Ухвала
від 24.11.2011 по справі 22-ц-1852/2011
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц-1852/2011

Категорія 19

Головуючий у 1 інстанції Бо йчук О.В.

Суддя-доповідач Шишко А.І .

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2011 року м. Івано- Франківськ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах А пеляційного суду Івано-Франк івської області в складі:

головуючого: Шишка А.І .,

суддів: Беркій О .Ю.,

Пнівчук О.В.,

секретаря: Шемр ай Н.Б.

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні цивіл ьну справу за заявою ОСОБА_ 3 про забезпечення позову в справі за позовом ОСОБА_3 до ТзОВ "Гаразд фінанси", трет я особа без самостійних вимо г ПП "С.К.Україна" про розірван ня договорів №328-СКУ та №329-СКУ п ро участь у Фонді фінансуван ня будівництва та стягнення коштів за апеляційною скарго ю ОСОБА_4 на ухвалу Івано-Ф ранківського міського суду в ід 21 квітня 2011 року, -

в с т а н о в и л а:

Ухвалою Івано-Франківсько го міського суду від 21 квітня 2011 року задоволено частково з аяву представника позивача п ро забезпечення позову. Накл адено арешт на грошові кошти , які належать ТзОВ "Гаразд фін анси" в межах суми ціни позову - 320 361,90 гривень, в тому числі на кошти, які знаходяться на бан ківському рахунку №2650473, що від критий ТзОВ "Гаразд фінанси" в Івано-Франківській обласній дирекції АТ "Райффайзен Ба нк Аваль", МФО 336462, код 34191679. У решті вимог заяви про забезп ечення позову відмовлено.

В апеляційній скарзі на ухв алу суду першої інстанції О СОБА_4 зазначає, що ухвала по становлена з порушенням норм матеріального та процесуаль ного права. Застосування так ого виду забезпечення позову , як накладення арешту на грош ові кошти, порушує права уста новників фонду фінансування , які передали грошові кошти у довірчу власність управител ю фонду, а тому грошові кошти, на які ухвалою суду накладен о арешт, є власністю установн иків фонду фінансування.

Крім того, судом при встанов ленні заходів забезпечення п озову не враховано тієї обст авини, що накладення арешту н а грошові кошти фінансової у станови, унеможливлює викона ння зобов'язань за договорам и про участь у фонді фінансув ання будівництва та роботу ф онду будівництва в цілому.

При цьому, позивачем не зазн ачено причини, у зв'язку з яким и потрібно забезпечити позов та обґрунтування необхіднос ті вжиття забезпечення позов у. Жодних причин, у зв'язку з як ими потрібно було забезпечит и позов та будь-яких сумнівів , що невжиття заходів забезпе чення позову може утруднити чи зробити неможливим викона ння рішення суду, у позивача н е було.

Просить оскаржувану ухвал у скасувати та постановити н ову ухвалу, якою скасувати за ходи забезпечення позову у в игляді накладення арешту на грошові кошти, що знаходятьс я на рахунку ТзОВ "Гаразд фіна нси".

Вислухавши доповідача, поя снення сторін, дослідивши ма теріали справи, колегія судд ів вважає, що апеляційна скар га до задоволення не підляга є з таких підстав.

Відповідно до ст. 151 ЦПК Украї ни, суд може вжити заходи забе зпечення позову за заявою ос іб, що беруть участь у справі.

Забезпечення позову допус кається на будь-якій стадії р озгляду справи, якщо невжитт я заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможли вим виконання рішення суду.

Під забезпеченням позову р озуміється вжиття судом пере дбачених законом заходів, як і створюють реальну гарантов ану можливість для виконання майбутнього рішення по спра ві.

Перелік видів забезпеченн я позову зазначений у ч. 1 ст. 152 Ц ПК України передбачає, у тому числі, й можливість накладен ня арешту на майно або грошов і кошти, що належать відповід ачеві і знаходяться у нього а бо в інших осіб.

Забезпечення позову є проц есуальною дією суду, право на вчинення якої надано суду ст аттями 151 - 152 ЦПК України.

Як вбачається з матері алів справи, ОСОБА_3 зверн увся до суду з позовом майнов ого характеру, а тому зважаюч и на суть позовних вимог та за гальний розмір суми позову, я кий становить 320 361 грн. 90 коп., суд ом першої інстанції застосов ано відповідну норму процесу ального закону та з метою заб езпечення заявленого позову накладено арешт на грошові к ошти, які належать ТзОВ "Гараз д фінанси" в межах суми ціни по зову.

Оскільки такий спосіб забезпечення позову передба чений законом, є співмірним і з заявленими позовними вимог ами і його невжиття дійсно мо же утруднити чи зробити немо жливим виконання рішення суд у у разі задоволення позовни х вимог ОСОБА_3 про розірв ання договорів про участь у Ф онді фінансування будівницт ва та стягнення коштів в сумі 320 361 грн. 90 коп., суд першої інстан ції прийшов до правильного в исновку про накладення арешт у на грошові кошти.

Необґрунтованим и є посилання апелянта на те, щ о накладення арешту на грошо ві кошти перешкоджає роботі фонду фінансування будівниц тва в цілому, оскільки встано влено, що відсоток забудови б удинку становить 12%, фактично будівництво забудовником ПП "С.К.Україна" припинено і ТОВ "Г аразд Фінанси" припинило пер ерахунок коштів забудовнику .

Ухвала суду поста новлена з дотриманням норм м атеріального та процесуальн ого права тому підстав для її скасування колегія суддів н е вбачає.

Керуючись ст.ст. 307, 312-315, 317 ЦПК У країни, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_ 4 відхилити, а ухвалу Івано-Ф ранківського міського суду в ід 21 квітня 2011 року залишити бе з зміни.

Ухвала набирає чинності з м оменту проголошення, однак м оже бути оскаржена в касацій ному порядку безпосередньо д о Вищого спеціалізованого су ду України з розгляду цивіль них і кримінальних справ про тягом двадцяти днів з дня наб рання нею законної сили.

Головуючий: А.І. Ш ишко

Судді: О.Ю. Беркій

О.В. Пнівчук

Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено28.11.2011
Номер документу19306505
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірван ня договорів №328-СКУ та №329-СКУ п ро участь у Фонді фінансуван ня будівництва та стягнення коштів за апеляційною скарго ю ОСОБА_4 на ухвалу Івано-Ф ранківського міського суду в ід 21 квітня 2011 року

Судовий реєстр по справі —22-ц-1852/2011

Ухвала від 24.11.2011

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Шишко А.І.

Ухвала від 04.07.2011

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Лазоренко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні