Ухвала
від 18.11.2011 по справі 21/17-2011-2374
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21/17-2011-2374

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"18" листопада 2011 р.№ 21/17-2011-2374

            Суддя  ЗЕЛЕНОВ Г.М., розглянувши матеріали  від 15.11.2011р. за № 7164/2011, за  заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю (надалі –ТОВ) „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ”                      ( 65039, м. Одеса, провулок О.Матросова, буд.1. Код ЄДРПОУ 37422231);

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю ( надалі – ТОВ) „НЬЮСТОУН”(65007, м. Одеса, вул. Єлісаветинська, буд.1, кв.24. Код ЄДРПОУ 37421835);

про визнання  відсутнього боржника банкрутом.

             ВСТАНОВИВ: 15.11.2011р. ТОВ „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ” звернувся до господарського суду із заявою про визнання відсутнього боржника ТОВ „НЬЮСТОУН” банкрутом за спрощеною процедурою банкрутства, здійснюючи провадження з особливостями, передбаченими статтею 52 Закону України “Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом”              ( надалі Закон №2343-ХІІ), оскільки останній неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредитором на загальну суму  9 912 грн. 00 коп. після настання встановленого строку їх сплати та визнаних претензій боржником.

Заява ТОВ „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ” про порушення провадження  справи про банкрутство ТОВ „НЬЮСТОУН” у порядку ст. 52 Закону (№2343-ХІІ)   підлягає поверненню з наступних підстав:

Відповідно до   п. 1 ст. 5   Закону  (№2343-ХІІ) та ст.4-1 ГПК України провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.      

Статтею 9 Закону (№2343-ХІІ), передбачено, що суддя повертає заяву про порушення провадження у справі про банкрутство з підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що підставою для повернення заяви і доданих до неї документів без розгляду, є не подання доказів права підпису заяви посадовою особою, не подання доказів на яких ґрунтується заява, не подання доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі, не подано доказів надсилання боржнику копії заяви і доданих документів.

Відповідно до статті 52 Закону (№2343-ХІІ) у разі, якщо громадянин –підприємець –боржник або керівні органи боржника –юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.  

Статтею  93 Цивільного кодексу України передбачено, що місцезнаходження юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Заявник, в підтвердження незнаходження боржника –ТОВ „НЬЮСТОУН”  за адресою державної реєстрації,  посилається на акт огляду місцезнаходження за юридичною адресою ТОВ „НЬЮСТОУН” від 10.11.2011р., складених та підписаних директором та керівними особами ТОВ „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ”, які на думку заявника, свідчать про належний доказ відсутності боржника  за місцем реєстрації.

Відповідно до вимог статті 17 Закону „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” (надалі закон 755-ХV), який набув чинності з 01.07.2004року в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Вказаний Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, які здійснюються державним реєстратором (пункт 7 статті 19 зазначеного Закону (755-ХV).

Саме зазначений запис державного реєстратора є доказом відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням.

Виходячи з вимог ч.2 ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.  

Відповідна правова позиція викладена у Пункті 105 постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року „Про судову практику в справах про банкрутство”.

Водночас Заявником до заяви про порушення провадження у справі про банкрутство  ТОВ „НЬЮСТОУН”, не надано доказів, які підтверджують відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Заявник обґрунтовує свої безспірні грошові вимоги до боржника договором купівлі-продажу від 20.06.2011р. та видатковою накладною за №6 від 20.06.2011р. та визнаних претензій боржником.

Виходячи з викладеного, ч. 3 ст. 6 Закону (№ 2343-ХІІ) містить загальні норми, а стаття 52 Закону (№ 2343-ХІІ) передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.

За змістом ч.3 ст.6 та ч.ч. 1, 8 ст. 7 Закону (№ 2343-ХІІ) справа про банкрутство порушується господарським судом лише у разі підтвердження кредитором (кредиторами) своєї (своїх) вимоги (вимог) до неплатоспроможного боржника документами, що свідчать про їх безспірність.

    Відповідно до  Закону (№2343-ХІІ) вимоги кредиторів набувають характеру безспірних, якщо вони підтверджуються документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, зокрема виконавчими.

    Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема в своїй постанові від 17.10. 2006р. у справі № 3/157.

Крім того, заявником не надано господарському суду відомостей  податкового органу про останню дату подання боржником податкової звітності та не надано належних доказів, які б свідчили про наявність інших ознак відсутності підприємницької діяльності боржника - ТОВ„НЬЮСТОУН”.

Крім того заявником не надано доказів права підпису заяви посадовою особою, не подання доказів на яких ґрунтується заява, не подання доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі, не подано доказів надсилання боржнику копії заяви і доданих документів.

Таким чином, Заявником не надано доказів відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням, доказів безспірних вимог та доказів неплатоспроможності боржника,  а тому заява ТОВ „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ” підлягає поверненню без розгляду на підставі ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та п. п.1,3,4 ст. 63 ГПК України.

Відповідно до системи діловодства господарського суду ТОВ „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ” з 15.11.2011р. по 18.11.2011р. до господарського суду було подано одночасно шість заяв про порушення провадження  справи про банкрутство ТОВ „НЬЮСТОУН ” та інших юридичних осіб без усунення допущених недоліків після їх повернення, в порушення вимог Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону (№ 2343-ХІІ) у зв'язку з чим, господарський суд зазначає, що провадження у справі про банкрутство завжди передбачає наявність в діяннях (діях/бездіяльності) посадових осіб боржника та/або кредиторів складу злочину.

    Більш того, деякі положення Кримінального кодексу України безпосередньо передбачають кримінальну відповідальність за фіктивне банкрутство, доведення до банкрутства, незаконні дії у разі банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності тощо.

    Зазначені обставини витікають зі справи про банкрутство та в подальшому можуть підпадати під правове регулювання кримінального законодавства в окремому кримінальному провадженні.

    зловживає процесуальними правами подаючи до господарського суду в порушення вимог діючого законодавства безпідставні заяви, а тому в подальшому  господарський суд буде реагувати на відповідні порушення у спосіб, передбачений статтею 90 ГПК України, - шляхом направлення повідомлення та матеріалів органам внутрішніх справ чи прокуратури.  

Таким чином, суд зазначає, що директор ТОВ „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ” –Бордюжа  А.П. в порушення приписів частини третьої статті 22 ГПК України зловживає процесуальними правами подаючи до господарського суду заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, в порушення вимог діючого законодавства, а тому в подальшому  господарський суд буде реагувати на відповідні порушення у спосіб, передбачений статтею 90 ГПК України, - шляхом направлення повідомлення та матеріалів органам внутрішніх справ чи прокуратури.  

Керуючись п. п. 1,3,4,6 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України та ст. ст. 9, 52 Закону України “Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, суддя, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву ТОВ „ГРАФФІТО-ТРЕЙДІНГ”( 65039, м. Одеса, провулок О.Матросова, буд.1. Код ЄДРПОУ 37422231) про визнання банкрутом ТОВ „НЬЮСТОУН”( 65007, м. Одеса, вул. Єлісаветинська, буд.1, кв.24. Код ЄДРПОУ 37421835) у порядку ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” - повернути без розгляду.

2. Заяву про порушення справи про банкрутство надіслати Заявнику.

3. Матеріали заяви про порушення провадження  справи про банкрутство  на 27 аркушах та поштовий конверт.

Суддя                                          < /підпис/ >                                       Зеленов Г.М.

Дата ухвалення рішення18.11.2011
Оприлюднено30.11.2011
Номер документу19334846
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання &nbsp;відсутнього боржника банкрутом. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp

Судовий реєстр по справі —21/17-2011-2374

Ухвала від 18.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні