Рішення
від 01.11.2011 по справі 6/5007/112/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "01" листопада 2011 р. Справа № 6/5007/112/11

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді < Поле для текста >

судді Тер лецької-Байдюк Н.Я.

судді < По ле для текста >

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1 - довіреність за вих.№28/4136 від 01.11.1 1р.;

від відповідача не з'яви вся.

Розглянув справу за позово м Управління Міністерства на дзвичайних ситуацій України в Житомирській області (м.Жит омир)

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Сам-Фіш " (смт.Новогуйвинське Житомир ський район Житомирська обла сть)

про стягнення 5526,08 грн.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача 5526,08грн. за неналежне в иконання договору №140 від 26.11.2008р . на постійне та обов'язкове об слуговування державними ава рійно-рятувальними службами об'єктів та окремих територі й, з яких: 5094,69грн. - основний борг , 431,39грн. - пеня.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і з підстав, викладених у позо вній заяві. На виконання вимо г ухвали суду надав довідку з а вих.№1532 від 28.10.11р., супровідний лист, що підтверджує направл ення відповідачу акту звірки розрахунків та примірник ос таннього.

Відповідач в засідання суд у не з'явився, відзиву на позов ну заяву не надав, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду спр ави повідомлений вчасно і на лежним чином, про що свідчить повідомлення про вручення п оштового відправлення (а.с.37).

Відповідно до ст.75 ГПК Украї ни справу розглянуто за наяв ними в ній матеріалами.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, господар ський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи, 26.11.2008р. між Управлінн ям Міністерства надзвичайни х ситуацій в Житомирській об ласті (по договору - "Аварійно- рятувальна служба" (Позивач) т а Товариством з обмеженою ві дповідальністю "Сам-Фіш" (по до говору - "Об'єкт" (Відповідач) бу ло укладено договір №140 на пос тійне та обов'язкове обслуго вування державними аварійно -рятувальними службами об'єк тів та окремих територій (а.с .27-30).

Предметом договору є орган ізація та здійснення "Аварій но-рятувальною службою" авар ійно-рятувального обслугову вання "Об'єкта" у відповідност і до постанови КМУ від 04.08.2000р. №121 4 "Про затвердження переліку о б'єктів та окремих територій , які підлягають постійному т а обов'язковому на договірні й основі обслуговуванню держ авними аварійно-рятувальним и службами" з метою своєчасно го реагування та виконання а варійно-рятувальних робіт пр и виникненні на "Об'єкті" надзв ичайної ситуації та ліквідац ії її наслідків.

Згідно пункту 4.1 договору ва ртість функціонування струк турних підрозділів "Аварійно -рятувальної служби" у режимі постійної готовності до вик онання необхідного комплекс у аварійно-рятувальних робіт в умовах надзвичайної ситуа ції або загрози її виникне ння у кількості двох операт ивних одиниць складає 6792,91грн., в тому числі ПДВ 1132,15грн., на рік . Ця вартість встановлена сто ронами на основі розрахунку (калькуляції), який додається , і виконаний згідно з вимогам и Порядку визначення розмірі в оплати за обслуговування о б'єктів та окремих територій державними аварійно-рятувал ьними службами.

За взаємною згодою сторін в артість обслуговування згід но з договором може змінюват ись шляхом внесення змін і до повнень до Договору.

Плата за обслуговування зд ійснюється "Об'єктом" шляхом п ерерахування коштів на поточ ний рахунок "Аварійно-рятува льної служби" протягом 10 днів після пред'явлення рахунку.

Позивач свої зобов'язання з а договором виконував своєча сно та належним чином, що підт верджується актами виконанн я умов договору: №1479 від 04.03.2010р., №1 617 від 11.06.2010р.та №1692 від 11.08.2010р. на заг альну суму 5094,69грн., які підписа ні повноважними представник ами сторін та скріплені їх пе чатками (а.с.9-11); відповідними р ахунками, супровідними листа ми про направлення зазначени х актів та рахунків відповід ачу (а.с.12-17).

14.09.2011р. позивач направив на ад ресу відповідача претензію з а вих.№283 з вимогою сплатити за боргованість в сумі 5094,69грн. в д обровільному порядку, яка за лишена без відповіді та задо волення (а.с.18).

Оскільки борг в сумі 5094,69грн. в ідповідачем в добровільному порядку не сплачено, позивач за захистом порушеного прав а звернувся з даним позовом д о суду.

Крім основної суми боргу по зивач просить стягнути з від повідача 431,39грн. штрафних санк цій.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши вимоги ч инного законодавства, що рег улюють спірні правовідносин и, господарський суд приходи ть до висновку про задоволен ня позову з огляду на наступн е.

Відповідно до ст.174 Господар ського кодексу України госпо дарські зобов' язання можут ь виникати, зокрема, з господа рського договору та інших уг од, передбачених законом, а та кож з угод, не передбачених за коном, але таких, які йому не с уперечать.

У відповідності до ст.ст.11 та 509 ЦК України однією з підстав виникнення, цивільних прав т а обов'язків сторін є укладен ня між ними договору. В силу зо бов'язання боржник зобов'яза ний вчинити на користь креди тора певну дію, в тому числі сп латити борг, а кредитор має пр аво вимагати від боржника ви конання його обов'язку, тобто сплати борг.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Згідно ст.610 ЦК України поруш енням зобов'язання є його нев иконання або виконання з пор ушенням умов, встановлених з містом зобов'язання (неналеж не виконання).

Згідно ст.ст.526, 527 Цивільного к одексу України зобов'язання має виконуватися належним чи ном відповідно до умов догов ору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Боржник з обов'язаний виконати свій об ов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо ін ше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Статтею 901 ЦК України передб ачено, що за договором про над ання послуг одна сторона (вик онавець) зобов'язується за за вданням другої сторони (замо вника) надати послугу, яка спо живається в процесі вчинення певної дії або здійснення пе вної діяльності, а замовник з обов'язується оплатити викон авцеві зазначену послугу, як що інше не встановлено догов ором. Положення цієї глави мо жуть застосовуватися до всіх договорів про надання послу г, якщо це не суперечить суті з обов'язання.

Згідно ст.530 ЦК України у разі , якщо у зобов'язанні встановл ений строк (термін) його викон ання, то воно підлягає викона нню у цей строк (термін). У разі , коли строк (термін) виконання боржником обов'язку не встан овлений або визначений момен том пред'явлення вимоги, кред итор має право вимагати його виконання у будь-який час. Бор жник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, я кщо обов'язок негайного вико нання не випливає із договор у або актів цивільного закон одавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України боржник вважається таким, що простро чив, якщо він не приступив до в иконання зобов' язання або н е виконав його у строк, встано влений договором або законом .

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України договір є обов' язковим для виконання сторонами.

За таких обставин та вимог з акону позовні вимоги про стя гнення 5094,69грн. боргу підтвердж ені належними доказами та пі длягають задоволенню.

Щодо вимог позивача про стя гнення з відповідача пені за несвоєчасну сплату наданих послуг, суд вважає за необхід не зазначити наступне.

Згідно приписів ст.549 ЦК Укра їни неустойкою (штрафом, пене ю) є грошова сума або інше майн о, які боржник повинен переда ти кредиторові у разі поруше ння боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання (ч .3 ст.549 ЦК України).

За змістом ч.1 ст.230 ГК України штраф та пеня є одними з видів штрафних санкцій, які визнаю ться як господарські санкції у вигляді грошової суми, котр у учасник господарських відн осин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил зд ійснення господарської діял ьності, невиконання або нена лежного виконання господарс ького зобов'язання.

Пунктом 5.3 договору №140 від 26.11.2 008р., укладеного між сторонами , передбачено, що за порушенн я терміну оплати "Об'єкт" сплач ує "Аварійно-рятувальній слу жбі" пеню в розмірі подвійної ставки НБУ від суми боргу за к ожен день прострочення відпо відно до вимог чинного закон одавства.

Згідно розрахунку позивач а сума пені складає 431,39грн.

Перевіривши розрахунки вк азаних зобов'язань, суд вважа є, що пеня нарахована правиль но, відповідно до вимог чинно го законодавства та умов укл аденого договору.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд вста новлює наявність чи відсутні сть обставин, на яких ґрунтую ться вимоги і заперечення, а т акож інші обставини, які мают ь значення для правильного в ирішення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Госпо дарського процесуального ко дексу України докази подають ся сторонами та іншими учасн иками судового процесу. Обст авини справи, які відповідно до законодавства повинні бу ти підтверджені певними засо бами доказування, не можуть п ідтверджуватися іншими засо бами доказування. Господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом. Ніяк і докази не мають для господа рського суду заздалегідь вст ановленої сили. Визнання одн ією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторон а обґрунтовує свої вимоги аб о заперечення, для господарс ького суду не є обов' язкови м.

За змістом статті 33 Господа рського процесуального коде ксу України обов'язок доказу вання та подання доказів роз поділяється між сторонами, в иходячи з того, хто посилаєть ся на юридичні факти, які обґр унтовують його вимоги і запе речення.

Відповідач позов щодо підс тав та предмету не оспорив, до казів сплати боргу та штрафн их санкцій не надав.

Враховуючи викладене, позо вні вимоги про стягнення бор гу в сумі 5094,69грн. та пені в сумі 431,69грн. відповідають приписам чинного законодавства, факт ичним обставинам справи, під тверджені належними доказам и та підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу покла даються на відповідача.

Керуючись ст.ст.33,43,44,49,75,82-85 ГПК У країни, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Са м-Фіш" (12441, Житомирська область , Житомирський район, смт.Ново гуйвинське, вул.Заводська, б,2, код 32746536)

- на користь Управління Міні стерства надзвичайних ситуа цій України в Житомирській о бласті (10006, м.Житомир, вул.Герої в Пожежних, б,67-б, код 08588659) - 5526,08грн., з яких: 5094,69грн. - основний борг, 431 ,39грн. - пеня, а також 102,00грн. сплач еного державного мита та 236,00гр н. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів. У разі якщо в судовом у засіданні було оголошено л ише вступну та резолютивну ч астину рішення, зазначений с трок обчислюється з дня підп исання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господ арського процесуального код ексу України.

Суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.

Повне рішення складен о 04 листопада 2011 року.

Віддрукувати: < Поле для текста >

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу (рек.з повідом .)

< Текст >

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено29.11.2011
Номер документу19317385
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/5007/112/11

Рішення від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні