Рішення
від 08.11.2011 по справі 3848-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 222

РІШЕННЯ

Іменем України

08.11.2011 Справа №5002-1/3848-2011

за позовом Євпаторійської міської ради, (97400, Україна, АР Кр им, м. Євпаторія, пр. Леніна, 2),

до відповідача Дочірнього підприємства «Центральна ку рортна поліклініка» Закрито го акціонерного товариства л ікувально-оздоровчих заклад ів профспілок України «Укрпр офоздоровниця», (97400, Україна, А Р Крим, м. Євпаторія, вул. Горьк ого, 10),

за участю третіх осіб:

1. Управління архітект ури і містобудування Євпатор ійської міської ради, (97400, Укра їна, АР Крим, м. Євпаторія, вул. Н екрасова, 45),

2. Приватного акціонер ного товариства лікувально - оздоровчих закладів профспі лок України «Укрпрофоздоров ниця», (01019, Україна, Київ-19, а/с34),

про розірвання договору ор енди земельної ділянки та сп онукання до виконання певних дій,

Суддя Л. О. Ковтун

п р е д с т а в н и к и:

від позивача ОСОБА_1. - п редставник, дов.№1562/02-29 від 21.10.2011р.,

від відповідача ОСОБА_2 . - представник, дов. б/н від 07.11. 2011р.,

від третіх осіб - не з' явил ись повідомлені належним чин ом,

Суть спору: Євпаторійська м іська рада звернулась до гос подарського суду АР Крим з по зовом до Дочірнього підприєм ства «Центральна курортна по ліклініка» Закритого акціон ерного товариства лікувальн о-оздоровчих закладів профсп ілок України «Укрпрофоздоро вниця» про розірвання догово ру оренди земельної ділянки від 06.02.2009р. та зобов' язання ост аннього повернути органу міс цевого самоврядування земел ьну ділянку (кадастровий ном ер 0110900000:01:004:0066) загальною площею 7657, 00кв.м., що розташована за адрес ою: м. Євпаторія, вул. Горького (набережна).

В обґрунтування заявлених позовних вимог орган місцев ого самоврядування посилаєт ься на використання відповід ачем спірної земельної ділян ки не за цільовим призначенн ям.

Відповідач позов не визнав , у відзиві на позовну заяву за значив, що органом місцевого самоврядування підставою по зову визначено нецільове вик ористання спірної земельної ділянки, яке в свою чергу поля гає у знаходженні на землі ав арійних об' єктів нерухомос ті. В свою чергу, підприємство звертає увагу, по-перше, на пе ребування вищезгаданих об' єктів у власності відповідач а, а також наявність актів про їх знесення. Крім того, відпов ідач зазначає про відсутніст ь у Управління архітектури і містобудування Євпаторійсь кої міської ради відповідних повноважень на проведення б удь-яких перевірок дотриманн я суб' єктами господарюванн я вимог земельного законодав ства.

Третя особа (Управління арх ітектури і містобудування Єв паторійської міської ради) в своїх письмових поясненнях на позов наполягає на задово ленні позовних вимог у повно му обсязі.

Ухвалою господарського су ду АР Крим від 20.09.2011р. до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог а предмет спору залучено Прив атне акціонерне товариство л ікувально - оздоровчих закл адів профспілок України «Укр профоздоровниця».

Інша третя особа правом на у часть у судовому засіданні н е скористалась, явку свого пр едставника у судове засіданн я не забезпечила, про причини неявки суд не повідомила.

Розгляд справи неодноразо во відкладався, в судовому за сіданні оголошувалась перер ва.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухав пояснення пред ставників сторін, оцінивши н адані докази, суд

ВСТАНОВИВ:

06.02.2009 р. між Євпаторійською мі ською радою (орендодавець) та Дочірнім підприємством «Цен тральна курортна поліклінік а» Закритого акціонерного то вариства лікувально - оздор овчих закладів профспілок Ук раїни «Укрпрофоздоровниця» (орендар) укладено договір ор енди земельної ділянки, відп овідно до пункту 1 якого оренд одавець на основі рішення Єв паторійської міської ради ві д 29.12.2008 р. № 5-39/86 передає, а орендар п риймає в строкове платне кор истування земельну ділянку з міських земель, (кадастровий № 0110900000:01:004:0066), розташовану за адре сою: Україна, Автономна Респу бліка Крим, місто Євпаторія, в улиця Горького, набережна (да лі договір, аркуш справи 13-15).

В оренду передається земел ьна ділянка загальною площею 7657,00 квадратних метрів відпові дно до плану (схеми) земельної ділянки, технічної документ ації, акту визначення меж зем ельної ділянки в натурі, када стрового плану земельної діл янки з відображенням обмежен ь (обтяжень) у її використанні та установлених земельних с ервітутів, у тому числі забуд овані землі окремих категорі й за їх складом, та видами угід ь - землі рекреації. На земел ьній ділянці розташований ту алет; під' їзд до ділянки - н абережна, (пункт 2-3 договору).

Відповідно до пункту 7 догов ір укладено строком до 29.12.2013р.

Земельна ділянка передаєт ься в оренду для обслуговува ння пляжу. Цільове призначен ня земельної ділянки - рекр еаційне (пункти 12-13 договору).

Згідно пункту 22 договору ор ендодавець має право, зокрем а вимагати від орендаря вико ристання земельної ділянки з а цільовим призначенням згід но з договором оренди землі.

Пунктом 26 договору визначен і обв' язки орендаря. Зокрем а, орендар зобов' язаний заб езпечити використання земел ьної ділянки за цільовим при значенням; дотримуватись реж иму використання земель прир одно - заповідного та іншог о природоохоронного признач ення, оздоровчого, рекреацій ного та історико - культурн ого призначення.

Відповідно до пункту 30 дія д оговору припиняється шляхом його розірвання за: за згодою сторін; рішенням суду на вимо гу однієї із сторін у наслідо к невиконання другою стороно ю обов' язків передбачених д оговором; випадкового знищен ня або пошкодження орендован ої земельної ділянки, яке іст отно перешкоджає передбачен ому договором використанню з емельної ділянки; у разі вияв лення недоліків переданої в оренду земельної ділянки, що не були передбачені договор ом оренди і перешкоджають ви користанню земельної ділянк и за договором; з інших підста в визначених законом.

Актом прийому - передачі в ід 17.08.2009 р. підписаним обома сто ронами підтверджується факт передачі спірної земельної ділянки в оренду відповідачу , (аркуш справи 16).

Перевірками проведеними У правлінням архітектури і міс тобудування Євпаторійської міської ради, встановлено, що відповідач не використовує передану в оренду земельну д ілянку за цільовим призначен ням. З метою забезпечення без пеки людей на пляжі за період 2010-2011 р.р. третьою особою на адре су відповідача направлено 6 п риписів про демонтаж аварійн их будівель (№ 62 від 22.04.2010 р., № 172 від 06.12.2010 р., № 185 від 23.12.2010р., № 24 від 27.01.2011р., № 56 від 21.03.2011р., № 96 від 20.04.2011р.), які стан ом на день звернення до суду і з даним позовом не виконані.

Як свідчать матеріали спра ви, позивач у порядку статті 18 8 Господарського кодексу Укр аїни звертався до підприємст ва із пропозицією про розірв ання договору оренди землі т а повернення спірної земельн ої ділянки раді.

Відсутність згоди відпові дача на розірвання договору оренди та повернення ділянки органу місцевого самоврядув ання й стала підставою для зв ернення останнього до суду з відповідним позовом.

Так, згідно зі статтею 1 Госп одарського процесуального к одексу України підприємства , установи, організації, інші ю ридичні особи (у тому числі ін оземні), громадяни, які здійсн юють підприємницьку діяльні сть без створення юридичної особи і в установленому поря дку набули статусу суб'єкта п ідприємницької діяльності, м ають право звертатися до гос подарського суду згідно з вс тановленою підвідомчістю го сподарських справ за захисто м своїх порушених або оспорю ваних прав і охоронюваних за коном інтересів, а також для в життя передбачених цим Кодек сом заходів, спрямованих на з апобігання правопорушенням .

Статтею 2 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд порушує справи, у тому числі, за позовними заявами п рокурорів та їх заступників, які звертаються до господар ського суду в інтересах держ ави. Прокурор, який звертаєть ся до господарського суду в і нтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає порушення інте ресів держави, та обґрунтову є необхідність їх захисту, а т акож вказує орган, уповноваж ений державою здійснювати ві дповідні функції у спірних в ідносинах.

Право на звернення до госпо дарського суду реалізується шляхом подання відповідного процесуального документа - позовної заяви, обов' язков ими елементами якої є предме т позову та підстави позову. П редметом позову як вимоги пр о захист порушеного чи оспор юваного права або охоронюван ого законом інтересу є спосі б захисту цього права чи інте ресу. Підставою позову є обст авини, якими позивач обґрунт овує свої вимоги. Такі обстав ини складають юридичні факти , які тягнуть за собою визначе ні правові наслідки та визна чають межі доказування. Прав о визначення підстави позову належить виключно позивачу, а в разі пред' явлення позов у прокурором - прокурору.

Згідно з пунктом 5 частини 2 с татті 54 Господарського проце суального кодексу України по зовна заява повинна містити виклад обставин, на яких ґрун туються позовні вимоги; зазн ачення доказів, що підтвердж ують позов; обґрунтований ро зрахунок сум, що стягуються ч и оспорюються; законодавство , на підставі якого подається позов.

Позовні вимоги повинні бут и обґрунтовані певними обста винами, до яких належать обст авини, на яких позивач обґрун товує свої вимоги, а також інш і обставини, які мають значен ня для правильного вирішення спору.

До обставин, на яких позивач обґрунтовує свої вимоги, від носять обставини, які станов лять предмет доказування у с праві. Предмет доказування - ц е сукупність обставин, які не обхідно встановити для прави льного вирішення справи. У пр едмет доказування включають факти матеріально-правового характеру, що є підставою вим ог позивача та заперечень ві дповідача. У предмет доказув ання включається також факт приводу для позову, який явля є собою обставини, що підтвер джують право на звернення до суду, тобто факти порушення с уб'єктивного права чи охорон юваного законом інтересу поз ивача.

Посилання на законодавств о являє собою юридичні підст ави позову. У позовній заяві п овинні бути викладені норми матеріального права, що регу люють спірні матеріально-пра вові відносини та порушені в ідповідачем, а також відпові дно до яких, на думку позивача , слід вирішити спір.

Обґрунтовуючи свою вимогу про розірвання договору оре нди землі від 02.02.2009р. Євпаторійс ька міська рада посилається на використання її відповіда чем не за цільовим призначен ням, що в силу статті 141 Земельн ого кодексу є підставою для п рипинення права користуванн я такою земельною ділянкою.

Дослідивши надані сторона ми докази у підтвердження св оїх доводів і заперечень, суд приходить до висновку, що зая влений позов підлягає задово ленню з наступних підстав.

Відповідно до статті 14 Конс титуції України, земля є осно вним національним багатство м, що перебуває під особливою охороною держави. Право влас ності на землю гарантується. Це право набувається і реалі зується громадянами, юридичн ими особами та державою викл ючно відповідно до закону.

Згідно з частиною 1 статті 93 З емельного кодексу України та статті 1 Закону України «Про о ренду землі» правом оренди з емельної ділянки визнається засноване на договорі строк ове платне володіння і корис тування земельною ділянкою, необхідною орендареві для пр овадження підприємницької т а іншої діяльності.

Статтями 24, 25 Закону України «Про оренду землі» встановле ні права та обов' язки оренд аря та орендодавця.

Зокрема, до обов' язків оре ндаря Законом віднесено дотр имання режиму використання з емель природно-заповідного т а іншого природоохоронного п ризначення, оздоровчого, рек реаційного та історико-культ урного призначення.

Аналогічний обов' язок ор ендаря закріплений також у д оговорі оренди від 06.02.2009р. (пунк ти 12, 13, 26 договору).

Згідно із Земельним кодекс ом України землі України диф еренціюються за категоріями з урахуванням їх цільового п ризначення. Однією з категор ій земель відповідно до стат ті 19 названого Кодексу є землі рекреаційного призначення, до яких в силу вимог статті 50 ц ього ж Кодексу належать земл і, які використовуються для о рганізації відпочинку насел ення, туризму та проведення с портивних заходів.

Аналогічне визначення міс титься й у статті 63 Закону Укр аїни «Про охорону навколишнь ого природного середовища».

Так, статтею 52 Земельного ко дексу України та статтею 63 Зак ону України «Про охорону нав колишнього природного серед овища» встановлено, що на тер иторії рекреаційних зон забо роняються господарська та ін ша діяльність, що негативно в пливає на навколишнє природн е середовище або може перешк одити використанню їх за ціл ьовим призначенням.

Судом встановлено, що на спі рній земельній ділянці дві н ежитлових будівлі (колишній туалет, медичний пункт та скл ад пляжного інвентарю) знахо дяться у аварійному стані, (фо то таблиця аркуш справи 78-80), у з в' язку з чим на адресу відпо відача направлялись приписи про демонтаж аварійних спор уд.

Жодних доказів виконання з гаданих вище приписів суду н е надано.

При цьому, судом не приймают ься до уваги доводи відповід ача щодо знесення аварійних споруд, позаяк матеріалами с прави підтверджується знесе ння лише тіньових навісів, пр о що свідчать відповідні акт и, (аркуш справи 48,49). Доказів зне сення або демонтажу аварійни х споруд колишнього туалету, медичного пункту та складу п ляжного інвентарю матеріали справи не містять.

Відповідно до Правил улашт ування, обладнання та викори стання пляжних зон в АР Крим, з атверджених постановою Верх овної ради АР Крим від 20.04.2011р. №334 -6/11 будівельні конструкції та будівельні материали, що вик ористовуються при будівницт ві на пляжних територіях пов инні бути безпечними для жит тя та здоров' я людей, а також стійкими до несприятливих д ій водної середи, (пункт 3 прав ил).

Отже, факт знаходження на сп ірній ділянці аварійних буді вель підтверджує доводи пози вача щодо порушення ДП як вим ог договору оренди землі так і вимог діючого законодавст ва.

Відповідно до розділу VI вищ езгаданих правил юридичні та фізичні особи - суб' єкти п ідприємницької діяльності, я кі використовують пляжні тер иторії несуть відповідальні сть за належне забезпечення безпеки життя та здоров' я л юдей на водних об' єктах і зб ерігання рекреаційних можли востей пляжу та прилеглих те риторій у відповідності до д іючого законодавства.

У частині 1 статті 32 Закону Ук раїни «Про оренду землі» вст ановлено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди зем лі може бути достроково розі рваний за рішенням суду в раз і невиконання сторонами обов 'язків, передбачених статтям и 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'є кта оренди, яке істотно переш коджає передбаченому догово ром використанню земельної д ілянки, а також на підставах, в изначених Земельним кодексо м України та іншими законами України.

Зазначене є підставою для з адоволення позовних вимог.

В свою чергу, окремою підста вою для задоволення позовних вимог слугує прийняття Євпа торійською міською радою 08.07.201 1р. рішення №6-10/15, яким орган місц евого самоврядування скасув ав пункти 1-9 рішення ради від 29. 12.2008р. №5-39/86 «Про передачу у корот кострокову оренду строком на 5 років ДП «Центральна курорт на поліклініка» Закритого ак ціонерного товариства лікув ально-оздоровчих закладів пр офспілок України «Укрпрофоз доровниця» земельних діляно к для обслуговування пляжу з а адресою: вул. Горького, набер ежна».

Так, у відповідності до стат ті 4 Європейської хартії місц евого самоврядування, що рат ифікована Законом України ві д 15.07.1997року, повноваження і функ ції органів місцевого самовр ядування визначаються Конст итуцією або законами. Органи місцевого самоврядування в межах закону мають повне пра во вільно вирішувати будь-як е питання, яке не вилучене із с фери їхньої компетенції і ви рішення якого не доручене жо дному іншому органу.

Статтями 140-145 Конституції Ук раїни передбачено, що місцев е самоврядування здійснюєть ся територіальною громадою в порядку, встановленому зако ном, як безпосередньо, так і через органи місцевого само врядування: сільські, селищн і, міські ради та їх виконавчі органи.

Зміст місцевого самовряду вання, а також засади організ ації та діяльності, правовог о статусу і відповідальності органів та посадових осіб мі сцевого самоврядування розк ритий у Закону України «Про м ісцеве самоврядування в Укра їні».

Органи місцевого самовряд ування від імені та в інтерес ах територіальних громад зді йснюють повноваження щодо во лодіння, користування та роз порядження об' єктами права комунальної власності та в м ежах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до викона ння на відповідній території

Приймаючи до уваги скасува ння органом місцевого самовр ядування свого ж рішення, яки м відповідачу передано у оре ндне користування спірну зем ельну ділянку, що зокрема сві дчить про відсутність у ДП пр авових підстав для користува ння землею, а також враховуюч и відсутність жодних доказів визнання у встановленому за коном порядку недійсним ріше ння Євпаторійської міської ради №6-10/15 від 08.07.2011р., суд вважає, щ о наявні підстави для задово лення позовних вимог в части ні розірвання спірного догов ору оренди.

Похідний характер вимоги о ргану місцевого самоврядува ння про повернення земельної ділянки до комунальної влас ності від вимоги про розірва ння договору оренди землі ві д 06.02.2009р. є підставою для задово лення позовних вимог у повно му обсязі.

Понесені позивачем судові витрати з оплати державного мита та витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу судом покладаю ться на відповідача у відпов ідності до статті 49 ГПК Україн и.

В судовому засіданні оголо шена вступна та резолютивна частини рішення.

Повний текст рішення склад ений та підписаний 14 листопад а 2011 року.

Керуючись ст. 49, 82-84,85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Розірвати укладений 06.02.2009р. м іж Євпаторійською міською ра дою та Дочірнім підприємство м «Центральна курортна полік лініка» Закритого акціонерн ого товариства лікувально - оздоровчих закладів профспі лок України «Укрпрофоздоров ниця» договір оренди земель ної ділянки (кадастровий ном ер 0110900000:01:004:0066) загальною площею 7657, 00кв.м., що розташована за адрес ою: м. Євпаторія, вул. Горького (набережна).

Зобов' язати Дочірнє підп риємство «Центральна курорт на поліклініка» Закритого ак ціонерного товариства лікув ально-оздоровчих закладів пр офспілок України «Укрпрофоз доровниця», (97400, Україна, АР Кри м, м. Євпаторія, вул. Горького, 10 , відомості про банківські ре квізити у справі відсутні, ід ентифікаційний код у ЄДРПО У країни 02650989) повернути Євпатор ійській міській раді, (97400, Укра їна, АР Крим, м. Євпаторія, пр. Ле ніна, 2, відомості про банківсь кі реквізити у справі відсут ні, ідентифікаційний код у ЄД РПО України 35236652) земельну діля нку (кадастровий номер 0110900000:01:004:00 66) загальною площею 7657,00кв.м., що р озташована за адресою: м. Євпа торія, вул. Горького (набережн а).

Стягнути з Дочірнього підп риємства «Центральна курорт на поліклініка» Закритого ак ціонерного товариства лікув ально-оздоровчих закладів пр офспілок України «Укрпрофоз доровниця», (97400, Україна, АР Кри м, м. Євпаторія, вул. Горького, 10 , відомості про банківські ре квізити у справі відсутні, ід ентифікаційний код у ЄДРПО У країни 02650989) на користь Євпатор ійської міської ради, (97400, Укра їна, АР Крим, м. Євпаторія, пр. Ле ніна, 2, відомості про банківсь кі реквізити у справі відсут ні, ідентифікаційний код у ЄД РПО України 35236652) державне мито в сумі 85,00грн. та витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу в сумі 236,00грн.

Накази видати після набран ня рішення законної сили.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Ков тун Л.А.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення08.11.2011
Оприлюднено29.11.2011
Номер документу19317154
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3848-2011

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ковтун Л.А.

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ковтун Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні