Рішення
від 21.11.2011 по справі 12/5007/121/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путяти нський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "21" листопада 2011 р. С права № 12/5007/121/11

Господарський суд Житом ирської області у складі:

судді Сікор ської Н.А.

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1, дов. від 14.11.11р.

від відповідача не з'яви вся

Розглянув у відкритому су довому засіданні справу за п озовом Приватного підприємс тва "Біоконверсія" (м.Івано-Фра нківськ) < В особі(назва) >

до Приватного (приватно -орендного) сільськогосподар ського підприємства "Кишинсь ке" (с.Кишин Олевського району Житомирської області)

про стягнення 1800,00 грн.

Позивач звернувся з позово м про стягнення на свою корис ть з відповідача 1800,00 грн. забор гованості за поставлений на підставі накладної товар.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав в повному обсязі згідно п оданої позовної заяви.

Відповідач відзиву на позо в не подав, свого представник а в судове засідання не напра вив, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та міс це розгляду справи повідомле ний своєчасно та належним чи ном, про що свідчить повідомл ення про вручення поштового відправлення (а.с.13).

Відповідно до ст.75 ГПК Украї ни, справа розглядалась за на явними в ній матеріалами.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, господар ський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріа лів справи, згідно усної домо вленості між сторонами спору , Приватне (приватно-орендне) с ільськогосподарське підпри ємство "Кишинське" за довірен істю від 01.06.09р. серії АБ № 1 отрим ало від Приватного підприємс тва "Біоконверсія" 250 л Вермибі омагу на загальну суму 1800,00 грн ., що підтверджується видатко вою накладною № 03 від 01.06.09р. (а.с.8-9) .

Відповідно до ч.1 і ч.2 ст.11 Циві льного кодексу України, циві льні права та обов'язки виник ають із дій осіб, що передба чені актами цивільного закон одавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актам и, але за аналогією породжуют ь цивільні права та обов'язки . Підставами виникнення циві льних прав та обов'язків, зокр ема, є договори та інші право чини, інші юридичні факти.

Згідно статті 205 Цивільного кодексу України правочин мо же вчинятися усно або в письм овій формі. Сторони мають пра во обирати форму правочину, я кщо інше не встановлено зако ном. Частиною 2 цієї статті пер едбачено, що правочин, для яко го законом не встановлена об ов'язкова письмова форма, вва жається вчиненим, якщо повед інка сторін засвідчує їхню в олю до настання відповідних правових наслідків.

У відповідності до ч.1 ст.173 Го сподарського кодексу Україн и господарським визнається з обов'язання, що виникає між су б'єктом господарювання та ін шим учасником (учасниками) ві дносин у сфері господарюванн я з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один су б'єкт (зобов'язана сторона, у т ому числі боржник) зобов'язан ий вчинити певну дію господа рського чи управлінсько-госп одарського характеру на кори сть іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплат ити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певн их дій, а інший суб'єкт (управн ена сторона, у тому числі кред итор) має право вимагати від з обов'язаної сторони виконанн я її обов'язку.

Статтею 174 Господарського к одексу України визначено, що господарські зобов'язання м ожуть виникати: безпосереднь о із закону або іншого нормат ивно-правового акта, що регул ює господарську діяльність; з господарського договору та інших угод, передбачених зак оном, а також з угод, не передб ачених законом, але таких, які йому не суперечать..., а також в наслідок подій, з якими закон пов'язує настання правових н аслідків у сфері господарюва ння.

Отже, між позивачем та відпо відачем виникло майново-госп одарське зобов'язання, в силу якого відповідач повинен оп латити отриманий товар, а поз ивач має право вимагати від в ідповідача виконання його об ов'язку.

Відповідно до ст.509 ЦК Україн и, зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кр едитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, нада ти послугу, сплатити гроші т ощо) або утриматися від певно ї дії, а кредитор має право вим агати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ч.2 ст.530 ЦК Укра їни, якщо строк виконання обо в'язку не встановлений або ви значений моментом пред'явлен ня вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у бу дь-який час. Боржник повинен в иконати такий обов'язок у сем иденний строк від дня пред'яв лення вимоги, якщо обов'язок н егайного виконання не виплив ає із договору або актів циві льного законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.692 ЦК Укра їни покупець зобов'язаний оп латити товар після його прий няття або прийняття товароро зпорядчих документів на ньог о, якщо договором або актами ц ивільного законодавства не в становлений інший строк опла ти товару.

Претензію позивача від 17.08.11 р . № 38 про сплату боргу за товар, відповідач, згідно неспросто ваних даних позивача, залиши в без задоволення (а.с.5).

Відповідно до ст.ст.525, 526 ЦК Ук раїни, зобов'язання має викон уватися належним чином відпо відно до умов договору та вим ог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться ; одностороння відмова від зо бов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно даних позивача, відп овідач розрахунків за отрима ний товар не здійснив, внаслі док чого утворилась заборгов аність перед позивачем, яка н а день вирішення спору стано вить 1800,00 грн., що підтверджуєть ся обгрунтованим розрахунко м суми боргу станом на 28.10.11р.(а.с .10) та довідкою позивача від 21.11.1 1р. № 67.(а.с.17).

Відповідно до ст.193 Господар ського кодексу України, суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог щодо виконання зобо в'язання - відповідно до вимог , що у певних умовах звичайно с тавляться. До виконання госп одарських договорів застосо вуються відповідні положенн я Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

На день звернення з позовом до суду та на день вирішення с пору відповідач своїх зобов` язань не виконав.

Стаття 610 Цивільного кодекс у України визначає, що поруше нням зобов'язання є його неви конання або виконання з пору шенням умов, визначених зміс том зобов'язання (неналежне в иконання).

Таким чином, матеріалами сп рави підтверджується, що від повідач порушив вимоги вищез азначених норм чинного закон одавства, своїм правом на уча сть в судовому розгляді спра ви не скористався, позов не ос порив, доказів сплати боргу н е подав.

Враховуючи викладене, госп одарський суд вважає позовні вимоги обгрунтованими, заяв леними відповідно до чинного законодавства та такими, що п ідлягають задоволенню в повн ому обсязі.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та за інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу покладаютьс я на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 22, 33, 49, 82-85 ГПК Україн и, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного (при ватно-орендного) сільськогос подарського підприємства "Ки шинське", 11040, вул. Щорса,5а, с.Киши н, Олевського району, Житомир ської області, і.к. 05418655

- на користь Приватного підп риємства "Біоконверсія" (76018, м.І вано-Франківськ, вул.Гаркуші 2, і.к.3551656 ):

- 1800, 00 грн. боргу за відпущений товар;

- 102,00 грн. державного мита;

- 236,00 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Рішення господарського су ду набирає законної сили в по рядку ст.85 ГПК України.

Суддя Сіко рська Н.А.

Повне рішення складено 22 листопада 2011 року.

Друк: 3 прим.

1 - у справу,

2 -позивачу,

3 - відповідачу (рек. з повідом . про вруч.).

< Текст >

Дата ухвалення рішення21.11.2011
Оприлюднено29.11.2011
Номер документу19317398
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/5007/121/11

Рішення від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні