і подавати позовні заяви до суду Монастирська обласн а комунальна центральна апте ка № 18 свого представника ОСОБА_1 не наділила.

Виходячи із зазначеного, су д не може дійти однозначного висновку, що позовна заява пі дписана особою, яка має право її підписувати.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 63 Госп одарського процесуального к одексу України суддя поверта є позовну заяву і додані до не ї документи без розгляду, якщ о у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адре с.

У частині 2 ст. 54 Господарсь кого процесуального кодексу України викладено вимоги що до змісту позовної заяви, з ур ахуванням яких позовна заява повинна містити, зокрема, най менування та місцезнаходжен ня (для юридичних осіб) сторін .

Згідно ч. 1 ст. 90 Цивільного ко дексу України юридична особа повинна мати своє наймену вання, яке містить інформа цію про її організаційно-пра вову форму. Найменування уст анови має містити інформацію про характер її діяльності. Ю ридична особа може мати крім повного найменування скороч ене найменування.

Найменування юридичної ос оби - це її ідентифікуюча озна ка. Найменування складається з двох частин: організаційно - правової форми і назви. Назв а це індивідуальна частина н айменування.

Повне найменування юридич ної особи зазначається в ї ї установчих документах, змі нах до них, усіх офіційних док ументах і вноситься до Єдино го державного реєстру.

Відповідно до ст. 93 Цивільно го кодексу України місцез находженням юридичної ос оби є ад реса органу або особи , які відповідно до установчи х документів юри дичної особ и чи закону виступають від її імені. Аналогічне визначенн я містить ст. 1 Закону України “Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців”.

Згідно ч. 4 ст. 89 Цивільного ко дексу України, дані про міс цезнаходження юридичної осо би вносяться до єдиного держ авного реєстру.

У позовній заяві у якості н айменування відповідача заз начено: Тернопільська обл асна рада, а у якості місце знаходження останнього - нас тупна адреса: 46021, м. Тернопіл ь, вул. Грушевського, 8. Оскіл ьки позивачем не вказано та д о позовної заяви у якості дод атків не додано установчи х документів юридичної особи відповідача, відповідних до відок про знаходження відпов ідача у Єдиному державному р еєстрі юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців (Єдин ому державному реєстрі підпр иємств та організацій Україн и) із зазначенням його повног о найменування та місцезнахо дження, то суду не доведено, що повним та вірним найменуван ням відповідача є саме зазна чені у позовній заяві наймен ування та місцезнаходженням останнього.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позо вну заяву і додані до неї доку менти без розгляду, якщо не по дано доказів надсилання відп овідачеві копії позовної зая ви і доданих до неї документі в:

Відповідно до ч. 1 ст. 56 ГПК Ук раїни позивач, прокурор чи йо го заступник зобов'язані при поданні позову надіслати ст оронам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості від повідачів та третіх осіб лис том з описом вкладення.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 57 ГПК У країни до позовної заяви дод аються документи, які підтве рджують відправлення відпов ідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до абз. 6 п. 3.1 Роз'яс ненень Вищого арбітражного с уда, від 18.09.1997, № 02-5/289 "Про деякі пит ання практики застосування Г осподарського процесуально го кодексу України" у випадка х, передбачених статтею 56 ГПК України, місцезнаходження (м ісце проживання) відповідача визначається за даними його державної реєстрації як суб 'єкта господарювання.

Отже, місцезнаходження у по зовній заяві повин но визнач атися та вказуватися, а рівно враховуватися позивачем при виконанні приписів ч. 1 ст. 56 ГП К України, згідно з установчи ми документами юридичної осо би, даними її державної реєст рації як суб'єкта господарюв ання.

Доданим до позовної заяви ф іскальним чеком № 2246 від 28.10.2011 р. з описом вкладення у цінний ли ст підтверджується, що копія позовної заяви і доданих до н еї документів надіслана пози вачем на адресу: 46021, м. Тернопіл ь, вул. Грушевського, 8.

В той же час, позивачем не на дано жодних доказів того, що адреса: 46021, м. Тернопіль, вул. Гру шевського, 8 взагалі належить відповідачу та є адресою йог о місцезнаходження.

Таким чином, у суду відсутні підстави вважати фіскальний чек № 2246 від 28.10.2011 р. з описом вкла дення у цінний лист в якості н алежних доказів на підтвердж ення виконання позивачем вим ог ч. 1 ст. 56, п. 2 ч. 1 ст. 57 ГПК України ГПК України.

За таких обставин, позовна з аява не може бути прийнята до розгляду та підлягає поверн енню.

Відповідно до ч. 3 ст. 63 Господ арського процесуального код ексу України, повернення поз овної заяви не перешкоджає п овторному зверненню з нею до господарського суду в загал ьному порядку після усунення допущеного порушення.

Крім того, при можливому пов торному зверненні до Господа рського суду з позовною заяв ою слід звернути увагу, що фак тично додані до позовної зая ви копії документів належним чином не засвідчені. Зокрема , відповідно до пункту 5.27 Націо нального стандарту України Д СТУ 4163-2003 "Уніфікована система о рганізаційно-розпорядчої до кументації" (затв. Наказом Дер жспоживстандарту України ві д 07.04.2003 № 55) відмітку про засвідче ння копії документа складают ь зі слів "Згідно з оригіналом ", назви посади, особистого під пису особи, яка засвідчує коп ію, її ініціали та прізвища, да ти засвідчення копії і прост авляють нижче реквізиту "під пис". Така відмітка простав ляється на кожному аркуші за свідченої копії документа . Натомість, додані до позовн ої заяви копії рішення 28 сессі ї п"ятого скликання від 19.11.2009 р. № 792, листа № 1573/4.3 від 01.07.2011 р. та Заход ів з підготовки та забезпече ння доступності для населенн я обласні якісних лікарських засобів, медичних виробів і м едичного обладнання взагалі жодним чином не засвідчені, о скільки подані у вигляді ксе рокопій.

Керуючись п.п. 1, 2, 6 ч. 1 ст. 63 Госп одарського процесуального к одексу України, -

УХВАЛИВ:

Позовні матеріали повер нути позивачеві без розгляду .

Повернути Монастириській обласній комунальній центра льній районній аптеці № 18 (48300, Те рнопільська область, Монасти риський район, м. Монастирись ка, вул. Шевченка, 44, ідентифіка ційний код 01979782) державне мито у розмірі 85,00 грн., перераховане квитанцією № 9 від 28.02.2011 р., та вит рати на інформаційно - техніч не забезпечення судового про цесу в розмірі 240,00 грн., перерах овані квитанцією № 3/1 від 31.05.2011 р .

Суддя Гумега О.В.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.11.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19234880
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Постанова від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Окрема думка від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

Ухвала від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Радишевська О.Р.

Ухвала від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 06.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні