Рішення
від 16.11.2011 по справі 21/5005/12637/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.11.11р. Справа № 21/5005/12637/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Агросфера", м. Дніпропетровс ьк

до Відповідача-1: Селянс ького (фермерського) господа рства "Кривчик", с. Васильків, Ч ортівський район, Тернопільс ька область

Відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Літосфера", м. Дніпропетровсь к

про стягнення 124 336,55 грн. за договором купівлі-продажу

Суддя Назаренко Н.Г.

Секретар судового засідан ня Булана Ю.М.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, д овіреність № 11 від 22.08.11р.;

від відповідача-1: не з'явив ся;

від відповідача-2: не з'явив ся.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до гос подарського суду з позовом п ро стягнення з відповідача с уми основного боргу у розмір і 86 571,30 грн., проценти за користу вання товарним кредитом - 35 927,09 грн., пені - 1 838,16 грн. за догово ром купівлі - продажу № 5752-С від 03.09.10р.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і.

Відповідачі-1 та Відповідач -2 в судове засідання не з'явил ись, відзив на позов та докуме нти, витребувані судом не над али, про час та місце судового засідання повідомлені належ ним чином.

Відповідно до ст. 77 ГПК Украї ни розгляд справи відкладавс я судом 20.10.11р. до 15.11.11р.

Згідно з Інформаційним лис том Вищого господарського су ду України від 13.08.2008р. № 01-8/482 "Про де які питання застосування нор м Господарського процесуаль ного кодексу України, поруше ні у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року" від повідно до пункту 3.5.11 Інструкц ії з діловодства в господарс ьких судах України, затвердж еною наказом Вищого господар ського суду України від 10.12.2002р. № 75 (з подальшими змінами), перш ий, належним чином підписани й, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, по станови) залишається у справ і; на звороті у лівому нижньом у куті цього примірника прос тавляється відповідний штам п суду з відміткою про відпра вку документа, що містить: вих ідний реєстраційний номер, з агальну кількість відправле них примірників документа, д ату відправки, підпис праців ника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що ї ї оформлено відповідно до на ведених вимог названої Інстр укції, є підтвердженням нале жного надсилання копій проце суального документа сторона м та іншим учасникам судовог о процесу.

Крім того, особи, які беруть участь у розгляді, вважаютьс я повідомленими про час і міс це її розгляду судом, якщо ухв алу про порушення провадженн я у справі надіслано за пошто вою адресою, зазначеною в поз овній заяві (див. Роз' ясненн я Президії ВАСУ від 18.09.1997р. № 02-5/289 "П ро деякі питання практики за стосування Господарського п роцесуального кодексу Украї ни").

За таких обставин, господар ський суд вважає, що сторони н е скористалися своїм правом на участь представника у суд овому засіданні.

Статтею 22 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що сторони зоб ов'язані добросовісно корист уватися належними їм процес уальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і ох оронюваних законом інтересі в другої сторони, вживати зах одів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

При цьому, суд вважає достат німи матеріали справи для сл ухання справи у відсутності сторін відповідно до ст. 75 Гос подарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Справа розглядається відп овідно до статті 75 Господарсь кого процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

В судовому засіданні 15.11.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши докази в сукупно сті, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

03.09.2010р. між позивачем Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю "Агросфера" (далі - Прода вець, Позивач) та Селянського (фермерського) господарства "Кривчик" (далі - Покупець, Відп овідач-1) був укладений догові р купівлі-продажу № 5752-С (далі - договір), відповідно п. 1.1 якого позивач зобов'язався переда ти, а відповідач прийняти і оп латити вартість насіннєвог о матеріалу, іменований в под альшому - товар відповідно д о умов даного Договору (додат кових угод та специфікацій д о нього).

Згідно п.3.1. Договору 1 конкре тний асортимент, кількість, ц іна, строк поставки та умови о плати Товару наведені в Спец ифікаціях до даного договору . Специфікації є невід'ємною ч астиною даного Договору 1. Сп ецифікації є невід'ємною час тиною даного Договору. Ціна Т овару встановлена по домовле ності Сторін, а Сторони визна чили грошовий еквівалент зоб ов'язання в іноземній валюті - Долар США. Оплата Товару (вик онання зобов'язання) передба чено у гривні, згідно розділу 4 Договору.

Пунктом 4.6 Договору передба чає, що оплата вартості Товар у та нарахованих процентів п роводиться в гривнях. Сторон и домовились про зміну ціни н а Товар згідно наступного сп особу: Якщо у періоди часу: з м оменту підписання Специфіка ції до відвантаження (постав ки Товару) та протягом всього періоду користування Покуп цем товарним кредитом, офіці йний курс гривні до іноземно ї валюти - (Долар США) збільши ться більше ніж на 1 % від курсу , що визначений у Специфікаці ї до Договору на момент її під писання, Покупець зобов'язан ий сплатити Продавцю проінде ксовану суму вартості Товару у гривні до Договору, як прода ного на умовах товарного кре диту, так і на інших умовах. Пр оіндексована сума вартості Т овару у гривні встановлюєтьс я як (А1+А0) х СП = ПСП, де А1- офіцій ний курс гривні до іноземної валюти - Долара США на дату, ко ли мало місце збільшення офі ційного курсу більше ніж на 1% від курсу, що визначений у Спе цифікаціїї; А0 - курс гривні до іноземної валюти - Долара США визначений у Специфікації д о договору; СП- сума вартості Товару (платежу у гривні) визн ачена у Специфікації на дату її підписання; ПСП - проіндекс ована сума вартості Товару (п латежу у гривні) по Специфіка ції до Договору.

Пунктом 4.7. Договору передба чено, що якщо офіційний курс г ривні до іноземної валюти - (До лар США)(А1) існуючий на певну д ату у періодах, про які йдетьс я мова у п. 4.6 Договору, буде вел ичиною меншою, ніж існуюча на ту ж дату ставка міжбанківсь кого валютного курсу гривні до долара США, підтвердженог о ВАТ "АКТАБАНК" чи/або ЗАТ "ПУМ Б", та/або ВАТ "Райффайзен Банк Аваль", то Продавець має право на індексацію суми вартості Товару у гривні (платежу), а По купець зобов'язаний сплатити Продавцю уже проіндексовану суму вартості Товару у гривн і, з урахуванням ставки міжба нківського валютного курсу г ривні до долара США, згідно ві дповідної формули.

Відповідно до п. 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 Догов ору, у випадку порушення терм інів оплати, обумовлених у Сп ецифікаціях до Договору, Пок упець сплачує Продавцю пеню у розмірі подвійної обліково ї ставки НБУ, що діяла у період , за який сплачується пеня, від суми простроченої заборгова ності за кожен день простроч ення оплати. У разі несвоєчас ного погашення заборгованос ті за Товарним кредитом, згід но умов оплати, з дати виникне ння простроченої заборгован ості, на суму заборгованості нараховуються проценти за к ористування Товарним кредит ом з розрахунку 0,15% за кожний де нь прострочення оплати. У раз і несвоєчасного погашення за боргованості за Товарним кре дитом, згідно умов оплати, чер ез 10 календарних днів з дати в иникнення простроченої заб оргованості, на суму заборго ваності нараховуються проце нти за користування Товарни м кредитом з розрахунку 1 % за к ожний день прострочення опла ти.

Специфікаціями № 1 та № 2 від 3 0.09.10р. сторони узгодили конкрет ний асортимент, кількість, ці ну, строк поставки та умови оп лати товару, що має передават ися Продавцем.

Пунктом 4.2. Договору передба чено, що товарний кредит з від строчкою платежу надається н а умовах оплати 0,01 % річних за к ористування товарним кредит ом, якщо інший розмір процен тів не встановлено умовами о плати товару по специфікації до договору.

Відповідно до даних специф ікацій покупець зобов'язаний сплатити продавцю кінцеву в артість товару, отриманого з гідно специфікації до догово ру у строк до 25.07.11р.

На виконання умов договору купівлі-продажу Позивач пос тавив Відповідачу-1 товар на з агальну суму 86 571, 30 грн., що підт верджується видатковою накл адною № 30903/18 від 03.09.10р. на суму 29 770,00 г рн., № 30904/18 від 03.09.10р. на суму 41 226,75 грн . та № 309035/18 від 03.09.10р. на суму 15 547, 55грн .

На дату звернення позивача з позовом відповідач не пров ів жодної оплати за отримани й ним товар.

Враховуючи неналежне вико нання відповідачем-1 умов Дог овору Позивачем на простроче ний борг Відповідача-1 нарахо вані проценти за користуван ня товарним кредитом із розр ахунку 0,1 % за кожен день простр очення оплати (п.7.2 Договору), як і, за розрахунками Позивача, з а період з 26.07.11р. по 13.09.11р. становл ять 35 927, 09 грн. та пеню за цей же п еріод в розмірі 1 838, 16грн. (п. 7.1. Дог овору).

Відносини, що виникли між ст оронами у справі на підставі Договору купівлі-продажу, є г осподарськими зобов' язанн ями, тому, згідно зі ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 ГК України, до цих відноси н мають застосовуватися відп овідні положення Цивільного кодексу України з урахуванн ям особливостей передбачени х Господарським кодексом Укр аїни.

Майнові зобов' язання, які виникають між учасниками го сподарських відносин, регулю ються Цивільним кодексом Укр аїни з урахуванням особливос тей, передбачених Господарсь ким кодексом України.

Стаття 193 ГК України встанов лює, що суб' єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - ві дповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарськи х договорів застосовуються відповідні положення Цивіл ьного кодексу України з урах уванням особливостей, передб ачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільн ого кодексу України зобов' я зання має виконуватися належ ним чином відповідно до умов договору та вимог цього Коде ксу, інших актів цивільного з аконодавства, а за відсутнос ті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Статтею 610 ЦК України передб ачено, що порушенням зобов' язання є його не виконання аб о виконання з порушенням умо в, які визначені змістом зобо в' язання. Договір є обов'язк овим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України б оржник вважається таким, що п рострочив, якщо він не присту пив до виконання зобов'язанн я або не виконав його у строк, встановлений договором або з аконом.

Відповідно до ст.ст.216-217, 230-231 ГК України учасники господарсь ких відносин несуть господар сько-правову відповідальніс ть за правопорушення у сфері господарювання шляхом засто сування до правопорушників г осподарських санкцій на підс тавах і в порядку, передбачен их цим Кодексом, іншими закон ами та договором.

Відповідно до статті 655 Циві льного кодексу України за до говором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов' язується передати майно (товар) у власність друг ій стороні (покупцеві), а покуп ець приймає або зобов' язуєт ься прийняти майно (товар) і сп латити за нього певну грошов у суму.

Частинами 1, 5 статті 694 даного Кодексу передбачено, що дого вором купівлі-продажу може б ути передбачений продаж това ру в кредит з відстроченням а бо з розстроченням платежу.

Якщо покупець прострочив о плату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 даног о Кодексу від дня, коли товар м ав бути оплачений, до дня його фактичної оплати.

Відповідно до ст. 546 ЦК Україн и виконання зобов'язання мо же забезпечуватися неустой кою, порукою, гарантією, заста вою, притриманням, завдатком .

03.09.10р. між Позивачем та ТОВ «Л ітосфера»(далі - Відповідач -2) укладено договір поруки № 5752-П ОР, за яким поручитель (Відпов ідач-2) відповідає солідарно т а в повному обсязі за зобов' язаннями боржника - Відпові дача-1 перед Кредитором за ос новним договором. При цьому К редитор має право вимагати в иконання обов' язку частков о або в повному обсязі як від у сіх Боржників разом, так і від будь-кого окремо.

Цим договором поруки забез печується виконання зобов' язання в повному обсязі; під о сновним договором в цьому до говорі поруки розуміють дого вір купівлі-продажу № 5752-С від 0 3.09.10р., укладений Кредитором ( в основному договорі іменуєть ся "Продавець") з Боржником - С ФГ „Кривчик” (в основному дог оворі іменується "Покупець") (п . 1.4, 2.1 Договору поруки).

За договором поруки пор учитель поручається перед кредитором боржника за вико нання ним свого обов'язку. Пор учитель відповідає перед кре дитором за порушення зобов'я зання боржником. Порукою мож е забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у п овному обсязі (ст. 553 Цивільног о кодексу України).

Пунктом 5.1. договору поруки у згоджено, що у разі порушення Відповідачем-1 зобов'язання, з абезпеченого порукою, Відпов ідач-1 і Відповідач-2 відповіда ють перед Позивачем як солід арні боржники. Відповідач-2 ві дповідає перед Позивачем у т ому ж обсязі, що і Відповідач - 1.

У пункті 4.1. договору поруки у згоджено, що у разі порушення зобов'язання Відповідачем-1, П озивач має право, на власний в ибір, направити Відповідачу- 2 письмову вимогу виконати зо бов'язання (або певну його час тину) або пред'явити до Відпов ідача-2 позов.

Згідно п. 4.2. договору поручит ель зобов'язаний виконати ви могу (позовні вимоги) кредито ра згідно умов, що передбачен і основним договором.

Відповідно до ч. 1 статті 543 ЦК України у разі солідарного о бов'язку боржників (солідарн их божників) кредитор має пра во вимагати виконання обов'я зку частково або в повному об сязі як від усіх боржників ра зом, так і від будь-кого з них о кремо.

Відповідно до статті 554 ЦК Ук раїни у разі порушення боржн иком зобов'язання, забезпече ного порукою, боржник і поруч итель відповідають перед кре дитором як солідарні боржник и, якщо (договором поруки не вс тановлено додаткову (субсиді арну) відповідальність поруч ителя.

Поручитель відповідає пер ед кредитором у тому ж обсязі , що і боржник, включаючи сплат у основного боргу, процентів , неустойки, відшкодування зб итків, якщо інше не встановле но договором поруки.

Особи, які спільно дали пору ку, відповідають перед креди тором солідарно, якщо інше не встановлено договором порук и.

Оскільки прострочення вик онання зобов'язання має місц е, є обґрунтованими та підляг ають задоволенню вимоги про стягнення з відповідачів сол ідарно на користь позивача у сумі 86 571,30 грн. - основного бор гу, 35 927,09 грн. - проценти за корист ування товарним кредитом та 1 838,16 грн. - пені.

Відповідно статті 49 Господа рського процесуального коде ксу України судові витрати п окладаються на відповідачів .

Керуючись статтями 49, 82-84, 116, Го сподарського процесуальног о кодексу України , господарс ький суд ,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути солідарно з Селянського (фермерськог о) господарства "Кривчик" (48522, Те рнівська обл., Чортківський р -н, с. Васильків, код ЄДРПОУ 21155925) та Товариства з обмежен ою відповідальністю "Літосфе ра" (49080, м. Дніпропетровськ, вул. Таганрозька, б. 321-А, код ЄДРПОУ 35124268) на користь Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Агросфера" (49083, м. Дніпропет ровськ, вул. Собінова, 1, код ЄДР ПОУ 31320991) суму основного боргу у розмірі 86 571,30 грн. (вісімд есят шість тисяч п'ятсот сімд есят одна грн. 30 коп.), 35 927,09 грн. (тридцять п'ять тисяч дев'я тсот двадцять сім грн. 09 коп.) - п роценти за користування това рним кредитом та 1 838,16 грн. - пе ні, про що видати наказ.

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Кривчик" (48522, Тернівська обл., Ч ортківський р-н, с. Васильків, код ЄДРПОУ 21155925) на користь Товариства з обмеженою від повідальністю "Агросфера" (49083, м. Дніпропетровськ, вул. Собін ова, 1, код ЄДРПОУ 31320991) витрати по сплаті державного мита в роз мірі 621,69 грн. (шістсот два дцять одна грн. 69 коп.) та 118 гр н. (сто вісімнадцять грн.) ви трат, пов' язаних зі сплатою інформаційно-технічного заб езпечення судового процесу, про що видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Літосфера" (49080, м. Дніпропетров ськ, вул. Таганрозька, б. 321-А, код ЄДРПОУ 35124268) на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю "Агросфера" (49083, м. Дні пропетровськ, вул. Собінова, 1, код ЄДРПОУ 31320991 ) витрати по спл аті державного мита в розмір і 621,69грн. (шістсот двадця ть одна грн. 69 коп.) та 118 грн. (сто вісімнадцять грн.) витра т, пов' язаних зі сплатою інф ормаційно-технічного забезп ечення судового процесу, про що видати наказ.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до

вимог ст. 84 ГПК України, - 16.11.2011р.

Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено01.12.2011
Номер документу19347008
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/5005/12637/2011

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні